Vissza a Főoldalra
 
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Melyik szín isteni lapjai a leggyengébbek szerinted?

1.) Rhatt
2.) Elenios
3.) Raia
4.) Sheran
5.) Tharr
6.) Fairlight
7.) Leah
8.) Chara-din
9.) Dornodon

(A szavazáshoz be kell jelentkezned!)
További szavazások...
Fórum a témához...
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett

Hírek, változások
Mi is az a HKK?
Megjelent kiegészítők
Kezdőcsomag szabálykönyve
Teljes szabálykönyv
HKK Kódex
Őslich szabályok
HKK-t forgalmazó boltok
HKK klubok
Lapkereső
Módosított szövegű lapok
Versenykiírások
Lezajlott versenyek
Profi versenyzõk
Hatalom Szövetsége
Hatalom Szövetsége tabella
Nemzeti bajnokság
Versenyszabályok
Versenyszervezőknek
Chat, üzenõfal
Fórumok
Szavazások
HKK találkozó
Legendás cél
Toplisták
Memóriajáték
Memóriajáték - Alfa
Kerátor Műhelye
HKK 20 Puzzle
HKK Puzzle
Beholder Labirintus
Mini-szójáték
HKK Blog
HKK Toborzás
HKK Védnöki Program
AK Archívum
Paklileírások
Írások, novellák
TF és ŐV könyvek
Letöltés
HKK Videók
Gyakori kérdések
Kérdezz-felelek
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
HKK - Zén Legendái: A múlt hangjai március 23.
HKK - Zén Legendái: Ködrelikviák január 19.
A pillanat képe
Az ősöreg Thargodanok
(Túlélők Földje)
Küldd el képeslapként!
Az ősöreg Thargodanok a káosz szülöttei, sokkal szörnyűbbek, mint fajuk jelenkori tagjai. Legalábbis a kalandozók számára azok, hiszen olyan képességek és varázslatok birtokában vannak, amikkel nincs olyan hős, aki szívesen találkozna.
Nézz szét a galériában!
Előrendelhető a legújabb Zén Legendái minikiegészítő A múlt hangjai!
Beszűkült látókör 2. - 2019. március 23.
A múlt hangjai – Beharangozó
HKK vlog
HKK változások

A lista folytatása...
Legendás cél
Módosított szövegű lapok
Hatalom Kártyái - Lezajlott versenyek
Hatalom Kártyái - Versenykiírások

A lista folytatása...
[HKK Piac] Lapokat keresek (28050)
A múlt hangjai – Beharangozó (20)
Lapötletek (64016)
[HKK Piac] Régi lapok (1363)
HKK kérdés? (44422)
[HKK Piac] Eladó lapok (141179)

További témák...
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Swords Comics
Pókerjáték
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
Ajánlott böngésző, felbontás:
Internet Explorer, 1024x768
 

Ryuku szigetvilág – Előzetes


Nyilván sokan tudjátok, hogy a HKK háttérvilága a Túlélők Földje levelezős (most már e-mailes) játék világa. Bizonyára jópáran nem ismeritek a TF-et, így hadd helyezzem képbe, mit is takar az, hogy Ryuku szigetvilág. A TF világát (bolygóját, elsődleges anyagi síkját, ahogy tetszik) Ghallának nevezzük. Ennek egy kis része a Túlélők Földjének nevezett félsziget, az egyetlen hely, ami épen maradt Dornodon világégetése után. Mint később kiderült, a félsziget alatt bebörtönzött ősi isten, Chara-din óvta meg a félszigetet a Világégéstől. A TF-en az induló karakterek olyan túlélők, akik csodával határos módon túlélték a Világégést, és a kiégett vidékekről a félsziget nyugati részén bukkannak fel. Ezt a pár kisebb várossal, pár közepes, „helytartói” várossal pettyezett részt nevezzük Erdauinnak. Erdauint egy mágikus fal, és a vércápáktól hemzsegő Alanori csatorna választja el a félsziget keleti részeitől. A csatornán átkelve a Yaurr királyságba jutunk, amiről a túlélők sokáig hitték, hogy az egyetlen megmaradt ghallai „ország”. Hatalmas városai (Alanor, Roxat és Zangroz) elkápráztatják az ideérkező túlélőket. VI. Borax, a yaurr király – de a királyság alattvalóinak többsége is – a királyság részének tartja az egész félszigetet, Erdauint pedig afféle gyarmatnak, amivel persze az erdauiniak többsége vitatkozna. Azonban a Yaurr királyság keleten sem gyakorol ellenőrzést az egész terület felett, mivel a félsziget teljes területének keleti harmadán olyan ősi szörnyek és rémek kóborolnak, hogy azzal sem a királyi katonaság nem bír el, sem yaurr telepesek nem tudnak letelepedni. Ezt a részt nevezik Ősi birodalmaknak, mivel négy hajdanán virágzó, egymással marakodó nép maradványai, és szörnyei találhatók itt. Az Esthar császárságot a papok (rakshallionok) uralták. A Boa’dhun birodalom egy törzsi rendszerbe szervezett, a többiek által barbárnak nevezett társadalom volt, élükön a törzsi vezetőkkel, és sámánokkal. A Kyorg birodalom egy mágusok által uralt hierarchikus állam volt, élén a kyorg máguskirállyal, a trakuunal. Az árnytündérek birodalma decentralizált volt, a társadalmuk nélkülözött szinte minden hierarchiát. Nagyhatalmú lények voltak ők, akik megtagadták a Halált, ezért Leah elátkozta őket, így fő elfoglaltságuk a Leah küldötteivel való harc lett.
Ezzel végére is értünk a félszigetnek, gondolták az első Túlélők, akik eljutottak a keleti partokig. Azonban néhány bátor felfedező elsajátította a hajóépítés és hajózás művészetét, és még keletebbre hajózott, ahol felfedezte a Ryuku szigeteket, és Ghalla második épen maradt államát, a Ryuku Császárságot. Ezzel el is értünk a Zén minikiegészítőnk témájához. Persze Ghalla világának vannak még nem említett részei, a vad Kiégett Földek, vagy más létsíkok (pl. a thargodanok otthona, a Sötét Föld, vagy a kilenc isteni sík, ami a nyolc isten birodalma), de ezekről majd egy másik alkalommal mesélek. Tehát a Ryuku szigetek. Sok-sok apró, kevés nagyobb sziget, amelytől keletre már csak a Végtelen óceán húzódik. A szigetek többségét a Ryuku császárság uralja, amely egy a középkori Japánhoz hasonló társadalom, élén az isteni eredetűnek vallott császárral. Maguk a ryukuk pedig amolyan keleties nép, kisebbek a yaurroknál, sárga bőrrel, fekete hajjal. Hatalmas városaik vannak, pl. Sawaki, vagy Gwhinkeyd, de mind közül kiemelkedik a Tiltott Város, azaz a Császárváros. Ide idegen nem léphet be, kapui csak a ryukuk számára nyílnak meg. Itt székel a birodalom Császára, akit olyan hangzatos címekkel illetnek, mint az Égszülte gyermeke az isteni sárkányoknak, vagy a Földre Szállt Sárkány, esetleg a Minden Mennyek Földi Helytartója. A császár uralkodása azonban csak névleges, valójában a legerősebb nemesi (szamuráj) családok gyülekezete, a Mennyek Tanácsa hozza az érdemi döntéseket, a Császárváros rejtettségét és védelmét pedig a nagy tudású császári mágusok biztosítják.
A kisebb szigeteken kalóztanyák rejtőznek, az ezekből kihajózó kalózok sarcolják a ryuku kereskedőhajókat. Eldugott helyeken apró hoarián falvak bújnak meg. A horiánok is emberek, ám sokan barbároknak tartják őket. Ők a szigetek ősi népe, fejlettségük elmarad a ryukukétól, és folyamatos háborúban állnak az általuk csak hódítóknak nevezett ryukukkal. Persze a történelmi hasonlóság fel van turbózva némi fantasy beütéssel is. Ilyenek pl. a teriád települések. A teriádok nagyjából három méteres, gyíkszerű humanoidok, akiknek a területét a ryukuk messze elkerülik, köszönhetően a múltbéli katonai kudarcoknak. A teriádok képességeit az agyukban szimbiontaként élő teriád férgek turbózzák fel. A szigeteken persze más titkok is rejtőznek, pl. a hatalmas hegyek csúcsai között rejtőző draklen citadellák, melyek lakói a triklem drakolderek némileg elkorcsosult leszármazottai. Vagy említhetnénk a hegyek mélyén rejtőző, a ryukuk számára sem ismert gron törpéket is. Esetleg Mhufex elátkozott városát, ami valami mágikus kataklizma következtében pusztult el, és ma már csak élőholtak kóborolnak az elhagyott házak között. A szigeteken olyan legendás szörnyek élnek, mint pl. Ting Ro Ce, a legendás cseng hósárkány, vagy Moi Ro Fa, az ősöreg yuong tűzsárkány, de a ryukuktól hallhatsz történeket Vén Doemonról, a gigászi ősteknősről, vagy Ghudd’zilláról, az egyes népek (pl. hoariánok) által istenkénnek tartott őshüllőről, Hulcarhudról, a leghatalmasabb tengeri kígyóról, Mg’thorath-ról, a leggyilkosabb magh-goth párducról, vagy Zafórionról, minden kronopókok ősanyjáról. Összefoglalva tehát egy izgalmas, sok titokkal, felfedeznivalóval megspékelt apró kis mikrouniverzum az, amit egyszerűen csak Ryuku szigetvilágnak nevezünk. (Ha ki szeretnéd próbálni a Túlélők földjét, ezen a linken teljesen ingyen megteheted!)

Térjünk rá azonban arra, amit már nyilván minden HKK-s vár, a Zén minikiegészítő három, bemutatandó lapjára! Kezdjük rögtön egy épülettel!

Ősi kolostor
A Ryukuk ősi kolostorai gyakorlatilag mágusiskolák, ahol szerzetesek – nem tévesztendő össze a harcművész szerzetesekkel – a keleti mágiát oktatják. Tanítványul fogadnak bárkit, akiben meg van a lehetőség, és megfizeti a tanulás árát. A legnagyobb ősi kolostor természetesen a Császárvárosban található, ott azonban csak ryukuk tanulhatnak.
Maga a HKK lap szerintem egy használható kártya, épület pakli mellett akár egy angyalos Raia pakliba is beférhet. A permanens varázslatkeresés sosem rossz üzlet, de majd az idő, és Ti, a játékosok eldöntitek, hogy mennyire használható ez a lap. Nekem a tesztelésen nem volt rossz, amikor épület pakliban, ahol Raia egy alapszín, kereste a countereket, pl. A sárkány könnyeit.

Kitaszított kardmester
Erről nem tudok TF-es sztorit írni, így maradjunk a lapnál. A KF-es, vonatképző vonal egy újabb darabja. Persze ez a „vonat” manapság nem nagyon száguld, de mindig okozhat meglepetéseket. Nekem pl. egészen kellemes volt játszanom a tesztelésen egy ilyen paklival. Lépéselőnnyel, Próbababával, Sivarával, Goblin logisztikussal és KF-es tárgyakkal. Persze abban a tesztpakliban voltak még meg nem jelent lapok is, pl. amik kijátszhatók KF-es tárgyként és kalandozóként egyaránt, a választásunk szerint. Remélem, a novemberi nagy kiegészítő megjelenése után lesz, aki versenyen is kipróbál ilyen KF-es, vonatképző paklit!

Teriád ámokfutó
Elérkeztünk a minikiegészítő ritka lapjához. A teriádokról már írtam a kissé hosszúra sikerült bevezetőben. Az ámokfutók olyan teriádok, akiknél a teriád féreggel történő szimbiózis egyensúlya megbomlott, és ettől megőrültek. Magáról a lapról egyelőre nem tudom, hogy mennyire lesz erős, de az biztos, hogy a képessége egyedi, és rengeteg kombólehetőséget rejt magában. Ezeknek a kombóknak a felfedezése azonban rátok vár.

Dani Zoltán

Létrehozás: 2018. március 20. 10:58:20Utolsó frissítés: 2018. március 20. 11:59:52 Küldd el a cikket másoknak Nyomtatási forma


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2019
1680 Budapest, Pf. 4 | E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.