Vissza a Főoldalra
 

Hírek, változások
Mi is az a HKK?
Hogyan kezdjek játszani?
Megjelent kiegészítők
Teljes szabálykönyv
HKK Kódex
Sorsoló program
Őslich szabályok
HKK-t forgalmazó boltok
HKK klubok
Lapkereső (új)
Lapkereső (régi)
Új Nemzedék lapok
Tiltott és módosított lapok
Versenykiírások
Lezajlott versenyek
Mai versenyek
Profi pontok és versenyzők
Hatalom Szövetsége
Hatalom Szövetsége tabella
Nemzeti bajnokság
Kiemelt vidéki versenyek
Versenyszabályok
Versenyszervezőknek
Chat, üzenõfal
Fórumok
Szavazások
HKK találkozó
Legendás cél
Toplisták
Pakliszerkesztő (új)
Pakliszerkesztő (régi)
Pakliszerkesztő (régi mobilos verzió)
Megosztások
Memóriajáték
Memóriajáték - Alfa
Kerátor Műhelye
HKK 20 Puzzle
HKK Puzzle
Beholder Labirintus
Mini-szójáték
HKK Blog
HKK Toborzás
HKK Védnöki Program
AK Archívum
Paklileírások
Írások, novellák
TF és ŐV könyvek
Letöltés
HKK Videók
Gyakori kérdések
Kérdezz-felelek
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
HKK – Ősi Káosz november 25.
Zén Legendái: Trollok szeptember 16.
A pillanat képe
Clod Onar
(Túlélők Földje kalandozó)
Küldd el képeslapként!
Clod Onar Chara-din legnagyobb hatalmú papja, a Túlélők Földje legismertebb kalandozója - persze Toborzásgátló Vlagyimir után. Neve azután vált általánosan ismertté, hogy az átlagkalandozók soraiból kilépve, szinte teljesen ismeretlenként megnyerte első olimpiáját, maga mögé utasítva akkor minden híres és hírhedt indulót.
Nézz szét a galériában!
HKK Kiadói tervek 2024, Versenynaptár
II. Hungarian Card Expo
Ősi káosz lapelemzés, második rész
59. Beholder Találkozó 2023.11.25. - Beszámoló
Ősi Káosz ritkák

A lista folytatása...
Országjáró feladat 2022
Országjáró feladat 2020
Országjáró feladat 2019
Hatalom Kártyái verseny - 2023. december 2., Pécs 11.

A lista folytatása...
BEHOLDER bácsinak kérdések !!! (8064)
Lapötletek (64895)
Ősi káosz lapelemzés, első rész (30)
HKK Kiadói tervek 2024, Versenynaptár (31)
HKK kérdés? (46989)
Megújult lapkereső és pakliszerkesztő (203)

További témák...
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 

Bukottak és felemelkedettek – Résföld


Nézzük meg, hogy a Résföldben melyek lettek azok a lapok, amelyektől előzetesen többet vártunk és melyek léptek felfelé az elváráshoz képest! Mivel a Résföldben új mechanika vagy szabály nem született, kevesebb meglepetést okozott, úgy érzem, jobban sikerült a lapok erejét belőni, mint a Roxat céheinél. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lett volna néhány tévedés. Nézzük ezeket!
Lassító gityola: Paraméterei alapján mindenképpen TOP10-es lapnak gondoltuk. Olcsó, körönként ad előnyt, keres, lassít, mi kell még? Ugyanakkor a meta nagyon más irányt váltott, mint amire gondoltunk: a varázslatok egyértelműen dominálták a játékot a terülős-lényes paklikkal szemben. Márpedig a háló lapok mind asztalon maradó lapok, így a varázslatos paklikban alig volt olyan kártya, ami kereshető volt vele. Az pedig nem tűnt elegendőnek, hogy az Időlassítókat kiteszi.
Térfaló manaspórák: Egy másik keresés, amitől előzetesen talán többet vártunk, valahogy azonban mégsem váltotta meg a világot. Talán a 1.5 manás költsége a jelenlegi környezetben még sok volt, vagy a good stuff jellegű pakliknak egyszerűen nem volt annyira fontos a keresés, mint képesség. Lapelőny termelésére meg sokkal jobb egy Gyémántfésű. Bíztunk benne, hogy egykori bajtársa, a Víziók visszatérésével ő is új erőre kap, de egyelőre ez sem történt meg. Talán majd később...
Xenó pátriárka: A Xeno mételyezőnél említettük, hogy – zanszilánk ide vagy oda – a 3 vp még sok. A Quwarg orákulumnál említettük, hogy jelenleg a Kreatív termik meg más erős dobatós ellenlapok miatt nem érdemes olyan lappal játszani, ami csak dobatni tud. Ezek után egy olyan lap, amire az előző két hátrány egyaránt jellemző, szinte predesztinálható volt, hogy a bukott lapok között fog kikötni. A xenó pakli maga korlátozott környezetben még meg is jelent, ám a Pátriárka oda sem igazán került be, máshova meg még kisebb eséllyel tudott beférni. Sajnálom, mert tesztelésen az egyik kedvenc lapom volt.
Ifrit gránitlord: Amikor írtam annak idején a lapelemzést, már tisztában voltam azzal, hogy lesz hajópakli és arra számítottam, hogy a hajókkal ő is előre fog törni. Sajnos ebből nagyjából semmi sem valósult meg. Maguk a hajók sem váltották meg a világot, ugyanakkor, akik meg is próbálkoztak vele, ők sem érezték szükségét annak, hogy a sok olcsó erőforrás mellett egy ilyen drága lényt használjanak, bármilyen erős is a körönkénti keresés lehetősége.
Kígyóméreg: Titkos favoritom volt ez a lap és most már látom, hogy egyben nagy tévedésem is. Azt továbbra is fenntartom, hogy lényes paklik ellen ez a lap hatalmasat tud menni, a baj csak az, hogy a lényes paklik annyira kiszorultak a metából, hogy a Kígyóméregnek még csak a használatán sem nagyon gondolkodtak el. Ha pedig megnézem, mik rotálnak ki Sheranból, akkor a továbbiakban sem jósolok neki sok jót. De annak örülnék a legjobban, ha megcáfolnátok.
Tükörgólem: Talán a legmeglepőbb listára kerülő lap. Pedig eredendően jónak tűnt ez a Leira-szerű képesség, és a képességmásolás, ám a legtöbb esetben volt olyan lap, ami ezeket hatékonyabban megcsinálta, ráadásul a klasszikus defenzív paklikban a színe sem lett az igazi. Ezenkívül nem könnyítette meg az sem a helyzetét, hogy a gólem epikus végül egy olyan követő lett, ami akár gólemek nélkül is játszható, így igazából „saját paklija” sem lett. Sajnálom, mert ennél biztosan jobb sorsra hivatott.
Boldog béke: Talán nem kérdés, hogy ez a lap, ami a várthoz képest a legjobban előretört. A hálós környezet, a reakciók gyengülése, valamint a Termomágikus indikátor megjelenése generált olyan paklikat, amik egyáltalán nem használnak reakciókat. Ezekben a pakliban pedig ez a lap két tiszta lapelőnyt jelentett, mindezt úgy, hogy optimálisan lereagálni is csak nagyon ritkán lehet. Mindezek révén pedig ajtóstul rontott ez a lap a metába.
Blobbakish: Picit ugyanaz a helyzet ezzel a lappal, mint az előző listán a Nagyobb ködszilánkkal. Tudtuk, hogy erős lesz, de ilyen mértékű használatra azért nem számítottunk. A már sokszor említett hálós környezetben a dobató képessége egy valóságos kincs, hiszen azáltal foghatunk meg vele lapokat, illetve húzásokat, hogy nem számít bele a használata a hálóba. Sőt, ha úgy használjuk, hogy maga a lap, amire rádobjuk, létrejön, csak a húzó képessége nem, akkor még mi kerülünk előnybe a háló szempontjából. E mellett hosszú távon eljutunk oda a játékban, amikor már ütőlényként is erős lesz.
Laudáló termik: A termik pakli egyelőre nem váltotta meg a világot, ám néhány lapjuk másfajta paklikba is bekerült. A Laudáló zömmel inkább a kiegészítő paklikban találta meg a helyét, ám néha alapból is bekerült paklikba. Mivel a Lassan járj sem drágítja, a reagáló képessége a feltámadással együtt meg a két Zarknodos szabálylap mellé is optimálissá teszi, ezért egy remek multifunkcionális lap lett belőle, ami a jövőben még erősebbé válhat.
Batkamanó: Erről a lapról azt gondoltam, hogy igazán 2024-től lehet releváns, ugyanis egyszerűen túl nagy rizikó addig játszani vele, amíg a Rozoga lebuj játékban van. A játékosoknak ugyanakkor más volt a véleménye erről. Bár a lebuj valóban jelentett némi kockázatot, ugyanakkor az a tény, hogy akár ingyen meg lehet vele fogni egy Thu’zad utazását, kifejezetten használt lappá tette, ráadásul az aktiválást kívánó képességre való reagálás is értékessé vált például a céhaktivátorok miatt. Elsősorban az ősmágiájának tudom be eddigi sikereit, ráadásul ne feledjük, jövőre már lebuj sincs...
Xenó lárva: A lassú környezet újra előhozta a Legfőbb káoszmestereket, ahova a lárva kiváló lap lett: hiszen 1 vp-ért lehet vele megfogni nem lény lapot. Ugyanakkor a lapnak megmaradt az a trükkje, hogy a választható idézési költség miatt nem muszáj 1-ért vagy 2-ért kitenni kötelék mellett, ha 0-ért is meg tudjuk fogni az adott lapot. Ez a konfigurálhatóság végül felemelte a lapot, az ősmágiája révén pedig olyan kemény metalapokat lehetett vele ingyen lereagálni, mint A nagytanács ítélete vagy A gyalázat lemosása.
A remény angyala: Bevallom, én nagyon szkeptikus voltam ezzel a lappal (és azt éreztem, hogy nem vagyok egyedül ezzel a tesztelők körében), picit a sok hűhó semmiért érzésem volt vele kapcsolatban. Ugyanakkor a sok kirotált narancslap-megszüntetés mellett úgy tűnik, volt igény az utánpótlásra. Emiatt sok kiegészítő pakliban helyet talált, néhol még alapból is. Hogy őszinte legyek, most már én is bánom, hogy Tiltott mágián nem használtam...

Ez volt a Bukottak és Felemelkedettek rovat, 2 hét múlva pedig már lapelemzésekkel érkezem!

Szabó András

Létrehozás: 2023. november 15. 09:56:18
Utolsó frissítés: 2023. november 15. 13:22:57
Nyomtatási forma


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2023
E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.