Vissza a Főoldalra
 

Hírek, változások
Mi is az az AK?
AK Archívum
GN Archívum
Tartalomjegyzékek
Cikkek az újságból
Krónikák a boltban
Szavazások
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 

Kalandozómesterek - Nagy Tibor (Túlélők Földje)

Bizonyára nem egy ember gondolt már arra, hogy vajon ki állhat az egyes erős, vagy híres kalandozók mögött. Ki lehet az a személy, aki irányítja őket? Régebben, jó pár évvel ezelőtt Treemnek volt egy rovata, melyben magukkal a kalandozókkal készített riportot. Most, a Kalandozómesterekben a másik oldalt, a játékost kérdezzük meg. Bár valószínűleg a nyilvános fórumokon, TF-találkozókon sokan megismertétek egymást, de szerintem az élenjáró, régi, híres játékosok és véleményük megismerése mindenki számára tarthat meglepetéseket. Következő interjúalanyunk, Nagy Tibor.

- Mivel foglalkozol a valós életben?

- Most éppen egyetemista vagyok, a debreceni egyetem matematika-informatika szakán tanulok.

- Gondolom olvastad az előző Kalandozómestereket, amiben a bátyáddal készítettem interjút. Együtt kezdtetek el TF-ezni?

- Így igaz, akkor én még gimis voltam, így anyagi vonzatai miatt nemigen lehetett saját karakterem, de aztán ez is megvalósult. Vagy 5-6 éve volt a kezdet. Néha meg is lepődöm, hogy milyen régen volt.

- Mennyi idő töltesz hetente a TF-fel?

- Rengeteget és szinte semmit. Minden nap megnézem a hypert, beszélek TF-esekkel ha nem is a TF-ről, rendszeresen megyünk el iszogatni TF-es barátokkal, ahol sokszor nem is a TF-ről van szó, de sokszor van úgy, hogy egy hétig rá se nézek a TF-re - vagy épp fejben tervezek egy UL-t napokig.

- Mennyi idő ebből a fordulóírás?

- Hát, én vagyok az, aki még az utolsó utáni pillanatban is változtat az UL-en. Általában elég hamar kigondolom, hogy mi lesz benne - szinte mindig előre tudom, hogy a következő 5-10 fordulóban mit is akarok csinálni. Meg is írom, aztán belepiszkálgatok hol itt, hol ott, aztán kezdem elölről, amíg úgy nem néz ki, ahogy akarom. Majd eltelik egy fél nap és rájövök, hogy lehetne ezt jobban, és az egész kezdődik elölről.

- Mennyi a TF-fel töltött "egyéb" elfoglaltság?

- Egyéb? Sokat járok beszélni, akár IRC-re is TF-esekkel, sok játékos-találkozóra, ami összetartja a TF-et úgy istenigazából, van, hogy utazok a vonaton hazafelé, és eszembe jut valami, aztán bőszen elkezdek számolni valamit egy papírfecnin és ilyenek. De azt nem tudom megmondani, hogy ez mennyi idő átlagosan.

- Milyen karaktereid vannak?

- Clod Onar az egyetlen, és az örök kedvenc is.

- Melyik volt az első karaktered, miért indítottál újabbakat?

- Még anno bátyámmal játszottunk, akkor középiskolásként örültem, hogy a kocsmára jutott pénz, nem hogy a TF-re. Aztán később, amikor már megtehettem, lett saját karakterem is. Egy időben gondolkodtam azon, hogy indítok egy másik karaktert is, de győzött a jobbik eszem, és rájöttem, nem akarok mindent legelölről végigküzdeni. A TF egy óriási játék, Cloddal is rengeteg lehetőségem van még.

- Melyik faj/vallás a legjobb szerinted, és miért?

- Chara-din. Egyértelműen - egyedi varázslatok, ellenszenv mindenki által felé, igazán jó küldik, meg ugye az egyetlen karakterem is ezt az istent követi. Faj? Clod troll, szeretem is ezt a fajt - az összes asztali játékban is olyan karakterem van, aki valamilyen szinten spellcaster, de sokkal inkább harcos beállítottságú.

- Mit szeretsz a TF-ben a legjobban?

- A TF-es találkozókat - és itt nem az Olimpiáról van szó. Volt, hogy csak azért csináltam valamit, illetve csak azért volt rá lehetőségem, mert TF-ezem, és ezáltal megismertem egy csomó embert. Én a TF által megismert emberekért vagyok hálás a TF-nek.

- Mit szeretsz inkább: felfedezni, optimalizálni, szerepjátszani...?

- Ez utóbbi szerintem csaknem lehetetlen egy olyan világban, ahol fixek a parancsok - hatalmas áldozatokkal jár a dolog, mert csakis drasztikus lépésekkel lehet szerepjátszani, elvégre rengeteg minden van, ami beleférne egy "tápolós" karakterbe szerepjáték szinten, de azt nem lehet megoldani egy levelezős rendszerben. Felfedezni talán a legjobb a TF-ben - csak épp nem valami optimális, de ez lényegtelen ilyenkor. Az, hogy elmondhatod, ezt a lényt én öltem meg először, vagy ezt a labit én fedeztem fel. Ennél jobb nincs a TF-en. Optimalizáció pedig belefér a felfedezésbe és a szerepjátékba egyaránt.

- Melyik volt a kedvenc történelmi eseményed?

- A Toronyháború és természetesen Chara-din visszatérése. Az előbbi a legnagyobb mozgással járó - mármint a játékosok részéről - esemény volt, nem hiába szeretnének egy hasonlót most is a játékosok. Utóbbi pedig egy hasonlóan szervezős dolog, valamint akkor nem lenne Chara-din sem, úgyhogy ez meg ezért a kedvencem.

- Mi a véleményed a KT-król és a KT-képességekről?

- Ha nem lenne KT, nem lenne már TF sem - legalábbis szerintem. Rengeteg embert ismerek, akit a KT tart a játékban. Azaz régebben az tartott, amíg a játékon kívüli kapcsolattartás nem volt ennyire gyors, mint most, lényegében az informatika miatt. Most akár naponta is beszélhet valaki a másikkal, olvashatja fordulóit stb.

- Mi a véleményed a pszi-taumaturgia-teológiáról?

- Mindhárom kell, most úgy tűnik a teológia a leginkább - lassan mintha kezdene kiegyenlítődni a mérleg, bár az istenítélettel megint a teológia erősödött. Mellesleg az ember szeret is valamelyik isten híve lenni, akár tápból, akár szerepjátékból - bár talán ez azon kevés dolgok közé tartozik, ami mindkettőre tökéletesen megfelel. Ismerek pár elszánt taumaturgiást, szerintem az is egy jó dolog, főleg ha Ezüst Kígyós az illető. És egyébként is sok jó dolog van a taumurgiában, és ugyanúgy kötelező bizonyos szintig mint a teológia. A pszi? Mókás, rengeteg hasznos dologgal, elvarratlan szálakkal - igazi misztikusoknak való a pszi. És nagyon hasznos is.

- Tetszenek-e az utóbbi idők fejlesztései?

- Van köztük sok jó, csak épp van, amelyik kihagyhatatlan - pl. a főzés. És aki nem szeretné, hogy a karaktere kukta legyen, az is rá lesz szorulva, hogy főzzön, mert elesik olyan dolgoktól, ami rengeteg időt takarít meg neki, amit fordíthat akár a szerepjátékára. A Hóvihar is jó volt, a varkaudar labirintusok is új színt vittek a játékba. A sok kicsi, inkább csak amolyan nem tápos, de érdekes fejlesztések tetszenek nekem a legjobban.

- Melyik volt ezek közül szerinted a legjobb (mondjuk az SF-től kezdve)?

- Szerintem a bányászházas küldetések, illetve a Zarknod keresése.

- Mi a véleményed a karakter átadásról/átvételről?

- Kicsit talán elfogult vagyok, mert én sem saját karakterrel játszom. Szerintem semmi baj nincs abban, ha valaki átvesz egy karaktert. Elvégre ne vesszen el az a karakter, s ki tudja? Lehet, hogy így lesz jobb/híresebb/egyénibb a másik játékos kezében. És lehet, hogy az aki átveszi, így fog újat adni a TFhez.

- Mi a véleményed a hyperről?

- Jó dolog, köszönet ezúton is azoknak, akik non-profit alapon fejlesztik. Sok mindent megszüntetett, így már nincs az, hogy egy csomóan csak azért nem ismernek bizonyos dolgokat, mert nem tartoznak abba a csoportba, akik maguk közt megosztanak mindent. Egyenlőbb alapokat ad - az pedig, hogy elrontja a felfedezés élményét... Nos, aki ilyet mond, az fedezzen fel valamit és küldje be a hyperbe, hogy mások is használhassák, aztán hamar rájön, hogy ez milyen jó érzés tud lenni.

- Mi a véleményed a tápolásról (értsd tápsorok végtelen mennyiségben pl. csatamezők, thargodan táborok stb.)?

- Mindenki úgy játszik, ahogy akar. Sokszor a tápolás még a szerepjátékos beállítottságú karakterek számára sem elkerülhetetlen - segít nekik, hogy jobban szerepjátszanak, még ha ez kicsit furcsán hangzik is. De pl. nem kell feltétlen szívással tele lennie egy fordulónak, csak azért, mert az ember ragaszkodik az elveihez. Mikor az ember csak tápol szünet nélkül s pl. azt mondja, hogy nem megy neki egy labirintus felderítésének, mert az nem optimális, hanem inkább vár, mást csinál egy hónapig, s szépen várja, hogy más kitapasztalja azt a labit, aztán majd lép... Nos, az már nem feltétlen fér bele.

- Mi a véleményed a rabszolgázásról?

- Undorító. Aki igazi TF-es, és megismer másokat, az nem szorul ilyenekre - a barátok sokkalta hasznosabban kisegítik. Elvégre erről szól a TF.

- Mit változtatnál a TF-en?

- A KT-kkal csinálnék valamit, ami leköti őket. Persze ez igen nehéz, de biztosan lenne olyan az ezer játékos között, akinek van egy jó ötlete. Szerintem hálásnak kellene lenni a KT-knak, hogy megtették azt, amit s majdhogynem életben tartották a TF-et egy időben - s még most is igencsak sokat segítenek a TF életének. Az, hogy újra lehet fejleszteni KT képességeket, jó ötlet, de én valami globálisra gondolok, ami egymás ellen ugrasztaná őket ill. szövetségre kényszerítené, egy olyan, amiben sok ismeretség és barátság születik, bármi legyen is az.

- Szerinted kik a legjobb játékosok/legerősebb karakterek a TF-en?

- Legjobb játékos? Keresztes Zoltán (Giv) és Kerényi István (Döngölő) - ők úgy játsszák a TFet, ahogy kevesen mások: szívvel, nem törnek le, igazi lelkesedéssel. Jó lenne, ha több ilyen játékos lenne. Amolyan vérbeli TF-játékosok, akiknek mindenük egy jó forduló, de nem lesznek öngyilkosok 5 TVP elvesztése miatt. Sok ilyen játékos van azért szerencsére. Az, hogy ki tudja a legtöbb tápot kihozni egy karakterből vagy egy helyzetből... Nos, ez annyira nem számít. Karakterben a legerősebb? Szerintem már aligha van ilyen, bár a legutóbbi Olimpiát nyerte meg Clod, szóval most biztos ő a legerősebb.

- Kikkel készítsünk még interjút?

- Az utóbbiak valamelyikével illetve egy debreceni oszlopos taggal: Bernáth Péterrel.

- Köszönöm az interjút!

Írta: Dani Zoltán
A cikk az Alanori Krónika 104. számában jelent meg.

Ha ez tetszett, olvasd el a következő, jellegében hasonló cikket is: Kalandozómesterek - Keresztes Zoltán (Túlélők Földje).

Létrehozás: 2005. augusztus 2. 14:06:55
Utolsó frissítés: 2015. május 20. 10:44:10
Nyomtatási forma


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2024
E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.