Vissza a Főoldalra

Kérdezz-felelek 40.

Elindultak végre a HKK versenyek, és szerencsére a jó idő is megjött, reméljük most már tényleg lesz mindenkinek alkalma játszani. Sajnos, úgy néz ki, augusztus végéig maradnak az oltási igazolványhoz kötött korlátozások, ezért a rendelkezések maximális betartásához bizonyos pontokban alkalmazkodnunk kell, ha azt akarjuk, mindenki tudjon játszani, védettségi igazolványtól függetlenül.

A májusi behós versenyen sajnálatos módon a rossz időjárás miatt a teraszon, oltatlanoknak tartott része a versenynek nem lett megtartva. Akkor megígértük, hogy aki lemaradt, annak is lesz lehetősége a foilos Fekete özvegy megszerzésére, ill. arról is szó volt, hogy júniusban tartunk egy külön behós versenyt, HSZ ill. kvalifikációs lehetőségként. Június 19-re van kiírva a Beholder találkozó a Kondor Közösségi Házban, ahol szokás szerint miniversenyeket tervezünk tartani. Az épületbe csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni, de a tervek szerint fogunk kirakni asztalokat, székeket az épület melletti fedett teraszra, ott is lehet játszani, ill. a bejáratnál a zsákbamacskából is lehet venni majd annak is, akinek nincs igazolványa. Ezért arra gondoltunk, hogy másnapra, 20-ára kiírunk egy hagyományos új nemzedék versenyt a Wekerlébe, max. 50 fős, zártkörű magánrendezvényként, így azon mindenki részt tud venni, oltástól függetlenül akár a belső részben is, így rossz idő esetén sincs probléma. Ezen a versenyen mindenki, aki májusban nem kapott foilos Fekete özvegyet, meg fogja kapni, ill. itt is lesz lehetőség az előző napról megmaradt zsákbamacskákból való vásárlásra. A verseny véglegesítése még folyamatban van, de az biztos, hogy az eseményre szükséges lesz előzetes regisztráció, az 50 fős korlát miatt.

A Kristályláz frissen bontott megjelenést eredetileg július 31-re írtuk ki. Azonban hosszas egyeztetések után sem sikerült megoldani, hogy ezen a hétvégén versenyt tarthassunk, sőt, sem az előző, sem az utána jövő hétvége sem jöhetett szóba, más programokkal való ütközés miatt. Végül nem maradt más választásunk, a tervezetthez képest az eseményt 2 héttel, július 17-re hoztuk előre, és úgy tűnik, ez már a végleges időpont, ezt már tényleg be lehet írni a naptárba, bekerült a versenynaptárba is. Eredetileg az ígértük, hogy még a januári versenyen osztunk Gammanókat, de az elmaradt, így ez most erre a verenyre tolódik. Szeretnénk, ha ezen az eseményen nem lenne létszámkorlátozás. Ha addig nem enyhítenek a rendezvényszervezési feltételeken, ezt úgy fogjuk tudni megoldani, hogy az A csoport bent, az épületben lesz, beltéri rendezvényként, a B csoport pedig a kinti teraszrészen. Ezen a versenyen nem lesz külön profi és amatőr kategória, és tesztelők nem indulhatnak rajta, nekik külön miniversenyt tartunk. A versenyen megemelt UR díjazás lesz (4 foil és 4 normál UR).
 • augusztus 21.
 • szeptember 18.
 • október 15-17. (Nemzeti Bajnokság)
 • november 27. (Beholder találkozó)

 • HSZ pontokat, és Nemzetire való kvalifikációt szeptember 30-ig lehet gyűjtögetni, a jelenlegi HSZ tagság is érvényes addig.
  És most követketkezzen néhány felmerült kérdés:

 • A Kódexben valaki felfedezett egy kitételt, ami a játék szabályaiból lett átvéve, és az otthoni játékra vonatkozott, de ez félreérthető volt. Ez volt az eredeti:
 • 3.6. Kezdetben mindkét játékos húz 5 lapot a saját paklija tetejéről, és ezeket kézbe veszi. Ezután meg kell határozni, hogy ki kezdi a játékot. Ha játszottak már korábban, a legutóbbi vesztes kezd, egyébként véletlenszerűen döntik el (pénzfeldobás, kockadobás stb.), hogy ki kezd. Ha a mérkőzés több játszmából áll, a játékosok felváltva kezdik a játszmákat.
  Ezt javítjuk:
  3.6. Kezdetben mindkét játékos húz 5 lapot a saját paklija tetejéről, és ezeket kézbe veszi. Ezután meg kell határozni, hogy ki kezdi a játékot. Az első meccsben véletlenszerűen döntik el (pénzfeldobás, kockadobás stb.), hogy ki kezd, a továbbiakban felváltva kezdik a játszmákat.

 • Mi van, ha a Minotaurusz homokharcossal saját magát akarom visszavetetni?
 • Érdekes kérdés, főleg, mert a Kódexben jelenleg van egy olyan kitétel, hogy
  127.0.0. az életjelző... nem véd a harci képességhez vagy ütéshez kapcsolódó (gyűjtőbe küldő, kézbe visszavetető, lopó, stb.) hatásoktól sem.
  Ez nyilván még a Kódex 36.5. és 36.6. pontjából jött, amik azt mondják ki, hogy az ütéshez kapcsolódó hatások nem számítanak rendes hatásnak. Ennek a speciális kivételnek viszont már nem látjuk értelmét, annak idején talán azért lett kitalálva, hogy Don Caloni még a forrásimmunis lényeket is agyon tudja csapni... de erre később, A túlvilág nagyköveténél volt már terminológia, odaírtuk, hogy “mindenképp” és akkor megölte a lényt élettől, forrásimmunitástól függetlenül. Ezért a 127.0.0-ból ezt a kitételt, valamint a 36.5. és 36.6. pontokat töröljük, az ütéshez kapcsolódó hatások is ugyanúgy fognak működni, mint bármely más, kapcsolódó hatás (persze ettől az ütés fázisban továbbra sem lehet reakciókat kijátszani). És akkor ezek fényében a válasz az eredeti kérdésre:

  Létrejönnek a sebzések. Ha a minotaurusz 0 ÉP-re vagy kevesebbre került, az aktiválást igénylő képességét egyáltalán nem használhatja (Kódex 37.4. pont). Ha maradt legalább 1 ÉP-je, akkor ezen a ponton, még az életmentő hatások előtt használhatja ezt a kapcsolódó képességet. Ha van élet a homokharcoson, az lekerül, és megakadályozza a visszavetetést, és a homokharcos ezután akár meghalhat a kapott sebződéstől. Kézbe csak akkor kerülhet vissza, ha nem volt rajta élet.

 • Kitartó üvöltésnél a feláldozott lap kerül a Semmibe vagy a Kitartó üvöltés?
 • A szöveg valóban félreérthető, természetesen, a Kitartó üvöltés kerül a Semmibe.

 • Dűneelf arckendőn az, hogy "nem kerülhet rá jelző" mit jelent?
 • Ezután nem rakhatunk, vagy a korábbiak is leesnek? Kijátszásakor amit akarsz, leszedhetsz róla, de amit rajta hagysz, az nem esik le, csak a továbbiakban nem kerülhet rá.

 • Ha Legfőbb követővel játszom, a használt követők közt van az Antimágikus rakshallion, és ellenfelem kikapcsolja Semleges csatamezővel, hány lapot húzok? 4-et vagy 5-öt?
 • A Legfőbb követő szövege: "Ha ezt a követőt a játék elején kikapcsolják, akkor az minden követődet kikapcsolja" Az Antimágikus rakshallion szövege: "Ha ellenfeled a játék elején bármilyen módon kikapcsolja..." Ez alapján egyértelmű, hogy a rakshallion feltétele teljesül, ezért 5-öt húzol.

 • Ha egy időleges (vagy késleltetett) hatással bíró lapot dermesztenek, mi történik? Megtehetem-e, hogy először azt mondom, a dermesztés miatt nem kerül le róla jelző, majd ezután veszem le róla a dermesztés jelzőt?
 • Nem.
  Erre a Kódex külön kitér:
  127.0.2. Ha a permanens képességei bármely okból nem működnek, akkor az előkészítő fázisban ezeket a jelzőket nem kell (nem lehet) levenni róluk, azaz a számuk nem csökken. Ha a permanens képességei ismét működésbe lépnek, a jelzők száma az előkészítő fázisban ismét csökkenni fog.
  Tehát ha az előkészítő fázis során lekerül a lapról a dermesztés jelző, és a lap képességei ismét működésbe lépnek, akkor, mivel az előkészítő fázis még tart, a jelzők száma csökkenni fog.

 • A blokkolásnál szerepel a következő kitétel:
 • 134.7. Ha a blokkolással rendelkező lap sikeresen létrejött, akkor annak blokkolását már semmilyen módon nem lehet megakadályozni, kikapcsolni vagy semlegesíteni.
  Ezt a szabályt egyrészt pontosítjuk:
  akkor annak blokkolását már semmilyen módon nem lehet kikapcsolni, vagy reagálni rá.
  Tehát Rekish jellegű módosító reakciókkal sem lehet majd rá reagálni.
  Másrészt, ugyanezt a szabályt kiterjesztjük az anti-blokkolásra is.
  “134.7. Ha egy blokkolással vagy anti-blokkolással rendelkező lap sikeresen létrejött, akkor annak blokkolását vagy anti-blokkolását”

 • Ahogy írtuk, a Spóra június 1-től Új nemzedék formátumon tiltott lesz. A HD frissen bontott tapasztalatai alapján ezt kiegészítjük, a tiltás bontott (draft) formátumra is érvényes lesz.


 • Emellett talán érdemes megemlíteni, hogy jelenleg tesztelünk egy kisebb egyszerűsítést, ami az életjelzőhöz kötődik. Jelenleg az életjelzőket csak olyan források módosíthatják, ahol külön ki van emelve, hogy életjelzőt is. Az utóbbi időben kiadott, jelzőt manipuláló lapok legnagyobb részénél azonban ez legtöbbször ki volt már írva mindig, vagy a jelzőt költségből vette le, ezért a változásnak nincs jelentős hatása, viszont egy számottevő egyszerűsítés, megszüntet egy felesleges kivételt. Ez egyelőre még nem hivatalos, teszteljük, de jó, ha tudtok róla.

  Tihor Miklós és Jancsár János

  A cikk a Beholder Kft. oldaláról származik.
  A cikk a weben a http://www.beholder.hu/?cikk=30013 címen elérhető.
  Létrehozás: 2021. május 28. 12:58:07Utolsó frissítés: 2021. május 28. 21:14:34 Küldd el a cikket másoknak