Vissza a Főoldalra
 
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Jössz a május 22-i HKK versenyre? (Csak a számokat akarjuk felmérni.)

1.) Igen, addigra valószínűleg lesz védettségi igazolványom is.
2.) Igen, igazolványom sajnos nem lesz.
3.) Nem tudom még, de lesz igazolványom.
4.) Nem tudom még, de nem lesz igazolványom.
5.) Nem jövök.

(A szavazáshoz be kell jelentkezned!)
További szavazások...
Fórum a témához...
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett

Hírek, változások
Mi is az a HKK?
Hogyan kezdjek játszani?
Megjelent kiegészítők
Teljes szabálykönyv
HKK Kódex
Sorsoló program
Őslich szabályok
HKK-t forgalmazó boltok
HKK klubok
Lapkereső
Tiltott és módosított lapok
Versenykiírások
Lezajlott versenyek
Mai versenyek
Profi versenyzõk
Hatalom Szövetsége
Hatalom Szövetsége tabella
Nemzeti bajnokság
Versenyszabályok
Versenyszervezőknek
Chat, üzenõfal
Fórumok
Szavazások
HKK találkozó
Legendás cél
Toplisták
Pakliszerkesztő
Megosztások
Memóriajáték
Memóriajáték - Alfa
Kerátor Műhelye
HKK 20 Puzzle
HKK Puzzle
Beholder Labirintus
Mini-szójáték
HKK Blog
HKK Toborzás
HKK Védnöki Program
AK Archívum
Paklileírások
Írások, novellák
TF és ŐV könyvek
Letöltés
HKK Videók
Gyakori kérdések
Kérdezz-felelek
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
HKK - Zsákbamacska február 9.
A pillanat képe
Dögbűzös liliom
(Túlélők Földje szörnyeteg)
Küldd el képeslapként!
"Ez az óriási, elsőre csodaszépnek tűnő liliomra emlékeztető virág borzalmas bűzt bocsát ki magától. Elfog a rosszullét, de nem tudsz menekülni, mert lábaid megroggyannak, elgyengülnek. A bűz erősödik, a virágból indák kúsznak elő, és lassan körbefonnak... Vagy villámgyorsan elmetszed a szárát, vagy átszúrod a dögbűzt kibocsátó virágot, vagy esetleg gyorsan elégeted egy varázslattal - így talán megúszhatod a szörnyű kínhalált, amely az élve megemésztéssel jár." - Encyclopedia Fantasia
Nézz szét a galériában!
Ajándéksorsolás Április - Eredményhirdetés
HKK versenyek újra
Ajándéksorsolás Május
A sárkányok háborúba mennek
A Föld napja! - HKK miniakció! 2021.04.22.- 04.25.

A lista folytatása...
Országjáró feladat 2020
Országjáró feladat 2019
Termékismertető - Hatalom Kártyái - 11. kiadás
Termékismertető - Alfa pakli – Ősi sárkányok

A lista folytatása...
HKK versenyek újra (38)
Ajándéksorsolás Április (10)
Hibák a lapkeresőben (39)
BEHOLDER bácsinak kérdések !!! (7155)
[HKK Piac] Lapokat keresek (28355)
HKK pakliszerkesztő (65)

További témák...
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Pókerjáték
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
Ajánlott böngésző, felbontás:
Internet Explorer, 1024x768
 

Homokdűnék - az új meta

Gőzerővel oltják az embereket, az első körön már én is túl vagyok. Az iskolák nyitását túlzásnak érzem - már csak azért is, mert erre az 1 hónapra már minek -, viszont nagyon reménykedem abban, hogy májusban már tényleg lesz lehetőség versenyt tartani, azaz kb. 1 hónap múlva!

Tudom, hogy sokan már kész paklikkal várják az első versenyeket, de aki még nem tart itt, annak szeretnék egy ötletbörzét adni ezzel a cikkel (meg persze a kapcsolódó fórummal).

Amikor megjelenik egy új kiegészítő, az mindig felforgatja fenekestől a metát. Az új lapok sokszor teljesen új paklik összerakását teszik lehetővé, és a régi, működő paklik is általában számos új lapot kapnak. Az új paklik, koncepciók mozgatórugója mindig az új narancslapok szoktak lenni. Nézzük, mivel bővült a kínálat!

 • A Mennyek Úrnője. A Homokdűnékkel egy régi-új etnikum, az angyalok debütálnak, és rögtön kapnak egy új követőt is, ez a Mennyek Úrnője. A kiegészítőben, ha jól számoltam, a Kerubocska tóken nélkül 7 angyal altípusú lap van, ez már elég lehet egy pakli összerakásához. A Mennyek Úrnője szakít az eddigi epikus hagyománnyal, és nem olcsóbbítja az angyalokat, hanem gyógyítani tud. Ha valaki ki akarja próbálni a paklit, annak mindenképp javaslom, hogy nézze meg Kragoru familiárisával is, hiszen minden angyalnak mágikus védelme van. Persze ebben az esetben a megszüntetés kockázatával, és a kisebb kezdőkézzel fizetünk a nagyobb előnyért. A koncepció teljes erejét a Kristálylázzal fogja elérni, számos angyal jön abban a kiegészítőben is.

 • Goblin totemisten. Goblin pakli eddig is volt, de inkább Tharr követőre épült, szóval ez nem egy új koncepció. A goblin alfában debütáló Goblin totemisten a HD-val megkapta az epikus verziót, ami reményeink szerint már versenyképes alternatívája lehet a Tharr követőnek. A totemisten összességében 1 csontot és 2 db Dobótőrt ad, 5 lapos kezdés mellett ez komoly tempóelőny. Viszont a HD csak egyetlen új lapot ad a goblin koncepcióhoz, a Goblin régészt. A goblin pakli a hagyományos versenyeken nem igazán tudott sok szerephez jutni, félek, egy új követő és egy új lap ezen még nem fog változtatni, szerencsére a KL-el is jönnek új goblinok.


 • Malrok, a tomboló. A Labirintus zén feltámasztotta, vagyis inkább koncepcióvá tette a korábban csak szórványosan létező minotauruszokat. A minók visszavetetős képessége egyszerre kombózik a saját lapjainkkal és tud az ellenfélnek tempóhátrányt okozni. Én sem hittem, hogy a koncepció igazán működőképes, amíg nem láttam élőben, de meglepően hatékony volt, persze megfelelő spoilerekkel kiegészítve.

 • Alanori lápvidék. A korlátozó szabálylapok mindig koncepcióteremtők, így lesz ezzel is. Ezzel a lappal és a köré építhető paklival nemrégiben Szabó András cikkében elég részletesen foglalkozott, aki ki akarja próbálni, ott mindent megtalál a kezdéshez. A HKK metája annyira színes és összetett, hogy képtelenség lenne az összes lehetőséget felsorolni, úgyhogy előre is elnézést kérek, ha valami lényeges kimaradt!

 • Semleges csatamező. Van, ami örök, és a csatamező pakli minden bizonnyal az. Az, hogy a követőt és a szabálylapot is kikapcsolja, egy olyan komoly stabilitást ad a paklinak, amivel bármi is jön szembe, lesz esélye. Sokan nem is szeretik, koncepció nélküli, spoiler paklinak tartják, ami úthengerként megy át mindenen. De azért a csatamező ugyanúgy sok gondolkodást igényel, és könnyű vele hibázni, mint a legtöbb más paklival.
  Az új csatamező paklira 3 dolog lesz befolyással: egyrészt, a legutóbbi tiltások (mint pl. Vízitündér), másrészt, az Új Nemzedék miatt kirotáló néhány lap (ebből nem lesz sok), meg persze az új HD-s lapok. A csatamező szereti a spoilereket, így a HD új istenijeinek is örülni fog. Pl. a Perzselő homok eléggé defaultban benne van a pakliban, adja magát, hogy berakjuk mellé a Homokférget is. Persze érdemes berakni még 1-2 lapot, aminek a nevében homok van (mint pl. Tilretas homokpiramisa, ami amúgy is spoilergyanús), mert különben a Perzselő homokokat fogja az ellenfél kiszedni.

 • Lassan járj. Bárhogy is igyekszik valaki, ha nem játszik kifejezetten járjjal, akkor a lapjainak jó részét szívatni fogja a járj, és ez elég tempóelőny ahhoz, hogy a járj nyerje az 1. meccset. Más kérdés, hogy emiatt sokan komolyan készülnek rá kiegészítő pakliból, de azért azokat a térfixálókat is be kell húzni.
  A járjas paklit nagyon sokféleképp, számos követővel össze lehet rakni, már egyre több koncepciónak van járj-kompatibilis verziója, én használtam már járjat dobótőrös (Alvilág ura) és blokkoló pakli mellé is, ezért ennél konkrétabb koncepciót, párosítást nem írok.
  A lényeg, hogy alapvetően olyan lapokkal játszunk, amelyeket a járj nem drágít, mert vagy van 1 nekron a költségében, vagy 4 VP de a költsége helyettesíthető. Ha megnézitek, a Homokdűnékben 26 olyan lap van, aminek van nekron a költségében, ezért a meglévő, kedvenc járj paklid frissítése nem lesz nehéz, egyszerűen szűrj rá azokra a lapokra a Behós lapkeresőben, amelyeknek min. 1 semmizés van a költségében!
  A járj másik nagy szerencséje, hogy a HD-ban nem igazán érkeznek ellenlapok, az egész kiegben összesen 4 ellenlap van. Köztük A csontvázsereg árulása, amit a járj legalább annyira jól tud használni, mint amennyire ellene tudják.


 • Sokszínűség. A Sokszínűség dicsősége mára megkopott: ereje régen abban rejlett, hogy a magas kezdő életpont miatt a követőket simán meg tudta szüntetni, a kontroll paklik ellen az 5 lapos kezdés miatt nem volt hátránya, és minden színből berakhatta a legerősebb lapokat. Mára viszont a megszüntethető követőket sok esetben felváltották az epikusok, és 3 színből is van elég spoiler lap már. Sőt, azzal, hogy a legerősebb lapok isteni jelzést kaptak, szintén a Sokszínűség gyengült. Ennek ellenére, én sosem írnám le ezt a paklit, nagyon élvezetes vele játszani, változatos a játék, és biztos, hogy számos HD-s lap helyet tud kapni benne. A tavaly november-decemberben megjelent lapértékelésekben keressetek rá a 8 vagy több pontot kapott lapokra, és már mehetnek is be a pakliba :)

 • Epikus követők. Minden alkalommal, amikor egy kiegészítőben adott etnikumokhoz új lapok jellennek meg, egyúttal az megfelelő epikusok lapkészlete is frissül. Ami korábban nem volt elég erős, érdemes újrapróbálni, hátha az lett. Ami elég jó volt, az meg talán még jobb lett. Az utóbbi idők vitathatatlanul 2 legerősebbnek tartott epikus követő paklija a főnix és a pegazus volt. A HD 4 új főnixet hozott, ezek közül Rekish, Oázisfészkelő és A főnix dala (2020) is vitathatatlanul helyet érdemel a pakliban. A pegazusokkal a tervezők kicsit mostohábban bántak, összesen 2 gyakori pegazus érkezett a HD-val, itt nagy változás nem lesz. Amit viszont én biztosan kipróbálnék a helyetekben, az a dzsinn etnikum. Ez a fiatal, új faj a Tükördimenzióval jelent meg, és a HD 5 új lapot is ad hozzá, közülük Kaerri az én véleményem szerint a Csábító papnőt simán letaszítja trónjáról.
  A HD-t én nem teszteltem, ezért nem tudok konkrétumot írni, a tesztelés során melyik epikus bizonyult még erősnek az új lapokkal, remélem a komment szekcióban majd kisegít ezzel kapcsolatban egy tesztelő.

 • Korlátozás. Én személy szerint nem kedvelem ezt a lapot, túlzottan is korlátozónak tartom, bizonyos paklikat nagyon le tud fojtani, de tény, hogy nagyon erős, és folyamatosan kap lapokat, amelyek támogatják. A Sivatagi teknőst már emlegettük, A teknősök bölcsessége mellett szintjén jó ebbe a pakliba, lassan kiépül a korlátozásra egy teknősös verzió is, a Teknős pergamengyűjtőgető is adja magát. De vannak más lapok is a HD-ben, amik kombóznak a Korlátozással, pl. A sivatag száműzöttje.


 • Életenergia / Harangmester. Új lapokat alapvetően az etnikumokhoz szoktunk tervezni, a kontroll lapokhoz, mint a Csatamező, Sokszínűség vagy ezek, nem, jó okból: mert ezekbe a paklikba kb. minden jó, ami leszed, kánterel, erőforrás előnyt generál, és ezekből természetesen a Homokdűnékben is van bőven.

 • Bilincs, börtön. Ezek a korlátozó szabálylapok akarva-akaratlanul is folyamatosan kapnak támogatást. Tresed, a hűséges, Sivatagi éjszaka, Varkaudar fétis, Háremrém, de gyakorlatilag minden, amin nem húz (keres), és úgy termel folyamatos lapelőnyt nagyon jó lesz ezek mellé, és ezekből a lapokból akad bőven.

 • Legfőbb követő, Kreátor követői és egyéb trükkös kombinációk. Itt tényleg végtelen lehetőség van, csak a fantáziánk szab határt! A Visszahúzás és Felzárkózás óriási segítséget jelentettek ezeknek a kevés lappal kezdő pakliknak, szerencsére az ÚN-en a Felzárkózás a 11. újrakiadás miatt játszik továbbra is, mint ahogy a Mardakor ajándékozó is. Ha valamihez nincs epikus (vagy van, de a régi jobb, mert úgysem merik leszedni), itt lehet kísérlezetni. A villám pakli - nyilván a sok panasz miatt - a HD-ban túl sok supportot nem kapott, viszont a gólemeket érdemes lehet leporolni, pl. Enkala szolgája egy kifejezetten jól sikerült lap lett. Én nemrégiben egy nagyon agresszív Chara-din követő + Toborzás paklit is összeraktam, de ott az egyik kulcslap egy KL-es isteni volt, úgyhogy arra pár hónapot még várni kell.
  Vagyis persze azokról a nem isteni, amelyeket én a legjobb lapoknak tartok, és szerintem nagyon sok pakliban benne lesznek, mivel még az isteni ikon sem korlátozza őket. Persze ez is abszolút szubjektív.

 • Exhumálás. A lapkeresések mindig is a HKK legerősebbjei voltak, viszont rengeteg max. 1-es keresés van jelenleg is, ez önmagában nem egy nagy dolog. Viszont emlékezzetek vissza az Apró kívánságra, sok éven át top spoiler volt, mert a keresett lapot rögtön játékba rakta, 16. évvel a kiadása után helyt kapott a 10. kiadásban még! Az Exhumálás pedig kb. ugyanez, csak 1 VP-vel olcsóbban.

 • Hol van az istened? Színtelensége miatt kb. mindenhova belefér, megbízható, relatíve olcsó asztaltakarítás, reakcióvédelem és életkioltó, mi kellhet még?

 • Mnhúmenisz, a tűzmágus. A megfelelő paklikban valami irgalmatlanul gyorsan tud ölni, és meg van fejelve kánter és leszedés védelemmel is. És még isteni ikon sincs rajta! A legjobb.

 • Sivatagi áramlat. Fairlightból meg ezt tartom nagyon rugalmas, univerzális lapnak. 1-ért 2-t dobatni már alapban olyan tempóelőny, ami mindig jó, de ez ráadásul járj-kompatibilis, és még jelenésből Semmizni is tud, ha esetleg víziót vagy feltámadó lényt dobattunk. A kiegészítőben van egy másik lap, A drakolderek kincse, ami ennek asztalról működő verziója, én a Sivatagi áramlatot a járj-kompatibilitás miatt érzem jobbnak nála.

 • Spektrális skorpió. Ez már nem is annyira az erős, hanem inkább beteg kategória. Szerintem nagyon sokan fogják utálni, főleg, aki a horda pakli feltámadásában bízik. A körönkénti mutogatós dolgokkal eleve nagyon nehéz kezdeni valamit, de itt maga az effekt is nagyon brutális. A leszedések nagy része már lapra vonatkozik, nem permanensre, ráadásul a mérgezése miatt nemcsak védekezik, hanem kb. bármit kinyír.

 • Szomjazó féreg. Az én egyik kedvencem a Homokdűnékből ez a gyakori lap. A kijátszás körében 4, minden további körben 2 zsz-t ad nekünk, berakom mindenhová, ahol számottevő zsz-ért jövő lap van.

 • Timera döntése. Bár nem a csomagból bontjuk, hanem a hozzá kapott kódból lehet váltani, azért ez a lap is ide tartozik. Max. 1-ért lapot kánterelni mindig jó dolog, de ha emellé még kapunk egy lapelőnyt is, az igazán extra.

 • T. Vlagyimir. Ugyan nem HD-s lap, de szintén új, metalap ez a zénes ritkaság. Régi elődje hírnevének megfelel, 1-ért szinte kánterelhetetlenül 3 VP-t kapni jó volt már a Mahomi gólemmel meg a Lávacseppel is, viszont ez a lap emellett sokszor ki is játszható, és amit akkor csinál, az legtöbb esetben megnyeri a meccset, és színtelensége miatt bármibe befér. Próbáljátok ki :)

  Nektek milyen pakliötleteitek vannak az új metára, hagyományos Új Nemzedék kategóriában? Rakjátok össze a HKK pakliszerkesztővel, osszátok meg, és akár szívesen látunk a pakli működését részletesen bemutató cikket is emailben! Mindenképp javasoljuk azért, hogy a paklit legalább otthon, barátoddal próbáld ki, hogy tényleg működik-e.

  És persze szívesen látunk bármilyen egyéb, a témába vágó kommentet is!

  Tihor Miklós

 • Létrehozás: 2021. április 14. 13:19:28Utolsó frissítés: 2021. április 14. 15:36:06 Küldd el a cikket másoknak Nyomtatási forma


  Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

  © Beholder Kft., 2003 - 2021
  1680 Budapest, Pf. 4 | E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

  Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.