Vissza a Főoldalra

Könyvajánló: E. E. Knight: A farkas útja

Lévén a kiadó vezetője, igyekszem minden könyvünket elolvasni, már csak azért is, mert úgy gondolom, olyan könyvet felesleges kiadni, ami még nekünk sem tetszik. Persze vannak átmenetek a "tetszik a könyv", és a "kegyetlenül, letehetetlenül jó" között. Márpedig A farkas útja a második kategóriába tartozik. Annyira tetszett, hogy elhatároztam, személyesen írok hozzá ajánlót a honlapra.

A fantasy hőskorában az egyik kedvencem R. A. Salvatore Sötét elf trilógiájának az első kötete volt. Egy nagyon gonosz és nagyon idegen társadalmat mutatott be, és az egészben az fogott meg, hogy nagyon hihetően írta le az egészet. Nemrégiben tőlünk is megjelent egy ilyen könyv, Raymond E. Feisttől a Sötét Birodalom. Nagyon szeretem Feist könyveit, és ez az utolsó, amelyben a dasatik hihetetlenül kegyetlen és gonosz világát mutatta be, kiemelkedően jó volt, egyetlen este alatt olvastam el, szerintem Salvatore Menzoberrazanját is felülmúlta. És most itt van egy újabb könyv, A farkas útja, amely kategóriáját tekintve ugyan nem fantasy, inkább sci-fi, de ha lehet, még a Sötét Birodalomnál is jobban lenyűgözött.

Amikor kiadóvezetőnket, Zolit arról kérdeztem, hogy miről is szól a könyv, csak annyit mondott: "Képzeld el, hogy a Csillagkapu Atlantiszban a Lidércek győznek, és elfoglalják a Földet." A farkas útja egy nagyon sötét jövőt tár elénk, egy olyan Földet, ahol az emberiséget letaszították a tápláléklánc csúcsáról, és úgy kell együtt élnie az új ragadozókkal, hogy tudja, bármikor táplálék lehet belőle. Az író fantasztikus tehetséggel mutatja be ennek az elképzelt világnak minden aspektusát, a lélekivók és uraik ellen küzdő lázadókat, a magukra utalt, minden éjszakát átrettegő szabad farmereket, és az új, torz rendet elfogadó, hátborzongatóan idegen, mégis ismerős társadalomban élő megalkuvókat. Ellentétben más, több kötetre nyúló eposszal, itt az írónak nemcsak a világ autentikus bemutatására jut ideje egyetlen könyvben, hanem egy dinamikus, izgalmas cselekményen keresztül teszi mindezt.

A történet varázsa számomra abban rejlik, hogy nagyon hihetően van leírva - akárcsak a Mátrixnál, itt is elgondolkodik az ember, hogy akár meg is történhet az egész, miért is ne. Az emberi faj hihetetlen alkalmazkodóképességgel rendelkezik, a háborúk, katasztrófák, járványok és egyéb szörnyűségek közepette is képes megtalálni a létezése értelmét, és fennmaradni, minden áron. De talán nem is kell ennyire messzire menni: amikor annak idején bevonultam katonának egy határmenti laktanyába, gyorsan kellett adaptálódni az új körülményekhez, erősen megváltozott - ha csak átmenetileg is - az értékrendem, de alkalmazkodtam. A Föld A farkas útjában a történet kezdetén már 40 éve kurian elnyomás alatt áll - az emberek teljesen természetesen beszélnek róla, hogy egy lélekivó bármikor elkaphatja és felfalhatja őket.

Nem akartam ennyire hosszúra nyújtani ezt az ajánlót, a lényeg annyi, hogy ez egy nagyon jó könyv, ajánlom mindenkinek!


Tihor Miklós

Tovább a könyvismertetőre

Boltban megvásárolvaHa 1-2 könyvet veszelHa 3 vagy több könyvet veszelHa pontból vásárolod meg
2498 Ft2370 Ft2120 Ft250 pont
darabot !

A cikk a Beholder Kft. oldaláról származik.
A cikk a weben a http://www.beholder.hu/?cikk=12357 címen elérhető.
Létrehozás: 2007. június 27. 15:13:39Utolsó frissítés: 2015. május 20. 10:44:08 Küldd el a cikket másoknak