Vissza a Főoldalra
 

Hírek, változások
Mi is az a HKK?
Hogyan kezdjek játszani?
Megjelent kiegészítők
Teljes szabálykönyv
HKK Kódex
Sorsoló program
Őslich szabályok
HKK-t forgalmazó boltok
HKK klubok
Lapkereső (új)
Lapkereső (régi)
Új Nemzedék lapok
Tiltott és módosított lapok
Versenykiírások
Lezajlott versenyek
Mai versenyek
Profi pontok és versenyzők
Szintlépés
Hatalom Szövetsége
Hatalom Szövetsége tabella
Nemzeti bajnokság
Kiemelt vidéki versenyek
Versenyszabályok
Versenyszervezőknek
Chat, üzenõfal
Fórumok
Szavazások
HKK találkozó
Legendás cél
Toplisták
Pakliszerkesztő (új)
Pakliszerkesztő (régi)
Pakliszerkesztő (régi mobilos verzió)
Megosztások
Memóriajáték
Memóriajáték - Alfa
Kerátor Műhelye
HKK 20 Puzzle
HKK Puzzle
Beholder Labirintus
Mini-szójáték
HKK Blog
HKK Toborzás
HKK Védnöki Program
AK Archívum
Paklileírások
Írások, novellák
TF és ŐV könyvek
Letöltés
HKK Videók
Gyakori kérdések
Kérdezz-felelek
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
Alfa pakli - Mágusok március 16.
Alfa pakli - Druidák március 16.
Alfa pakli - Boszorkányok március 16.
A pillanat képe
Tolvajakció profi módra
(Túlélők Földje életkép)
Küldd el képeslapként!
Roxat tolvajcéhei tudják, kit küldjenek, ha profi rajtaütésre van szükség. A legjobbak verhetetlenek lopakodásban, orgyilkosságban, tolvajlásban. És pont ezeknek a tulajdonságok kell kiemelkedőknek lenniük ahhoz, hogy valakiből jó tolvaj válhasson.
Nézz szét a galériában!
HKK Időutazás: Kreátor Műhelye
Ajándéksorsolás május + áprilisi eredményhirdetés
Tavaszi MondoCon 2024. 04. 27.-28. – Eredményhirdetés
Legendák Viadala - beszámoló
Legendák Viadala fontos tudnivalók

A lista folytatása...
Hatalom Kártyái - Versenykiírások
Hatalom Kártyái verseny - 2024. június 15., Kondor Béla
Országjáró feladat 2023
Országjáró feladat 2022

A lista folytatása...
HKK Időutazás: Kreátor Műhelye (13)
Lapötletek (64963)
HKK kérdés? (47092)
Legendák Viadala (47)
BEHOLDER bácsinak kérdések !!! (8142)
Beholderes HKK verseny április 20. - Versenybeszámoló (9)

További témák...
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 

Kecskemét 2024. január versenybeszámoló


Amikor hosszas unszolás után elkezdtem versenyre járni, elhatároztam, hogy lehetőség szerint megpróbálok havonta egy versenyre eljutni játékosként. Tekintve, hogy amúgy is rendszeresen tartok versenyt bíróként, és emellett járunk kiállításokra HKK-t tanítani, még ez is egy komoly vállalás részemről, de minden ilyen alkalom egy nagyon pozitív élmény volt, mint ahogy az e hétvégi is.


Kecskeméten már többször voltam, a társaság nagyon jó, családias, a helyszín, a szervezés és a vendéglátás tökéletes (köszönjük Kósa Ferinek és Jancsár Jánosnak!), és nekem időben nem sokkal több odaérni, mint egy budapesti versenyre. A mostani, kiemelt versenyre a várakozásoknak megfelelően a szokásosnál jóval többen jöttek el, így a 28 fős profi-amatőr mezőny mellett indulhatott egy 8 fős kezdő is. Minden résztvevő kapott tőlünk egy Unikális morfot, ez az első verseny, ahol ezt a lapot meg lehetett szerezni (február 1-től lehet versenyen használni).

Mivel az Ősi Káosz megjelenésekor írtam egy bemutató cikket a Tharogdanokról, úgy gondoltam, illik ezzel a paklival elindulnom, különösen azért, mert nagyon sok vadonatúj, Ősi Káoszos lap van benne, nézzük, hogy a rotában gyengülő lapok hogy állnak helyt. A pakliról annyit kell tudni, hogy a decemberi Phantomos versenyen már játszottam vele, ott egy 3. helyet ért el, a paklin annak tapasztalatai alapján változtattam a cikkben közölt paklilistához képest kicsit. Mivel Tarrgeth ott nagyon megvert, próbáltam kicsit készülni rá: bekerült a pakliba 3 Urgol (2022), a side-ba pedig 3 Fapofa Francis. Így a splash-color Fairlight vonal kikerült, a főpakliba pedig bekerült még A fájdalom ura (2022) és egy harmadik A sors keze. Valamit ki is kellett szedni, kikerült Chrrrox, a Próbamester, Baghar fétise (2021) és a Thargodan maszk (2021). Sajnos a memóriám már nem az igazi, meg nagyon nem is akarok senkit untatni a részletekkel, de azért megpróbálom összeszedni, mi is történt.

1. Márton Szabolcs (A torzak hercege)
Nagy meglepetésemre rajtam kívül még valaki jött Thargodanokkal, és ráadásul az első körben össze is akadtunk. Szabolcs verziója jóval kontrollosabb, kevésbé Thargodanos volt, Blobbakishal, Libertannal, Süllyedő hajóval, Önbeteljesítő jóslattal. Ezek valóban nagyon erős lapok, de nekem a Thargodanoknál jobban működött, hogy a szinergiára rámenjek, szerintem a Trrantrox, a Főraktáros nagyon fontos lap, összeköti Prrankkot Tridarkunnal és a többi olcsóbb Thargodannal, és ő ezzel nem játszott. A részletekre már nem emlékszem, de mindhárom meccsben sikerült a gyorsabb, agresszívabb játékkal fölé kerekedni, ebben nagy szerepet játszottak a Fekete ikrek.
3:0

2. Várnai Péter (Lassan járj, Sárkány úrnő)
Ez mindig egy kemény meccs, a játék rögtön egy halálos dilemmával kezdődik, törjük-e a követőt. Mivel megnyertem a kezdést, megtettem, és attól kezdve pengeélen táncoltam, főleg, mivel Péter az 1. körében rögtön egy Virággal nyitott, ami beütött 3-at és aktiválta a Kertészek céhét. Szerencsére nem húztam túl sok, a Ganüid védelemzőhöz hasonló blank lapot, és valami csodával határos módon sikerült minden korai fenyegetést hárítanom, annak ellenére, hogy elfelejtettem a ködszilánkkal újrahasznosítani (2 ÉP-n a meccs múlhatott volna) és végül erőforrás előnyt építve, kijöttek a Thargodanok és nyertek. A 2. meccsben sideolás után már jobban nyeregben éreztem magam, de mivel Péter kezdett és volt a kezemben egy Rhatt robajló dühe, nem törtem a követőt. A kánter jól is jött, megfogott egy nagy reakciódrágított sárkányt 12 ÉP-ből. De aztán jött egy Dungeon sárkánya (sebezve 2-t) és egy úrnő sárkánya, az egy őrposztban levő Thargodanom mellett pont be tudta ütni a 6-ot, így a játék gyorsan véget ért. A 3. körben ismét kezdtem, törtem a követőt. Itt kijött a besideolt Laudáló termik és még egy Thargodan. Peti a 2. körében áramlott egy Északi tűzsárkányt, hogy legyen egy 4. manája, ekkor dobattam tőle egy időkristállyal – a 4 lapból egy Kiégetést, amivel következő cselekvésből megölt volna, itt bizony szerencsém is volt. A keleti szelek sárkánya kijátszáskori képessége a Laudáló miatt besült, a Formázó kést pedig egyszerűen lekánterelte.
2:1

3. Varga Krisztián (Enkala)
A kezdést sajnos Krisztián nyerte. Elvben álomkezem volt, nagyon jó kiépülési lehetőséggel a 2. körre, viszont nem volt védekezésem, de mivel kb. 15-tel játszom, nem feltételeztem, hogy Krisztián bepróbálkozik az 1. körben. De megtette, elég jól kiterült, és innen nem tudtam fordítani. A 2. meccsben kezdtem, ez sem volt egyszerű, mert az összes olcsó HKK spoiler nézett szembe a 3-5-ért jövő Thargodanokkal, de sikerült megakadályozni, hogy lapelőnybe kerüljön, így nyertem. A 3. meccsben is jelentős nyomás alá helyezett, de itt nem indult meg az 1. körben (pedig volt védekezésem) és utána már kiegyensúlyozottabb volt a játék. Volt egy pont, ahol a Fekete ikernek befizettem a csontot, hogy kapjon izmot, és le tudja ütni a lényét, és így nem tudtam a Nagyobb ködszilánkkal való laphúzását kánterelni, ez végzetes hibának bizonyult, mert 3 lapból amit húzott, csinált kb. 15-öt.
1:2

4. Dönczi Krisztián (gyűjtőgenes csatamező) Talán elmondhatjuk, hogyha az ember vidéken versenyt akar nyerni, akkor Krisztiánt le kell győznie, top HKK játékos lévén ez különösen érdekes meccsnek ígérkezett, és a DK-féle mező ellen már úgy ki lehet kapni, ha az ember nem a jó lapokat veszi ki.
A játék elején beindult a gyűjtőgenerálás, amire nem volt jó megoldásom. Ennek ellenére a játék elhúzódott, sok döntési szituációval, Krisztián alaposan átgondolt mindent, jöttek az apró sebzések, és az én helyzetem sem volt azért reménytelen, tudtam fenyegetéseket játékba rakni. Azonban élénken élt még bennem a tesztverseny, amikor azért vesztettem, amikor nem dobtam be az első elhúzódó játékot ellene, ezért most, amikor már 3 lapelőnye volt, ezt megtettem, nem vártam ki a végét.
Az egyébként méregdrága Thargodanok nagyon építenek a követő olcsóbbításra, ezért kicsit ritkítottam őket a 2. meccsre, és sideoltam be, amit csak lehetett, hogy minél több semmizési lehetőségem legyen. Krisztián kezdett, és mivel volt 0-s kántere kézben, elbízta magát, lerakott egy Rohamozó ork (2024)-ot, amit védekezésből, reakciódrágítva, cantripként le tudtam szedni A sors kezével, és így az 1. körömben már ki tudtam rakni a plusz csontnak köszönhetően a Nagyobb ködszilánkot, majd egy Anbamot, és innen már egész jó esélyeim voltak. Ennek ellenére egész jól kiterült, 2 Temetőlidérc ütött le 6-ra, de jött a meglepetés számára, a lidércek §¨-jára előkerestem Kyb'ert, újrahasznosítottam a gyűjtőjét (kb. 5-6 hasznos lap volt már benne), egy Ködharcossal megtámogatva leütötték a lidérceket és azokat is semmiztem, innen nyertem.
A következő meccsben a 2. körben le tudtam rakni 2 Nagyobb ködszilánkot, amit nem tudott megoldani, jött az Anbam, aminek A sors kezét dobta, innen már elég jól álltam, ezt a meccset aránylag hamar domináltam.
2:1

5. Berczi Balázs (Életenergia és Harangmester)
Egy aggró pakli számára nem egy kedvenc felállás, hogy az ellenfél paklija csak gyógyulásból áll. Itt a játék korábbi tapasztalatom szerint azon múlik, hogy tudom-e kezelni a Boldog béke (2022)-t. Az 1. meccsben Balázs ezzel kezdett, majd visszavette, és még egyszer kijátszotta, sajnos ezen ettől kezdve a lehetőségeim lekorlátozódtak. Azért nem dobtam be, mert a Thargodanok ütögették be a 15-20-akat, és amikor Vlagyimir ítéletével leszedte őket, halálsikolyra szépen visszajött minden, a Fekete ikrek pedig elvben tudta kánterelgetni a húzásokat csontból. Mire elfogytak az Őrangyalok, az Írnokok céhével leblokkolt, innetől már korlátozottak voltak a lehetőségem, a harmadik Vlagyi ítélet után feladtam.
A sideolásnál bejöttek a Fapofa Francisok, ezek különösen jónak tűntek, és beraktam még a Destruktív termiket is, hogy a Boldog békét tudjam semmizni. A Semmizgetés sikerült is, és bár egyszer sikeresen ki tudott játszani egy Boldog békét, ki tudtam jönni belőle. Ez egyébként érdekes volt, Balázs termóval is játszott, ami egyébként anti-kombó a Boldog békével (ezt meg is mondtam neki, ez valószínűleg hiba volt, mert a 3. meccsen esélyes, hogy kisdeolta őket). Kiraktam egy Prrankkot, amire ő kijátszott egy Lopott álmot, nem tudta, hogy a Prrankk nem veszítheti el a képességét. Ezután a Prrankk leszedte a kapott tókent, ő pedig a képességét szintén lopó termóval a Prrankkot. Ezen a ponton a Thargodan csontmesterrel húzni „akartam", amire a Fekete ikrek képességével rákántereltem, amit a Boldog béke megakadályozott – így egyszerre kijöttem a Boldog békéből, és leesett az egyébként §¨-re leszedni tudó Termó is, innen nyertem a meccset.
A harmadik meccsben sajnos ugyanaz történt, mint az elsőben, a Boldog békéből nem tudtam kijönni. Először még kántereltem, visszavette, és utána, túl későn húztam csak fel a Destruktívat, másodszor pedig már létrejött. Később is pechem volt, amikor egy Urgol 1 lapot dobatott az anti-mágiára, és Blázs mutatott egy Őrangyalt és egy Napkirályt. Hiába csépeltem, az Őrangyallal felgyógyult 40 ÉP-re, kezében volt a Napkirály, amivel tudtam, hogy 1 cselekvés után nyer. Utolsó reményem egy Időkristály volt, amivel sajnos nem sikerült a Napkirályt eldobatni.
Ez a meccs nem sokon múlt, ha leegyszerűsítjük, mondhatjuk, hogy azon, hogy behúzta Balázs ismét a Boldog békét kezdőkézre, meg egy elhibázott dobatáson, de Péter elleni mázlit nem lehetett megismételni :) De valójában ezt sem lehet a szerencsére fogni, mert mint ahogy Varga Krisztián ellen is, lehetett volna picit jobban sideolni ,vagy akár a sideot is jobban összerakni.
1:2, ez így egy 7. helyre volt elég (de ha ezt a kört megnyerem, a magas Buchholz miatt a versenyt is megnyertem volna, szóval nem sokon múlt).

A verseny győztese végül Dönczi Krisztián lett, a 2. Varga Krisztián, a 3. Kurunczi Dávid (Zarknod bilincsével), a 4. Berczi Balázs.

Ami egy verseny után mindig fontos, hogy átgondolni, elemezni, hogy miért is vesztettünk, hogyan lehet ezt legközelebb csinálni. Varga Krisztián ellen az 1. meccset most is ugyanígy játszanám, a 3. meccsre azonban másképp sideolnék, ill. megtartom a csontot. A gyógyulós pakli ellen kicsit másképp kell e side-ból készülni. A Termomágikus indikátor felett már eljárt az idő, a paklimban alapban 48% reakció van, emellé még besideolni se érdemes ezt a lapot (Járj ellen beraktam, kb. csak pakliszűkítésnek volt jó). Helyette jó lehet pl. A gyors reflex, és a Tiltakozást sem kellett volna kisideolnom - mindkettővel lehet ugyanis kánterelni a boldog béke hatását (igaz, laphátrányból). Most, hogy nincs Művészek céhe, talán a Reagáló termiket is be kellett volna rakni a side-ba, sok szituációt meg tud oldani. Én minden egyes meccset nagyon élveztem, azokat is, amikben vesztettem, szórakoztató volt a játék, rengeteg döntési szituáció volt, biztos vagyok benne, hogy minden vesztett meccset lehetett volna nyerni, nem is feltétlenül a lapok másképp való kijátszásával, de picit optimálisabb pakli- és side összeállítással. A Laudáló termik nagy sztár volt, sajnálom, hogy nem 3-mal játszottam, és azt is, hogy Varga Krisztián ellen nem raktam be… Csak pár lapja ellen lett volna jó, de azok ellen nagyon.
Amit még muszáj megemlítenem, hogy beszélgettünk a tesztelőkkel arról is, nem kell-e valamit a Tiltott mágiáról a Thargodanok közül kitiltani, nem lesz-e ott túl erős.
Először is, hogy őszinték legyünk, a Thargodanoknál is nagyon sokat számítanak a pakli mellé rakott spoilerek (A sors keze, Ganüid védelmező, Ködharcos, Nagyobb ködszilánk, Rhatt robajló dühe) ezek nélkül ez a pakli is jóval gyengébb lesz, mint minden más a TM-en.
Másodszor is, a Thargodanok azon kevés etnikum közé tartoznak, ahol sikerült végre megvalósítani azt, hogy érdemes sokkal játszani, mert valóban kombóznak egymással (reméljük a jövőben több ilyen lesz). Ha bármit (egy erősebb Thargodant) tiltunk, akkor szétesett a szinergia, ezek és a spoilerek nélkül a pakli tényleg halott.
Harmadszor pedig, Tiltott mágiáról alapvetően olyasmit tiltunk, ami vagy hagyin is erős és sokan játszanak vele (hiszen pont ez a TM lényege), illetve olyat, ami a TM-en domináns, nem igazán lehet vele mit kezdeni. Ezek közül az első nem igaz, a másodikat pedig maximum utólag szereljük meg, ha tényleg így lesz. Én személy szerint a formátum sikerének könyvelném el, ha egy, zömében a legújabb rota kieg lapjaiból össze lehet rakni legalább korlátozott formátumra egy olyan paklit, ami sikeres, sajnos ez a hajóknak nem sikerült annyira. Podcastokat én is hallgatok, elhangzott, hogy szürkül a meta, mert az 5 lapos paklik dominálnak, és ez nem jó irány.
Az ilyen kijelentéseken mindig csóválom a fejem, mert igaz, hogy csak egy szubjektív vélemény, de azért erősen lehet vele befolyásolni a hallgatókat, és sokszor olyan is elhiszi ezeket, aki egyébként nem lenne befogadó a laposföld-elméletre, szóval akkor tisztázzuk ezt a témát itt is most.
Először is, köszönhetően a Statisztikáknak, ahol bárki, aki versenyre jár, meg tudja nézni ezeket az adatokat, le lehet kérni a hétvégi verseny adatait is. 35-en küldték be a paklilistát, ebből, ha jól számolom, 7-en játszottak epikussal (2 torzak hercege, 3 Enkala és 1-1 Asz-phalt és Yarr), emellett ami még 5 lappal kezd, a Sokszínűség, ebből is volt 1 darab. Az Enkalát elismerem, valóban egy „good stuff" pakli, ami a HKK legerősebb lapjaival játszik, de a Thargodan pakli nagyon más mint ezek, mint ahogy az építmény pakli meg a kalózdeck is (a Sokszínűséget ne is említsünk). A maradék 27 pakli (!!) 5-nél kevesebb lappal kezdett, volt még egy 5 követős is. A 35 játékos összesen 25 különböző narancs felállással játszott.
Amennyire a korlátozott információim alapján tudom, semmilyen más TCG-ben nincs ekkora változatosság.
Erre persze van, aki azt mondja, hogy mások a narancslapok, de ugyanazokat a lapokat rakják mellé: de ez sem igaz, ezen a beholderes nagy versenynél jóval szűkebb létszámú versenyen is több, mint kétszázféle lap került pakliba, amit egynél több ember játszott. Tekintve, hogy egy játékos átlagosan kiegészítővel együtt kb. 25-féle lappal játszik, azért itt elég nagy változatosságnak kell lennie. Természetesen mint mindig, itt is vannak spoilerek, amik sok pakliba bekerülnek, vannak erősebb koncepciók, amikkel sokan játszanak. A színek aránya sem egyenletes, Raia és Rhatt nagyon domináns szemben a most alig használt Tharral – ennél jelentősen jobb arányt Tiltott mágián remélünk látni, ahol a rugalmasabb tiltási rendszerrel ez jobban szabályozható.
Természetesen az igaz, hogy vannak koncepciók, amik ugyan összerakhatók, de ebben a mezőnyben nem lesznek elég erősek – azért, mert valamilyen húzólapjaik kirotáltak, vagy mert bizonyos paklik erősek ellenük. Ezt, hogy nem 20-25, hanem akár 50-100 fajta paklival el lehessen indulni, valószínűleg új nemzedéken nem fogjuk tudni megoldani, de ez más TCG-knek sem sikerül, mindig lesznek legerősebb paklik, a 30. legerősebbel maximum a móka kedvéért fog valaki játszani. És épp ezért szervezünk mi is káosz versenyt, hogy időnként lehessen a régi, elfeledettebb lapokat, paklikat is leporolni és elővenni. De igazság szerint egy versenyre is könnyebb úgy készülni, hogy a paklidat nem kell 100 lehetséges deck ellen kitesztelni!
Ez az „5 lapos meta" tehát egyrészt nem igaz, másrészt attól, hogy két pakli 5 lappal kezd (ez ugye a HKK alapszabálya), attól még különbözhetnek drasztikusan, amennyire én tudom, más kártyajátékokban sem nagyon van ilyen, hogy az egyik koncepció 1, a másik meg 5 lappal kezd. Igazándiból a HKK-ban is mindenki 5 lappal játszik, csak van aki ebből 1 vagy több, kánterelhetetlen, leszedhetetlen bűbájt a játék elején ingyen kirak a kezéből :) De ahogy változik a játék, változik a meta, lehet erősebb vagy gyengébb 1-1 narancslap – mint ahogy az epikusok, hordaparancsnokok és szabálylapok közül is van sok, amit versenyen nem használnak, aztán egyszer csak újra felfedeznek. Néhány szót írok még arról, miről beszélgettünk mostanában „a színfalak mögött".
Egyrészt, szeretnénk, ha a hagyományos versenyen sem lennének domináns paklik, színek, ezért előfordul, hogy óvatosan ugyan, de hozzányúlunk 1-1 laphoz. Ami felmerült:
Őrült Enkala, az animátor (2023) Ezt a követőt megjelenés után rögtön figyelőlistára tettük, de mivel nem lett belőle domináns pakli, levettük. Néha hibázunk a tesztelés során, és ezt most is így történt: a hiba, amit elkövettünk, hogy kiadtunk egy olyan, „etnikumot segítő" követőt, amihez valójában nem is kell a saját etnikumát, a gólemeket használni. Tavaly a pakli nem lett domináns, és idén csak többen játszottak vele, nem nyerte (még) a versenyeket, de attól még igaz, hogy simán odarakhatod mellé a HKK legerősebb spoilerjeit, és ezek mellé ad plusz még egy komoly bónuszt. Ez nem volt cél, és gondolkodtunk, hogyan lehetne ezt megszerelni. A legcélravezetőbbnek (és a legkisebb változtatásnak) az tűnik, hogyha a képesség használata kap egy 2 kötelékes feltételt, azaz mutatni kell kézből, játékból vagy gyűjtőből összesen 2 gólemet.
Tarrgeth Ez a hordaparancsnok nagyon hasonló az olcsóbbító epikusokhoz. Annyiban tér el tőlük, hogy 0-ra is olcsóbbít, az olcsóbbítása összeadódik, és az 5. lapot nem felhúzza, hanem a gyűjtőből választja (és közben nyugodtan tud Felzárkózni más 5 lapos paklik ellen). Emellett a „kedvelt" lapja nem egy szűk etnikum, hanem spoilerek széles választéka. Ráadásul van egy, az átlagos epikusokhoz képest sokkal hasznosabb állandó képessége is, a 3 körös háló. Annyit valószínűleg érdemes lenne ezen a lapon is szerelni, hogy az összes többi narancslapnál lefektetett elveket rá is alkalmazzuk: vagyis 1 alá ne olcsóbbítson, és az olcsóbbítása ne adódjon össze.
A sors keze Ennél a lapnál egy dolog merült fel: a jelenlegi szabályok szerint, ha a szövegét szó szerint értelmezzük, akkor védekezésként kijátszva is húzol, hiszen meghatározzuk a költségét, és azt helyettesítjük. Bár alapvetően azzal nincs gond, ha az emberek félnek annyira a védekezéstől, hogy nem szórják ki a kezüket az 1. körben, attól még ez a konkrét lap megérdemelhet annyi igazítást, hogy akkor lehet húzni rá, ha költségére 2 VP-t költöttél (tehát védekezésnél nem).
Ködharcos (2022) Erről korábbi cikkben írtam már, a Rhattos végtelen pörgésnek több eleme is van, ezek közül talán a Ködharcos az, aminél legszembetűnőbb az ingyenesség, kockázatmentesség és a lapelőny, ráadásul ez csak egy nem gyakori lap, a tiltása könnyebben feldolgozható. Persze tudom, hogy védnöki lapként is megjelent, de egy nem gyakori lapnál nyilván amúgy se így jutsz hozzá az egyébként nehezen beszerezhető laphoz, attól még annak az értéke megmarad, főleg ha csak ÚN-ről tiltjuk.
Idézés szabály: itt csak egy kérdés merült fel, mi van akkor, ha egy lapnak VP és X zanszilánk van a költségében, és X behelyettesítése után a zanszilánk 0 lesz, akkor idézhető-e (Bolesh, az óriáspók és Drakolder provokátor (2023)). Mindkét verzió megideologizálható, de arra jutottunk, hogy abban a költségben az a zanszilánk ilyenkor is ott van, még ha 0 is, tehát ezek a lapok ilyenkor sem idézhetőek. Hasonlóan, ha lesz egy 2 VP és X nekron költségű lap, ahol X-et nullára helyettesítjük, akkor az sem lesz idézhető (és a Lassan járj sem fogja drágítani).

Tihor Miklós

Létrehozás: 2024. január 22. 11:25:20
Utolsó frissítés: 2024. január 22. 12:40:07
Nyomtatási forma

Az oldal új verziójának megtekintése


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2024
E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.