Vissza a Főoldalra
 
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Mi a véleményed a megszüntethető követőkről? Szavazás előtt kérlek nézd meg a kapcsolódó fórumot!

1.) Szeretem őket, ellene is, meg vele is játszani.
2.) Nem játszom ilyennel, de ha szembe jön, nem zavar, csatamezőzök, lekánterelem stb.
3.) Nem szeretem őket, pénzfeldobás a játék.
4.) Nem HKKzom, csak szavazok.

(A szavazáshoz be kell jelentkezned!)
További szavazások...
Fórum a témához...
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett

Hírek, változások
Mi is az a HKK?
Hogyan kezdjek játszani?
Megjelent kiegészítők
Teljes szabálykönyv
HKK Kódex
Sorsoló program
Őslich szabályok
HKK-t forgalmazó boltok
HKK klubok
Lapkereső
Tiltott és módosított lapok
Versenykiírások
Lezajlott versenyek
Mai versenyek
Profi versenyzõk
Hatalom Szövetsége
Hatalom Szövetsége tabella
Nemzeti bajnokság
Kiemelt vidéki versenyek
Versenyszabályok
Versenyszervezőknek
Chat, üzenõfal
Fórumok
Szavazások
HKK találkozó
Legendás cél
Toplisták
Pakliszerkesztő
Megosztások
Memóriajáték
Memóriajáték - Alfa
Kerátor Műhelye
HKK 20 Puzzle
HKK Puzzle
Beholder Labirintus
Mini-szójáték
HKK Blog
HKK Toborzás
HKK Védnöki Program
AK Archívum
Paklileírások
Írások, novellák
TF és ŐV könyvek
Letöltés
HKK Videók
Gyakori kérdések
Kérdezz-felelek
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
Hatalom Kártyái - Kristályláz július 17.
Zén Legendái: A sötétség gyermekei május 22.
A pillanat képe
Szárnyas bolhedor
(Ősök Városa szörnyeteg)
Küldd el képeslapként!
A bolhedorok minden valószínűség szerint az egykori, letűnt világban élő óriási repülő lények leszármazottai. Ez ma már elképzelhetetlennek tűnik, ahogy az is, hogy ezek a szörnyek elbirják egy kifejlett galetki súlyát a hátukon, így hát a hátasállatként való hasznosításuk helyett jó áron megszámított szárnyukért vadásszák őket.
Nézz szét a galériában!
Kristályláz lapelemzés – 3. rész
Kristályláz lapelemzés – 2. rész
VII. Kelet-Magyarországi HKK Találkozó
HKK Legendás cél: 11. kiadás és Tükördimenzió
Kristályláz lapelemzés – 1. rész

A lista folytatása...
Hatalom Kártyái verseny - 2021. július 17., Beholder
Hatalom Kártyái verseny - 2021. július 8., Szeged
Hatalom Kártyái verseny - 2021. június 12., Pécs 11.
Hatalom Kártyái verseny - 2021. június 17., Szeged

A lista folytatása...
A véleményedre vagyunk kíváncsi Az egyszínűség egyedisége c. HKK versenyformátummal kapcsolatban. Tiltsuk-e ki az összes színtelen és Bufa lapot a formátumról, hogy a verseny tényleg az egyszínűség eg (34)
Mi a véleményed a megszüntethető követőkről? Szavazás előtt kérlek nézd meg a kapcsolódó fórumot! (25)
BEHOLDER bácsinak kérdések !!! (7228)
HKK kérdés? (45670)
Kristályláz beharangozó (127)
[HKK Piac] Eladó lapok (141593)

További témák...
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 

 | 1 |
Nézet:
Ha ez a 2 megallapitas ("minden szempontbol" ill. "kivetel") kulon helyen van, akkor (birokent) nagyon megkoszonnek egy hivatkozast a "minden szempontbol"-rol a masikra, mert semelyik bironak nem lesz a fejeben az egesz Kodex, es versenyen nem feltetlenul van ido (vagy akar elkepzeles), hogy ennek a hatarozott mondatnak ellentmondo dolgokat keresgeljunk.
 
Formálisan igazad van, szabályszerkesztési szempontból vizsgálva azonban nincs ellentmondás. A szabálypont, amit idéztél egy általános megállapítás. Az előre kikészített lapokat minden szempontból a pakliból származó lapokkal kell egyenrangúnak tekinteni. Kivéve a pakliba történő visszakeverést, ez esetben ugyanis a pakli helyett ilyenkor a Semmibe kerülnek. De más kivétel is van, pl. az előre kikészített lap tulajdonosa tekintetében, illetve hivatkozhatnak lapok az előre kikészített lapokra (pl. Toborzó az ilyen lényeknek +2 sebzést ad). Ha minden kivételt felsorolnánk a szabálypontban, akkor nagyon terjedelmes és nehezen értelmezhető lenne.

Éppen ezért a kivételeket külön szabályként tartalmazza a Kódex ott, ahol az adott játékelem részletesen kifejtésre kerül (jelen esetben a visszakeverésnél).
 
Azért bőven van itt ellentmondás. A 96.0 szó szerint azt mondja, hogy "Ezt követően minden szempontból a pakliból származó lapokkal esnek egy tekintet alá, és - amennyiben szükséges - gondoskodni kell róla, hogy azoktól ne legyenek megkülönböztethetők." Ez tényszerűen nem igaz, mert utána mégis más megítélés alá esnek, ha vissza kell keverni őket a pakliba. Ez többféleképp feloldható lenne, pl. a "minden szempontból" rész pontosításával, de a jelenlegi szövegezés mindenképpen ellenmondásos.
 
Nem, nincs ellentmondas. A 4.15.1. egy technikai jellegu tiltas. Ha ellopsz egy lapot, az a lap is minden tekintetben egyenerteku, a sajat lapjaiddal, megsem engedjuk, hogy a sajat paklidba visszakeverd. Tehat ez a kettosseg ott is megmarad. Az elore kikeszitett lap jatekoro szempontjabol elvesziti a kulonleges statuszat, de a pakli felduzzasztasat veluk nem engedjuk. Ezt pedig maskent nem tudod megfogalmazni, csak igy.
Mondjuk meg tagado szerkezettel lehetett volna, hogy: "olyan lapot, ami nem a paklidbol szarmazik"...
De akkor meg abba bonyolodunk bele, hogy be kell vezetni ezt a fogalmat, holott mar alkottunk ra egyet.
 
Én úgy értelmeztem, hogy utána már bármikor kijátszva lehet rá húzni. De a 96.0, amit idéztél, ennek valóban ellentmond. Viszont a 96.0 és a 4.15.1 nincs ellentmondásban? Mert a 4.15.1 pont azt mondja (közvetetten), hogy az előre kikészített lap mindenhol megőrzi ezt a jellemzőjét.
 
Mostanában tesztelgettük a Spórát, pont azért, hogy berakhatunk-e egy felújított verzió a tókenes zénbe. Akkor volt igazán jó, ha 1. körben az Apró segítséggel el tudtad indítani, és így kikerültél pl. egy járjos drágítást, de a 3. körben egy 1-2 VP-ért kirakott tókentermelő lappal betermelni már nem volt az évezred üzlete. Én így sem éreztem brókennek, általában nem volt jobb mint pl. egy Szomjazó féreg. De tény, hogy most jönni fog elég sok tókentermelő lap, nagyon sokféleképp bekérheted majd, és a tervek szerint a lapok költsége szép lassan nőni fog, a zanszilánk viszont megmarad, ezért végül úgy döntöttünk, hogy nem lesz benne a zénben, és az Új Nemzedéken jó eséllyel nem lesz használható (hogy most direkt tiltással vagy más módon oldjuk ezt meg, még nincs eldöntve).
 
Atmilla
 
Ahoy,

Ha a tokennek van egy olyan verziója, ami gyakori és az új azzal megegyezik, vagy gyengébb, akkor semmi baj szerintem. Attól, hogy randomtoken#2 kap egy szép új képet vagy csillogni fog és zénben jelenik meg, ha képességre ugyan az, mint a randomtoken#2 gyakori verziója akkor az szerintem egy gyakori lap termelhetőségi szempontból az eredeti verziója miatt.

Szerintem ezt megtudjátok majd oldani gond nélkül pár sor átírásával a kódexben. Vagy ahogy te is írtad.

A lényeg, hogy a spórával kezdeni kell majd valamit mihamarabb, mert lehetetlenné teszi majd a "kapsz 1 tóken lapot" jellegű képességek balanszolását. Nem szabad megvárni, hogy eljusson oda, mint a Kismassza. Eszméletlen erőt képvisel egy ilyen önsokszorozó lap, a zanszilánkos IK korában, ha más lapokkal lesz termelhető. Ugye 1 spóra az köv körre egész pontosan +1 VP +4 zanszilánk.
Hálistennek az izomosztós képességét egyre nehezebb működtetni, az hiányozna még, hogy azt is könnyű legyen kisütni.

Üdv: Kyb
 
Ez nehéz ügy, mert most lesz pl. 2 zén, amiben szintén lesznek tókenek, a zénes lapok pedig nem gyakoriak. Persze lehetne mondani, hogy ezeket a lapokat gyakorinak kell tekinteni, de talán egyszerűbb azt mondani, hogy a Spóra ÚN-en tiltott vagy tókenből is csak egy bizonyos évszám utáni lapokat lehet használni.
 
Ahoy,

Az egész cikk legfontosabb része számomra:

"Legnagyobb erőforrás-előnyt egyértelműen a Spóra tudja adni, kitételének körében rögtön két zanszilánk, később meg manát is termel. De az igazat megvallva ez a lap most vizsgálat alatt van, mivel a jövőben több erős tókentermelő lapot akarunk kiadni, hogy nem lesz-e túl durva vele néhány opció. Így kérdés, hogy ennek a lapnak mi lesz a sorsa. "

Így is van, már a Kismasszával együtt ki kellett volna tiltani a fenébe. Borzasztó inkorrekt dolgok sülhetnek majd ki belőle, ha ezt sima tokenként lehet termelgetni.
Az igazi megoldás pedig az lenne, ha a kódexbe bekerülne a token definíciójához, hogy az kizárólag gyakori kártya lehet. Ez önmagában megoldaná a 2 lapot együtt. Nem kellene tiltani a masszát sem tovább (rövidebb tiltólista). Mert azzal sem a pakliban játszva volt a gond, hanem termelgetve.

Mindenesetre remélem több önsokszorozó token nem kerül kiadásra.

Üdv: Kyb
 
Sajnos van egy tárgyi tévedés a cikkben, ami amúgy nagyon színvonalas, szóval ezt is csak azért jelzem, hogy javítsunk egy hibát, ha már felmerült:

Ezt írod:
a kézbe termelt tóken is „játékba hozott lap”


Sajnos nem.
21.1.3. Ha egy lap szövege szerint "játékba rak" egy másik lapot, vagy egy lap "játékba kerül", akkor ez azt jelenti, hogy a hivatkozott lapot az asztalra kell tenni, az adott játékos térfelén, ha ez egy lény, akkor a tartalékjába.

Bár a szabálypont a magáról a játékba hozásról beszél, nem pedig az ehhez kapcsolódó hatásokról, azt hiszem egyértelmű, hogy játékba hozáson az asztalra való kijátszást értjük. Szóval a kézbe, vagy gyűjtőbe termelt lapra nem fog a Toborzó rámozdulni.

Megjegyzem a szabálypont így harmonizál a (játékból) gyűjtőbe kerül definícióval.

Ide kapcsolódik ez a szabály is:
96.0. A más lapok által létrehozott lapokat „előre kikészített lapoknak” nevezzük. Az ilyen lapok addig őrzik meg ezt a jellemzőjüket, amíg ki nem kerülnek a játékból. Ezt követően minden szempontból a pakliból származó lapokkal esnek egy tekintet alá, és - amennyiben szükséges - gondoskodni kell róla, hogy azoktól ne legyenek megkülönböztethetők.

Ez a szabálypont szintén arra utal, hogy csak a játékban különböztetjük meg az ilyen lapokat, ha kikerülnek onnan (pl. kézbe visszavesszük őket), akkor ezt a jellegüket elveszítik. Ebből következik, hogy ha eleve kézbe termelődnek, és utóbb játszuk ki őket, akkor már nem minősülnek előre kikészített lapnak.
 
Minőségi írás, gratulálok és köszönjük a cikket!
 
Hendiala familiárisával én biztos játszanék, elég jó erőforrás.
Ami már kicsit bizonytalanabb, de talán ide azért jó, Az inkvizíció küldötte.

Más: ilyed? Lyully!
 
Erősnek tűnik
 
Jó cikk volt Andris, grat!
 
 | 1 |
Nézet:
Hírek, újdonságok, változások | Szavazások

A társalgás szabályai | A legaktívabb fórumok és fórumozók | Moderátori tevékenységek


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2021
1680 Budapest, Pf. 4 | E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.
A fórumban történő hozzászólások valóságtartalmáért, minőségéért semmilyen felelősséget nem vállalunk.