Vissza a Főoldalra
 

Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
Hatalom Kártyái – Császárváros június 17.
Zén Legendái: Lúcia kalózai május 18.
Alfa pakli - Tengeri rablók március 18.
Alfa pakli - Kereskedők március 18.
Alfa pakli - Felfedezők március 18.
A pillanat képe
Ysmon
(Túlélők Földje kalandozó)
Küldd el képeslapként!
Ysmon, a több éve a Túlélők Földjét járó ember férfi, is egy Fairlight hívei közül, akik a mágia útján képesek táncra hívni a villámokat.
Nézz szét a galériában!
Budapest ComicCon - 2023.06.10.-06.11.
Császárváros lapbemutató 3. hét
Kérdezz-felelek 51.
Új HKK webbolt - Grandgames
Befizetési akció 2023.06.05. - 2023.06.19.

A lista folytatása...
Túlélők Földje - Közös Tudatok listája
Tudatkinézis II. (511. tudati képesség)
Országjáró feladat 2022
Országjáró feladat 2020

A lista folytatása...
Lapötletek (64837)
Császárváros lapbemutató 1. hét (126)
Kombók a HKK-ban (5968)
Milyen lap újrakiadását szeretnéd látni? (16)
58. BEHOLDER TALÁLKOZÓ 2023.06.17. PROGRAMJA (19)
Kérdezz-felelek 51. (40)

További témák...
Tegnap leggyakoribbak:
A bajnokság döntősei
A dobogósok
A Nemzeti Bajnok
Az ezüstérmes
A Nemzeti Bajnok akció közben.
3. nap

Utoljára ezt küldték:
Roncsmentés
Küldj te is képeslapot!
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 
@Gice, @SimR: Ezeknek a dolgoknak az ellenfél idejéből kell mennie. Nem az ő akciója, de neki kell végrehajtania. Nyilván nem lehet 1:1-ben leképezni egy online egyébként létező és működő megoldást, de alapul lehet venni.

Ha bevinnénk minden versenyre, minden meccsre, akkor biztos lenne vita, hogy de kb. 1 perccel többem lett volna, csak túl lassan/gyorsan nyomkodja valaki, de szerintem az még mindig mérföldekkel jobb, mint amikor a 65 perces játékidőből 20-45 a megoszlás.

@Balage: Ebben alighanem van igazság. Ha tippelnem kellene, azért itt tudnak előfordulni extrém hosszú hosszabbítások, amik egy bérlés szempontjából azért számítanak. Pláne hogy a páros alapból hajlamos hosszabb lenni.

Szóval igen, nem ez a legszerencsésebb alkalom a bevezetésre, de szerintem nem is teljesen érthetetlen. Mondjuk én alapból örülnék, ha rendszeresítve lenne a lehetőség és nem csak a hosszabbításnál.
Egyrészt igen, előbb-utóbb csak eltelik az a két extra kör. Nem HKK, de voltam már olyan versenyen Magicen, ahol volt, hogy másfél órát csúszott a forduló, este 8 helyett valamivel éjfél után végeztünk. Az annyira nem volt jó.

Ehhez kapcsolódik, hogy gondolom a bérlés is valamennyire időhöz van kötve, jó, ha van korlátja.

Harmadik dolog, hogy ez nyilván így van az idők kezdete óta, nincs limit, de amennyire tapasztalom ez egy ilyen visszatérő téma. Hogy de valami kellene, mert vannak csúnya időhúzások és nem lehet semmit sem tenni ellene, a bíró sem tudja megsürgetni, igazából semmi eszköz nincs ellene.

Ami igaz, hogy lehet nem a páros az ideális terep a kipróbáláshoz, mert 4 játékosnak kell "körbepasszolgatnia" azt a sakkórát, de valahol csak el kell kezdeni valamit, vagy szomorkodhatunk még 5-10 évet, hogy de az időhúzás, meg hogy sokáig tart a verseny.
Ez a becsületkassza dolog lehet többnyire működik? Szerintem aki eddig nem húzott időt, annak most sem kell. Aki húzott, most is fog. De ha elhúzott 6 percet akkor - ha jól értem - onnantól nem szólhatnak bele az ellenfél körébe. Nem kapnak prioritást, nincs cselekvésük mert 0 idejük maradt. Szóval az ellenfélnek csak simán ki kell matekoznia, hogy meg tudja-e oldani a szitut ha az ellenfele nem szól bele semmibe. Javítsatok ki, ha tévedek.

Minden bonyolultságával együtt én azt érzem, hogy gyakran van problémázás, hogy X, Y húzza az időt, jobb megoldási javaslat viszont nincs. Ez sem optimális, ez nyilvánvaló, de valamit csak meg kell próbálni.
Igen, ez sajnos a modernizálás áldozatául esett. Pedig valóban nem véletlenül került be Silistra is a listára.
Nagyrészt ugyanaz lesz. A kiegészítő jele, lap széle, etc. tér(het)nek majd el.
Esetleg Illúziópalota?
Hőskorszakot nem támogatom elvből. Árnyéksárkány, Quwarg ősmágus, alter art Griffőnix, ilyesmit inkább.
Ez sajnos így van. Számomra több helyen is meglepö az eredmény, de ha létezik egy ilyen vásárlói többség, akkor legyen így. Reméljük meglesz utána is a kellö igény, nem lesznek ezek a változtatások deal-breakerek túl sok embernél.
Szerintem ehhez hozzá lehet állni úgy, hogy:

1, veszel nagyon sokat, mert majd kibontod, ami kell. Ehhez tartok tőle tényleg nagyon sokat kell venni.

2, veszel egy keveset, ami ad egy alapot meg cserélni valót, és a maradékot becserélgeted.

3, nem veszel, mert hátha amúgy is lesz elég a piacon és majd a csere csoportokból összevadászod laponként, ami kell.

Szerintem kinek-kinek ízlése/lehetősége szerint fog ez tudni működni. Nem kell 200 csomagot berendelni, ha tudod, hogy te a mittomén, őshangyákat szeretnéd majd összeszedni. Kértek mondjuk 20-20 csomagot, lehet nyomni belőle házilag 2-3 bontottat, elosztjátok ki mit szeretne összeszedni, aztán a maradékot össze lehet cserélgetni.

Én biztos szeretnék majd legalább egy draftot és/vagy bontottat tartani, szóval bízom benne, hogy lesz lap a körforgásban.
Árnyéksárkányt nagyon szeretem, grafikája is, képessége is, de be kellett látnom, hogy elég masszív kijátszási feltétele van akár draftra, akár normál játékra. Így azt sajnos el kellett engedni.

Zombi mester viszont bízunk benne, hogy a klasszis Cziráki grafikával jön
Ez sajnos megint a helyeken múlik. Úgy lenne a szép, ha teljes lenne a lovag ciklus, de az ha jól számolom, még 6 helyet foglalna el. És több színnél is vannak lapok, amiket jobban hiányolunk még mindig a listáról - pl. Elenios esetény a Bűbájmásolást vagy Időutazást esélyesebbnek érzem.

Az altípusoknál kicsit hasonló volt a problémánk. Sheranba pl. bekerült majdnem minden Őshangya, de az el is foglalja Sherant kb. teljesen. Varkaudarok - quwargok - manók - etc esetén kénytelenek voltunk szelektálni. Lovagok esetén az ment át majdnem, hogy hagyjuk ki teljesen őket.
Erről majd talán Miklós tud pontosabbat mondani, lehet csak a kiírásban szereplő második kör válaszai után fog tisztázódni. Úgy tudom, hogy nincs teljesen kizárva.
A lapszám kb. fixen 300 alatt lesz, de szerintem ez nem fog hátrányára válni.

A kiegészítőkben kevesebb lap volt, az alapkiadásban több. Viszont egyrészt az alapkiadásnál egy csomagban több lap is volt, másrészt sok volt benne az olyan lap, amit retro versenyen vagy egy ilyen 2000-ig tartó drafton már nem vennél a kezedbe - Mágikus tolvaj, Szívroham, Hosszú íj, etc. Van egy véleményes határvonal és vannak lapok, amiken volt/van vita, de a nyomdai lehetőségeket is figyelembe véve ez a keret tűnik a leginkább vállalható határnak.
Igen, lesznek
A magam részéről többé-kevésbé egyetértek Patrickoviccsal abban, hogy az eredeti ritkaságok ára nem omlana össze a reprinttől. Szignifikánsan. Azért látható most is az árkülönbség egy sima és egy Hőskorszak Gömbvillám között (meg akár védnökit is ide lehet venni).
Azért csökkenés biztos lenne belőle, de szerintem ez már most is érezhető - ahogy a gyűjtők letudták a köröket és kevésbé van igény, elkezd kicsit lefelé mozdulni ezeknek az ára.

Mindezzel (és minden egyéb magánvéleményemmel) együtt az is igaz, hogy a piac képes furcsán reagálni dolgokra és értem az aggódást. Ha valaki megvette a Vlagyit 80-ért, és a reprint miatt lemegy - hasraütve - 30 ezerre, akkor az nem egy nagy öröm. Ezt azért szeretnénk elkerülni, így kicsit köztes az a megoldás, hogy az only 1 és csak HK-ban megjelent riták "szent tehenek." Az alapban is megjelent HK lapok és only4-esek nem annyira.

A kölcsönkérésnek sajnos tényleg van egy ilyen korlátja - eddig szerencsére nem nagyon ütköztünk bele. Verseny nyeréséhez ezek a lapok nem szükségesek, de ha valaki ráprofulna és csak azért is ilyenekkel szeretne játszani, akkor mondjuk 2 védnöki Vlagyi már nem a világ vége.

A bontogatáson még elgondolkodom, de ha van egy mód rá, akkor kerülném, hogy ezekkel adjuk meg a kis "kaparós sorsjegy" hangulatot a szettnek.
Ez az én saram lesz, és több oka van, hogy így alakult:

1, A kiadással elsősorban nem a gyűjtőket céloztuk, hanem a játékosokat. Valaki jönne versenyre? Tudjon bontani versenylapokat. Valaki leülne otthon játszani a régi cimborákkal? Legyenek kis kombók és koncepciók benne.
Ősök városa előtt a jelentősebb gyűjtői értéket képviselő lapok közül nagyon kevés volt, ami még versenylapként releváns volt . Bár nálunk az elmúlt több, mint egy évben talán nem is volt olyan nyertes pakli, ami Szürkét/Trafót/etc használt volna. Idő kereke talán volt egyszer. Viszont...

2, ...ezek a lapok most jelentek meg védnöki kiadásban. Szóval ha valaki szeretné, akkor ha nem is 500 forintért, de beszerezhetőek. Ehhez hozzá tartozik, hogy...

3, ... bár első sorban játékos vagyok, azért le is gyűjtöttem nagyjából a régi lapokat. Nagyon kevés hiányzik, de szerettem volna elkerülni azt a kritikát, hogy magamnak akarom kiadatni ezeket, és lehetőleg azt is, hogy máséval verem a csalánt.

A tervezett gerince a kiadásnak tehát nem a hulladék lesz (nem Lila brekk és Sötét ital és ilyesmik), hanem egyrészt olyan versenylapok, amikből úgy érzem hiány van (mert gyakrabban kérik kölcsön - és ezek között azért én szeretnék majd only4-es lapot látni), illetve amik akár otthoni játékra, tovább fejlesztve pedig akár retró versenyre vállalható koncepciót tudnak alkotni.

Ha valaki kölcsön lap hiányzik, hogy lenézz egy retró versenyre, szólj bátran Ha más nem kérte még el (és Szürke/Trafó/Temető etc nem szoktak) szívesen adok kölcsön.
Értem a felvetést, hogy LCG-szerűen menne, de azért vannak vele bökkenők.

Az egyik a draft. A lapkészletet eddig olyan szemmel (is) próbáltuk összehozni, hogy jókat lehessen draftolni belőle. Én biztosan szeretnék 1-2 draftot nyomni belőle majd

A másik a díjazás. Én nyilván szeretnék ilyen csomagokat osztani a versenyen nyereménynek, mert régi (verseny) lapokat nem feltétlen egyszerű beszerezni, különösen olyan minőségben, amit szívesen osztok ki.

Szóval nem tudom mennyire lehetséges ez a megközelítés - ezt majd a kiadó megmondja -, de nem preferálnám.
Ugyanezen az elven szerintem a káosz egyszín vagy egylap teljesen jó opciò szerintem. Passzol ahhoz, hogy minden skillt tesztel, van tér építeni de a végtelen 0-ás countert kicsit elkerüli.

Illetve aki eljut Nemzetire az addigra szerintem fog tudni szerezni/kèrni lapot rá. Ezeknek a 17-18-as lapoknak amùgy is erösen 0-hoz konvergál most az ára.
Ebben a témában ha nem is értek nagyon egyet, de tudom támogatni Miklós elképzelését a narancs lapok tiltásáról. Szerintem meg lehet próbálni - már csak azért is, mert a mögöttes elképzeléssel, hogy kapjanak teret olyan lapok, amik hagyományoson valamiért nem, egyet tudok érteni.

Szerintem annak idején nagyjából végtelen mennyiségű random formátumot játszottunk Miskolcon. Áprilisi bolondságok, évszám alapján páros-páratlan, idézési költség alapján páros-páratlan, és bár esküdni nem mernék rá, de talán a jellemek harca és faj is ide vezethető vissza. Nem volt olyan lap, ami ne került volna elő itt vagy ott.

Ha nagyon nem sikerül dűlőre jutni a Tiltott mágiával, akkor most (nagyrészt a rota miatt) talán meg lehet próbálni ezeket átgondolni a Nemzetiig. Hajlamos lennék ezen formátumok apraja-nagyját elengedni a kiadói naptárból és a káosszal kombinálva teret adni valamelyiknek. Nem vagyok kereskedő hajlamú, ha holnap 10 forint lesz a '97-es bajnok az sem érdekel. De egyrészt szeretem pörgetni időnként a régi lapokat, másrészt nem hátrány, ha kicsit értékállóbbak lesznek tőle.

Szóval lehetne mondjuk a kellemeset a hasznossal. A hagyományos és 2 szín között kicsi az eltérés, elengedném a 2 színt. A fajra is háklisak voltak sokan, tiltott mágia is véleményes, etc. etc... Szóval mi lenne ha a Behós (profin?) hagyományos, draft/bontott és Nemzeti2 (mondjuk káosz egyszín? vagy valami egyéb nem-hagyományos káosz) rotálnának? Max. nemzeti után levezetésnek valami fáradtabb formátummal. És akkor a jellemek - hatalom korlátozása - páros - etc. még mindig maradnának a kisebb szervezőknek.
Ennek a szabálynak (Kódex 135.2) ha jól rémlik az volt a háttere, hogy a jelzőknek nincs gazdája/tulajdonosa. Így a jelzőt elvileg nem tudni ki tette a lényre, amikor meghalt a kör elején, akkor nem lehetett meghatározni, kit sebezne a Büntetés például.
Ez bennem is felmerült, de azért nem teljesen. Ugyanúgy egy szabály, ugyanúgy valami, amit vezetni kell, ugyanúgy +1 mana, de azt legalább nem lehet Zanszilánkba (ezáltal rengeteg korábbi spoilerbe), Művészek céhébe, etc. beletolni. Kevésbé rugalmas abból a szempontból is, hogy egy nagyobb vagy két kisebb lapra akarod elkölteni. Szóval azért más a leányzó fekvése, de igen, valahol stimmel a párhuzam.
Belegondolva inkább az anti-semlegesítés nem tetszik. Szimplán nem elegáns.

Kicsit az most az érzésem, hogy a semlegesítéseknek továbbra is tömött sorokban kellene érkeznie, de a horda vagy valami majd kidobatja ezeket. A J-s képességekkel már elkezdtünk a leszedések felé mozdulni, most a leszedés lesz az új semlegesítés. Csak ne jöjjenek 1 ZSz-es leszedések, amik még pluszban csinálnak valamit - Raquel idézéssel.

A selegesítéseket szerintem lassan hagyni kellett volna kiforogni. A probléma az, hogy van 30 lapod, ami kijön, megfog valamit és ottmarad egy Szilánknak, amiböl majd jöhet még semlegesítés vagy eröforrás. Esetleg simán üt és megöl.

Remélem nem szaladunk bele egy hasonló ciklusba a leszedésekkel, ahol az SZK már egy szilánk.
Ha nem létezne idézés, csak lenne egy ilyen szabály - akár régi, akár ùj -, akkor az mennyire lenne zavaró? Szerintem nem lenne.

Ha most bejön a szabály, és megvárjuk az idézéses lapok kifutását, az nem tudom mennyi el szerencsésebb. Elvileg lassul a formátum, akkor egy darabig lehet a kezdés átadása és a sok idézés lett volna a trendi. Így a lassulásba jobban belesimulhatnak ezek a lapok de sajnos maradnak spike-ok így is.

Ez nyilván nem szerencsés, de azért nem is vállalhatatlan szerintem.
A full art szerintem baromi jó lett. A színe még tényleg elférne valahol, de ha nem, én nem fogok a kardomba dőlni miatta.

A változtatásokkal együtt tudok élni. Talán érzek egy építő raksa nerf szagot a levegőben és az idézés igen, furcsa lesz így, hogy a nem-zanszilánkos lapoknak lesz egy ilyen beépített képessége... Erre jobb lett volna valami elegánsabb megoldás. De meglátjuk.

@Gice: Ha jól értem nem arról van szó, hogy ezután ne lennének lapok, amik csak célpont játékost vagy csak célpont lényt sebeznek. Csak arról, hogy ha csak annyi van a lapon, hogy "célpont", akkor az célozhat játékost, lényt és építményt is.
Jogos
Apróságoktól eltekintve egyet tudok érteni az elemzéssel. Ahol a diszkrepanciát érzem az leginkább a Csökevényes burástya és az ennek kapcsán megemlített Lassan járj - de ide vehetném a Földanyát vagy Gyémántfésűt is.

Ahogy mondod, ezek jó lapok Járjba, ÉS jó lapok ellene is. Bármelyik epikus boldogan fogja használni ezeket. Ezzel szembe lehetne állítani mondjuk a Tetranomáliát, amit epikus vagy csatamező soha nem fog használni, de a Járjnak direkte jó lenne. Igaz, hogy ami countereket drágít, azoknak a nagyja valószínűleg alapból drágább, de szerintem ez a fajta dizájn az, amiből többre lenne szükség a korábban említett univerzális megoldások helyett/mellett.

Szóval pártolom továbbra is az ÚN-t és a lassulást, jónak tartom az irányt, de ez még egy olyan extra lépés, ami felé én szükségesnek érzek még némi elmozdulást. Én viszonylag sokszor hallom, hogy játékosok nem szeretik az epikus v epikus kontrol meccseket. Szerintem ebbe így lehet változást hozni.
Remélem, hogy így lesz, de még mindig úgy érzem, hogy túl sok ilyen jellegű lap jelenik meg. Ha az első Sokszín dekket végignézem pl:

Földanya ereje
Rovarsámán
Kreatív termik
Csökevényes burástya
Gyémántfésű

Vagy ott a Termo. Szóval szerintem lesz még mit visszanyesni.
Szerintem ez nem egészen igaz. Nyilván nem lehet ùgy kieget tervezni, hogy “lesz 13 tier 1 dekk,” de lehet törekedni célzott lapokkal meta a meta formálására. Ez azt hiszem meg is van.

A pribléma inkább az, hogy jön sok etnikum lap, de ezek nagyon lazán (vagy sehogy) nem dolgoznak össze. Cserébe mind kap egy jó countert és/vagy leszedést (Antimágikus goblin, Büzös, Csillámtündér, Jégkornis, etc), ezek mellé megkapja a kontrol a saját pakkját (Földanya, Abszolút preventálás, Selyemátok, etc. Ezekben az a közös, hogy a kontrol átveszi az etnikum kontrol cuccait és örül, az etnikum meg átveszi a kontrol lapokat, hogy megvédje magàt és kvázi kontrol lesz szintén, csak epres.

Az ettöl eltérö témákra vagy van színtelen megoldás - Vlagyi remekel Börtön, bilincs, Erdö, Járj, Keltetö, Tábori adó, etc ellen anélkül, hogy a színnel foglalkozni kellene - vagy nincs a koncepcióhoz elegendö lap. Mondjuk egy Arachos hordához majdnem van elegendö lap, hogy jó legyen… de csak majdnem. És nem a hotda fog tudni célzottabban sideolni.

Visszakanyarodva ennek feloldásához nem spike lapok kellenek. Söt, azok pont nem kellenek. Ehhez kevesebb univerzális táp kell és több olyan lap, ami speciális körülmények között müködik igazán jól.

Hogy mondjak jó példát is, pl az tök jó a követöhöz, hogy a pegazusok a minél több színre triggerelnek. Lehetnének kicsit combosabbak a követelmények, de az irány tök jó. Vagy a Tetranomália, ha bármi egyéb supportálná ezt a 4-es témát. Mehetne Járjba nagy kontrolnak. Szerintem.
Node. Kijutottak 61-en. Beégett 68 hely, ha jól számoltam. Bubu azt írja, nem szeretnek 70-80 kijutót. Ha nem oldotta volna meg magát a probléma, akkor lenne kb. 130 kijutónk.

Ez ránézésre még mindig azt jelenti számomra, hogy a probléma megoldotta magát és most a 130 felé akarunk elmenni. Ez ellentmond annak, hogy már a 70-80 is sok.
Én kezdem teljesen elveszteni a fonalat. Voltaképpen van probléma? Mit szeretnénk megoldani?

A cikkben van egy zsák statisztika, hányan jutottak ki és honnan. Itt arról megy a beszélgetés, hogy ha 4-5-el több kijutó hely lenne ilyen vagy olyan módon, akkor... akkor mi? Az a 4-5 hely szerintem kb. pont teljesen irreleváns a nemzeti mint esemény szempontjából.

A nemzeti jellegén úgy érzem nem akartok változtatni, mert a korábbi felvetéseim senkit nem érdekeltek.

A vidék vs. Pest problémát meg nem érzem ide tartozónak. Tegyük fel jár minden versenyen HSZ. Pestről továbbra sem kell kimozdulni hétvégenként, hiszen nagyjából minden hétvégi napra jut egy verseny (plusz Excelsior, plusz Liga). Ha Kecskemétről vagy Szegedről valakinek versenyezhetnékje van, vajon Szombathelyre, Miskolcra vagy Pestre fog-e menni? Nem látom ilyen szempontból mi változna. Illetve helyben sem hiszem, hogy több játékost vonzana.

Ebből a szempontból az a baj, hogy nem éri meg. Még ha nyersz is, akkor is lehet mínuszban vagy az utiköltséggel. Még Pestre is. Ez más kártyajátékkal is ugyanígy van, ezt nem a nemzeti/HSZ foltozása fogja megoldani.

Így viszont számomra kicsit céltalan ez a vitatkozás, hogy most hárommal többen jussanak-e be vagy sem.

A társalgás szabályai | A legaktívabb fórumok és fórumozók | Moderátori tevékenységek


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2023
E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.
A fórumban történő hozzászólások valóságtartalmáért, minőségéért semmilyen felelősséget nem vállalunk.