Vissza a Főoldalra
 

Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
Hatalom Kártyái – Hóditások december 10.
Zén Legendái: Hordázás szeptember 15.
A pillanat képe
Az árnyak teremtményei
(Túlélők Földje)
Küldd el képeslapként!
Árnytündérek ők? Vagy Leah egyik hadosztályának élőholt tagjai? Így vagy úgy, futás! - A magadfajta kalandozónak semmi jó nem származhat abból, ha ez itt és most kiderül!
Nézz szét a galériában!
Ajándéksorsolás december + novemberi eredményhirdetés
Hatalom Szövetsége verseny változás
Befizetési Akció - 2022.12.01. - 2022.12.14.
Beholderes HKK verseny november 26. - Versenybeszámoló
Többszemélyes Kalandok

A lista folytatása...
Túlélők Földje - Közös Tudatok listája
Isteni áldás (558. tudati képesség)
Országjáró feladat 2020
Országjáró feladat 2019

A lista folytatása...
Lapötletek (64680)
57. BEHOLDER TALÁLKOZÓ 2022.12.10. PROGRAMJA (22)
BEHOLDER bácsinak kérdések !!! (7684)
Ajándéksorsolás december + novemberi eredményhirdetés (6)
HKK kérdés? (46450)
Hódítások lapbemutató 1. hét (105)

További témák...
Tegnap leggyakoribbak:
A bajnokság döntősei
A dobogósok
A Nemzeti Bajnok
Az ezüstérmes
A Nemzeti Bajnok akció közben.
3. nap

Utoljára ezt küldték:
Teljes magány
Küldj te is képeslapot!
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 
Bontott helyett is
Javaslom a 64651. kommentem elolvasását.
Általában azért az volt a tapasztalat, hogy a 0-s képességet még könnyű kijátszani valami vízióval vagy más dobatásra elsülő cuccal. Ha meg már ráköltünk, akkor a tempóelőny mérséklődik. Szóval én annyira nem félek ettől.

Persze az extrém gyors Molluszk/Aszfalt vonalban erős lesz, de mire ez igazán veszélyessé válna, lesznek ellenlapok
Végignéztem az elmúlt időszak lapötleteit, volt is, amit feltettem a tesztlistára, de őszinte leszek, elég keveset.

Két olyan probléma volt, amibe kb. állandóan belefutottam.

1. Nagyon egymásra épülnek az egy kommentben megjelenő lapok (vagy egymást termelgetik, vagy olyan szinergikus képességük van, ami akkor fog működni, ha sokan vannak). Amit nem tudtok, hogy általában egy koncepció 5-6 lapot tud kapni egy kiegben egyszerűen ennyinek van hely. És minden paklinak van egy fejlesztő tesztelője. Ha ott van laptervek között 5 olyan lap, ami egymás nélkül gyakorlatilag értelmezhetetlen, akkor a tesztelő vagy felhasználja az egészet - és akkor ő maga nem gyárt lapot - vagy elengedi az egészet. És mivel azért lett valaki egy koncepció tesztelője, mert akar tervezni hozzá lapot, nyilván a 2. opció fog megjelenni. Olyan lapokat tervezzük, amik vákuumban, vagy a 2021-2022-es lapokkal együtt tud működni.

2. Úgy látom, sokan nem ismeritek azt a szabályt, hogy a jelölőlapokra vonatkozik a rotáció, csak a tokenekre nem. Tehát hiába termel egy lap pl. Gyilkos pörölyt, azt jelenti, hogy az csak egy káoszformaton használható lap, mert ÚN-en nem tud termelni. Nyilván lehet vitázni ezen a szabályon, de ha ez a szabály, akkor erre kell figyelni. A lapoknak kb. 20-30%-a esett ki csak emiatt. Ezenkívül most már tesztelési alapelv, hogy minden lap csak a vele egyidőben megjelent lapot termelhet, hogy ne legyenek ilyen rota-csúszások. Szóval a legegyszerűbb az, hogy a lapjaitok csak tokent termelnek.

A péntekig elkészített lapokat még átnézem a Nemzeti után, azok még bekerülhetnek a következő Nemzeti ciklusba (de ez nem azt jelenti, hogy most kell 85 lapot gyártani, inkább legyen kevés jól kidolgozott).
Akkor válaszolok:

1. Nem azt írtam, hogy ennyi pesti kvalifikációs verseny van, hanem azt, hogy ennyi kvalifikációs lehetőség áll a pestiek rendelkezése. Ha azt egy reális forgatókönyvnek tartjuk, hogy egy vidéki játékos felmegy Pestre, akkor ennek fordítottja is igaz. Ha csak azzal a három helyszínnel számolunk - Vác, Fehérvár, Kecskemét - ahova bő egy óra alatt el lehet óra már akkor is ott tartunk, hogy 8+1+3=12. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy lehetett volna legalább további 3 pesti kvalif verseny, ha a szervezők kiírják azokat.

2. Ha egy játékosnak ideje/pénze limitált, hogy felmenjen, akkor a +2 lehetőség nem jelent semmit. De ha vannak is olyanok, akiknek ez jó (biztos vannak), nyilván nem kérdés, hogy a 2 csoport közül ez kinek ad sokkal nagyobb kedvezményt.

3. Ez jogos, de azt már levezettem a cikkben, hogy ez a gyakorlatban miért nem számít olyan nagyon sokat.
Azért ez az "amatőrök csak zavarják a profikat" történet szerintem több szempontból sántít.

Egyfelől nagyon sokszor van olyan, hogy mondjuk egy ügyes, tehetséges, játékban lévő amatőr jobb teljesítményt tud nyújtani, mint egy gyengébb, csak hosszú idő után a profi kategóriába került, vagy mondjuk visszatérő és még formán kívül játszó profit. Másrészről ott van a matchup, ami sokszor tud bizonyos mértékű játéktudásbeli-különbséget negligálni. Ugyanez igaz a szerencsére. És végül bárkivel előfordulhat az, hogy egy nap egyszerűen rossz passzban van és többet hibázik, mint általában. Szóval azért messze nem lefutott egy profi-amatőr mérkőzés sem.

Egyébként Moschnitzka Ádám 2011-ben amatőr játékosként lett Nemzeti Bajnok.
Értjük egymást, de mégsem.

Azt gondolom, hogy alapból egy vidéki játékosnak a kijutás nehezebb, hiszen, ha mondjuk nem tud, csak félévente 3-4 alkalommal felmenni pesti versenyre - ami azért 1-2 embert leszámítva a realitás - akkor neki 4-5 kvalifikáció lehetősége van, miközben egy pesti játékosnak ez minimum a háromszorosa. Ha meg a lehetséges hsz-versenyek számát nézzük, akkor legalább 10-15-szörös előnyről beszélünk. De ez mindig is így volt, valóban.

De nézzük meg, hogy mondjuk egy 5-6 évvel ezelőtti helyzethez képest mi változott a kvalifikáció rendszerében:

- A HSZ-rendszer módosítása, kettő helyett 3 kötelező pesti verseny, amiből egy akármilyen lehet --> ez nyilvánvalóan a vidék felé volt hátrányos. Teszem hozzá, értem, hogy miért volt ez a döntés, és elismerem, hogy hsz-győzelem szempontjából ez sokkal igazságosabb, de ettől még a tény tény marad, hogy ez Pesttet hozta helyzettel a vidékkel szemben.

- Dupla versenyekből csak egyik HSZ-es --> egyértelmű vidéki hátrány. Megint értem, hogy miért történt, és el is tudom fogadni, ettől még a járulékos következménye hátrányos.

- Kiemelt vidéki verseny kötelező kvalifikációssá tétele --> azt hiszem a levezető táblázatból világos, hogy ez is a vidékieket érintette hátrányosan.

Ehhez képest az egyetlen pozitívum az, hogy az idei évtől már a vidéki kvalif verseny is ad hsz-t.

Nem azt mondom, hogy ezek a szabályok bevezetése rossz volt, mert mint mondtam, az összesnek értem a célját. De azt mondom, hogy ezeknek volt egy a vidéki játékosokat kellemetlenül érintő járulékos vesztesége, amik csökkentették a vidéki játékosok esélyeit.


Ehhez képest a pesti játékosok esélye nem csökkent, sőt, azzal, hogy októberre került a Nemzeti, még +2 kvalifikációs versenyt kaptak, tehát kifejezetten javult a helyzetük. És az 1. pontban foglalt dolog is nekik adott egy direkt előnyt.


Ezek után szerintem azt mondani, hogy valamilyen módon hozzuk egy olyan helyzetbe a Pestre kevesebbet járó játékosokat, ami néhány évvel ezelőtt még megvolt, nem gondolom, hogy ördögtől való lenne. Az országjárás és a kiemelt extra díjazás a vidéki versenyszervezőknek nagyon jó, de ebből a szempontból nem jelent kompenzációt.
A táblázataim révén ennek könnyen utána tudtam nézni:

Február: Nincs változás, Novák János jutott ki.

Március: Dönczi Krisztián marad, mivel volt kijutó nem változik semmi.

Április: Mikulás Ádám és Dönczi Krisztián is ekkor már kijutó volt, a 3. helyen lévő Benke Botond még nem, ő kijutott volna, ez +1 fő.

Május: Kövér Attila után a második helyezett András Bence és a harmadik Bege Gábor is kinn volt már eddig. Ha felfelé kerekítünk a 20%-nál, akkor a 4. helyezett Várnai Péteré lett volna a hely, de nem oszt, nem szoroz, mert hsz-ből kijutott.

Június: Csík János 3. helye kvalifikációt ért volna, de mivel ő később júliusban kijutott, sokat nem számított a dolog.

Július: Vácon volt kijutó, Pécsett az első 7-ben már kijutott játékos szerepelt, így nem lenne változás.

Augusztus: Volt kijutó, nincs változás.

Szeptember:

Kaposváron volt kijutó, Kecskeméten nem volt a top 20%-ban még ki nem jutó játékos, Fehérváron Fülöp Máté 6. helye elég lett volna a kvalifikációhoz, ahogy az Exben is Magyar Attila 4. helye.

Tehát 3 hellyel lett volna több, amit Benke Botond, Fülöp Máté és Magyar Attila szerzett volna meg.
Ha jól emlékszem ez volt az 5 ritka lap:

Szikráció
Börphaug
Irányított őrület
Galaktrosz
Kifejlett sárkánykígyó

Ezek azért nem voltak olyan rosszak, talán a Börphaug volt az egyetlen, ami nagyon nagy csalódás volt.
Szerintem egyébként vissza lehetne térni erre a témára és megcsinálni. És akár ezzel egyidejűleg konkretizálni az itt felmerült határeseteket. Én szívesen segítek benne.
De nincs egy kogens szabály arra, hogy mennyi idő van. Ez nem a játék írott szabályai, hanem egy kényszerszituáció, ami abból adódik, hogy előbb-utóbb haza kell menni. Amúgy meg benne van a Kódexben, hogy a folyamatban lévő meccseket be lehet dobni, vagy meg lehet állapodni X-ben.

Ha ez nem tetszik, írj a Beholder egy kódex-módosítási javaslatot és nyilván a tesztelők és a kiadó meg fogják vitatni és dönteni ennek megfelelően.

De ez senkit nem ment fel, hiába magyarázod a védhetetlent.

Szerintem nézz rá a szavazás állására és gyakorolj önkritikát!
Én akárhogy olvasom a szabálykönyvet, nem látom benne, hogy meg lenne határozva egy fix. időtartam egy mérkőzésre...ez nem egy szerves része a játéknak, hanem egy kényszerhelyzet.

"Tehát ha ennek ellenére változtatsz önként önös érdekből mert az aktuális ellenfeled kedveled,de pl Sanyika üllne ott neki nem adnád az pepitában ugyan az mintha pénzért adnád..."

Miért lenne az önös érdek, hogy valaki, aki nem érzi fairnek azt, hogy pontot szerez egy gyakorlatilag elvesztett meccsen, és ezért bedobja a másik félnek? Az meg egy általánosítás, hogy valaki csak a haverjának dobja be. Nálam pl. ez egy egységes hozzáállás függetlenül az ellenféltől.

"Itt magával az elvvel van a baj,hogy megteheted,a miért az már csak egy igazolás"


Az egyik szabály szerint lehetséges, a másik nem. Tényleg nem értem, mi a baj.
* jav.: 3 meccset.
Azért ez két nagyon különböző dolog.

A Hkk-ban az idő egy szükséges rossz, ugyanis szabály szerint meccset kellene játszani. De nyilván nem lehet a végtelenségig várni, ezért van az időkorlát, mint gy kényszerhelyzet a játékban. Épp ezért számomra az, hogy ezt a kényszerhelyzetet a játékosok kezelik egy kockadobással, vagy az a játékos, aki érzi, hogy veszítene, önként úgy dönt, hogy bedobja, teljesen elfogadható.

Ettől mereven elhatárolható az, hogy valaki önös érdekből, pénzért a már lejátszott meccs eredményét megváltoztatja.

Komolyan nem is értem, hogy ez a kettő hogy merül fel egyáltalán egymás mellett...
Miklós írása alapján az volt az alapvető deal, hogy amelyik fél beismeri, elnézést kér, és elismeri a felelősséget, az megússza büntetlenül. Ezzel nyilván lehet vitatkozni (szerintem is enyhe), de mint kiadó és főszervező joga van ilyen döntést hozni.

Ezt az egyik fél megtette, a másik nem. Számomra ez így elfogadható.
Számomra döbbenetes ezeket a sorokat olvasni. Ami itt történt, azt hívják profi sportban sportesemény tiltott befolyásolásának, vagyis bundának, amiért akár 3, extrém esetben 5 évig terjedő szabadságvesztés is járhat.

Nyilván a Hkk nem egy profi sportverseny, így ilyesmi természetesen szóba sem jöhet, de egy mérkőzés megvétele etikai szempontból olyan szinten súlyos, hogy, őszinte leszek, én mindkét játékost eltiltanám 1-2 évig a Nemzetitől és a Behos versenyektől.

Ehhez képest az, hogy nem kaptak eltiltást, sőt, még az adott versenyről sem zárták ki őket, csupán a jogtalan eredményt korrigálták, azt gondolom, hogy egy olyan méltányos és jóindulatú döntés, hogy ezek után én egy SPAR-os ajándékcsomagot küldenék a főszervezőnek, hogy ennyivel megúsztam (mondjuk abból a pénzből, amiért a meccset vette meg ).

Ezután az, hogy az egyik érintett - aki ráadásul vélelmezhetően az egész cselekmény szellemi atyja volt - még ezen szövegel...komolyan mondom, a pofám leszakad. Ezek után én biztosan eltiltanám.

A kérdésre meg nem lehet mást válaszolni, minthogy igen, ez teljesen szabálytalan.
Akkor legyen egy teljes lista az eddigi nevezőkről, azokról is, akik külön neveztek valamelyik napra.

Aranyi Ákos (fizetett)
Brandt Gergely (fizetett)
Dávid Norbert (fizetett)
Dönczi Eszter
Dönczi Krisztián
Hartner Gergely (fizetett)
Hibbey Levente (fizetett)
Hódossy Máté (fizetett)
Horváth Dávid (fizetett)
Hundzsa Ferenc
Király Zsolt (fizetett)
Kövér Attila (fizetett)
Makó Gergely (fizetett)
Mészáros Gábor (fizetett)
Moschnitzka Ádám (fizetett)
Nagy Dániel
Novák Balázs János
Schróth Dániel (fizetett)
Simon Richárd (fizetett)
Szabó András (fizetett)
Szabó Richárd (fizetett)
Székely Szilárd (fizetett)
Szilágyi Csaba (fizetett)
Varga István (fizetett)
Varga Krisztián (fizetett)
Vasvári István (fizetett)
Véber Richárd
Zdenyák Dávid (fizetett)


Külön az első napra nevezett:

- Erdei Kristós
- Minyó András


Külön a második napra nevezett:

- Győrfi Lea
- Minyó András


Külön a vígaszdraftra nevezett:

- Bogdán Erik
- Sziva Csaba
- Végvári Bence
A következő napokban aki még szeretne jönni, jelentkezzen, mert lassan szeretnék kiegeket rendelni (nyilván 1-2 ember még befér utólag, de mondjuk +5-6 ember a rendelés után már necces).


A jelenlegi lista:

Aranyi Ákos (fizetett)
Brandt Gergely (fizetett)
Dávid Norbert (fizetett)
Dönczi Eszter
Dönczi Krisztián
Hartner Gergely (fizetett)
Hibbey Levente (fizetett)
Hódossy Máté (fizetett)
Horváth Dávid (fizetett)
Hundzsa Ferenc
Király Zsolt (fizetett)
Kövér Attila (fizetett)
Makó Gergely (fizetett)
Mészáros Gábor (fizetett)
Moschnitzka Ádám (fizetett)
Nagy Dániel
Novák Balázs János
Schróth Dániel (fizetett)
Simon Richárd (fizetett)
Szabó András (fizetett)
Szabó Richárd (fizetett)
Székely Szilárd (fizetett)
Varga István
Varga Krisztián (fizetett)
Vasvári István (fizetett)
Véber Richárd
Zdenyák Dávid (fizetett)
Oh, tényleg!
Mondjuk az nem sokat segít a tesztben
Akkor az előzőek után javaslok még egy kompromisszumot:

Az oké, hogy a Beholder nem akar kísérletezni. De a versenyszervezők maguk határozhatják meg a versenyük szabályát. Javaslom, hogy írjunk egy levelet a szervezőknek (vagy formálisan a Beho, vagy informálisan én a FB csoportunkba), hogy ez a verzió (csinálunk egy hivatalos szöveget), és aki úgy érzi, próbálja ki élesbe. És akkor minden szervező eldönti.

Ezesetben lennének éles tapasztalataink, statisztikáink a tesztelés eredményei mellett, de mégsem kell Beholderes versenyt rááldozni erre, és attól sem kell tartani, hogy a közvélemény képviselői virtuális paradicsomokkal dobálják a Behot.

Ennél jobb ötletem már nincs
Várd meg a másik ritkát
Amikor egy próbaidőszakban játszunk valamit, az is tulajdonképpen egy éles teszt. Amit most a Muligannel csinálunk, az is egy éles teszt...nem látom, mi a különbség.
Szerintem ha ennyi ember szeretné élesben kipróbálni (itt már kb. 15 embert látok, aki igen, de hozzá lehet venni engem is, hiszen anno még én voltam az egyik első, aki javasolta ezt a verziót), akkor próbáljuk ki és akkor még bőven van lehetőség nemzetiig dönteni. De mivel most kezdőnek az első komolyabb felkészülési mérkőzésig, én nem szívesen húznám azzal az időt, hogy "csak" tesztelésen foglalkozunk vele.
A Szegeden versenygyőztes goblindeckem 15 countert használt, szóval van ilyen.

(a dolog egyetlen szépséghibája, hogy gyak-nemgyak verseny volt )
Számszerűen most nem volt nagy emelkedés, de mivel többen rendezték a díjakat, frissítem a listát.

Aranyi Ákos (fizetett)
Brandt Gergely (fizetett)
Dávid Norbert
Dönczi Eszter
Dönczi Krisztián
Hartner Gergely (fizetett)
Hibbey Levente (fizetett)
Hódossy Máté (fizetett)
Hundzsa Ferenc
Király Zsolt (fizetett)
Kövér Attila (fizetett)
Makó Gergely
Mészáros Gábor (fizetett)
Nagy Dániel
Schróth Dániel (fizetett)
Simon Richárd (fizetett)
Szabó András (fizetett)
Szabó Richárd (fizetett)
Székely Szilárd (fizetett)
Varga István
Varga Krisztián (fizetett)
Vasvári István (fizetett)
Véber Richárd
Zdenyák Dávid (fizetett)
Tegyük Pécsre és megoldom

Kibérelem a tánctermet a TOP 16-ra és mehet a vígaszdraft a Sárkánybarlangban
Számszerűen most nem volt nagy emelkedés, de mivel többen rendezték a díjakat, frissítem a listát.

Aranyi Ákos (fizetett)
Brandt Gergely (fizetett)
Dávid Norbert
Dönczi Eszter
Dönczi Krisztián
Hartner Gergely (fizetett)
Hibbey Levente
Hódossy Máté (fizetett)
Hundzsa Ferenc
Király Zsolt (fizetett)
Kövér Attila (fizetett)
Makó Gergely
Mészáros Gábor (fizetett)
Nagy Dániel
Schróth Dániel (fizetett)
Simon Richárd (fizetett)
Szabó András (fizetett)
Szabó Richárd (fizetett)
Székely Szilárd (fizetett)
Varga Krisztián (fizetett)
Vasvári István
Véber Richárd
Zdenyák Dávid (fizetett)
Szegeden asszem az volt a deal, hogy ilyenkor nem írjuk be a narancs lapot.
Ha picit lassabb ütemben is de növekszünk tovább

Aranyi Ákos (fizetett)
Brandt Gergely (fizetett)
Dávid Norbert
Dönczi Eszter
Dönczi Krisztián
Hartner Gergely
Hibbey Levente
Hódossy Máté (fizetett)
Hundzsa Ferenc
Király Zsolt
Kövér Attila (fizetett)
Makó Gergely
Mészáros Gábor (fizetett)
Nagy Dániel
Schróth Dániel (fizetett)
Simon Richárd (fizetett)
Szabó András (fizetett)
Szabó Richárd (fizetett)
Székely Szilárd (fizetett)
Varga Krisztián (fizetett)
Vasvári István
Véber Richárd

A társalgás szabályai | A legaktívabb fórumok és fórumozók | Moderátori tevékenységek


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2022
1680 Budapest, Pf. 4 | E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.
A fórumban történő hozzászólások valóságtartalmáért, minőségéért semmilyen felelősséget nem vállalunk.