Vissza a Főoldalra
 
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett

Hírek
Mi is az a Battletech?
Háttértörténelem
Battletech univerzuma
Chat, üzenõfal
Fórumok
Szavazások
Battletech könyvek
Írások, novellák
Linkek
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
A pillanat képe
Pusztító arzenál
Küldd el képeslapként!
Nincs fenségesebb látvány a pusztítás megannyi fegyverével felszerelkezett, halált osztó csatamechnél, amint gigászként tornyosul a csatamezőn.
Nézz szét a galériában!
Bem Hussars (964)
Battletechről általában (1298)
Hogy tetszenek a Battletech regények? (115)
Szerinted lehet jó filmet forgatni a Battletech világában történtekről? (94)
A kötelesség szava (59)
Loren L. Coleman: A győzelem illúziója (26)

További témák...
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 

A Battletech világának rövid történelme

A XXV. századra az emberi faj szétterjedt a Naprendszert kb. 200 fényévnyire körülvevő csillaghalmaz világain, melyeket együtt Belső Szférának nevezünk. A csillagközi migráció soha nem látott technológiai fejlődést is eredményezett, aminek eredményeként a XXV. században a Földön létrehozták az első csatamechet. A történelem következő fordulópontja a Csillagliga megalalpítása volt.

A Liga célja az emberi faj által benépesített csillagrendszerek békés egyesítése volt. A Csillagliga virágzásának ideje az emberiség aranykora volt: a jólét és a technikai fejlődés soha nem látott méretet öltött a Cameron ház uralkodása alatt. A közel kétszáz éves virágzás 2751-ig tartott, amikor Stefan Amaris, aki később a Trónbitorló címet kapta az utókortól, meggyilkolta az utolsó Cameront, és erővel elfoglalta a trónt. Kitört a polgárháború. A Csillagliga irányító testülete, a Nagytanács feloszlott, és tagjai külön-külön próbálták magukhoz ragadni a hatalmat. A háború néhány hónap alatt szétterjedt a Belső Szférában, borzalmas pusztítást okozva. Hogy a Csillagliga Védelmi Ereje ne kerüljön a politikusok befolyása alá, akkori parancsnoka Alexander Kerenszkij tábornok, miután szétverte Amaris erőit és felszabadította a Terrát, összegyűjtötte a teljes haderőt, és kivezette azt a Belső Szférából, magukra hagyva a marakodó hatalmakat. A Kivonulás során Kerenszkij emberei elhagyták a Belső Szférát, és viszontagságos, egy évig tartó út során eljutottak a Pentagon világokra. A szigorú körülmények és a felszín alatt izzó faji ellentétek miatt húsz év múlva itt is kitört a polgárháború. Kerenszkij tábornok fia, Nicholas összegyűjtötte a CSVE ideáihoz hű embereit, és egy közeli csillaghalmaz - amely később a Kerenszkij-csillaghalmaz nevet kapta - egyik raktárvilágára vezette őket. Itt megalapította az eredeti húsz klánt, egy olyan genetikailag szabályozott társadalom alapjait fektetve le, amelynek nem voltak előzményei az emberi történelemben. A klánok rövidesen visszatértek a Pentagon világokra, és leverték a felkelést.

Miközben a Belső Szférát tovább dúlták az egymásba érő utódlási háborúk, melyek során egyre több technológia veszett el végérvényesen, a klánok szigorú társadalmában erőteljes technikai fejlődés kezdődött, ami végül az Omnimechek létrehozásában csúcsosodott ki. A klánok azonban soha nem felejtették el, hogy honnan jöttek, és tovább dédelgették Kerenszkij álmát: visszatérnek a Belső Szférába, elfoglalják a Terrát, és visszaállítják a Csillagligát.

Az utódlási háborúk soha nem látott pusztítása egyre inkább a csillagközi utazás elvesztésével fenyegetett. A Csillagliga utolsó kommunikációs minisztere, Jerome Blake még időben felismerte a veszélyt, és gyökeresen átszervezte a hatáskörébe tartozó kommunikációs hálózatot. Létrejött a Komsztár, mely feladatául tűzte ki a csillagközi kommunikáció fenntartását, és a Csillagliga technológiájának megőrzését. Az idők során a Komsztár egyre inkább vallási jellegű szervezet lett, mely Jerome Blake álmát, a Csillagliga visszaállítását dédelgette titokban.

Az öt megmaradt ház, a Steiner, a Marik, a Liao, a Davion és a Kurita közben tovább harcolt a már nem létező Liga Első Nagyurának címéért. Kialakultak a jelenleg is fennálló hatalmi viszonyok, középütt a Komsztár által birtokolt Terrával. A Periféria gyengén fejlett világai elvesztek, vagy kalózok kezébe kerültek. Megjelentek az első zsoldosalakulatok, melyek pénzért harcoltak az egyes utódurak hadseregei mellett.

A status quo sokáig stabilnak tűnt, egészen a 3025-ös évekig. Ekkor a Steiner és a Davion ház - talán a két legerősebb utódállam - szövetségre lépett, destabilizálva a hatalmat, és a negyedik utódlási háborúban jelentősen megkurtította a Liao ház felségterületét. Hanse Davion uralkodása alatt az Egyesült Nemzetközösség a Belső Szféra meghatározó erejévé lépett elő, és megkezdődött az elveszett technológia újrafelfedezése. A Drakónis Szövetséget vezető Kurita ház is döntő lépésre szánta el magát: szabadságot adott a területén levő néhány lázadó világnak, akik rövidesen megalakították a Szabad Rasalhág Köztársaságot. A Kapellán Konföderáció vezetője, Maximillian Liao meghalt a 3028-as háborúban, és őt félőrült lánya, Romano Liao követte a trónon, a birodalmát a gyanakvás és orgyilkosságok helyévé téve. Az állandó belső polgárháborús veszéllyel küszködő Szabad Világok Ligájában Thomas Marik, a korábbi Komsztár ministráns került hatalomra: a Davion titkosszolgálat gyanítja, hogy a valódi Thomas Marik helyett egy Komsztár által a helyére állított ügynök foglalta el a trónt.

A folyamat nem hagyta érintetlenül a Komsztárt sem: Myndo Waterly prímással az élen a szervezet egyre komolyabb hatalmi tényező lett. Megalakult a Komgárda. Vezetője, Anastasius Focht a Komsztár által titokban raktározott, rég elfeledett harci technológiát használva a Belső Szféra legveszedelmesebb elit alakulatát hozta létre, melynek valódi erejéről az utóduraknak sokáig fogalma sem volt.

Az Egyesült Nemzetközösség - akárcsak korábban az Egyesült Világok - Hanse Davion idején több háborút is vívtak a Drakónis Szövetséggel. Az utolsó, 3039-es háborúban a Davionok újabb világokat foglaltak el, tovább élezve a két hatalom közötti viszonyt. Időközben a Belső Szféra fokozatosan két tengelyre szakadt: Az egyik oldalon a mind erősebb Egyesült Nemzetközösség, a másik oldalon a Kurita-Marik-Liao házak laza, hallgatólagos szövetsége állt.

Időközben a klánok között egyre erősebbek lettek azok a törekvések, melyek a Csillagliga erőszakos visszaállítását, a Belső Szféra invázióját célozták. Létrehozták a Farkas klán szabadvérű harcosaiból a Wolf Dragonyosai nevű egységet, akiket visszaküldtek az utódállamokba, hogy zsoldoscsapatnak álcázva információkat szolgáltassanak a közelgő invázióhoz. Bár a Wolf Dragonyosai 3014 után elszakadtak a klánoktól, az inváziót szorgalmazó ún. Keresztesek felülkerekedtek a klánok tanácsában az azt ellenző Őrzőkön. Megkezdődtek az előkészületek az invázióra: négy klán nyerte el a jogot az akcióra: A Farkasok, a Jádesólymok, a Szellemmedvék és a Füstjaguárok klánja. Érdekes módon ezek közül csak kettő volt valódi Keresztes: a Füstjaguárok és a Jádesólymok már régóta az invázió élharcosai voltak. A Szellemmedvék ekkor ugyan még inkább keresztesek, de ők sokáig őrzők voltak, és Tukayyid után újra azok lettek. A Farkasok pedig - egy kisebb számú belső ellenzéket leszámítva - mindig is őrzők voltak.

3050-ben megindult a klánok inváziója: a galaxis magja felől közelítve négy zónában támadtak, és foglalták el az útjukba első világokat. A széthúzó utódállamok csak kevés ellenállást tudtak felmutatni, és két év alatt nyilvánvalóvá vált, hogy ha ez a tendencia marad, akkor a klánok rövidesen a Terrán fognak állni. Az inváziónak ez egyébként lényeges momentuma volt: az első klán, amelyik a Terrát elfoglalja lesz az ilklán, mind közül a legkitűnőbb. Az invázió során a Farkasok gyakorlatilag megsemmisítették a Rasalhág Köztársaságot, és a legnagyobb területet sikerült elfoglalniuk, a keresztes klánok nem kis bosszúságára.

A Komsztár az invázió kezdete óta együttműködött a klánokkal, mivel azokat Waterly prímás eszköznek tekintette a Belső Szféra feletti uralom eléréséhez. Focht kardinális több ízben is a Farkasok kánjának, Ulrich Kerenszkijnek a vendége volt, így kiismerte az ellenséget, és felismerte annak halálos fenyegetését a meglevő rendszerre. Az utolsó előtti pillanatban átvette a hatalmat, és kihívást intézett a klánok kánjához: a Terráért folyó csatát ne a bolygón, hanem egy helyettesítő ponton, a Tukayyid nevű bolygón vívják meg, a klánok között ismert licitálási rendszert használva. Focht, aki jól ismerte a licitrendszer és a klánok harcmodorának hiányosságait, végül diadalmaskodott a klánokon, azokra igen súlyos csapást mérve, sokkal inkább morálisan, mint fizikailag. A vereség ára: a klánok tizenöt éven át nem léphetik át a Tukayyid jelképezte vonalat, nem folytathatják az inváziót.

A tukayyidi vereség megváltoztatta a klánokat: Ulrich Kerenszkijt leváltották, és a Farkasok ellen háború indult, melynek jogát a Jádasólymok nyerték. A két klán igen komoly csapásokat mért egymásra, kölcsönösen meggyengítve a másikat. A Sólymok elvesztették két kánjukat, és csapataik jelentős részét.

A Farkasok kettészakadtak: az őrzők Phelan Kell kán vezetésével a Belső Szférába menekültek a klán színe javával; míg a keresztes elemek újjászervezték a klánt Vlad Ward kán hatalma alatt. A Szellemmedvék igyekeztek stabilizálni területeiket, de közben az őrző elemek kerültek túlsúlyba a vezetésükben. A Jaguárok folytatták a megszállást a tukayyidi vonalig, de nem jártak különösebb sikerrel. Az inváziós erők megerősítésére még három klán szállt be: az Acélviperák a Jádesólyom zónában, a Novamacskák klánja pedig a Füstjaguárok világai közül foglalhattak el néhányat. A Gyémántcápák léptek elő, mint első tartalék egység, de őket csak a Periférián látták eddig, a mindenhol jelen levő kereskedelmi egységeik kivételével.

A Komsztár szétszakadt: a Waterly eszméihez hű erők Blake Szava néven frakciót hoztak létre, és erővel elfoglalták a Terrát, amit azóta is megszállva tartanak. A Komsztár többi része, különös tekintettel a Komgárdára, Focht kardinálissal tartott, aki viszont az új Csillagliga megalakításának szentelte figyelmét.

Hanse Davion és Melissa Steiner halálával megrendült a Steiner-Davion tengely, viszont helyette hallgatólagos szövetség jött létre a Kurita és a Davion ház között. Thomas Marik és Sun Tzu Liao is házasság útján stabilizálta a szövetségét, de ez korántsem bizonyult olyan maradandónak.

Az invázió idején lezajlott outreach-i konferencián történt megállapodások egyik biztosítéka Marik fiának gyógykezelése volt az Új-Avaloni Tudományos Intézetben. Sun Tzu Liao ügynökeinek mesterkedése nyomán azonban Thomas Marik kezébe olyan (valószínűleg hamis) bizonyítékok kerültek, melyek arra utaltak, hogy a Davionok a kezelés sikertelensége után egy klónt tettek a beteg fiú helyére, hogy a Szabad Világok Ligáját a szövetségben tartsák. Marik dühében - szövetsége lépve a Kapellán Konföderációval - lerohanta a Sarna Határvidéket. A Davionokat meglepetésszerűen érte a támadás, és komoly problémát okozott, hogy Katrina Steiner ezt a pillanatot választotta (valószínűleg nem véletlenül) a Steiner területeknek a Nemzetközösségből való kiszakítására, ezáltal polgárháborús feszültséget teremtve. A két tűz közé került Nemzetközösség végül nem lépett fel erővel a Lyrán Szövetség nevet kapott államalakulat ellen.

A Liao-Marik törekvések a Sarna Határvidék meghódítására sem hoztak átütő sikert. A harcok nyomán létrejött a Káosz határvidék: független, egymással acsarkodó kis államok, háború dúlta világok, zsoldosalakulatok gyűjtőhelye.

A némileg átrendeződött utódállamok uralkodói 3060-ban találkoztak a Tharkadon, a komsztár égisze alatt tartott Whitting Konferencián, hogy újraalakítsák a Csillagligát. Sun Tzu Liaót választották meg a Liga Első Nagyurának, és megállapodtak, hogy három éves rotációval mindig más uralkodó fogja ezt a címet betölteni. A Whitting Konferencia másik fontos egyezménye a klánok elleni háborúról szólt: újraalakították a CSVE-t, és az egyesített haderőket kétfelé bontva támadásba lendültek a klánok ellen. Elhatározták, hogy első áldozatuk a Füstjaguárok klánja lesz: teljes megsemmisítésük intő példaként fog szolgálni a többi klán számára. Az akciócsoport egyik fele (Bulldog harci kötelék) a Drakónis Szövetség felől kezdte meg támadását, visszafoglalva a Szövetség megszállt világainak jó részét. A másik osztag (Kígyó harci kötelék) a Komsztár által megszerzett Kivonulás Útján (a Kerenszkij-féle Kivonulás Útján) haladva eljut a Huntressre, és megsemmisíti a bolygón tartózkodó Jaguárokat. Az akció kezdetben könnyű menetnek tűnt, de később megérkezett Lincoln Osis ilkán elit csapata, és a Belső Szférából idáig űzött maradék Jaguárok. A pusztító csatában a Kígyó harci kötelék felmorzsolódott, de végül elpusztította a Jaguárokat. A Kivonulás Útján érkező Victor Davion serege egyesült a másik csapat maradékával, és a Strana Mechty felé indult tovább.

- Az írást a battletech.rpg.hu oldalról vettük át.

Ha a Battletech világáról és történelméről részletesebben szeretnél olvasni, nézd meg a Battletech univerzumáról íródott cikkeinket is.

Létrehozás: 2003. október 20. 19:06:32Utolsó frissítés: 2015. május 20. 10:44:20 Küldd el a cikket másoknak Nyomtatási forma


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2022
1680 Budapest, Pf. 4 | E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.