Vissza a Főoldalra
 

Hírek, változások
Mi is az a HKK?
Hogyan kezdjek játszani?
Megjelent kiegészítők
Teljes szabálykönyv
HKK Kódex
Sorsoló program
Őslich szabályok
HKK-t forgalmazó boltok
HKK klubok
Lapkereső (új)
Lapkereső (régi)
Új Nemzedék lapok
Tiltott és módosított lapok
Versenykiírások
Lezajlott versenyek
Mai versenyek
Profi pontok és versenyzők
Szintlépés
Hatalom Szövetsége
Hatalom Szövetsége tabella
Nemzeti bajnokság
Kiemelt vidéki versenyek
Versenyszabályok
Versenyszervezőknek
Chat, üzenõfal
Fórumok
Szavazások
HKK találkozó
Legendás cél
Toplisták
Pakliszerkesztő (új)
Pakliszerkesztő (régi)
Pakliszerkesztő (régi mobilos verzió)
Megosztások
Memóriajáték
Memóriajáték - Alfa
Kerátor Műhelye
HKK 20 Puzzle
HKK Puzzle
Beholder Labirintus
Mini-szójáték
HKK Blog
HKK Toborzás
HKK Védnöki Program
AK Archívum
Paklileírások
Írások, novellák
TF és ŐV könyvek
Letöltés
HKK Videók
Gyakori kérdések
Kérdezz-felelek
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
Alfa pakli - Mágusok március 16.
Alfa pakli - Druidák március 16.
Alfa pakli - Boszorkányok március 16.
A pillanat képe
Mocsárvidék
(Túlélők Földje életkép)
Küldd el képeslapként!
Ghalla földjének legátkozottabb vidékein a mocsár az úr. Aki ilyen helyeken jár, erősen markolja szent szimbólumát, mert pillanatokon belül vérmes fenevadak látogatására számíthat...
Nézz szét a galériában!
Hétvégi verseny és Legendák Viadala
Legendák Viadala paklibeküldés
HKK Kódex változások
Hatalom Szövetsége - 54. félév végeredmény
Ajándéksorsolás április + márciusi eredményhirdetés

A lista folytatása...
Országjáró feladat 2023
Országjáró feladat 2022
Országjáró feladat 2020
Országjáró feladat 2019

A lista folytatása...
HKK kérdés? (47081)
Hétvégi verseny és Legendák Viadala (22)
HKK online, TF online, Argum City (49)
Lapötletek (64957)
Versenybeszámolók (19284)
BEHOLDER bácsinak kérdések !!! (8133)

További témák...
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 

Kérdezz-felelek 54.

A frissen bontott versenyünk nehézsúlyú FAQ bajnoka kétségkívül a Haláljáró (2024) volt.

Mi a Haláljáró (2024) képessége? Reakció? Halálsikoly? Vagy valami egyéb? Mi történik, ha a Haláljáról és egy másik lény egyszerre kerülne gyűjtőbe?
Az egyértelműség kedvéért már egy ideje rögzítettük, hogy csak az a reakció, ahol ez külön jelezve van (94.2). Ha ez reakció lenne, akkor még a gyűjtőbe küldő hatás előtt kellene használni, ütés fázisban gyűjtőbe kerülésre nem lehetne használni stb. szóval ez határozottan nem az. Nem is halálsikoly - egyrészt, mert az mindig ki van írva, másrészt, mert az pedig már a lap gyűjtőbe kerülése után jön létre.
Ha jobban megnézzük, van már a HKK-ban valami, ami majdnem ugyanaz, mint a Haláljáró képessége: ez pedig az élet. Az élet egy kapcsolódó hatás, ami akkor lép működésbe, ha a lény a gyűjtőbe kerülne, és akkor megmenti. A Haláljáró képessége is ugyanez, a különbség csak annyi, hogy az élet automatikus hatás, míg a Haláljáróé aktiválást igényel. De ez tényleg csak annyi különbséget jelent, hogy dönthetünk a használatáról, akkor lehet használni, amikor az életmentő hatásokat is (de ezt értelemszerűen nemcsak sebzésnél), tehát amikor egy lény a gyűjtőbe kerülne, de még nem raktuk oda: akkor feláldozhatjuk a Haláljárót, és helyébe ő hal meg. Ebből következik a válasz az utolsó kérdésre is, ha valamiért egyszerre 2 lény halna meg, akkor fel lehet áldozni a Haláljárót, hogy a társa megmeneküljön.

A Kedvenc trükköm (2024) lappal ha védekeztem, előkereshetek-e egy másik védekezéses reakciót, ha ellenfelem csak 1 lapot játszott ki? És olyat, amire nincs elég erőforrásom?
Az, hogy olyan lapot kereshetsz elő, amivel reagálni tudsz, azt is jelenti, hogy a lapot ki is tudod játszani, tehát van rá elég varázspontod, ha védekezésként akarod kijátszani, tudsz még védekezni stb. A kikeresett lap nem „ragadhat be” a kezedbe, mert csak akkor keresheted elő, ha ténylegesen ki tudod játszani.

A káosz csábítása lopása célzásnak számít-e? Drágítja-e a Parti őrség?
Az egyszerűség kedvéért kijelentettük, hogy csak az számít célzásnak, aminek a szövegében a célpont szó szerepel; és azt is kijelentettük, hogy egy lap kijátszásakor nem kell minden döntést előre meghozni, csak többek közt a szükséges célpontokat (21.6.1.1). E két szabály alapján nem kell a kijátszáskor meghatározni, hogy ha esetleg lopnék vele, akkor mit fogok lopni, ráér akkor, ha kiderül, hogy az ellenfél lapját nem tudom kirakni. Ez viszont már csak a lap létrejötte után dől el, és ilyenkor már nem nőhet visszamenőleg a már létrejött varázslat költsége.

Khór fejszéje egy halálsikolyt ad a hordozójának, ez nem egy paradoxon?
De igen, mivel a halálsikoly akkor jön létre, amikor a hordozó már nincs játékban, így akkor értelemszerűen a fejszét sem lehet feláldozni. Ezért a képességből töröljük azt a részt, hogy áldozd fel Khór fejszéjét, az felesleges: „Halálsikoly: a tartalékodba kerül és kap 1 izomjelzőt.”

A mogokok csele első képessége működik passzívan is?
Természetesen. A lapok szövege felülírhatja és rendszeresen felül is írja a szabályokat. Ha egy képesség szövege szerint pontosan akkor jön létre, amikor a lap passzivizálódik, az természetesen működik passzívan is; mint ahogy a „képességeit nem veszítheti el” képességet sem veszítheti el egy lap.

A Méregelementál (2024) költségében mennyi az X, ha nem semlegesítésként játszom ki?
Ha egy lap szövege nem rendelkezik arról, hogy a költségében levő X-nek mennyi kell legyen az értéke (vagy a minimuma, maximuma), akkor a játékos eldöntheti, mennyi VP-t költ (akár 0-t is).

Az Adaptált burástya utolsó képessége milyen jelzők után adja a sebzést, az adaptálton, vagy az adott burástyán levő jelzők számítanak?
Az adott burástyán jelzők. Ha egy képességben meg van adva egy alany, akire a képesség vonatkozik, és az a képesség tud is vonatkozni rá, akkor a képesség őrá hat. (Itt pl. a „minden burástyád” az alany). Ha nincs ilyen, a képesség magára a lapra vonatkozik.

Az Ördögűző (2024) mikor kap életjelzőt?
Ennek a képességnek a szövegét is a magyar nyelvtan szerint kell értelmezni, ha gonosz jellemű lényt szed le, akkor kap életjelzőt.

Ha Swind (2024) kijátszásakor ÉP-m 6 vagy kevesebb, de úgy döntök, hogy nem ingyen játszom ki, akkor repülni fog?
Így van, ha akarod, kevés ÉP-n is ki tudod játszani repülő lényként, ha a költségét kifizeted. Az „egyébként” arra vonatkozik, hogy ha nem ingyen játszottad ki.

Morgan enyészrúnája a nem kézből kijátszott lapoknak is kijátszási feltételt ad?
Igen, bármilyen módon (pl. forrással) játékba hozott lapoknak is lehet kijátszási feltétele.

A nem kézből kijátszott, pl. forrással játékba hozott lapok kijátszása is tiltható?
Így van, pl. Régi szép idők mellett semmilyen módon nem lehet lapot játékba hozni, még a Kreatív termiket sem rakhatod ki, ha ellenfeled dobatna. Mint ahogy a Thu'zad utazása és a Most már elég is mindenféle módon kijátszott kapokat számol, nemcsak a kézből kijátszottakat.

Kri Wu She (2024) szintlépéses képessége biztos aktiválást igénylő akart lenni?
Ez a képesség lehetne akár automatikus is, de pl. a méreg-, elmúlás- és dermesztésjelzőket nem feltétlenül szeretnénk duplázni, csak az élet-, izom- és erősödésjelzőket, ezért aktiválást igénylő, és szerepel kettőspont, dönthetsz róla minden alkalommal, duplázódjanak-e vagy sem.

Elenios papnője (2024) szövegében szerepel, hogy „kevesebb lappal kezdted a játékot”, természetesen ez arra vonatkozik, hogy „mint ellenfeled”.

Ha a Mákrózsa (2024) alap költségét szörnykomponensből fizeted, akkor húzhatsz (függetlenül attól, hogy drágítja-e ellenfeled).

Végezetül itt szeretnénk megjegyezni, hogy a Térfaló (2024) eredeti szándékainknak megfelelően az egyszínű versenyen tiltott lap.

Tihor Miklós

Létrehozás: 2023. december 5. 14:36:27
Utolsó frissítés: 2023. december 6. 12:46:22
Nyomtatási forma


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2024
E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.