Vissza a Főoldalra
 

Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
Zén Legendái: Manaszipoly május 25.
Alfa pakli - Mágusok március 16.
Alfa pakli - Druidák március 16.
Alfa pakli - Boszorkányok március 16.
A pillanat képe
Aranytigris
(Túlélők Földje)
Küldd el képeslapként!
"A szemed előtt csap le egy aranytigris egy védekezésképtelen gazellára. Dühödten hajszolod el a hatalmas vadmacskát jól megérdemelt vacsorád mellől." - Az élelemszerzés egy lehetséges folyamata a Túlélők Földjén.
Nézz szét a galériában!
Varázsdimenzió lapbemutató 2. hét
60. BEHOLDER TALÁLKOZÓ 2024.06.15. PROGRAMJA
Boszorkányok és Manaszipoly
HKK a Board Game Expon
Előrendelhető a legújabb Zén Legendái minikiegészítő a Manaszipoly

A lista folytatása...
Túlélők Földje - Közös Tudatok listája
Turbó turbó (581. tudati képesség)
Országjáró feladat 2023
Országjáró feladat 2022

A lista folytatása...
Új HKK kiegészítő: Varázsdimenzió (39)
60. BEHOLDER TALÁLKOZÓ 2024.06.15. PROGRAMJA (3)
Zarknod Börtönében (977)
Előrendelhető a legújabb Zén Legendái minikiegészítő a Manaszipoly (10)
Megújult lapkereső és pakliszerkesztő (223)
BEHOLDER bácsinak kérdések !!! (8144)

További témák...
Tegnap leggyakoribbak:
A bajnokság döntősei
A dobogósok
A Nemzeti Bajnok
Az ezüstérmes
A Nemzeti Bajnok akció közben.
3. nap

Utoljára ezt küldték:
Szikrázó manahal
Küldj te is képeslapot!
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 

Manaszipoly zén bemutató

Bevezető

Magáról a zénről néhány szót: a hozzá tartozó alfával, a Boszorkányokkal együtt teszteltük, a kettő együttesen alkot egy koncepciót, így a kezdők az alfa paklit hatékonyan tudják ezzel a zénnel fejleszteni akár versenyképes szintre.

A megszokotthoz képest ebben a zénben többféle lap lesz: a korábbi 2 ritka és 8 nemgyakori helyett 3-12 lesz az arány (a ritkáknak továbbra is lehet 1:4 eséllyel foil verziója). Emellett egy csomagban nem 5, hanem 6 lap lesz. Ennek oka ugyanaz, ami tavaly is volt a zénenkénti lapszám 4-ről 5-re való emelésének: szerettük volna, ha a zének laponkénti árát nem kell az infláció és a gyártási költségek növekedése ellenére emelni, és ezért a csomagoláson spóroltunk nektek. Az idei 6 lapos zének 850 Ft-ba fognak kerülni, ez nagyjából megfelel a korábbi 5 lapos zének 690 Ft-os árának.

Azért, hogy a bontásban legyen egy kis izgalom, az idei zénekből lehet különlegesebb lapokat is bontani - átlagosan 40 zénenként bekerült 1-1 speciális lap is a csomagokba. Ezek lehetnek foilos ultraritkák (1:3 esély), foilos tókenek (1:3 esély) és egyéb foilos ritkaságok (1:3 esély).
Jövő héten jön egy paklibemutatós cikkünk is, ami már kész konkrét manalefojtós koncepciókat ismertet a fenti lapok felhasználásával.

Tihor Miklós

Lapbemutató

Sziasztok! Az idei első Zén az én ötletem alapján készült, így engem ért a megtiszteltetés, hogy bemutassam nektek. Egy manalefojtós koncepció volt a cél, (pár Varázsdimenziós lap segítségével) amit remélem sokan fogtok utálni :)

Agytaposás:
Mindjárt kezdjük is az egyik ritkával, a régen is utált manalefojtó koncepció leggyűlöltebb lapjával. Az idézési költsége Lassan járj! mellé (is) lett optimalizálva, és nem véletlenül. Kijátszásakor X nekronért tudunk pusztítani X varázspontot, és innentől ellenfelünk minden előkészítő fázisában egyel kevesebb VP-t fog kapni, és sebződik 3-at. Ez ha létrejött, és az ellenfél még nem rakott ki lapokat, nagyon jó eséllyel meg is tudja nyerni nekünk a játékot. Pláne ha több van belőle, vagy tudjuk másolni. A 3 Ép csipegetése egész gyorsan leszedi ellenfelünk életét, és e mellé egészen gusztustalan a varázspont elvétele. Ahogy haladunk majd idővel a rotával, ez még zavaróbb lesz. Az is nagyon fontos képesség rajta, hogy a plusz lényeiért nem jár varázspont, erre majd figyeljünk oda, ebben a zénben ki is derül, hogy miért. Talán nem árulok el nagy titkot, hogy a Varázsdimenziókban lesz egy bűbáj követő felújítás, amivel a bűbájok egész jól működnek. Én inkább azzal használtam őket, mint a járjjal, de mindkét verzióval egész jó manalefojtó koncepciót lehet majd összerakni. Külön öröm, hogy ennek az egy ritkának a foil verziója a régi képpel jelenik meg.

Agytunkoló:
Valamiért nagyon utálták ezt a kártyát tesztelésen. Kicsit drága, de van egy manapusztítós halálsikolya, és drágább is rá reagálni. Ha nem ősmágiás lappal oldják meg, varázspontból nem jövünk ki rosszabbul mint ellenfelünk. De nézzük, mit is tud. Ha sebzést okoz bárhogyan (!) ellenfelünk bukja az összes VP-jét. Ez egészen jól hangzik, főleg, hogy láthatatlan, így fixen tudunk vele ütni is akár. De nem is kell, hogy ellenfelet sebezzen, bárki megfelel neki. Ez a szép ebben a kártyában. Az a legoptimálisabb, ha lejön, üt, buktatja a VP-t, majd passzolás után §-re ismét megtudjuk ezt tenni, ráadásul még lehet egy lényt is le tudunk vele szedni. Zavaró kártya lesz, ha eljön az ideje.

Bűbájmásolás:
Megérkeztünk az Agytaposás legjobb barátjához, na meg az összes többi új bűbájéhoz, amik jönnek majd. Egyszerű, mint a faék: 2 varázspontért lemásolunk egy bűbájt, ez így nem hangzik valami erősnek, de amikor egy olyan bűbájjal tesszük ezt, ami miatt pl. ellenfelünk 1-el kevesebb VP-t kap és sebződik 3-at, elég zavaró lesz. Az eldobós képessége is igen erős lett. Ha nem tudunk mit másolni, mert azt előtte ellenfelünk mondjuk lekánterelte vagy leszedte, ez majd szépen visszaugrasztja. Ez egy nagyon erős képessége lesz a lapnak, főleg mert elég nehéz lesz rá kánterelni. Sokszor lesz hasznosabb, mint ha másolnánk, biztos vagyok benne, hogy sokat fogjuk látni ezt a lapot a jövőben.

Elmanakh:
A régi csak tárgyak mellé volt jó, ez már épületek és bűbájok mellé is passzol. Sebzése és ÉP-je mindig annyi, ahány ilyen lapunk van játékban, és ha sebzést okoz, kisüthetjük egy ilyen lapunk §° vagy §¨ képességét még egyszer. Nem egy durva kártya, de aki szeret kísérletezni extrém paklikkal, az szeretni fogja. Tökéletesen működik pl Süllyedő hajóval, csak hogy saját színéből mondjak, de Libertannal, Gyémántfésűvel, Felfelé a lejtőnnel, Kárhozott bájolással és hasonló sztárokkal is. Van egy beépített laphúzása is, ha esetleg nincs mellé semmink, le tudjuk cserélni egy másik lapra. De persze akkor se rossz, ha ellenfelünk inkább leszedi, rosszul nem igazán tudunk belőle kijönni.

Emberevő:
"Hummi, hammi" szegény T. Vlagyimirt ketté harapta volna, de ez a lap sajnos annyit csúszott, hogy erre már nem lesz lehetősége. Leginkább ellene készült, amikor a Vlagyi még nagyon pörgött, ez a statjain is nagyon jól látszik, ráadásul ősmágiás is! Na de sebaj az új erőre kapott kalandozó pakli ellen is igen durva kártya lesz, mindössze 1 zsz-ért elkapni egy bármilyen kalandozót majd agyonütni még egy bármilyet nem gyenge! Valószínűleg a kiegészítőkben ott fog pihenni, főleg, hogy egy Krakochot is képes felzabálni vagy a Varázsdimenziókban megjelenő új csoda kártyát amire kevesen lesznek képesek majd! Kalandozókat egyébként is mindig használnak az emberek, elég megnézni Az expedíció vezetőjét, Istenölőt, Leah papját, Swindet, de végtelenségig lehetne sorolni ezeket. Ha nem semlegesítünk vele, el tudunk szívni egy varázspontot, amit meg is kapunk majd. Ez sem egy elhanyagolható képesség rajta.

Manalopás:
Ennél a lapnál nagyon rezgett a léc, hogy egyáltalán megjelenjen-e. Nagyon sok vitát szült, leginkább az Elmeromboláshoz lehetett hasonlítani, ami végül tiltva is lett. Igaz, ez nem ősmágiás, de amikor passzolnánk az 1. körben, mert azt hisszük, tele van védekezéssel az ellenfél, és kapunk egy ilyet az arcunkba, az életről is le fogunk jönni. Elég demoralizáló lesz, amikor nekünk 0 Vp-nk van első körben, ő meg 2 manával indítja a tempó játékot. És ez majd akkor lesz leginkább bosszantó, ha épp egy manalefojtós pakli ellen kell játszani. Nem tudok ennek a lapnak milyen jövőt jósolni, igaz csak 5 lapos kezdés mellé lesz igazán jó, de vagy mindenki nyomni fogja, vagy a kutya se fog vele játszani. De azt is el tudom képzelni, hogy tiltva lesz nagyon gyorsan. Ja, és van rajta egy áramlás is, hogy ha esetleg később húzzuk be, akkor se legyen annyira rossz.

Moa robolip:
Ő is járj kompatibilis, a költsége miatt legalább olyan zavaró lesz, mint az Agytunkoló. Első ránézésre teljesen gittnek tűnhet, de miután megérkezik, onnantól kezdődik a probléma. §° re manát bukogat, nem nagy cucc, ki lehet bírni. § re ingyen le tud szedni két lapot ez nem is olyan rossz, ott a probléma, ha az egyik leszedett lap ő saját maga lesz. Ugyanis halálsikolyra ellenfelünknek ad egy Polip porontyot, ami onnantól kezdve meg fogja keseríteni az életét. Ha olyan pakli ellen játszunk, ami még a manát is fojtogatja, igen gyorsan be fogják dobni. Nekem ez a lap mindig meglepően jól működött.

Polip poronty:
Azért született leginkább ez a lap, mert már nem akartunk önálló jelző termelésekkel vesződni, és ez mégis csak egyszerűbb és elegánsabb megoldás. Magával a poronttyal nem hiszem, hogy bárki is játszani fog, bár szerintem az 1zsz-es drágítás ami addig drágít, amíg le nem szedik, egyáltalán nem hangzik rosszul. Ja és az ősmágiát is elrontja! Nem rossz kártya ez, főleg, ha vannak lapok, amik termelgetik. Agytaposásnál pl. ennél számít, hogy ne kapjon több manát a tartalékban levő lényeiért.

Nyúzd meg!:
Ez inkább egy töltelék lap lett, a zén arányok változtatása miatt került be. Tiltott mágián beraknám a kiegészítőbe. Ott a lényes környezetben csak el tudunk kérni egy bármilyen lényt, ami gazdát cserélhet, főleg ha ez egy szép nagy életetes éjfatty volt. 1-ért nem olyan rossz biznisz ez, igaz, egy kört várni kell rá, hogy megcsalja a gazdáját.

Szellemi bűbáj:
Bűbáj pakliba mindig használtam 1-2 darabot, csak keresi azt, amire épp szükségünk van. Mondjuk minél több Agytaposást :) Vissza is tudja vetetni őket a gyűjtőből, de az a ritkábbik eset lesz. Az eldobós manapusztítós képessége inkább csak egy kis extra. Elég sok lapunk van, aminek dobni kell valamit, és akkor nem lesz rossz az 1 VP pusztítása. De ellenfelünk is meglepődik majd, amikor még tervezget a dobatás utánra, aztán mégse jön ki a keret... Anti-mágia ellen se utolsó.

Szimulákrum:
A zénben talán a legtetszetősebb lap. És nem is csak az illusztrációja miatt. Iszonyat sok lehetőség van benne, lehetett volna ez is a ritka akár. Olcsóbbítani szinte mindig fogjuk tudni gyűjtőből is, és az, hogy 1-ért jóformán lemásolunk egy bármilyen nem lény lapot, elég betegnek hangzik. Nyilván ha ezt nem tudjuk megtenni, azonnal el tudjuk húzni. De nagyon sokszor volt olyan is, hogy ellenfelem játszott ugyanazzal a lappal, mint én, és azt rántottam elő. Nagyon jól illeszkedik a manalefojtós koncepció mellé is, vagy a még nem létező bűbáj koncepcióba majd. Tesztelésen emlékszem volt olyan, hogy Káoszpazmát csavartam elő vele... Sokat fogjuk látni ezt a lapot is.

Szipolyozó:
Itt a következő ritkánk bár szerintem ez a végére kicsit túl lett gyengítve. Mindaddig nagyon erős volt, amíg volt neki élete. Miután az lekerült, én a ritka státuszt ledobtam volna róla, na de annyira nem rossz ez a lap. Kicsit drágácska, de próbáljuk ezt a 2-es idézési költséget is erőltetni, egyszer muszáj lesz megszokni, hogy lesznek ilyen lapok is. Drágább rá kánterelni, ez manalefojtós pakliba annyit fog jelenteni, hogy valószínűleg nem fogják tudni megfogni, mert azt az 1-2 manát valahogy elvesszük majd ellenfeleinktől. Onnantól ha sikerül lent maradnia egy kört, ez aztán csinál mindent! Hálózik, ellenfelünk 1-gyel kevesebb VP-t kap, mi 1-gyel többet, és P-re tudunk leszedni vagy húzni. Ha egyetlen kört fent tud maradni, királyok vagyunk. Nálam a Vasorrú bábával kéz a kézben járkáltak, elég utálatos lapok egyben.

Tarimász verme:
A kötelék most még kicsit nehezen kisüthető, de nem hiszem, hogy nagy titok lenne, hogy jönnek majd még ki bőven polipok. Úgy már igazán kellemetlen kártya, én is meglepődtem, mikor az ellenfelek kötelékre vonogatták rá a 2 varázspontot. Na de ha ez nincs, akkor sem rossz papír ez. §¨-ra ingyen lapokat durrantani elég kemény, főleg úgy, ha ellenfelünk le akarná szedni, akkor egyből visszahúzzuk a halálsikolyát. Igaz dobni vagy áldozni kell neki, de ez nem lesz különösképpen probléma, amíg ilyen Ganüid védelmezőkkel játszunk. De ha már meguntuk a laplövöldözést, vagy már csak simán nincs mit leszedni, le tudjuk dobni önnmagát, hogy elhúzzuk. Szeretem az ilyen lapokat, amiket játék közben lehet szituációkhoz igazítani. Már csak a polipokat kell megvárni vele.

Teljes kiszipolyozás:
Az utolsó ritkánk. De gyűlölték ezt a lapot, te jó isten. Annyira, hogy egy hajszál híján túl lett gyengítve. Egy nem lény lapot tudunk megfogni viszonylag drágán, majd bukja az ellenfelünk az összes manáját. Hát ez ilyen szo-szo elmegy kategória. Van rajta védekezés, ez oké. Na de ha lapot dobunk neki, szinte kánterelhetetlenül teszi (az első pár körben biztosan). Jóformán annyit fog csinálni, hogy megfogjuk az első lapját, és becsoffasztjuk az összes manáját. Ellenfelünk mindenre számít majd, csak erre nem. Kénytelen lesz átadni a körét, és ha egy manalefojtó paklival játszunk, és van plusz egy körünk okoskodni, sok jóra nem számíthat.

Vörös iszap:
A kiegészítő leggusztustalanabb lapja. Védekezésböl le tudunk durrantani valamit, ez mindig jó. De ha manáért jön és ellenfelünk kap egy Polip porontyot, az sokszor a meccs végét fogja konkrétan jelenteni, főleg, ha kezdtünk. Rengetegszer volt olyan, hogy jött egy lap, kilőttem egy iszappal, és egyszerűen véget ért a játék. Olyan tempót buknak a polipnak köszönhetően amire nem számítanak hirtelen. Igazán mocskos egy laplövés, valószínű a legjobbak közt fogjuk számon tartani egy jó darabig főleg, hogy a piros jócskán erősödik majd.

Dönczi Krisztián


Létrehozás: 2024. május 8. 10:31:02
Utolsó frissítés: 2024. május 9. 11:50:16
Nyomtatási forma

Az oldal új verziójának megtekintése


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2024
E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.