Vissza a Főoldalra
 
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett

Hírek, változások
Mi is az a HKK?
Megjelent kiegészítők
Kezdőcsomag szabálykönyve
Teljes szabálykönyv
HKK Kódex
Őslich szabályok
HKK-t forgalmazó boltok
HKK klubok
Lapkereső
Tiltott és módosított lapok
Versenykiírások
Lezajlott versenyek
Profi versenyzõk
Hatalom Szövetsége
Hatalom Szövetsége tabella
Nemzeti bajnokság
Versenyszabályok
Versenyszervezőknek
Chat, üzenõfal
Fórumok
Szavazások
HKK találkozó
Legendás cél
Toplisták
Memóriajáték
Memóriajáték - Alfa
Kerátor Műhelye
HKK 20 Puzzle
HKK Puzzle
Beholder Labirintus
Mini-szójáték
HKK Blog
HKK Toborzás
HKK Védnöki Program
AK Archívum
Paklileírások
Írások, novellák
TF és ŐV könyvek
Letöltés
HKK Videók
Gyakori kérdések
Kérdezz-felelek
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
Hatalom Kártyái - 11. kiadás július 18.
A pillanat képe
Többszemélyes kalandok
(Ősök Városa)
Küldd el képeslapként!
"Nos, itt vagyunk, a barlangcsarnokban, amit a remete előre leírt. De vajon, hol vannak a tulajdonság- és szakértelempróbák, na meg a szörny, akinél a kincset találhatjuk? Kezdjünk hozzá gyorsan a kutatáshoz, hogy mielőbb elhagyhassuk ezt a baljós helyet! Itt a torzszülöttek bármikor bekeríthetnek!" - töprengő gondolat egy többszemélyes kaland közepén
Nézz szét a galériában!
Kelet-Magyarországi HKK Találkozó - 2020. augusztus 14-16.
HKK Legendás cél
Nyári akció! - 2020.07.30. - 2020.08.17.
Kérdezz-felelek 38.
53.Beholder Találkozó 2020.07.18. – Beszámoló

A lista folytatása...
Országjáró feladat 2019
Hatalom Kártyái - Lezajlott versenyek
Hatalom Kártyái - Versenykiírások
Termékismertető - Hatalom Kártyái - Gemina erdeje

A lista folytatása...
Lapötletek (64396)
Kelet-Magyarországi HKK Találkozó - 2020. augusztus 14-16. (3)
[HKK Piac] Eladó lapok (141512)
HKK kérdés? (45226)
Zarknod visszatér VÚ kódok (80)
HKK Legendás cél (12)

További témák...
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Pókerjáték
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
Ajánlott böngésző, felbontás:
Internet Explorer, 1024x768
 

A HKK alapkiadásokról, és ami mögötte van

A 11. kiadással kapcsolatban nagyon sok kommentet kaptunk tőletek. Hálásak vagyunk a sok visszajelzésért! A kommentek alapján úgy látom, jól jöhet esetleg egy cikk arról, hogy mi, mint kiadó, mit látunk az alapkiadás mögé, miért úgy csináljuk, ahogy: miért van benne 30 új lap, miért nincs benne több vagy kevesebb, miért azokat a lapokat adjuk újra ki, amiket.

Nyilván erre van egy triviális válasz, hogy hát azért, mert így működnek az alapkiadások, nemcsak nálunk, hanem más gyűjtögetős kártyajátékoknál is. De ez nem ad választ a “miért?”-re, szeretnénk, ha megértenétek, miért jó ez így.

A HKK 1. alapkiadása 1995-ben jelent meg, és egyben az első HKK pakli is volt, így nem előzte meg kiegészítő. Ezért természetesen minden lap új volt benne. Hosszas, sok emberrel történő tesztelés előzte meg a kiadást, hiszen itt nemcsak a lapokat, de magát a játékrendszert is alaposan ki kellett tesztelni. Bár a tesztelés végén, a megjelenéskor azt gondoltuk, hogy egy koherens, jól kiegyensúlyozott egész, de a tesztelés sosem pótolhatja azt, amikor sok száz játékos kezd egyszerre játszani élesben a lapokkal.

Voltak kártyák, amik egyszerűen brókenek voltak (pl. A szürkeállomány aktivizálása), más lapok viszont épphogy haszontalanok voltak, megint más lapok grafikájáról úgy ítéltük meg, hogy a kezdetben nem túl magasra rakott mércét sem ütötte meg. Ezért amikor az 1. kiadású alappakli rekordsebességgel elfogyott, és 1 év múlva a 2. kiadást ki kellett adni, ezeket a lapokat kihagytuk belőle, és raktunk be helyettük új lapokat. Természetesen emögött üzleti megfontolás is volt: így az új alappaklik azok számára is tartalmazhattak újdonságot, akik már az előző alappakli lapjait beszerezték.

A 4. alapkiadás megjelenése után következett egy éles váltás. A HKK végig szorosan kapcsolódott a Túlélők Földje világához, szerettük volna, ha egy hasonló kapcsot kialakítunk az akkortájt induló, és szintén nagyon népszerű levelezős játékunkkal, ami a TF távoli jövőjében játszódott, az Ősök Városával. Így a 2000 áprilisában megjelenő 5. alapkiadás megint egy teljesen új lapkészlet volt, galetkikkel, végtagokkal, számos új mechanizmussal és új teljesen lapokkal. A 6. és 7. kiadás ennek az alappaklinak a variációi voltak, itt is kerültek ki lapok, kerültek be új lapok, ill. kerültek be kiegészítőből olyan lapok, amikre úgy gondoltunk, jól illeszkednek az alapkészletbe.

A 6. alapkiadás 2003. májusában volt, és bizony voltak benne pl. a Rúvel hegy kiegészítőből is lapok. Ennek alapvető oka az volt, hogy szerettük volna, ha 1-1 népszerű koncepcióhoz, paklihoz tartozó lapok továbbra is elérhetők, beszerezhetők maradnak. Az alappakli ezekkel a lapokkal volt kerek egész, ha egy új játékos az alappakliból vásárolt, össze tudott rakni jól működő paklikat belőle, nem kellett a másodlagos piacról beszereznie a régi lapokat ahhoz, hogy játszani tudjon. Ezt már akkor is alapvető fontosságúnak éreztük, és ez a dolog nem változott mostanra sem.

Természetesen fontos volt az is, hogy a játék gyűjtögetős jellege megmaradjon. A kevésbé esszenciális lapok nem lettek újra kiadva, hogy ritkaságuk megmaradjon. Ami pedig mégis, ott az eredeti kiadás gyűjtői értéke ekkor sem sérült. A lapok értékét alapvetően 2 dolog befolyásolja: mennyire ritka a lap, és mennyire hasznos versenyeken. Az sosem jó, ha egy alapvető spoiler lap nagyon ritka, mert ettől a másodpiaci ára nagyon magas lesz, és ez már magát a játékot is túl drágává teszi. Szerencsére a HKK mostanra eljutott odáig, hogy a régi kiadású lapok az igazi ritkaságok, értékek, és az aktuális metához szükséges ritka lapokat be lehet szerezni bontogatással. És hiába kerül kiadásra egy régi nagyon ritka lap, az eredeti kiadás gyűjtői értékét azért ez nem befolyásolja.

A 2008-ban megjelent 8. kiadású alappaklit számos korábbi, nem kapható kiegészítő lapjaiból válogattuk össze. Itt is alapvető szempont volt, hogy a játékhoz szükséges fontos, hasznos lapok legyenek elérhetőek. Rá egy évre jött a Végzetúr alappakli, ami több szempontból is rendhagyó volt: Az ŐV-hez hasonlóan, ezt is egy új játékunkhoz kötöttük, ezért egy teljesen új lapkészlet volt, és a 8. kiadást még javában lehetett kapni a megjelenésekor. Valójában, ez igazándiból egy kiegészítő volt, ami alappakli formájában is megjelent, azért, hogy a játékba ekkor is be tudjanak új játékosok kapcsolódni akár úgy, hogy a Végzetúr folyamán kedvet kapjanak hozzá.

Sajnos, a 2008-as válság ránk is hatással volt, a 8. kiadás és a Végzetúr nagyon sokáig kapható volt (VÚ pakli még most is van). Ennek ellenére jó ideig nem akartunk új alapkiadást, hiszen egy kezdő játékos számára 3 féle alappaklit is tudtunk kínálni (a 2007-ben megjelent Juniorral együtt). Amikor a 8. kiadás elfogyott, és a Végzetúr lapok elavulttá váltak, ráadásul a HKK felfutásának köszönhetően számos újabb kiegészítő lapjai elérhetetlenné váltak, a döntést nem lehetett tovább halogatni, jött a 10. kiadás.

A 10. kiadás megjelenésekor nagyon sok támogató kommentet kaptunk tőletek, amelyekért ezúton is hálásak vagyunk, mert nagyon féltünk, hogy milyen lesz a fogadtatása annak, hogy out-of-print lapokat adunk ki újra. Számos, a versenyekhez szükséges, de nagyon nehezen beszerezhető lap vált újra elérhetővé. a 10. kiadásban, akárcsak a régi alappaklikban, bekerültek új lapok is. A korábbi évek esszenciális lapjainak összeválogatása után még maradt hely, és ugyanazt gondoltuk, mint sok-sok évvel előtte is, hogy fontos, hogy egy már meglévő játékos / gyűjtő számára is bírjon értékkel a 10. kiadású alappakli, az új ritkák és a foilos lapok formájában.

A 10. kiadás nagyon jól összerakott alappakli volt, és lapjai közül soknak még most is van helye a metában. Viszont mostanra elfogyott már. Mivel lapjainak legtöbbje már korábbi kiegészítőkben is megjelent, úgy gondoltuk, hogy ezekből a lapokból épp elég készült már, nem lenne értelme egy utánnyomásnak vagy csak néhány lap megváltoztatásának. Szerencsére időközben ismét volt több kiegészítő, ami teljesen elfogyott, össze lehetett válogatni egy új alappaklit, pont úgy, mint a 10. kiadás esetében.

A felújításoknak van még egy nagy előnye, lehetőség van a lapok szövegét „modernizálni”, az aktuális terminológiának megfeleltetni, pontosítani, és az esetleges hibákat, elírásokat javítani.

Amivel kapcsolatos kérdést olvastam fórumon, miért pont 30 új lap van a 11. kiadásban? Miért nem új minden lap? Vagy miért nem csak felújított lapok vannak az alappakliban?

Annak, hogy az alappakliban csak új lapok legyenek, számos akadálya van. Egyrészt, az alappakliban jóval több lap van, mint egy normál kiegészítőben. Most, hogy a CM-es kiadás miatt egyszerre 2 kieget kell a csapatnak tesztelni, egyszerűen nem lett volna kapacitás még egy 200 lapos alappaklit kitesztelni. Másrészt, ez a ti részetekről is egy kérés volt, hogy legyen valami belátható korlátja annak, mennyi új lap érkezik egy évben: minél több lap jön, annál nagyobb a lapok erősödésének mértéke, ráadásul nem mindenki bírja anyagilag a lapok / paklik beszerzését. És emellett persze ott van az is, hogy nagyon nehéz csak új lapokból egy koherens alappaklit összeállítani, hogy azok mellé ne kelljenek más kiegészítők lapjai (igazándiból a nehéz helyett a közel lehetetlen szót használnám), és akkor azt a problémát sem oldottuk meg, hogy a túl gyorsan elfogyott, esszenciális lapok beszerezhetők legyenek.

Szóval ez a lehetőség nagyon, 300%-kosan ki volt zárva. A másik dolog, hogy egyáltalán ne legyenek új lapok az alappakliban: ez ellen is számos érv van. A HKK már régi játék, nagyon sok játékossal, komplex játékrendszerrel. A játékot játszók túlnyomó többsége olyan, aki már régóta játszik, és csak kis részük új játékos. Egy olyan termékkel kijönni, ami csak és kizárólag új játékosok érdeklődésére tarthat számot biztos anyagi csőd, ez már látszott a Junior alappaklinál is. Nem véletlenül rakunk jó ritka lapokat az Alfa paklikba is. Másrészt pedig, amikor alappakli jön ki, nincs új kieg, ezért nagyon sokáig nem is tudunk a metára reagálni: ez a 30 új lap lehetővé teszi ezt is. Nyilván igaz az is, ami a 10. kiadásnál is igaz volt: akinek minden lap megvan már a korábbi kiegészítőkből, az kényelmetlennek érezheti azt, hogy csak a 30 új lap miatt „kell” az alapkiadásból vásárolni. Viszont ha belegondolsz, a lapok 1/3-a új ritka lap, 1/6-a foilos ritka, tehát eleve igen jók az esélyeid, hogy valami hasznosat bontasz még akkor is, ha megvan minden korábbról. Ráadásul a felújított lapok is mind nagyon jó ritkák, ezért nagyon jól fogod tudni cserélni őket mással - akár pont azokra az új ritkákra, amik még hiányoznak.

Ami kérdést többen feltettek még, hogy az alapkiadást miért nem a Cartamundinál nyomjuk. Az ok egyszerű, nem tudtunk olyan árat kapni, ami elfogadható lett volna.

Remélem, hogy sikerült tisztáznom minden kérdést a kiadói döntésekkel kapcsolatban, de szívesen látunk minden további kérdést a fórumon!

Tihor Miklós

 | 1 | 2 | 3 |
Nézet:
Persze.
 
Vilagos.
A kijatszaskori aktivalast kivano duplazasat pedig "a kovetkezo aktivalast kivano kepesseged," valasztasaval kerheted a szelencetol, ilyenkor ugye az automatikusak nem erdekelnek senkit, az adott lap kijatszaskori aktivalast kivano kepessegeibol pedig gyanitom, szinten tudod valasztani, amit epp szeretnel.
 
Ha egy lapnak tobb kijatszaskori automatikus kepessege is van (anti-magia, repules, stb.) akkor ezek elvben egyszerre lepnek mukodesbe, tehat valaszthatunk kozuluk, hogy melyik duplazodjon.
 
A mi ertelmezesunkben megvalaszthatod a Leira szelenceje hasznalatakor, hogy a kovetkezo kijatszaskori kepesseged, avagy a kovetkezo aktivalast kivano hatasod ervenyesuljon duplan.
Az utobbi valasztasaval meg tudod oldani azt is, hogy a kovetkezo (repulo) lapod kijatszaskori aktivalast kivano kepessege jojjon letre igy.
Az elobbi valasztasaval valoban nem.

Lesz errol FAQ azert, hogy versenyen gyorsan tiszta legyen.
 
[Kiegészítés]
Aktiválást kívánó képesség akkor használható, amikor azonnali varázslat is kijátszható lenne. Tehát nem használható ilyen képesség az előkészítő-, húzás-, csere-, és a kör vége fázisokban (kivéve, ha a lap szövege kifejezetten említi ennek lehetőségét, vagy kifejezetten erre ad utasítást). Ha a megismételt hatásnak speciális feltétele a kézből történő kijátszás (pl. blokkolás, élet), akkor ez a hatás megismétléskor nem teljesül, azaz az ilyen hatások nem ismételhetők (kivéve, ha a lap szövege kifejezetten ilyen hatás megismétlésére vonatkozik).
 
Bennem az élet képesség miatt ötlött fel ugyanez. Kérhetek a szelencével 2x annyi életet a lényemre mint amennyi a lapon szerepel?
 
Kicsit sajnalom, h kimaradtam az uj lapok lektoralasabol...

Nezzuk Leira szelencejet.

Kivancsi leszek hanyan fognak birot hivni, mikor egy ilyen szelence-hatas alatt erkezik egy repulo leny...
Ugyanis a repules egy kijatszasori automatikus kepesseg.
Es ertem en, hogy ha a lenynek van mondjuk egy csabitasa is, ami egy kijatszaskori aktivalast kivano kepesseg, es en azt szeretnem duplazni... csakhogy a "kovetkezo" kepesseg az elsokent letrejovo kepesseg. Marpedig az automatikus kijatszaskori kepessegek megelozik az aktivalast kivanokat.
Biztos vagyok benne, hogy meg lehetett volna ezt pontosabban is fogalmazni.
 
+1
köszi a választ!
 
Az csak a 11. kiadasra vonatkozott.
Lesz Cartamundis HKK meg iden.
 
Ferenc, én teljesen egyet értek Veled mindenben, amit a BDV rendszeréről írtál.

üdv,
Abbas Krisztián
Dungeon
 
Kedves Mikós (és Kati)!

A kiigazítást köszönöm, nem voltam alapos (tehát 2015... accepted).

A továbbiakat eddig is elfogadtam (nem mintha tehettem volna mást), mindettől függetlenül továbbra sem értek minden leírttal (vagy annak következményével, hatásával) egyet.

A BDV rendszerének nem a létezése lett kifogásolva, hanem észrevételezve lett, hogy a működése nem teljesen szolgálja annak az érdekét, hogy "forgalmazói hálózat" tudjon kialakulni.

A korábbi negatív tapasztalataitokat értem és tudomásul is veszem, de az erre tett intézkedés a ti szemszögetekből igazságos... annak szemszögéből, aki pedig akkor vagy most tiszteségesen állt a dologhoz... felesleges tovább magyaráznom. (Értelek titeket de egyet csak részben értek.)

Szerettem volna még sokmindent írni, de nyilván nem látok bele megfelelően, így inkább visszakozok a további véleménnyilvánítástól. Egyet nem fogunk több részletben érteni, de nem is szükséges.

A könnyed meggazdagodás reménye egy vállalkozás indításakor csak annak a fejében fordul meg, aki tapasztalatlan, vagy aki nem teljesen ép...

u.i.: Távol álljon tőlem, hogy valakit megsértsek, és ez úton kérem, hogy az ide vonatkozó kommentjeimet legyetek szívesek törölni a beszélgetésből (igazolva ezzel azt a szándékomat, hogy nem kívánok zavart kelteni senkiben a felvetéssel.)

Tisztelettel
Farkancs
 
Ha az ár nem volt jó akkor ez azt jelenti hogy már nem is lesz cartamundis HKK?
 
Farkancs: A BDV-t nem a 2008-as válság miatt hoztuk létre, ahogy Kati is írta. Hanem azért, mert kisker részéről nem volt kellő érdeklődés a kártya árusítására. De voltak más problémák is.

A kereskedők régen is jelentős engedményt kaptak a kártya árából, ez volt az alap. De ezt mindenki folyamatosan próbálta feljebb alkudni. A nagyobb százalék viszont nem azt eredményezte, hogy a kereskedő motiváltabb lett, hanem azt, hogy jobban aláígért a másik kereskedőnek, vagy továbbadta a másik kereskedőnek néhány százalékkal olcsóbban, aki egyébként tőlünk vette volna meg, a biztos gyors haszonért. Sok esetben az alku alapja az volt, hogy majd többet adnak el, amiből nem lett semmi.

Épp ezért már régen is próbáltunk egy egységes feltételrendszert létrehozni, ahol meg volt adva, hogy milyen forgalom esetén milyen kedvezmény, és milyen privilégiumok járnak, hogy mindenkire ugyanazok a szabályok vonatkozzanak. És akkor is voltak játékosok, akik nagy mennyiséget vásároltak, többet, mint maga a kereskedő, és megkerestek minket direktben. Persze én mondhatom, hogy kizárólag kereskedőket szolgálok ki, és amikor valaki azzal jön, hogy ő kereskedő, cégnévre kéri a számlát, és a boltja Piripócsfalván van, leutathatok ellenőrizni, hogy tényleg van-e ott bolt, de ez egy értelmetlen korlátozásnak tűnt.

A BDV-vel igazándiból csak az egész rendszert átláthatóvá, igazságossá tettük. Egy olyan rendszer, ami a korábbinál még jobb feltételeket adott a viszonteladóknak. És itt jegyzem meg, hogyha valaki boltként keres minket, még mindig számos előnyben részesül egy magánszemélyhez képest: a bolt mennyiségtől függetlenül is jelentősebb kedvezményt kaphat visszavásárlási garanciával, a boltját a lehetséges fórumokon reklámozzuk, és megfelelő forgalom esetén olyan egyedi, forgalomnövelő eszközökkel is támogatjuk, mint pl. a saját kártyalap. Hűségprogramokat indíthat, vevői bizalmat építhet a random névtelen netes eladókkal szemben, és létrehozhat webboltot, jelentős forgalmat bonyolíthat laponkénti kínálatból, és a helyszínen promóciós és bevételgenerálási céllal versenyeket szervezhet.

De ahhoz, hogy a HKK-ból bevétele legyen egy kereskedőnek, azért tennie kell, ez nem egy automatikus folyamat. A HKK 1995-ben indult. a BDV-t 2015-ben indítottuk. Ha 20 év alatt nem tudott egy korrekt forgalmazói hálózat kialakulni, nem tudom, mire kellett volna még várnunk.
 
Szia!

Köszönjük az észrevételeket. Igyekszünk úgy alakítani a rendszert, hogy lehetőleg mindenki jól járjon, ami persze nem egyszerű, ahogy Te is leírtad.

Csak egy kis helyesbítést szeretnék tenni:
A BDV 2015. szeptemberében indult, 2008-ban még nem volt.
Akkor is volt persze a Beholder Webbolt, de korántsem ilyen kedvezmény rendszerrel.
Szerencsére sikerült azt a rossz időszakot is átvészelni.

Üdv. Kati
 
Mit jelent az hogy a Kurtz is kap egy új megjelenést?
Nagyon remélem hogy Vegzetúr marad és nem.lesz lebutítva hogy pl:ember...
 
És akkor a kritika mellé, ahogy az fair... menjen egy másik komment is:

A 11. alapkiadás érkezését mint magánember izgalommal, mint kereskedő/továbbértékesítő kisebb félelemmel/aggodalommal vártam.
- Felépítésével és rendszerével teljesen egyet értek, mert ez a leírtak szerint egy jól megfontolt és felépített stratégia volt az ÚJRAKEZDŐK/KEZDŐK érdekében védelmében, és ez a jövő. (+3 pont)

A beszerezhetetlenség megoldása kulcsszerep volt, és az utlraspoilerek továbbfeljesztésének/ tuningolásának elengedése a játék hosszabb távú túlélését szolgálja (+1 pont)

A gyűjtői vénát annyira nem érinti, mert bár egy szürke, vagy trafó kijöhet újra, egy 1. kiadásos értékét ez nem fogja vészesen lerombolni. Annak már leginkább gyűjtői értéke van. (korábbi példák a temető, T. Vlagyi, stb...) Így ez is egy jól megfontolt dolognak tűnik számomra. (+1 pont)

A foilokból a prémium kategóriás lapok kivonása (NTI, FLUX, stb) szintén helyes döntés... (+1 pont)

A nyomdai részt megértem (mint kereskedésnek nagyon oda kell figyelnie a ktg. ballanszra, mindemellett azt kell mondanom, hogy a nyomda "megszorongatása" nagyon időszerű lenne, mert a hibás termékek prezentálása, és annak nem megfelelő súlyozású kezelése komoly veszélyeket rejt a gyüjtők szférájában. Ezt a luxust még a termék szempontjából egyeduralkodó sem teheti meg hosszú távon büntetlenül. (0 pont)

Az emberek informálása amióta én benne vagyok a fórum fogyasztóinak közösségében szerintem sokat fejlődött, és ez a 11. kiadás beharangozásában sem változott meg. (2 pont)

Összesen 8/10 az én világomban a 11. Alapkiadás születésének, a Behónak és a TESZTELŐKNEK, akik tudom, hogy leginkább a játék fennmaradásának és közösségnek szentelik munkájukat. Mindezért köszönet...

Tisztelettel
Farkancs
 
Elsőként szeretném kalapomat emelni a Beholder és HKK birodalom előtt, hiszen ha egy játék intenzíven (mint "kis" kört foglalkoztató játék) képes fennmaradni egy akkora bázis mellett, az mindenképpen hízelgő rá nézve.
A 2008-as esetet és és a nagyobb értékesítőpontok hozzáállását figyelembe véve teljesen érthető, indokolt és szükségszerű volt a BDV szükségessége.
A mai világban az érmének viszont nem csak 2 oldala van.
Minden felet, aki olvassa kérek, hogy NE SÉRTŐDJÖN MEG, NE FORGASSA KI, NE VEGYE MAGÁRA (ha nevesíteni akarok, fogok is...)

Tehát. A BDV Hatásai a vásárlóra:
- Megkapom a terméket remek áron és még bónuszokkal is jutalmaznak. Mint vásárló voltdog vagyok. (BDV vevő 1:0)
de... "sok pénzt bele tudok tenni, a FB kereskedelemben adó és egyéb ktg. nélkül tudom telehányni a piacot (ezzel nemcsak visszanyerek, de egyenesen egy csomót keresek a dolgon.) , ezzel elinflálom a termék bontatlan, és laponkénti árát is.
(BDV vevő 2:0)

Lássuk a kisker szempontjából:
Nagyságrendileg ugyanazzal a feltétellel kapom meg a terméket, mint a normál vásárló a BDV-ről. Csak én jó esetben évi 1 bónuszt tudok mellé prezentálni, ami vagy kell egy vevőnek, vagy nem. A FB piac telis tele van olyan üzleti ajánlatokkal, melyekkel versenyezni lehetetlen, mert míg az FB használók nem fizetnek adót és fenntartási ktg.-et addig a kisker talponmaradásának ez alapvető feltétele.
(BDV vevő 3:0)

A BDV létezése pontosan azt gátolja meg, ami elől védett anno. A növekedés elől. A helyi lokális reklám és marketing tevékenységet szinte kizárólag a kiskerek végzik (végezhetnék el, páran teszik) bővítve ezzel a felvevő piacot. De miért is érné ezt megtenni, hiszen az emberek érthetően -a BDV-nél kötnek ki - és nem a kiskernél. (BDV vevő 4:0)

Ennek hosszútávú eredménye a kiskerek kihalása a piaci rétegből (más termékek forgalmazása, vagy bezárás). A nagyker ezt nyilván nem érzi meg, mert a megszokott bázis nagyrészt megmarad, de nem igazán nő.

Mindöszesen a BDV engedékenysége és liberális vásárlópolitikája, mely kifejezetten jó célt szolgált, mostanra több ízben rossz kezekbe kerül, és a jó eszköz rossz kézben katasztrófát szül.

Nem kell ebben mindenkinek egyet értenie a leírtakkal, de tények:
- A BDV 2008-ban kellett ésa nagyon jó volt.
- 2008 12 éve volt. Azóta is jó a működése, de a mostani formája gátolja a termék piaci terjedését.
- A BDV reorganizálása lenne a kulcsa annak, hogy a kiskerek, boltok és klubok VERSENYKÉPESEN értékesíthesség a palettát.
- Amíg a ktg.-nélküli (szürke) zóna úgyanazzal a feltétellel szerzi be a terméket, mint a fehér (adózó, fenntartó) az utóbbi csak ebből a palettából élve halálra van itélva.

Tudom, hogy a szándék nem rossz, de az eredmény nem jó. A fent írtakat minden tiszteletemmel írtam, és csak javító szándék vezérelt.

Tisztelettel
Farkancs
 
+1
Nem sok értelme van a gyűjtögetésnek, hogyha mindenkinek van mindenből. Nekem sincs meg mindenem, de vígan meg vagyok így is. Jobban tetszik inkább az a vonal hogy hasonló funkciójú teljesen új gyngyk jöjjenek.
 
Köszönöm Miklós. Korrekt válasz. Ebbe nyilván nem látok bele, csak azt érzem amit írtam.
 
Mi sosem vágytunk arra, hogy nekünk kelljen közvetlenül értékesíteni a játékot, sokkal egyszerűbb lett volna, ha kapható a játékboltokban, a társasjáték- és hobbiboltokban, meg esetleg trafikokban, néhány egyéb helyen.

Sok-sok éven tartó szélmalomharc után jutottunk el odáig, hogy nincs más megoldás, mint a BDV. A kis- és nagykereskedők hozzállása olyan volt, amivel képtelenség volt megbirkózni. A HKK egy rétegjáték. A játékbolt kirakta, ha 1 hétig nem adott el 1 paklit se, már adta vissza a nagykernek. A legtöbben be se rendelték, a polc úgyis tele más termékekkel. A legkiábrándítóbb az ún. szakboltok hozzállása volt. Társasjáték kereskedés SEM volt hajlandó a HKK-t árulni! Mert "nincs neki hely". Kártyajáték bolt sem, mert ő az xy másik kártyajátékra specializálódott... Irigység, kapzsiság, ignorancia, a magyar cég, termék lenézése, egy idő után elég volt belőle.

Maixmum respect annak a néhány viszonteladónak, aki árulja a HKK-t, és minden lehetséges módon támogatjuk őket; de sajnos túl kevesen vannak ahhoz, hogy eladásban csak rájuk támaszkodjunk.

De erről a témáról írtam korábban egy részletes cikket, keress rá, vagy megkeresem majd neked.
 
Ez amit írsz a másodlagos piacról érdekes. Szerintem a BDV hosszú távon a legnagyobb rákfenéje lesz a játéknak, de ne legyen igazam. Azzal, hogy bárki aki kiüti a maxot olcsóbban tudja adni a dispayeket, mint a másodlagos piac (Alanor, Dungeon stb.) szerintem nem egészséges, mert így a harmadlagos piac lenyomja az árakat a béka segge alá. Szerintem, ha a Beho megmaradna nagykernek sokkal egészségesebb lenne. Persze értem én, hogy így az egész jatekoskozonsegre rá lehet okádni a terméket egy az egyben, de nem vagyok benne biztos, hogy hosszú távon nem lenne - e jövedelmezőbb a klubokat, webshopokat támogatni azzal, hogy meghagyjuk nekik a továbbértékesítést a direkt helyett. Talán jobban meg lehetne élni a hkk val való foglalkozásból. Pl, ha a Krisztián bezarna szerintem az elég nagy érvágás lenne a játéknak, vagy, ha nem lenne liga stb. De lehet rosszul látom és amúgy nem is tartozik ide csak eszembe jutott.
 
Ok, hogy szükség van alapkiadásra, de az irány szerintem nagyon nem jó. Ok, hogy a kiadónak jó, ha tele van versenylapokkal, mert úgy jobban megveszik, de ezzel csak a kreativitást ölik újfent (meg persze a gyűjtési szenvedélyt). Szerintem nem baj ha egy lap drága (emlékei szerint a trafó, szürkeállomáíny stb 2000 előtt és most is irreálisan drága volt), és van a gyüjteménynek értéke, egyedisége. Ha nincs rá pénzed akkor ne akarj a legjobb versenylapokkal játszani és legyél kreatív, építs az egyéb pár ezer lapból versenyerős paklit (lásd pl Csető Zsolti, vagy sztem elsősorban Bubu példáját). Így megint csak inkább az az irány, hogy versenyeken a paklik jó része ugyanabból a pár tucat féle lapból fog állni és bármennyi lap is jön ki, a lapok többsége addig se jut el, hogy egyáltalán kipróbálják.
 
Sry a tudatlanságomért, de miért kellene kiadni újra az őshangya császárt?
 
Pedig a jo kis Vegzetur hogy adna most
 
Igen, ez mindig nehéz ügy, pontosan belőni az optimális példányszámot.
Egyébként ha megnézitek a Megjelent kiegészítőknél, az 1.-től a 9.-ig az alappaklikból mindig 1-3 évente jött ki új. Az elején még fél év is volt, ott minden várakozást felülmúlt a fogyás .
A 9. kiadás volt nagy kakukktojás ebből a szempontból, abból mint utólag kiderült, bőven túl sok készült, ezért lett a nagy-nagy szünet. Nyilván itt van egy spirál effekt is: ha valami nem fogy el bizonyos idő alatt, akkor a lapjai nagyrésze elkezd már elavulni, ezért még kevésbé lesz kapós.
Régen is igyekeztünk a legjobb, már elfogyott lapokat belerakni az újabb alapkiadásba, legfeljebb nem voltunk mindig elég ügyesek .
Pl. a 8. kiadást összeraktuk, nyomdakész lett, aztán nyomdai kapacitás dolgok miatt csúszott vagy fél évet a kiadása, és közben már kevésbé lettek jók a beleválogatott lapok. Szerencsére elfogyott azért úgy is .
 
Nyilván itt-ott még lehet találni ezekből, de a kiadó szerintem alapvetően nem engedheti meg magának, hogy a másodlagos piacra támaszkodjon - még egy ennél nagyobb játék sem, nem hogy a HKK.

Egy új játékos jelenleg 2 féle Alfa és 2 féle kiegészítő közül tud választani, és ennyi (sőt, lehet, hogy az ÉI is erősen fogyóban van már az eddigi trendek alapján), erre pedig nehéz alapozni egy játékot.

Szerintem a fő probléma itt nem az, hogy jön a 11. kiadás, hanem hogy a 10. ilyen hamar elfogyott, és talán túl hamar szükségessé vált az újabb. Úgyhogy én személy szerint azt remélem, hogy most nagyobb a példányszám, és pár évig most elleszünk ezzel - és akkor a kecske is jóllakik, meg a káposzta is megmarad.
 
Szia
Természetesen nem neked címeztem amit írtam, és bevallom az a része ami a munkátokat illeti bőven túlzás volt a részemről, dúltam fúltam és nem rágtam meg minden szót mielőtt leírtam.
Ezért sorry tőled is ,és a többi tesztelőtől is, majd iszunk egy bambit a következő versenyen ha elfogadod .
Azzal a részével egyetértek, hogy szükséges az alapkiadás a kezdők miatt, és azzal sincs gondom, hogy lapok értéke csökken. Az nem tetszik, hogy szerintem ez a kiadás érint pár olyan kieget is amit még bontatlan állapotban is be lehet szerezni a HKK-t forgalmazó klubokban vagy a HKK -t árusító webshopokban, webshopokban laponként megvannak a spoilerek belőle és ezekre rendszeresen akciók is vannak amik nagyon kezdő barátok mert sokszor fél áron be lehetett szerezni a készlet erejéig ami elég magas szokott lenni.
A Facebook csoportokban mint pl licitbe bőven fél áron el lehetett csípni Top spoiler playseteket rendszeresen, és az adok- veszek be meg tényleg bármit … ha kiírsz egy lapot 5-10 ember egyből ír különböző árakkal, hogy ad el neked .. 2 napon belül az ország másik feléről ott volt minden nálad 200 ft postáért .
Amelyik kiegeket sajnálom és szerintem túl korán jött ki újra: Gemina Erdeje , Alanori Olimpia , 10. Alapkiadás Isteni lapjai, többire azt mondom ,hogy korrekt és szükséges akár mennyire is fáj .

Nem tudom, hogy a Beho a megmaradt készletek miatt kompenzálja e a klubokat és a webshopokat, de remélem figyelembe veszik, hogy oroszlán részük van benne, hogy a játék még él és van hol tanulnunk, versenyeznünk, vásárolnunk meginnunk egy üdítőt játék közben.
 
Én a legjobban azt sajnálom hogy nem várták meg a carta mundit az alapkiadással. Ha már ennyi ma is használt versenylapot kapunk jó lett volna ha az új méretben jönnek :/
Gondolom ennyire nem lett előre tervezve a nyomdaváltás
 
+1
 
Én is sajnálom a "viszonteladókat" akik így kevesebbért árulhatnak lapokat, főleg hogy nem tudni hogy ennek mi lesz a hosszútávú hatása (mivel ha jól gondolom a kiegek jelentős részét ők vásárolják a kiadótól). Hozzá jön ehhez az is, hogy én is szívtam be az elmúlt időszakban cserékkel és vásárlásokkal azt a cumit, hogy az így beszerzett lapok értéke a felére csökkent, mégis úgy gondolom nagyon üdvözítő ez az új alapkiadás.

Szerintem, akik nem milliomosok azoknak nincs milliós értékű gyűjtije, ennél fogva kevesebbet is buknak egy ilyen alapkiadás megjelenésével, szóval nem a nem milliomosokkal van kiszúrva.

Olyan úgysem lesz, hogy olyan reprint ritkák jönnek ki az alapkiadásban hogy senki gyűjtijének értéke se csökkenjen, márpedig alapkiadás kell, szóval hőbörgés mindig lesz.
 
Hírek, újdonságok, változások | Szavazások

Létrehozás: 2020. június 2. 15:42:01Utolsó frissítés: 2020. június 2. 16:29:59 Küldd el a cikket másoknak Nyomtatási forma


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2020
1680 Budapest, Pf. 4 | E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.