Vissza a Főoldalra

1996-ban az 576KByte magazinban megjelent cikk a HKKról

A Hatalom Kártyái (HKK) egy forradalmian új játékforma, a gyűjtögetős kártyajátékok első magyar nyelvű képviselője, amelyet két vagy több játékos játszhat egyszerre. A játék gyorsan hódított, mert egyszerűen megtanulható, mégis fantasztikusan sok lehetőség rejlik benne. A számítógépes és videojátékok rajongói a "legCOOLabb nem-számítógépes játéknak" minősítették. Előnye a szerepjátékokkal szemben, hogy nem igényel felkészülést, ha kevés időnk van, akkor is játszhatjuk, és mindenki maga dönti el, hogy milyen szinten foglalkozik vele, kezdve a "szórakozásból néha összejövünk játszani" típusú játékosoktól egészen a professzionális, versenyekre járó játékosokig.

Mit is takar a "gyűjtögetős kártyajáték" elnevezés? A HKK-ban több, mint 500 különböző kártya létezik, amelyek között vannak gyakoriak, kevésbé gyakoriak és ritkák. Minden egyes megvásárolt kártyacsomagban más és más lapokat találsz, az egyetlen azonosság, hogy mindegyik csomagban 45 darab kártya van. Így - eltérően a hagyományos kártyajátékoktól - mindenkinek egyedi lapjai vannak, s ezek különböznek a másik játékosétól. A lapjaidat csereberélheted a többi játékosokkal, így a kártyáid állandóan változnak, bővül a gyűjteményed, mindig más és más paklit állíthatsz össze belőle. Ezért a játék gyakorlatilag megunhatatlan, hiszen nincs két egyforma játszma.

A játék során egy klasszikus fantasy világban, a Túlélők Földjén játszotok, amelyet mágusok, szörnyek, varázslatok népesítenek be. Te egy hős kalandozót személyesítesz meg, aki a túlélésért harcol. Ha megfelelő varázserővel rendelkezel, segítségül hívhatsz szörnyeket, kalandozókat, varázslatokat, kártyák formájában. Minden játékos 20 életponttal kezd, amelyik játékosnak ez elfogy, az veszít. Az életpont fogyhat attól, hogy az ellenfél szörnyei megsebeznek vagy a másik játékos valamilyen varázslat-kártyát használ ellened. A játékhoz a háttértörténetet a négy éve sikeresen működő, jelenleg már háromezer játékost számláló levelezős szerepjáték, a Túlélők Földje adja. A levelezős játékot nem kell ismerned ahhoz, hogy a HKK-t játszhasd, és sikeres legyél benne (de esetleg kedvet kapsz hozzá a kártyajátékot játszva).

Tehát a HKK egyszerre három különböző játék: gyűjtögetés, pakliösszeállítás és maga a játék. Mindhárom fontos, de persze sokan vannak, akik számára csak az egyik fontos vagy a másik.

A játék nem áll meg azzal, hogy veszel néhány paklit és játszol vele: ahogy jobban is jobban megismered a játékot, egyre rafináltabb, koncepció-orientáltabb paklikat fogsz építeni. Aztán eljön az idő, amikor részt vehetsz egy versenyen is, amelyen igazi profikkal mérheted össze a tudásodat, igen komoly díjakért, és egyre feljebb kapaszkodhatsz a Hatalom Szövetségének ranglétráján. Szinte minden hétvégén van valahol egy verseny, némelyiken több is. Ezenkívül rendezünk többszemélyes játékokat, a Harc a végső hatalomért szuper-meccseknek 30-40 résztvevője is lehet egyszerre (és a játék mégis gyors és pergő marad).

Végezetül néhány technikai adat: A játék első kiadása '95 szeptemberében jelent meg, 349 különböző kártyalappal. Decemberben került a boltokba a Hőskorszak kiegészítő, 156 újabb lappal, és nagyon gyorsan el is fogyott. Jelenleg a játék 2. kiadása kapható, amely 32 új lapot is tartalmaz.

A cikk a Beholder Kft. oldaláról származik.
A cikk a weben a http://www.beholder.hu/?cikk=40 címen elérhető.
Létrehozás: 2003. szeptember 14. 10:44:09Utolsó frissítés: 2015. május 20. 10:44:20 Küldd el a cikket másoknak