Vissza a Főoldalra
 

Hírek, változások
Mi is az a HKK?
Hogyan kezdjek játszani?
Megjelent kiegészítők
Teljes szabálykönyv
HKK Kódex
Sorsoló program
Őslich szabályok
HKK-t forgalmazó boltok
HKK klubok
Lapkereső (új)
Lapkereső (régi)
Új Nemzedék lapok
Tiltott és módosított lapok
Versenykiírások
Lezajlott versenyek
Mai versenyek
Profi pontok és versenyzők
Szintlépés
Hatalom Szövetsége
Hatalom Szövetsége tabella
Nemzeti bajnokság
Kiemelt vidéki versenyek
Versenyszabályok
Versenyszervezőknek
Chat, üzenõfal
Fórumok
Szavazások
HKK találkozó
Legendás cél
Toplisták
Pakliszerkesztő (új)
Pakliszerkesztő (régi)
Pakliszerkesztő (régi mobilos verzió)
Megosztások
Memóriajáték
Memóriajáték - Alfa
Kerátor Műhelye
HKK 20 Puzzle
HKK Puzzle
Beholder Labirintus
Mini-szójáték
HKK Blog
HKK Toborzás
HKK Védnöki Program
AK Archívum
Paklileírások
Írások, novellák
TF és ŐV könyvek
Letöltés
HKK Videók
Gyakori kérdések
Kérdezz-felelek
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
Zén Legendái: Rémháború július 20.
Hatalom Kártyái – Varázsdimenzió június 15.
Zén Legendái: Manaszipoly május 25.
A pillanat képe
Édes vágyak
(Túlélők Földje)
Küldd el képeslapként!
Mi máson is járhat a hontalanságra ítéltetett kalandozólány esze, miközben a vadont járva kevésbé sem ízletes apró bogyókon kell tengődnie, mint finom falatokon, fenséges ízeken. Persze, ha tudná, hogy csak egy főzőüstre és néhány alapanyagra van szükség ahhoz, hogy a királyi finomságokban neki is része lehessen, már nem búsulna ennyire.
Nézz szét a galériában!
HKK Új Nemzedék reakció lapok és erősségük 2021-2024
X. Kelet-Magyarországi HKK Találkozó: sok verseny, sok koncert
Zén bemutató – Rémháború
Varázsdimenzió paklibemutató: Sose halunk meg! (Egérút)
Legendás cél: 1000 lap

A lista folytatása...
Hatalom Kártyái verseny - 2024. augusztus 4., Tata
Hatalom Kártyái verseny - 2024. július 25., Phantom 2.
Hatalom Kártyái verseny - 2024. július 28., Phantom 2.
Hatalom Kártyái verseny - 2024. július 27., Phantom 2.

A lista folytatása...
HKK Új Nemzedék reakció lapok és erősségük 2021-2024 (17)
[HKK Piac] Gyakori / nem gyakori lapok (3219)
Legendás cél: 1000 lap (20)
Megújult lapkereső és pakliszerkesztő (228)
BEHOLDER bácsinak kérdések !!! (8187)
HKK kérdés? (47159)

További témák...
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 

Boszorkányok és Manaszipoly

Boszorkányok és Manaszipoly

A Boszorkány alfával és a hozzá tartozó Manaszipoly zénnel egy rég elfeledett koncepciót szeretnénk visszahozni, ez a manalefojtás. Annak idején, a HKK hajnalán ez még egy játszható pakli volt, Agytaposással, Bűbájmásolással, Agyzavarással azt próbáltuk elérni, hogy az ellenfél lapot se tudjon kijátszani. Azonban ahogy a lapok olcsóbbak lettek, a koncepció elsorvadt, az Agytaposás 2004-es újrakiadásakor sem támadt fel. A „megtagadom a VP-det” koncepciók közül csak az maradt fent, amikor az ellenfelet drágítjuk, de ez is csak úgy, hogy ezt következetesen működő narancssárga lapra bízzuk (pl. Lassan járj és Hegymélyi keltető).

Ez a rég elfeledetett koncepció azonban most visszatér, több lappal is, ami az ellenfél kör eleji VP regenerációját csökkenti - mint a Vasorrú bába, az Agyszipolyozó (2024) és természetesen a felújított Agytaposás (2024). Mellé rakva még a korábban kiadott Masina (2022)-t, egy egész konzisztens koncepció keveredik ki, aminek eredményeképp az ellenfél kör eleji VP regenerációját akár 0-ra is csökkenthetjük. Hogy még jobban működjön, kiegészíthetjük másoló lappal is, mint pl. a Zansárkány vagy a Bűbájmásolás (2024). Persze a lefojtás önmagában nem elég, hiába csökkentjük az ellenfél VP regenerációját a játék elején 1-2-vel, attól még az olcsó lapokat ugyanúgy ki fogja tudni játszani. Ezért szükség van drágításokra is. A drágításoknak azonban van egy nagy rákfenéje: az ősmágia megkerüli őket. A játék történetében egy drágítás volt, amit ősmágiával sem tud az ellenfél kicselezni, ez pedig az iszapjelző-mechanizmus, amire leginkább a Ragacsos iszapolip vagy a Polipokalipszis révén emlékezhetnek régebbi játékosok. Egyszerűen, adtunk egy jelzőt az ellenfélnek, ami drágította a lapjait, és mivel ez a saját forrása volt, ezért az ősmágia nem kerülte ki. Ezt a mechanizmust modernizáljuk és hozzuk vissza most a Manaszipoly zénben, önálló jelző helyett lapként, ami a cuki Polip poronty.
Hiába azonban a lefojtás és drágítás, ha ezeket csak akkor húzzuk be, amikor már az ellenfélnek van varázspontja. Épp ezért kell a pakliba bár varázspont pusztítás is: a cantrip Boszorkánytanonc gyakori lap létére meglepően hatékony, de az Agytunkoló még kegyetlenebb tud lenni, a bedrágított és körönként 1-2 vp-t kapó ellenfél sorsát végleg megpecsételi. Ahogy egy jó ételt is fűszerezni kell, ebbe a pakliba is kellenek reakciók és leszedések, ha esetleg mégis össze tud kuporgatni némi manát egy lap kijátszására. Ha ez még kombózik is a paklival, az külön bónusz, ebbe a kategóriába esik a Vörös iszap, a Teljes kiszipolyozás (2024) és a Moa robopolip.

A narancslap

A koncepció tehát adott, a kérdés, milyen szabálylapot vagy követőt tegyünk mellé?
A kérdésre van egy triviális válaszunk: a júliusi zénben ugyanis jön egy új hordaparancsnok, ami az alfás és zénes lapokat tudja olcsóbbítani, abszolút optimális ehhez a paklihoz (meg a másik kettő alfás-zénes koncepcióhoz is). De senki nem akar erre 2 hónapot várni, hanem most rögtön játszana a paklival, nézzük talán a lehetőségeket! Mi az, ami ezt paklit narancslap szintjén tovább tudja segíteni?

Egy ilyen drágítós-lefojtós koncenciónál érdemes megnézni, tudjuk-e a nyomást narancslapból fokozni. Az egyik ilyen a Szűk esztendők. Az egész lefojtó koncepcióra nagy veszélyt jelent a számos ősmágiás manatermelés, vagy áramlásból VP-t adó lap, ezektől így egy csapásra meg tudunk szabadulni. De ilyenekből sideolás után is jó eséllyel max. 6 db lesz az ellenfélnél, erre kár a narancslapot elhasználni. A paklinkra másik komoly veszélyt az ingyen, VP nélkül jövő lapok jelentik, amelyek gyakran zanszilánkba kerülnek. Ezek ellen hatékony lehet az Átkozott zan. Ez már az ellenfél paklijának jóval nagyobb részét fogja drágítani! Ráadásul nincs szükség részünkről jelentős kompromisszumra. További előnye, hogy Semleges csatamezővel sem lehet lekapcsolni, biztosan tudunk rá építeni. A harmadik lap, ami szóba jöhet, a Hegymélyi keltető. Ez talán a legbrutálisabb, mivel jó eséllyel az ellenfél lapjainak zömét drágítja, azonban a mi részünkről is komoly kompromisszumot igényel, az alfában és zénben levő, a koncepcióhoz tartozó lapok felét nem tudjuk berakni. Szerencsére azért a legdurvábbak beférnek. Nézzünk most 1-1 paklit erre az utóbbi 2 narancslapra!

Hegymélyi keltetős variáció

Ide ment akkor az alfából és zénből minden, ami keltető kompatibilis, és elég erős a koncepcióhoz. Bekerült 2 kakukktojás, akiket a keltető ugyan drágít, de még így is elég erősnek éreztem őket: az egyik a Vörös iszap (mindig kell a pakliba védekezés lap!), még drágábban is megéri „poliposítani” az ellenfelet. A másik pedig a Masina, ebben a pakliban még az 1VP-t is megéri, hogy az ellenfél regenerációját csökkentsük.
A pakli kiegészült a fent említett, keltető-kompatibilis reakciókkal (A fájdalom ura, Csökevényes burástya, Natuuk, Gwynn trónterme, Tomarr a pöröly - utóbbi a Masina mellett 1VP-ért jön, és leszedni is tud, ezért került be), és még néhány nagyon hatékony drágítással és manapusztítással. Nekem nagy kedvencem Háborgó Hádi, akitől nehéz megszabadulni, és a drágítás mellett az asztalra érkező fenyegetéseket is tudja kezelni, illetve a Pikkelyes burástya is nagyon passzol ide, az ellenfél drágítása mellett tudja a saját lapjainkat olcsóbbítani. A Vörös patkány és a Minotarurusz eunuch pedig adják magukat ebbe a pakliba, nem is kell ecsetelnem, miért.

Átkozott zanos variáció

Ide jóval több lapot be tudunk rakni az alfából és zénből, igazándiból csak a keresgélő lapok maradtak ki az Átkozott zan miatt, meg persze azok a lapok, amiknek zanszilánk van a költségében. A Vörös iszappal itt is kivételt tettem, ebbe a pakliba még 2VP-ért is jó. Bűbájmásolásból csak eggyel játszom, mert ugyan van 6 másik bűbájunk, de azért előfordulhat, hogy nem húzzuk be őket.
A pakli egyik nagy gyengéjét a reakciócsaták jelentik, a lefojtás/manapusztítás szekció miatt a szokásosnál kevesebb reakció fért bele, ezért alapból van benne Termomágikus indikátor. Aki akarja, rakhat be még Gyors reflexet is, illetve a Varázsdimenzióval nagyon jó reakciók jönnek majd, érdemes lesz azokra is odafigyelni. És lehet még a paklit fűszerezni Zansárkánnyal is.

Kiegészítő pakli

Ezt rátok bízom, alapvetően a kiegészítő építése a szokásos metódus szerint történik, azok ellen a dolgok ellen készülünk, amik erősek a paklink ellen: Anbam a mező ellen, körszakítás (Sárkánykő) a pörgés ellen, pár ősmágiás lap, ha bedrágítanak (pl. járj), egy Troll csatakiáltás vagy Titkos rituálé csodákat tud tenni! Persze mi is készülhetünk ősmágia ellen, jön majd a Varázsdimenzióban egy nagyon jó lap erre a célra. És én mindig rakok be a kiegészítőbe jelzőlevevő varázslatot is, A szirének hívása (2024) a VP elvétellel még illik is a koncepcióba. Az Átkozott zanos verzió side-jába nyugodtan be lehet rakni a Vörös patkányt is (a keltetősben ugye alapból bent van).

Utóirat...

A paklik minimális kompromisszummal átalakíthatók tiltott mágiára is, sem a Minotaurusz eunuch, sem a Csökevényes burástya, sem A sors fintora nem esszenciális lapok, TM esetén a helyettesítésüket a fantáziátokra bízom.
Ha valamelyik ritka lap hiányzik az alfán és zénen felül, azon sem kell kétségbe esni, ezek a lapok könnyen helyettesíthetők, akár az adott alfából / zénből is. Nyilván ettől a pakli valamelyest gyengül, de kezdő kategóriában, vagy akár baráti játékban amúgy sem kell rögtön atombombával menni. Mindenesetre, ha budget verzióban gondolkodsz, akkor inkább az Átkozott zanos verziót javaslom, abban kevesebb extra lap van, ami nem az alfából és zénből való, és ezek kb. bármilyen kánterrel / leszedéssel helyettesíthetők.

Tihor Miklós


Létrehozás: 2024. május 15. 09:34:25
Utolsó frissítés: 2024. május 17. 15:50:59
Nyomtatási forma

Az oldal új verziójának megtekintése


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2024
E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.