Vissza a Főoldalra
 
Egyelőre üres.
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett

Újdonságaink
Előkészületben
ÁSZF
Adatvédelmi tájékoztató
A pontgyűjtésről
Akciók
Beholder könyvek (Lista)
Más kiadók könyvei (Lista)
Kártyacsomagok (Lista)
Magazinok (Lista)
Játék-kiegészítők (Lista)
Puzzle játékok (Lista)
PC játékok (Lista)
Társasjátékok (Lista)
Dobókockák (Lista)
Keresés a termékek közt
Chat, üzenõfal
Íróink
Sorozataink
Ajánlók, kritikák, ismertetők
Könyvrészletek
Fantasy borítóképek
Sci-fi borítóképek
Könyv toplisták
Fórumok
Szavazások
Bevásárló kosár
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
Zén Legendái: A fény gyermekei szeptember 18.
A pillanat képe
A morin tigris
Küldd el képeslapként!
A morin birodalom hegyei közt élő tigrisek erősek, gyorsak, bátrak, és sziklánál biztosabb támaszai uruknak. Ugyanezen tulajdonságok igazak egyébiránt Ho Tarasin Mitanára is, a mennyszülte morin császár unokahugának személyi testőrére.
Nézz szét a galériában!
Termékismertető - Kártyaalbum lap (10 darab)
Termékismertető - HKK Negyedszázad
Termékismertető - Kártyavédő fólia színes Dragon Shield Classic
Termékismertető - Kártyavédő fólia színes Dragon Shield Matte

A lista folytatása...
Az Idő Kereke sorozat folytatódik! (10)
Kaland-Játék-Kockázat (154)
Könyv adás - vétel (615)
Böszörményi Gyula: A bolhedor lovagjai (19)
Harby Riann: Rúvel hegyi legenda (40)
Brian McAllister: Két világ közt (47)

További témák...
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 

Janny Wurts: A vastmarki ütközet (ekultura.hu ajánló)

Az Arithon herceg - az Árnyékmester - és testvére Lysaer herceg között lezajlott összecsapás katasztrofális eredményt hozott. Lysaer teljes flottája megsemmisült.

Arithon sem járt jobban. Meriorban épített hajóit felgyújtotta Tharrick, a s’Brydion testvérek száműzött kapitánya, így kénytelen tovább menekülni az őt üldöző testvére és hadserege elől.

Hajóra száll és Vastmark bércei felé veszi az irányt, amely a Cascain-szigeteknél található. A hely nehezen megközelíthető a tenger felől. Lysaernek több hónapjába is beletelik, míg ide tudja szállíttatni katonáit, ezért az Árnyékmester úgy véli, hogy itt sikeresen fel tud készülni egy következő összecsapásra.

Egy szerencsés véletlen folytán tudomására jut, hogy Talith hercegnő - testvére felesége - hajóra szállt, hogy férjével találkozzon. Kapva kap az alkalmon és elrabolja a nőt, akit csak tetemes váltságdíj ellenében hajlandó szabadon bocsátani.

A herceg persze minden követ megmozgat, hogy előteremtse az összeget felesége szabadulására.

Miután az összeg a birtokában van, egy hadigályán útnak indítja Ostermere városába, ahol a cserének kell lezajlania. Arithon azonban egy ravasz húzással úgy lopja el az aranyat a hajóról, hogy senki nem tudja rábizonyítani tettét.

Míg Lysear újra összekaparja a váltságdíjat, a Vastmark előtt állomásozó hadserege nem tud továbbhaladni, így az Árnyékmester értékes időt nyer hadai felkészítésére. Második kísérletre a csere rendben lezajlik.

Talith visszakerül férjéhez, de házasságuk már soha többé nem lehet teljes, mivel a Ködszellem átkának „köszönhetően” a herceg már nem bízik meg feleségében. Arithon mindent megtesz azért, hogy elkerülje az összecsapást fivérével. Terve azonban kudarcba fullad és borzalmas összecsapásra kerül sor a Dier Kenton-völgyben.

Mindeközben Dakar, a Részeges Próféta, egy vízió során saját halálát látja, ahogy megmenti az Árnyékmester életét. Tudja, hogy a herceg élete csak rajta múlik, de ezt a tudását nem osztja meg senkivel. Kapcsolata Arithon-nal egyre barátibb, és már egyáltalán nem biztos benne, hogy nem áldozza életét a hercegért.

Megdöbbentő a különbség a regény két fele közt. Míg az első kötet kapcsán szinte már „temettem” ezt a sorozatot, most azt kell mondanom, Wurts kezd magára találni, és bár korántsem lenyűgöző a második rész, azért nagyságrendekkel jobb, mint az első. Lassan újra élet költözik a történetbe és egy-két felesleges időhúzó résztől eltekintve újra mozgalmassá válik a cselekmény, elmaradnak az ismétlések.

A szereplők jellembeli változásai (Dakar, Talith, s’Brydion fivérek) - amelyek nagyrészt abból állnak, hogy mindenki felismeri Arithon-ban a jó oldalt és Lysaer-ben az őrületet és igazságtalanságot -, további pozitívumként vonultathatók fel a regény mellett.

A Hetek Szövetségének tevékenysége azonban már elég gyenge lábakon áll, ebben a könyvben egyáltalán nem foglalkoznak a Ködszellem Átkának eltávolításával, amit azért én, személy szerint elvártam volna tőlük.

Összegzésként talán azt tudnám mondani, hogy gyenge kezdés után közepesnél kicsivel jobb a folytatás. Ismét érdemesnek tartom a történet olvasását tovább folytatni, abban a reményben, hogy „A Vastmarki ütközet” volt a „Fény és Árnyék háborúja” sorozat leggyengébb kötete.

Mezei Attila, www.ekultura.hu

Vissza a könyvhöz

Ha ez tetszett, olvasd el a következő, jellegében hasonló cikket is: Raymond E. Feist: Ezüstsólyom Karma (ekultura.hu ajánló).

Létrehozás: 2004. szeptember 2. 13:01:23Utolsó frissítés: 2015. május 20. 10:44:08 Küldd el a cikket másoknak Nyomtatási forma


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2021
1680 Budapest, Pf. 4 | E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.