Vissza a Főoldalra

A bonyolultság egyszerűsége

Gyakran felvetődik a játékosok részéről az a jogosnak gondolt észrevétel, hogy a HKK egyre bonyolultabb, a szabályrendszer rendkívül összetett, és mindezért nehezen elsajátítható. Néha még visszatérő játékosoktól is ezt hallom, pedig az alapok mit sem változtak a több mint 25 év alatt. Akkor vajon mi változott mégis? Tényleg ennyire komplikált a HKK? Ennek a kérdésnek próbálok a végére járni ebben a kis okfejtésben.

A játék evolúciójának, fejlődésének okát és lépéseit már sokszor végigrágtuk, nem is szeretnék túl sokáig időzni ennél a kérdésnél. A lapok egyre több mindent tudtak egyre olcsóbban, ezzel a játékmenet elkezdett gyorsulni. Kétségtelen tény, hogy az indulásnál lefektetett szabályok, és a hozzájuk kiadott lapok nem képeztek optimális tempót, mivel kevés interakciót, fordítási lehetőséget tartalmaztak. A lapok egyszerűek voltak, és egy-egy lap csak nagyon csekély mértékben befolyásolta az eseményeket. A játszmák nagyrészt az őrposztban dőltek el, és sok kört elpasszoltunk egyetlen cselekvés nélkül (gyűjtögetve a manát a drága lapokra). Aztán a lapok kezdtek egyre olcsóbbak lenni, mivel a versenyjátékban teret hódítottak az általuk megakadályozott lapoknál olcsóbb counterek, amiknek épp a tempónyerés volt az egyik céljuk. Miattuk aztán egyre kevésbé volt célszerű nagy költségű lapokkal játszani...
De most nem fogok végigmenni ezen a gondolatmeneten, mivel ez csak az első fázis, és egyébként sem erről szerettem volna írni.

Ahogy a játék fejlődött, óhatatlanul elkezdődött a szabályok közti rések feltöltődése is. Az egyes fázisok elkezdtek széttöredezni, ahogy a lapszövegek sorra megcélozták őket. Gondoljunk csak a kör vége „fázis” megjelenésére, és a gyógyulási fázistól való egyre markánsabb elkülönülésére, vagy az előkészítő fázis szakaszokra bomlására, vagy a csere fázisban működő képességekre... Ezek mindegyike természetes evolúció eredménye volt, és egy-egy érdekes új lap (képesség vagy varázslat) hatására, szükségképpen alakultak ki. A szabályok tehát egyre pontosabbak, vagy inkább fogalmazzunk így: egyre részletesebbek lettek. A bonyolult eseti döntésekből általános érvényű FAQ-k, egyfajta kinyilatkoztatások lettek, azokból pedig gyakorlati és elméleti tudás, majd rutin és megszokás vált.


Ebbe a szabályevolúcióba születtek bele az Ezüsthajnal kiegészítővel érkező helyszínek (1997 - Létsíkok), majd később a szabálylapok (1998 - Ezüsthajnal) és követők (2001 - Két világ közt). Már nem volt elég a szabályokat ismerni, és az adott játékképben kint lévő lapok szövegét hozzájuk olvasni, hiszen ezek a tényezők a játék alapszabályait, alapvetéseit bolygatták meg. Az Árnyékhold kiegészítővel bevezetésre került a Semmi fogalma is, ami még tovább mélyítette a lehetőségeket. Mindezek persze ugyan változatosabbá tették a játékot, de egyáltalán nem tették egyszerűbbé azt.

De nem csak a játékszabályok kezdtek egyre részletesebbek lenni. Maguk a lapok, pontosabban a lapszövegek is átestek egyfajta fejlődésen. Kb 8-10 év kellett hozzá, hogy a „HKK szakzsargon” kialakuljon. Hogy két különböző, de hasonlóan működő lapon ne legyen kétféleképpen megfogalmazva ugyanaz a képesség. Elmaradtak a szerepjátékos, hangulatos, ugyanakkor a lapok működése szempontjából teljesen irreleváns megfogalmazások. A HKK öles léptekkel távolodott a háttérvilágától, mind sztorijával, mind hangulatában, és szépen lassan kialakult a saját nyelvezete és szókészlete. A szövegek tehát szabatosabbak, egyértelműbbek lettek, és ezáltal tömörödtek is.

Mindeközben az érdeklődés fenntartására persze nem csak a powercreep-ként emlegetett erősítés/gyorsítás volt az egyetlen eszköz. A lapok érdekes képességekkel való felszerelése is elősegítette ezt. Például az Ezeréletű (Létsíkok) által bevezetett „halhatatlanság-jelző”-ből kifejlődött az „Élet: X” képesség, majd később az életjelző szépen le is vált erről a képességről, és manapság már szinte bármilyen lap oszthat ilyet. Vagy hogy másik példát is mutassak, a Chara-din visszatér kiegészítővel megjelent Újrahasznosítás nevű lap később önálló játékelemmé, képességgé vált, vagy lássuk a Dermesztés (Rúvel hegy) nevű lapot, ami bevezette a dermesztés-jelzőt, amit ma már teljes természetességgel használunk, unos-untalan. Lehetne még sorolni a példákat, de talán már ennyiből is látható, hogy miként váltak az eredetileg érdekes, egyedi hatások új képességekké.

A fentiekből már csak egyetlen logikai ugrás, hogy a széles körben elterjedt képességek hogyan váltak ikonná. A legismertebb ilyen ikon talán a ‚repülés ikon‘. A játék korai szakaszában tényleg csak azok a lények kapták meg ezt a képességet, amelyek valamilyen vizuálisan is elképzelhető módon tudtak repülni, az építmények pedig egyáltalán nem jöttek aktívan játékba. Aztán ahogy a játék fejlődése ezt tette szükségessé, megjelentek az aktívan játékba érkező építmények és néhány lényre is ugyanez a szöveg került, mivel nehéz volt megmagyarázni, hogy miért tud repülni szárnyak és varázserő nélkül pl.: egy Csontváz harcos (2012). Később ezt felesleges bonyolításnak minősítették a fejlesztők, és valamennyi aktívan játékba kerülő lény és építmény a „repül” képességet kapta. Legvégül pedig mindez kikerült a szövegdobozon kívülre, egy új ikon formájában.

A „nem lehet célpontja” - kezdetű mondókából lett a ‚rezisztencia ikon‘, a „nem lehet kézbe visszavenni”-ből a ‚horgony ikon‘. Lassacskán minden, a lapok egy csoportján mindig ugyanúgy, ugyanazzal a jelentéssel megjelenített lapszövegekből ikon lett (ősmágia, védekezés, idézés, életkioltó stb.). Mindez azért volt így, hogy a lapok szövege a lehető legrövidebb és legegyszerűbb legyen. Persze voltak olyan képességek is, amelyek eleve ikonként látták meg a napvilágot (pl. ‚háló ikon‘), és némelyikük nem is élt meg túl hosszú életet (pl. ‚erőd ikon‘).

De nem csak ikonok jöttek létre a lapszövegek egyszerűsítése vagy a képességek általánosítása révén. Nézzünk például egy viszonylag friss jelenséget. Az Alakváltó ősköd (2012) egyedi képességéből megszületett a morf altípus (2013 - Világégés).


No, de egy ilyen jó hosszúra nyúló bevezetés után lássuk, hogy mire is akartam kilyukadni. A fent részletezett tendencia most is jelen van a fejlesztésben. A lapokon ugyanúgy, ugyanazzal a jelentéssel előforduló kifejezéseket, mondatrészeket gyakran kiemeljük a szabályok közé. Például korábban rendre kiírtuk minden így működő lapon, hogy „tegyél át max. x lapot célpont gyűjtőből a Semmibe”: és következett a hatás. Ma ezt így írjuk: „Semmizés: X”, és a fogalom kapott egy frappáns definíciót a Kódex-ben. Ma már nem írjuk rá egy lopó lapra, hogy az általunk ellopott lény a tartalékunkba kerül. Ezt szabályként rögzítettük, és a lapra már csak annyi kerül: „ellop egy lényt”. A legutóbbi döntéseink egyike volt, hogy nem fogjuk a lapokra ráírogatni, hogy „tóken lap“, hiszen a „tóken lap“ definícióját tartalmazza a Kódex. Mostantól csak annyi kerül a lapokra, hogy „tóken“. Vagy ha visszavehetsz egy lapot a gyűjtőből vagy a játékból, akkor főszabály szerint visszavételen mindig a kézbe visszavételt értjük, ez utóbbi tehát teljesen fölösleges szószaporítás a lapokon. Ha kikereshetsz egy lapot, akkor alapesetben a paklidból kereshetsz, tehát ezt nem kell külön ráírni a lapra. Ha dobnod kell egy lapot, akkor főszabály szerint a kezedből dobsz, te választod ki, hogy mit, és az eldobott lap a gyűjtőbe kerül. Ez tehát így kerül a lapra: „Ellenfeled eldob egy lapot”, és csakis akkor kell ettől eltérni, ha te választod a dobott lapot vagy véletlenszerűen kell választani, illetve nem a gyűjtőbe kerül a dobott lap.

Ezek az egyszerűsítések egyúttal a lapszövegek tömörödését és rövidülését is előidézik. Ez egyik oldalról jó, mert könnyebb áttekinteni a lapok szövegét egy versenyen. Kiélezett szituációkban a bonyolult, hosszú szövegű lap esetleges hibás értelmezése benézéseket, és ezáltal elbukott játszmákat jelenthet. Minél rövidebb a szöveg, jó esetben annál egyértelműbb, és annál nehezebben félreérthető. Persze a másik oldalról nem lehet egy lap szövegét a végletekig egyszerűsíteni, mert ezzel csorbul a lap hangulata, és a túlzanzásítás az érthetőség rovására mehet.

Mindemellett van egy kevésbé ismert árnyoldala is a lapszövegek egyszerűsítésének. A fejlesztés során nagy önuralomra van szükség, hogy a felszabaduló karakterhelyeket ne akarjuk mindenáron további képességekkel megtölteni. Pont ezért jelenleg nem csak a felhasználható karakterek száma korlátozott, de a képességek száma is. Az eredetileg bonyolult szövegű lapterveket próbáljuk úgy egyszerűsíteni, hogy a lapok képességei érdemben ne változzanak, de ha egy mód van rá, ne kelljen változót bevezetni, többször leírni ugyanazt a feltételt, többszörösen összetett mondatot vagy kettős tagadást használni, stb. Az egyszerűsítéssel megspórolt helyet pedig inkább színesítő szöveggel igyekszünk feltölteni. Minél több teret engedve a háttérsztorinak, és a hangulatnak.

Előfordul, hogy az egyszerűsítéssel sem tudunk csodát tenni, mert úgy elvész a lap hangulata, lényege, vagy egyszerűen nincs jó megfogalmazás ahhoz, hogy a lap képessége a szabályok szerint is értelmezhető legyen, ne kelljen ehhez litániát írni a lapra, és lehetőleg kerüljük el azokat a lapszövegeket, amelyekhez már megszületésükkor egy oldalas faq-t kellene írni.

Volt egy lapterv a listán, amit végül számos módosítás után is megoldhatatlan feladványnak minősítettünk, és így kimaradt. Eredetileg így nézett ki:

Drótszőrű pincsi (2/2-es gyakori Raia szörny, X-es rezisztenciával) és ez volt a képessége:
„X annyi, ahány _tűz, _villám és _hideg lap van a játékban és a gyűjtőkben, ilyen forrásokkal köteles mindenki ezt a lapot célozni, de ezek nem hatnak a pincsire. Halálsikoly: ellenfeled sérül X-et.”

Párszor átszövegeztük, pontosítottuk, de a „köteles célozni”, de „nem hatnak rá” olyan ellentmondás volt, amit nem lehetett feloldani. Végül ez lett a szövege:
„X mindig annyi, ahány _tűz, _villám és _hideg lap van a játékban és a gyűjtőkben. Ilyen forrásokra immúnis, és nem lehet velük lényeidet célozni. Halálsikoly: ellenfeled sebződik X-et.”

A lap a direkt sebző paklik elleni side-ban kapott volna értelmet leginkább, és a legutolsó megfogalmazása már leképezhető lett volna a szabályokból, ugyanakkor elveszítette a lap a „magára húzza a lövéseket” hangulatát, és értelmét. Mindezért nem szerelhetőnek minősítettük, és kimaradt.

Mindezek után visszatérnék a címhez... Vajon tényleg egyszerűbb egy lap, ha leegyszerűsítjük a szövegét? Vajon tényleg attól bonyolult egy lap, ha túl hosszú a szövege? És vajon tényleg attól lesz egy lap érdekes, ha három különböző képessége van, amelyek egyike ráadásul kézből, a másik asztalról, a harmadik meg a gyűjtőből működik? Vajon miképp kellene kezelni ezt a mostani tendenciát? Ha úgy érzed, hogy te tudod a tökéletes választ ezekre a kérdésekre, akkor bátran pötyögd be a hozzászólások közé.

Jancsár János

Szerkesztői megjegyzés: Nagyon egyet tudok érteni ezzel a mondattal:
„A fejlesztés során nagy önuralomra van szükség, hogy a felszabaduló karakterhelyeket ne akarjuk mindenáron további képességekkel megtölteni.”
Az, hogy egy lap mennyire bonyolult, mennyire sok szöveg van rajta, csakis rajtunk, tervezőkön, tesztelőkön múlik. A tesztelői csapat a játék legjobbjai közül kerül ki, számukra még a legbonyolultabb lap is simán értelmezhető, ezért nehéz visszafogni a törekvést, hogy még újabb szavak kerüljenek a lapokra azért, hogy tökéletesen kiegyensúlyozott, és minél több helyzetben használható legyen. Hoztunk már számos szabályt, max. karakter, max. sor, max. képesség, de sajnos ez inkább azt az eredményt hozta, hogy ezt a keretet mindenki próbálta maximálisan kihasználni. Ezért én egyetlen lehetőséget látok a jövőre nézve: ha a laptervezőket érdekeltté tesszük abban, hogy a lapjaik minél egyszerűbbek legyenek. Erre számos lehetőséget látok, és a következő kiegészítő tervezésekor ki is fogjuk próbálni ezeket, remélem, eredményt hoznak majd :)
-tm

A cikk a Beholder Kft. oldaláról származik.
A cikk a weben a http://www.beholder.hu/?cikk=30035 címen elérhető.
Létrehozás: 2021. június 9. 14:41:25Utolsó frissítés: 2021. június 9. 15:41:45 Küldd el a cikket másoknak