Vissza a Főoldalra
 
Hatalom Kártyái

Milyen legyen a májusi páros verseny formátuma?

1) hagyományos új nemzedék
2) tiltott mágia új nemzedék
3) hagyományos káosz
4) tiltott mágia káosz

(A szavazáshoz be kell jelentkezned!)
További szavazások...
Fórum a témához...

Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
Alfa pakli - Mágusok március 16.
Alfa pakli - Druidák március 16.
Alfa pakli - Boszorkányok március 16.
A pillanat képe
Ghalla szobrászművészete
(Túlélők Földje)
Küldd el képeslapként!
Ahel Mingelo, a történelem és egyben Borax leghíresebb udvari szobrásza mindig is szívvel-lélekkel alkotott. A leggazdagabb nemesek világrengető árakig licitáltak azért, hogy kastélyaik kertjeit és szobáit Mingelo-szobrok díszíthessék.
Nézz szét a galériában!
XLVI. Alanori Mini Olimpia
Board Game Expo 2024.05.18-19.
HKK Tiltott mágia döntő videó
Májusi verseny formátuma
Beholderes HKK verseny március 16. - Versenybeszámoló

A lista folytatása...
Túlélők Földje - Közös Tudatok listája
Makróbővítés II. (582. tudati képesség)
Országjáró feladat 2023
Országjáró feladat 2022

A lista folytatása...
HKK kérdés? (47067)
Excelsior (1002)
A májusi verseny páros legyen vagy egyéni? (ÚN-ről és formátumról 2-3. körben szavazunk) (30)
Lapötletek (64943)
[HKK Piac] Régi lapok (1521)
[HKK Piac] Eladó gyűjtemény (9480)

További témák...
Tegnap leggyakoribbak:
A bajnokság döntősei
A dobogósok
A Nemzeti Bajnok
Az ezüstérmes
A Nemzeti Bajnok akció közben.
3. nap

Utoljára ezt küldték:
Szikrázó manahal
Küldj te is képeslapot!
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 

 | 1 |
Nézet:
Az új tesztciklusunkban már nem lesz 11. kiadás, amiből még elég sok lap terrorizálta a járjat, meglátjuk majd, mennyire lesz életképes most. Természetesen törekszünk rá, hogy csak a szükséges lapokra kerüljön ősmágia.
 
Ezzel csak egyet tudok érteni.
 
Erdemes lenne az elvek mellett figyelni a dragito koncepciok, kozte a Jarj _valodi_ erejet a versenyeken, es annak megfeleloen dinamikusan csokkenteni/novelni a kijovo osmagias versenylapok (foleg a spoilerek!) szamat.
Az osmagiaval, hogy letezik, sok baj nincs (ne menjunk bele ;) ), de hogy mennyi/milyen jon ki, az (korabban is sok vitank volt errol) nagyon sokat szamit.
De bizom benne, hogy megoldjatok, hogy a kulonfele Jarj paklik (ujra, inkabb) reszei legyenek a metanak, es amugy is szinesedjen a meta (vissza, mert most - szerintem - kisse egysikusodas iranyba tart).
 
Ez már csak a HKK evolúciója, amiben te is részt vettél.

Kezdetben volt a járj, az olcsó lapokat drágitotta, a drágákat nem.

Aztán jött a nekron. A járj már a saját olcsó lapjait nem drágitotta Volt egy rakás lapja, ami 1-ért (vagy ingyen) jött. Míg az ellenfélnek még a 2 és 3 vp-ért jövő lapjai is drágultak.

Erre jött az ősmágia, olyan lapokra, amikről lehetett tudni, hogy teljesen használhatatlanok lesznek drágitás ellen.

Aztán jöttek az anti-ősmágia lapok, ez már tényleg kicsit túlzás volt.

Nyilván előfordul, hogy az ősmágia nem arra kerül, amire kellene, de az elv kb ez:
- erőforrás termelésre, és saját lapok olcsóbbitására: ha az a lap, ami ahhoz kell, hogy drágitás alatt is ki tudjam játszani a lapjaimat, vagyis ahol a legnagyobb szükség van rá, is annyira drága, hogy kijátszhatatlan, megette a fene az egészet.
- etnikumonként kell 1-2 ősmágiás lap még ezenfelül, lehetőség szerint 2VP-s vagy drágább lapra, hogy ne legyen az 1. meccs garantált auto-loss az 1. körben.
És itt pont nemcsak a járjra gondolok, egy erdő is kb. csak olyan lapokkal játszik, amit nem drágit, az ellenfél minden lapja +3VP, ebből nem tudsz kimászni legalább pár ősmágia lap nélkül.

Amíg a lapok zöme 1-ért jön, a drágitás borzasztó erős dolog, sokkal erősebb, mint régen, mivel a lapok költségét nem 20-30%-kal növeli, hanem megduplázza. Nem véletlen, hogy az Enkala szolgája annyira erős, ha létrejön, el tudja dönteni a meccset. És az sem, hogy sokan 15 vagy több lapot sideolnak be drágítás ellen.

Ha a lapok költsége drágul, vagy a drágító narancslapok nem exploitálhatók ennyire, akkor lehet csökkenteni az ősmágiás lapok számát.
 
Hát igen, nagyjából mimden lap, ami járjba jó, az ellene is.
"szerencsére" van még egy csomó lap, amik bele nem, csak ellene jók (ősmágia). Ezek egy része sima spoiler, amire "rápottyant" az ősmágia ikon. Plusz mulligan. És komoly versenyen, topban alig-alig van már bármilyen járj, pedig az nem 1 pakli lenne, hanem vagy 10 féle, különböző követőkkel. Ennek megfelelő súlya kéne legyen a top paklik között is. .
 
Jogos
 
A földanya azért nem olyan jó járjba. :P
 
Apróságoktól eltekintve egyet tudok érteni az elemzéssel. Ahol a diszkrepanciát érzem az leginkább a Csökevényes burástya és az ennek kapcsán megemlített Lassan járj - de ide vehetném a Földanyát vagy Gyémántfésűt is.

Ahogy mondod, ezek jó lapok Járjba, ÉS jó lapok ellene is. Bármelyik epikus boldogan fogja használni ezeket. Ezzel szembe lehetne állítani mondjuk a Tetranomáliát, amit epikus vagy csatamező soha nem fog használni, de a Járjnak direkte jó lenne. Igaz, hogy ami countereket drágít, azoknak a nagyja valószínűleg alapból drágább, de szerintem ez a fajta dizájn az, amiből többre lenne szükség a korábban említett univerzális megoldások helyett/mellett.

Szóval pártolom továbbra is az ÚN-t és a lassulást, jónak tartom az irányt, de ez még egy olyan extra lépés, ami felé én szükségesnek érzek még némi elmozdulást. Én viszonylag sokszor hallom, hogy játékosok nem szeretik az epikus v epikus kontrol meccseket. Szerintem ebbe így lehet változást hozni.
 
Ebből az üzenetből valamiért kimaradt hogy a Földanya, eunuch és társairol ne is beszéljünk... Plusz hogy egyet értek a lapok mini elemzésével egyébként.
 
Azért én ehhez annyit hozzá fűznék, hogy 4 teljes beszűkült látókör versenynek kellett lemennie hogy a járj nyerni tudjon... Szerintem (és én azért igencsak szeretek jarjazni) amíg ilyen szinten meggyalazza a kontroll, már side előtt is gyakran addig nem kell arról beszélni hogy erős e
 
A korlátozó szabálylapok mindkét játékosra hatnak. Tehát ha van egy lap, amit a szabálylap nem korlátoz, az mindig jó lesz a pakliba, és ellene is.

A gyűjtőgenes lapok jók lesznek börtön, bilincs ellen, a nekron költségű lapok járj ellen, a passzivan jövő lények keltető ellen. Nemcsak mellé.

Nyilván lehet csaló lapokat csinálni (kijátszása UTÁN aktivizálódó lény, húzás fázisban húzó lap) de ezeket is fogja tudni az ellenfél használni. Az meg már, hogy "ha van olyan szabálylapot, ami tiltja a húzást, +1 lapot húzol a húzás fázisban" a borzalmasan erőltetett kategória. A követők vannak arra, hogy kifejezetten a te lapjaidat erősítsék, a korlátozó szabálylapnak mindenkire vonatkoznia kell.

Ezek a csökevényes burástyához hasonló lapok is ilyenek. Pont ugyanannyira jó a járj ellen, mint bele.
A járjjal teljesen más probléma van, annak a szabálylapnak az alapvető célja az volt, hogy az olcsó lapokat drágitsa, és igy lehetővé tegye, hogy drágább lapokkal is játszani lehessen, amiket meg nem, így kiegyenlitve az esélyeket.
De jelenleg a járj ugyanúgy olcsó lapokkal játszik (vagy ha drágábbakkal amellé használ egy olcsóbbitó követőt). Nyilván ez természetes, hogy egy korlátozó szabálylapnál, ha valahogy ki tudok bújni a korlát alól a szabályok keretein belül, meg fogom tenni, csak ugye akkor ez az ellenfél rendelkezésére áll, és nem lehet semmit tenni.

A járj eredeti koncepcióját én nagyon szerettem, és most is szivesen látnám, ha valahogy vissza tudna térni a régi dicsősége.
 
Földanya: azt mondom ok, elvileg bőven gyengülni fog a rotaval, most viszont kb broken.

Rovarsámán: nagyjából igaz, de ez meg pont erősödni fog ha drágább lapok jönnek ki.

Kreatív termik: szerintem ez broken is marad, túl sok lapelőny van bele építve

Csökevényes burastya: na ez a tökéletes példa, hogy járjba nem megy jól a tesztelés, ha a lap jó járjba és az ellen is, akkor jobb lssz ellene, tehát ismét gyengül a járj, arra azért kíváncsi lennék, hogy mennyi a járj győzelmi aránya mostanában.

Termomagikus: vitatott lap, értettem a célját, remélem a nerf működik rá.

Sullar: azt mondom ez a lap teljesen rendben van, megvannak a gyenge pontjai, de van annyira erős, hogy használjam.

Nekem ez a véleményem a mostani megemlített spoilerekrolől.

Fec
 
Ezek most a legerősebb lapok az újak közül, de nézzük meg őket közelebbről: közel sem annyira tökéletes joker lapok, mint elődeik, látszik már, hogy a lapokat skálázzuk lefelé.

Földanya ereje - ellentétben más régebbi kánterekkel, nem ingyen jön, nem is 1 zsért, 1 vp kell hozzá. És igen nagy hátrány, hogy a saját körödben nem tudsz vele védeni (nekem majdnem úszott el meccsem versenyen emiatt).

Rovarsámán. 2 VP-be kerül. Szerintem ezzel mindent elmondtuk róla, szegény még túl drága.

Kreativ termik. 1 zs-ért, feltételtől függően húzgál, zszért, nála rengeteg jobb húzás létezik jelenleg. A dobatás ellen jó ellenlap, ennyi az erőssége.

Csökevényes buri, jó lap, de 1vp-ért lényt fogni nem olyan, mint 0-ért lapot.

Gyémántfésű. Nagyon erős lap, de legalább lehet kánterelni vagy leszedni mielőtt bármit csinálna, legalább ennyivel jobb a kijátszáskori képességből előnyt adó lapoknál. Meg amennyire népszerű most a Semmi mestere, nem biztos, hogy jó ha túl sok nekront rakunk a paklinkba (hacsak nem mi játszunk vele).

Termo erről sokat beszéltünk, valóban erős lap, ha kezdőkézre behúzod, és a sokak által utált full-kánter pakli jön szembe. Egyébként csak egy körvégi cantrip ami az ellenfél Gábrielét hizlalja.

Én a Sullárt még feltétlen felraknám a listára, ellene pl a reakció pont nem annyira jó megoldás, és amit csinál (ingyen) még a húzásnál is jobb.
 
Remélem, hogy így lesz, de még mindig úgy érzem, hogy túl sok ilyen jellegű lap jelenik meg. Ha az első Sokszín dekket végignézem pl:

Földanya ereje
Rovarsámán
Kreatív termik
Csökevényes burástya
Gyémántfésű

Vagy ott a Termo. Szóval szerintem lesz még mit visszanyesni.
 
Nagyon sok univerzális spoiler van az elmúlt 6-7 évnől, a powercreep csúcsáról, az új nemzedék pont ezt a problémát hivatott megszerelni.
 
Én mindig annak szurkolok, hogy a meta a lehető legszínesebb legyen, ezért igyekszünk mindenhez jó lapokat csinálni. A keltető mostanában többször elég jót ment, a bilinccsel is majdnem mindig játszik valaki és top volt a nyerési százaléka, harangmester is mindig van, mint ahogy járj is és egész jókat mennek. Mint ahogy az erdő meg a fókusz is szerepel azért, de nekik kettőjüknek nagyok a szélsőértékeik, mert bizonyos paklikon átmennek, mint az úthenger, de lehet rájuk sideolni is, ezért az ilyen lutripaklik nem nagyon tudnak versenyt nyerni.
A "good-stuff" paklik azért jönnek gyakrabban szembe, mert azt sokféle verzióban össze lehet rakni, ezért arányaiban mindig is több lesz belőle.
Én a kragorut se temetném, nagyon jó paklit tudtunk csinálni rá tesztelésen.
 
Chara-din pedig a legnépszerűbb istenek egyike,buffoljátok már Bilincsmester <3 Doboz <3 Miss U Ozmi <3
 
Szerintem ez nem egészen igaz. Nyilván nem lehet ùgy kieget tervezni, hogy “lesz 13 tier 1 dekk,” de lehet törekedni célzott lapokkal meta a meta formálására. Ez azt hiszem meg is van.

A pribléma inkább az, hogy jön sok etnikum lap, de ezek nagyon lazán (vagy sehogy) nem dolgoznak össze. Cserébe mind kap egy jó countert és/vagy leszedést (Antimágikus goblin, Büzös, Csillámtündér, Jégkornis, etc), ezek mellé megkapja a kontrol a saját pakkját (Földanya, Abszolút preventálás, Selyemátok, etc. Ezekben az a közös, hogy a kontrol átveszi az etnikum kontrol cuccait és örül, az etnikum meg átveszi a kontrol lapokat, hogy megvédje magàt és kvázi kontrol lesz szintén, csak epres.

Az ettöl eltérö témákra vagy van színtelen megoldás - Vlagyi remekel Börtön, bilincs, Erdö, Járj, Keltetö, Tábori adó, etc ellen anélkül, hogy a színnel foglalkozni kellene - vagy nincs a koncepcióhoz elegendö lap. Mondjuk egy Arachos hordához majdnem van elegendö lap, hogy jó legyen… de csak majdnem. És nem a hotda fog tudni célzottabban sideolni.

Visszakanyarodva ennek feloldásához nem spike lapok kellenek. Söt, azok pont nem kellenek. Ehhez kevesebb univerzális táp kell és több olyan lap, ami speciális körülmények között müködik igazán jól.

Hogy mondjak jó példát is, pl az tök jó a követöhöz, hogy a pegazusok a minél több színre triggerelnek. Lehetnének kicsit combosabbak a követelmények, de az irány tök jó. Vagy a Tetranomália, ha bármi egyéb supportálná ezt a 4-es témát. Mehetne Járjba nagy kontrolnak. Szerintem.
 
Abban Miklosnak igaza van, hogy nem ez a statisztika/cikk fogja megmutatni, milyen paklik eredmenyesek mostanaban.

Viszont hogy a Lassan járjak, Keltetők, Bűvös erdő, Bilincs, Börtön , Kreátor, Harangmester mennyire eredmenyesek, az velemenyes.
(az 5 kovetorol, Fokuszrol, avatarrol, kragrol, tuzrol talan ne is beszeljunk, ezek elegge ki lettek irtva a nerfjeikkel / Muligannel)

A legutobbi 2 komoly hagyin, amire emlekszem, az Elduenesen a top5 kontroll, a 6.-9. helyen tudtak masfele paklik vegezni
https://elduen.hu/versenybeszamolo-elduen-2022-10-09/?fbclid=IwAR0ImqZtugJJ-CoEf5MmQtUwK8MjY 0KLbxzceVAbVDxAA-pfq1vFlzmMrZM

elotte a Behoson (CSAK a profi kategoriat kellene nezni itt)
top3 kontroll, a 4. Tabori ado-Harangmester (jo lenne itt is top10-et latni, de az nincs a beszamoloban, es nincs kedvem eloturni Gergo accountjaval a listakbol)
https://www.beholder.hu/blog/versenybeszamolo_2022_augusztus

A Nemzeti 1. nap top10 fog meg mutatni errol valamit.
 
A lapok igen jelentős része adott koncepciókhoz, narancslapokhoz készül. A tesztelésen sokkal kisebb az általad kontrollnak hivott "kánter-leszedés" paklik aránya, kipróbálunk minden létező koncepciót és próbálunk is lapokat csinálni hozzájuk.

Ettől még nagyon nehéz 15-20 egyformán erős, verseny megnyerésére képes, teljesen más-más lapokkal játszó pakliból álló metát alkotni (használhattam volna a lehetetlen szót is).
Mert a játékosok úgyis a legerősebb lapokat, koncepciókat fogják összerakni, és a tesztelésen gyilkosnak tűnő kombó- vagy koncepciópaklit elteszi a kioptimalizált csatamező. Annak meg nincs értelme, hogy elkezdjük erőltetni és még erősebb még erősebb spike lapokat csinálni egy-egy kevésbé erős paklihoz, mert ez meg csak a kő-papir-olló hatást növelné a tudásalapú játék helyett.
 
+100000
 
Nyilván amíg kijön egy goblin katapultőr ami nagy jó pl. Keltetőbe, de közben semmi előnyöd nincs amíg csak keltetőben tolod addig jobb lesz 5 lapban.

Sokkal több olyan lap kellene, mont amilyen a most kirotáló Varkaudar pusztító volt, ezt a vonalat támogatnám én személy szerint.
 
A statisztika és a sűlyozás pusztán a versenyeken használt lapok alapján készült, ezek jelenleg a leggyakrabban használt lapok (és színek).

Itt nem a "kontroll" a kulcsszó (az általad felsorolt paklik is azok), hanem hogy egy lap mennyire univerzális. Az említett koncepciókkal ugyanúgy játszanak, és eredményesek is, de nem feltétlenül lesz benn minden lapjuk a top100ban, mert van amelyik kevesebb féle pakliba jó.
 
Talán ebben a cikkben éreztem a legjobban, hogy mennyire a kontroll játék van támogatva, és amellett van az "egyéb " kategória.

Lassan járjak, Keltetők, Bűvös erdő, Bilincs, Börtön , Kreátor, Harangmester megemlítése nincs l. Támogatása nem nagyon lesz, úgy látom, "csak" a melyik epikus lesz a legerősebb verseny létezik.

Off: és a törhető követőkről nem is beszéltem...
 
Krakoch merre? Vagy fejben már bannoltátok?
 
 | 1 |
Nézet:
Hírek, újdonságok, változások | Szavazások

A társalgás szabályai | A legaktívabb fórumok és fórumozók | Moderátori tevékenységek


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2024
E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.
A fórumban történő hozzászólások valóságtartalmáért, minőségéért semmilyen felelősséget nem vállalunk.