Vissza a Főoldalra
 

Hírek, változások
Mi is az az AK?
AK Archívum
GN Archívum
Tartalomjegyzékek
Cikkek az újságból
Krónikák a boltban
Szavazások
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 

Megatársaságok - Seader Krupp (Shadowrun ismertető)

Központ: Essen, Németország
Elnök, vezérigazgató és az igazgatótanács elnöke: Lofwyr
Cégforma: Magán részvénytársaság
Főbb részvényesek: Lofwyr (100%)
Nagyobb leányvállalatok:
Nehézipar: Barytech, BMW, Krupp Manufacturing, Krupp Specialist Engineering, Heavy Metal, Lunar Mining Corps, Ruhr Nuclear, Saurer-Rieter, Trans-Oceanic Mining, Undine Processing, Vulcan Systems
Vegyipar: Fatima Petrochemical, Krupp Chemicals, Krupp Munitions, Morgen-Tek GmbH, Triox, Volvox Industrial Chemicals, valamint az AG Chemie Europa egy része.
Pénzügy: Commerzbank, Dresdner Bank, Lothian-Vaea PLC, Nippon Credit and Trust, Swiss Bank Corporation
Repülőipar/űrkutatás: Messerschmidt-Kawasaki, Orbital Dynamix, S-K Aerospace
Számítástechnika/robotika: Siemens-Nixdorf, Krupp Robotics, Maser Industrial Electronics
Mágikus kutatások: The Arcanum, Awakened World Research, Elemental Services, Spellweavers Consortium
Szolgáltatások: Amalgamated Technologies and Telecommunications, Intel-XS, Ruhr DataFax, Transnational Communications
Szórakoztatás: American Broadcasting Service, Angelic Entertainment

A Seader-Krupp nevet az egész földgolyón Lofwyrral azonosítják - az óriássárkánnyal, aki ugyanolyan közismert és titokzatos, mint a cége. Az áhítaton és misztikumon túl a legtöbb vadász csak annyit tud, hogy a Seader-Krupp (S-K) a "nehézipari" cég. Nyersanyagokat termel ki és hasznosít, hatalmas gépeket épít - micsoda unalmas szarság a Novatech-hez hasonló vagány cégekhez képest. A többi lényeges információ valahogy elsikkadt; mindenki ismeri a mondást: "Sose kezdj sárkánnyal." A legtöbb "okos" árnyvadász inkább félreáll, nem is akar többet tudni. Az S-K pedig ügyesen kihasználja a hírneve keltette félelmet. Jelenleg az S-K a világ legerősebb megatársasága, ami azt jelenti, hogy egyetlen, magára valamit is adó vadász sem hagyhatja figyelmen kívül.

A következő áttekintés azoknak szól, akik többet szeretnének tudni. Ha az információ forrását kérdezitek, elnézéseteket kérem, de meg kell bíznotok bennem - Káosz Kapitány is megbízott. Ha ez segít valamennyit, a Klabauterbund poliklub tagja vagyok, egy olyan szervezeté, amely aktívan szembehelyezkedik a megatársaságokkal, és a high-tech nélküli életre törekszik - persze csak olyan mértékben, amilyenben ez a mai világban lehetséges. Egyéb csoportokat is támogatunk, akik véghezvisznek olyan dolgokat, amelyekre mi képtelenek volnánk - főként kalózokat és zöld sejteket, akik közvetlenül akadályozzák a megatársasági érdekeltségeket. A mágikus és toxikus kapcsolatainkról elterjedt hírek pedig kimondottan jól jönnek; kit érdekel, mennyi igazság van bennük?

A Seader-Krupp működésével kapcsolatos információim egy részét több éves Németországi tartózkodásom és munkám során szereztem meg, de főként annak köszönhetem, hogy képes voltam túlélni a világ legnagyobb megatársasága elleni harcot - ez nem hencegés, ezek a tények. Mint ahogy az is tény, hogy az S-K hatalmi felépítése jóval bonyolultabb, semmint azt el tudnátok képzelni, és még egy ekkora monoliton is vannak repedések, amelyekben meg tudod vetni a lábad.

A Seader-Krupp már azelőtt is a nemzetközi piac élén nyargalt, hogy Lofwyr átvette volna felette a hatalmat. 2010-ben tűnt fel először a radaron, amikor egy Michel Beloit nevű fickó megszerezte magának a BMW-t, és Európa első számú ipari cégévé tette. Az autógyártást kibővítve Beloit átalakította a BMW-t, egyesítette a Seader Munitions-szal és a Krupp Manufacturinggal, ezen kívül határozott lépéseket tett az afrikai és közel-keleti terjeszkedés érdekében. 2032-ben bekövetkezett rejtélyes halála után agyafúrt felesége, Wilhelmina Graff-Beloit vette át a hatalmat, gondosan eltávolítva a vezetésből a vele szemben állókat. Öt évig vezette a céget, és ez idő alatt busás haszonra tett szert az Euroháborúk okozta pusztítás kihasználásával.

Nem sokkal azután, hogy Mina jóvoltából az S-K új lendületet vett, besétált a képbe Lofwyr, a cég részvényeinek 63 százalékával a zsebében. A kígyó két évtizedet töltött el azzal, hogy különféle fedőcégeken keresztül szépen csendben összeszedegesse a részvényeket, és átvegye a hatalmat. 2036-ban (a heves tiltakozás ellenére) csatlakozott Tir Tairngire Hercegi Tanácsához - szemlátomást úgy döntött, végre kilép a napfényre. A cég elnökévé választatta magát, kitúrta Minát a vezetésből és megvásárolta a teljes igazgatótanácsot. Minának azonban volt hozzá mersze - vagy inkább dühe -, hogy megpróbáljon visszavágni - egyszer. Lofwyr azonban tudomást szerzett a dologról, mielőtt a nő végezhetett volna a tervezéssel, és figyelmeztette őt - szintén egyszer. Mina nemsokára állandó vakációra utazott, és lassan feledésbe merült - 2050-ben a Zürich-Orbitalra költözött.

Lofwyr villámgyorsan átalakította a céget saját elképzeléseinek megfelelően, és agresszív terjeszkedésbe kezdett. Felvásárolta az orosz és iszlám hadianyag készleteket, valamint aprópénzért az European Space Agency maradványait. Ebben az időszakban Lofwyr jelszava az "Európai Helyreállítás" volt - egy egyesült, ipari Európa létrehozása az Euroháborúk okozta pusztulás nyomán. Ha sikerült volna centralizálnia Európa politikai és gazdasági nagyhatalmait, sokkal könnyebben manipulálhatta volna az egész kontinenst a színfalak mögül.

Ez a terv heves ellenállásba ütközött a különféle poliklubok részéről, akik azt vallották, Európa kultúráinak önállónak, nem homogénnek kell maradniuk. Egy második Európai Unióra úgy tekintettek volna, mint egy újabb lépésre a kontinens céges rendőrállammá válása felé - a nyersanyagforrások is céges kezekbe kerültek volna. Erős támogatást találtak a lakosság körében, és olyan akciókat helyeztek kilátásba, melyek irreálisan megnövelték volna egy ilyen integráció szociális költségeit. Így tették lehetetlenné a Helyreállítást, megmentve ezzel Európát a céges fennhatóságtól.

Lofwyr sajnos elég ravasz volt ahhoz, hogy győzelmet kovácsoljon a vereségből. Bár Európa decentralizált maradt, a túlélő nemzetállamok képtelenek voltak kordában tartani saját népességüket, és még kevésbé elrettenteni agresszív szomszédaikat. Néhány kivételtől eltekintve ezek a kormányok könnyedén feladták önállóságukat egy kis céges támogatásért cserébe. Egy idő után a megosztott és szétszakadozott európai államok darabonként kiárusították saját magukat látszólag különféle cégeknek. Ezeknek a társaságoknak a nagy része - különféle leányvállalatokon keresztül - az S-K-hoz kötődött, és úgy táncolt, ahogy Lofwyr fütyült. És mint látjuk, mára az európai országok bagóért feláldozták a függetlenségüket.

Oroszország és az iszlám államok háborús krízisei hasonló problémákat vetítettek elő a régióban. Az S-K-n és számos másik, hozzá kapcsolódó ipari cégen keresztül Lofwyr már számottevő befolyásra tett szert egész Európában, Oroszországban és a Közel-Keleten. Akik azt gondolják, túlbecsülöm az S-K erejét, győződjenek meg róla maguk. Szenteljenek különösen nagy figyelmet az olyan emberek karrierjének, mint Stanislaw Wiacek, Fahrouk Eshw és Josef Goldman. Az ő történetük igencsak érdekes.

A Seader-Krupp látszólag sértetlenül keveredett ki a nemrég lezajlott cégháborúból. Valójában jelentős részeket kaparintott meg a feloszló Fuchi Páneurópa birodalomból. Legalább egy tucatnyi számítógép-szakértőt állítottak át, akiket a Shiawase telepére szállítottak volna; azóta már lázasan dolgoznak az S-K laborjaiban. Azonban éppen emiatt az S-K lett a fő célpontja az erejüket és tekintélyüket visszanyerni szándékozó cégek számára.

Az S-K belső szervezete folyamatos változásban van, mivel Lofwyr éppen aktuális céljainak és terveinek megfelelően sűrűn alakítja át a cégstruktúrát. Közismert tény, hogy a sárkány egyedül irányítja cégét. Azok az S-K öltönykék, akik a tűz közelében vannak, hamar megtanulják, hogy maradjanak hűségesek, dolgozzanak keményen és szeressék a mikromenedzsmentet, különben hamar gyíkeledel lehet belőlük. Ha más nem is, az S-K zavaros belső szerveződése különösen nehézzé teszi a riválisok számára a gyenge pontok és a parancsláncolat felderítését, főként, ha nem rendelkeznek alapos hírszerzői jelentésekkel.

Igazgatóság vezető: Rolf Bremen

Központ: Essen, Northrhine-Ruhr, Német Szövetség

Az S-K Ellenőrzés igazgatóság külön figyelmet érdemel, mint az egyedüli olyan részleg, amely statikus struktúrával és hierarchiával rendelkezik. Fő feladata a többi S-K igazgatóság felügyelete és tehermentesítése. Ha például az S-K CAS visszaesik a termelésben, a személyzetnek nem az S-K Észak-Amerika, hanem az S-K Ellenőrzés Észak Amerika felé kell jelenteni. Az S-K Ellenőrzés öltönyöseinek nagy része képzett problémamegoldó; képesek gyors riadótervek kidolgozására és kivitelezésére, valamint hatékony, kíméletlen átszervezések lebonyolítására. A vezetők képzettsége széles skálán mozog, és az igazgatóság az átlagosnál jóval nagyobb számú elméleti szakembert és "kutatócsoportot" foglalkoztat. Az S-K Ellenőrzés gyakorlatilag a Seader-Krupp "rendcsináló" csapata, belső rendőrsége és stratégiai elemző részlege egyben. Az S-K Ellenőrzés alkalmazottai sokkal alaposabb képzésben részesülnek, és befolyásuk is jóval nagyobb a cégen belül, mint az átlagos vezetőké.

A Seader-Krupp hatalmi központja Európában található, ám a legnagyobb megatársasági jelenléttel a Közel-Keleten büszkélkedhet. Afrikai és Ázsiai létesítményei is fontosak, ezek többnyire az olcsó nyersanyag-kitermelésre specializálódtak. Az S-K Amerikában csak minimális nyilvános jelenlétet mondhat magáénak, bár a szóbeszéd szerint Lofwyr számos ingatlant birtokol a leányvállalatain és fedőcégein keresztül.

Az S-K hivatalosan ki van tiltva Tir Tairngire-ből, Kalifornia Szabadállamból, a Fülöp-szigetekről és a legtöbb BAN nemzetből. Valójában azonban az S-K mindenhol ott van. Kalifornia Szabadállam területén például az Angelic Entertainment álcájában tevékenykednek, amely nem más, mint az S-K egyik leányvállalata.

A Seader-Kruppot mindenki nehézipari vállalatként ismeri, de a meghatározás valódi értelme elkerüli a legtöbb árnyvadász figyelmét. Ugyanis a nehézipar teszi lehetővé az összes többi iparág létezését. Erőforrások, gyártóberendezések és nyersanyagok - amelyekre az S-K specializálódott - nélkül az iparágak nagy többsége nem működhetne. Ez viszont azt eredményezi, hogy az S-K-nak kritikus mértékű befolyása van számtalan kisebb cégre, mert azok az S-K monopóliumára vannak utalva.

Az S-K leányvállalatai szinte minden elképzelhető forrásból nyernek energiát: nukleáris fúziós reaktorokból, geotermikus kutakból, vízerőművekből, még napelemekből is. Európa nagy részét és a Közel-Keletet - közvetlen vagy közvetett módon - az S-K látja el árammal. A cég alvállalatai hajtóműveket, bonyolult gépalkatrészeket, reaktorokat és ipari elektronikát állítanak elő. Több száz feldolgozó üzem foglalkozik víztisztítással, újrahasznosítással és szennyvíz-feldolgozással. Az S-K ezenkívül mindenfajta automata gép előállításával foglalkozik, amiről csak egy rigó álmodhat.

Ezeknek a gyáraknak a működtetése azonban keményen megvámolja a környezetet. Az S-K közvetlenül felelős számos toxikus zóna létrejöttéért, nem beszélve az általános környezetszennyezésben betöltött szerepéről. Ha rajongója vagy a szennyezett vízfelületeknek, a szmognak, a savas esőnek, ráknak és genetikai torzulásoknak, akkor mondj köszönetet Lofwyrnak. Az S-K nélkül Európa nem lenne az a toxikus pusztaság, amilyennek mi ismerjük.

Az S-K viszont nem hagyja kihasználatlanul a szennyezett területeket sem. Az Európában és máshol található toxikus zónák a titkos S-K kutatólétesítmények legfőbb lelőhelyei. Ezek a helyek előnyösnek számítanak elhagyatottságuk és az ellenséges környezet miatt. Mivel nem kell valamilyen járvány kitörésétől, vagy attól tartaniuk, hogy kárt tesznek a szomszédban, a toxikus zónák telepein fegyver, biotechnikai, genetikai, eltorzult mágikus és ki tudja még milyen kísérletek folynak. Az S-K kedvence a Német Szövetség és Franciaország között fekvő, sugárzó Saar Független Zóna.

A toxikus zónák nem az egyedüli elhagyatott területek, melyeket az S-K olyannyira kedvel. Számos Északi- és Déli-sarki létesítmény mellett egyedül az S-K rendelkezik működő bányaállomással a Holdon, ugyanakkor több orbitális gyára kering a Föld körül, mint ahány űrjárműve és eszköze az Aresnek odafent van. A súlytalanságban történő előállítási és feldolgozás folyamatokkal való kísérletek már eddig is több új vegyület felfedezésével segítették az S-K-t.

Az S-K a fogyasztói és ipari vegyi termékek legnagyobb előállítója, legyen szó műanyag ételtartókról, üzemanyagról, "intelligens" savakról, gyógyszerekről vagy rovarirtó szerekről. A petrolkémiai monopóliumok összeomlása óta az S-K van jelen a legnagyobb súllyal a Közel-Keleten - megpróbálják kinyerni a terület utolsó csepp olaját is. Számos ottani vállalat megpróbálja leplezni az S-K-val való kapcsolatát, mert a helyi radikális egyesülések gyűlölettel tekintenek minden idegen hatalomra - különösen, ha azt egy sárkány irányítja.

Az S-K-nak ebben az iparágban komoly konkurenciája van néhány európai vegyipari óriás személyében - legnagyobb ezek közül a Zeta-ImpChem, amely az AG Chemie jelentős részét is birtokolja.

Az S-K már évtizedek óta domináns szerepet tölt be a bankvilágban, befektetéseit és érdekeltségeit tekintve még a Zurich-Orbital Gemeinschaft Bankot is túlszárnyalja. Az S-K számos pénzügyi leányvállalata a céges bankügyletek szinte minden részét lefedik: árutőzsde, biztosítás, külföldi áruforgalom, határidőpiac, adó stb. Az S-K pénzügyi portfóliójának kiterjedtsége lehetőséget ad egy Lofwyrhoz hasonló ravasz gyík számára, hogy a lebukás veszélye nélkül folytasson bennfentes kereskedést a tőzsdén.

Az S-K pénzügyi tranzakcióinak jó része olyan titkos adóközpontokon keresztül bonyolódik, melyek szintén Lofwyr tulajdonában vannak. Ezáltal a cég könnyedén el tudja tüntetni a pénzmozgások nyomait, illetve ha szükséges, képes félrevezetni a kíváncsiskodókat. Az S-K a financiális ügyletei nagy részét adatátvitelen keresztül intézi, ezért a banki igazgatóságok rendelkeznek az ember (vagy sárkány) által beszerezhető legjobb kódoló algoritmusokkal és legkeményebb JG-kkel.

Az S-K az adatforgalom-analízisben is kiemelkedő teljesítményt nyújt, amely különösen hasznos a pénzügyi elemzéseknél, valamint hírszerzői szempontból is. Szinte minden, Európába vezető Mátrix-kapu az S-K tulajdonában van, titokban az S-K szakértői rendszerei tartják megfigyelés alatt. Az adatútvonalak meghatározásán és az S-K számára hasznos pénzügyi manőverek felderítése mellett az adatforgalom nagy részét kulcsszavak, ikonok vagy a cég szempontjából érdekesebb kódok szerint szűrik. Minden figyelemreméltó adat tömörített formában az S-K Ellenőrzéshez kerül tovább elemzésre; ami még ennél is fontosabb, azt közvetlenül Lofwyr felé továbbítják.

Az S-K folyamatosan bővíti működési körét, minden előnyt kihasznál, amivel újabb területekre törhet be. Különösen a nemrég lezajlott cégháború óta állítja nehéz helyzet elé a rivális megatársaságokat. Íme egy rövid áttekintés az S-K egyéb fontosabb üzletágairól.

Ezen a területen az S-K az Ares legfőbb vetélytársa, és semmi jelét nem mutatja, hogy a közeljövőben ki akarna szállni a versengésből. Az elmúlt években a cég a bányászati és energiahasznosítási ágról fokozatosan átállt az űrjárművek építésére. Az S-K a költségevetése jó részét áldozza asztronauta kiképző programokra; már legalább két víz alatti kiképzőtelepet működtet. Ez a megnövekedett aktivitás a közelmúltban számos "tapogatózó" vadászatot eredményezett az S-K és a rivális, űrkutatásra szakosodott cégek (Proteus, Ares, Yamatetsu) között.

Az S-K jelentős méretű műholdflottillával rendelkezik - kémműholdak, kommunikációs szatelitek, napelemes továbbító állomások stb. A legtöbb madarat főként megfigyelésre és nyomkövetésre használják. Ha a cég tudja, hová kell néznie, a műholdjai képesek fotókat és IR képeket készíteni, vagy akár leolvashatják a rendszámtábládat is.

Jelenleg minden egykori EU kilövőállomás az S-K kezén van, akárcsak a Kazahsztáni Tyuratam Űrközpont. A cég hetente körülbelül egy fellövést hajt végre.

Az S-K a Fuchi bukása után ezen a területen is terjeszkedni kezdett, mivel más társaságokkal együtt megszerezte magának a Sieemens-Nixdorfot is. Az ECC Eutronics egyik legfontosabb leányvállalataként a Siemens-Nixdorf profiljába tartozott a Mátrix-programozás és a hardverkontroll, ezért az S-K egy csapásra a Novatech és az MCT komoly konkurensévé vált mind termelésben, mind befolyásban. Az ECC irányításáért a háttérben hatalmas harc folyik; az S-K különféle belső manőverekkel próbálja manipulálni a konzorciumot, melyet egyre több üzleti partnere hagy magára.

Az MCT és az S-K már fej fej mellett haladnak a robotikai kutatások, valamint az automata és távirányítású ipari egységek fejlesztése terén. Az év első felében az S-K egy új automata védelmi robot szériával rukkolt elő - ezek voltak a Fúriák. A cég állítólag már a második generációs gépek gyártására is készen áll, mindössze a prototípusok éles tesztje van még hátra.

Bár a mágikus termékek és szolgáltatások terén az S-K nem büszkélkedhet valami számottevő eredményekkel, a cég mégis elég nagy összeget különít el a költségvetéséből e célra, ami máris a Mitsuhama riválisává teszi a területen. Az S-K inkább a minőségre, mint a mennyiségre törekszik; néhány áruba bocsátott, tökéletes minőségű mágikus formulájával és metamágikus technikájával stabil pontnak számít, és állandó vevőkört tudhat magáénak. Az Awakened World Research által kibocsátot álcázó asztrális korlát például évekkel előzte meg a korát. Az S-K ezen kívül számos neves mágikus társaságot is szponzorál, melyek az alkalmazott thaumaturgia bizonyos ágaira specializálódtak. Kiképzésük alapossága és a rendelkezésükre álló háttéranyag miatt ezek a varázslók magasan a többi céges mágus többsége felett állnak.

Bár a legtöbb S-K varázsló hermetikus, a cég meglepően nagy számban alkalmaz sámánokat és a bálványok követőit. Ezek közül sokan az idézésre specializálódtak, és szinte csak a szellemekkel foglakoznak. Az S-K jelentős lépéseket tett a paranormális állatok kutatása terén is - főként biztonsági szempontból.

A publikus szolgáltatások terén az S-K számos modern technológiát és extrapolációs technikát dolgozott ki. A különféle S-K adatszolgáltató leányvállalatok híresek azonnali hírszolgáltató kapacitásukról, valamint arról, hogy képesek előre megjósolni a különféle trendeket. Az ATT különösen nagy hírnévre tett szert azzal, hogy közvetlenül az előtt képes rátenni a kezét bizonyos adatokra, mielőtt azok igazán fontosakká válnának. A társaság igen érdekes gyűjteménnyel rendelkezik az Összeomlás előtti, teljesen helyreállított adatokból.

Az S-K egyetlen okból specializálódott erre a területre is: Lofwyr az információ megszállottja. A sárkánynak azonnal megküldenek minden S-K adatot és információforrást, és közvetlenül hozzá tud férni az adatbázisokhoz. Európa háború utáni helyreállítása során Lofwyr a kontinens szinte minden állami ügynökségébe belemélyesztette a karmát, és fontos összeköttetésekkel rendelkezik a legtöbb hírszerző szolgálatnál. Az Interpol szinte teljesen az S-K irányítása alá tartozik, a háttérből gyakorlatilag a cég működteti a szervezetet.

Az S-K adatszerzéseinek legzavaróbb mellékhatása, hogy bármikor képesek alakítani a legújabb trendeket, illetve elterjeszteni hamis vagy félrevezető adatokat. Az S-K ezzel a módszerrel már számtalan alkalommal csalta kelepcébe vagy vezette tévútra riválisait.

Bizonyos személyek sokkal fontosabbak a Seader-Krupp számára, mint azt a legtöbb árnyvadász gondolná - bár természetesen egyikük sem versenyezhet a sárkány-vezérigazgatóval.

Tir Tairngire hercegének feladatai és egy tripla A-s megatársaság egyedül való irányítása Lofwyr rengeteg idejét felemészti. Amennyire tudom, csak azért jut ideje mindkettőre, mert sosem alszik - a szó szoros értelmében. Azonban egyéb kötelezettségei sosem hátráltatták abban, hogy személyesen is képviselje cége ügyeit, amikor úgy hozta a szükség. Lofwyr látogatásairól rémtörténetek terjengenek az S-K vezetősége körében.

Lofwyr legendás bábjátékosként vált közismertté, ravaszsága pedig vitán felül áll. Amikor az S-K-val, és különösen Lofwyrral kötsz üzletet, sose feledd el, hogy ő és a cége csakis ez erő pozíciójából tárgyal, valódi céljaik és terveik pedig legtöbbször rejtve maradnak. Lofwyr bosszúszomja és kitartása, ha valakit el kell kapnia, szintén közismert. Áldozatai a legtöbb esetben fel sem figyelnek rá, milyen agyafúrt bonyolultsággal vitelezi ki bosszúját a sárkány; csak kevesen figyelnek fel azokra a kiterjedt intézkedésekre, amelyekkel a csapdájába csalja őket.

Lofwyr számos különféle célt tűzött ki maga elé - egy részük bizonyára az emberi felfogóképesség határán túlra mutat. Színfalak mögötti tevékenységei és erőfeszítései azonban elég észrevehetően árulkodnak bizonyos célokról. Nyilvánvalóan keresi annak módját, hogy egész Európát, esetleg Oroszországot és a Közel-Keletet saját fennhatósága alatt egyesítse, és nem is áll messze terve megvalósításától. Hatalma és befolyása ezekben az övezetekben nehezen megfogható, ám felettébb szövevényes és kiterjedt, és nem tűr semmiféle ellenállást. Az S-K Lofwyr törekvéseinek megfelelően lassan, módszeresen átalakítja a régiók politikai és gazdasági térképét, mégpedig megdöbbentően csekély ellenállással. Az orwelli párhuzam nyilvánvaló, és remélhetőleg még időben figyelmeztet arra a veszélyre, melyet Lofwyr jelent mindannyiunk számára.

A legújabb megfigyelések szerint Lofwyr kissé szabadabbra engedte a gyeplőt az S-K vezetőségében, és figyelmének nagy részét más, eddig még nem tisztázott területek felé fordította. Ha szükséges, akkor ugyan még mindig ő irányítja a céget, de nemrégiben több beosztottjának is nagyobb önállóságot biztosított üzleti téren. Ez a változás több igazgatóságnál enyhe, ám észrevehető irány- és módszerváltoztatásokat eredményezett, és kifejezésre engedte juttatni több S-K fejes véleményét, mely szerint Lofwyr tervei akadályozzák a céget a sokkal jövedelmezőbb területek meghódításában. Némelyik cégvezér a sárkány nemtörődömségét kihasználva több anyagi eszközt csoportosított át saját részlege számára az eredetileg meghatározottnál. Eddig úgy tűnik, Lofwyr nem szól bele ezekbe a "független" akciókba.

Szajed bej, az S-K Közel-Kelet feje jó barátja szinte minden siíta és szunnita vezetőnek, akit csak egy alapos Mátrix-kutatás során képes vagy megtalálni. Szajed egy társasági kaméleon és képzett diplomata egy személyben, aki előszeretettel tetszeleg Allah igaz követőjének szerepében, és egy olyan férfiéban, aki be szeretné olvasztani az iszlám érdekeket a modern kor árapályába. Elegáns isztambuli villájában folyamatosan tájékozódik az arab világban zajló konfliktusokról; nem sok minden kerüli el a figyelmét, legyen az új árnyklinika valahol Isztambul sikátoraiban, vagy a bagdadi Aztechnology létesítmény védelmi rendszerének továbbfejlesztése.

Szajed előszeretettel sakkozik a Mátrixon keresztül a különféle radikális csoportok - a fasiszta Szürke Farkasoktól kezdve a fundamentalista Jihad X-ig - vezetőivel. E "társasági események" során a játékosok szabadon csevegnek az időjárásról, a politikáról és az éppen folyamatban lévő titkosszolgálati műveletekről - természetesen finom stílusban, könnyen letagadható formában. Szajed szereti még a mocskos ügyleteit is elegánsan, tisztán és kellő távolságból intézni, és egy hozzá hasonló befolyással rendelkező embernek ritkán kell csalódnia.

Az S-K fejesei közül Szajed az, aki a leghangosabban fejezi ki aggodalmát amiatt, hogy Lofwyr személyes céljai károsak lehetnek a cég egészére nézve. Kritikája nem minden alap nélküli, figyelembe véve, hogy az S-K a cégháború folyamán könnyedén megkaparinthatta volna a Fuchi Páneurópa nagy részét ahelyett, hogy engedi a Shiawase kezébe kerülni. A bej minél nagyobb profitszerzésre való törekvése komoly belső támogatottságra talált, de néhányan tudni vélik, hogy csak idő kérdése, mire a főnöke a tudomására hozza, hogy túllépte a megengedett határt.

Az S-K Ellenőrzés vezetőjeként Rolf Bremen tulajdonképpen Lofwyr jobbkezének (vagy karmának) számít. Az egykori MET 2000 zsoldosból a Marienbadi Tanács hadurává vált Rolfot Lofwyr a válságkezelésben és kármentésben mutatott páratlan szakértelme miatt szemelte ki a posztra. Rolf gyakorlatilag Lear-Cessna Platinum II-es repülőgépén éli az életét, mellyel azonnal útra kel a világ bármely pontjára, ahol Lofwyrnak szüksége van rá. Az S-K legmagasabb köreiben Rolf megjelenése csaknem ugyanannyira félelmet keltő, mint Lofwyré. Bremen az elmúlt években egyre aktívabb lett, több olyan tevékenység irányítását is átvette, melyeket addig személyesen a sárkány felügyelt. A múlt év végén meglátogatta Szajed bejt is, hogy "elbeszélgessenek" annak terveiről az S-K által követendő utat illetően. Bár nem minden együttérzés nélkül, de kristálytisztán kinyilvánította: amit Lofwyr akar, azt meg is kapja.

Az S-K egykori Társasági Tanácsi képviselője érdekes múlttal rendelkezik. A der Nachtmachen poliklub tagjaként a Sárkányölő bálványt követte, de a Lofwyr elleni kudarc folyománya miatt elfordult választott idoljától, és a sárkány szolgálatába szegődött. Hűsége azóta megkérdőjelezhetetlen, fanatikus megszállottsággal szolgálja a céget. Jelenleg az S-K Ázsia vezetője, ahol az ő vezetésével dolgoznak egy terjeszkedési projekten, amely máris erős ellenállásra számíthat a japán megatársaságok és a Pacific Prosperity Group részéről.

A lélegzetelállító szépségű és megjelenésű Claudia az európai felsőbb körök prominens személyisége. Bár sokan nem tudják róla, ő az S-K fő kapcsolattartója a politikai és társasági fejesekkel. Neve a diszkréciót jelenti a szakmában. Szinte senki nem tud semmit a múltjáról, de már jó néhányan felfigyeltek megdöbbentő hasonlóságára Nadja Daviarral.

Akárcsak a többi megatársaságnak, az S-K-nak is rengeteg - céges és egyéb - ellensége van. Tir Tairngire tünde pártjainak egy része nyíltan megveti Lofwyrt, és folyamatosan megpróbálnak keresztbe tenni neki. Meglepő módon Lugh Surehand főherceg nem tartozik ezek közé. A többi tünde között dúló viszály ellenére ő és Lofwyr kimondottan jó kapcsolatban áll egymással. Talán érdekes lenne megtudni, mi kötheti össze őket ilyen szorosan...

A környezetvédő csoportoknak sincs túl jó véleménye az S-K-ról és főnökéről - ez nem is meglepő, a cég környezetkárosító tevékenységét figyelembe véve. Évek óta egyre nagyobb nyomás nehezedik a társaságra azon csoportok irányából, melyek nem nézik jó szemmel az S-K szándékos környezetpusztítását és nemtörődöm ökológiai kísérleteit. A Klabauterbund, a Zöld Sejt és más szervezetek már számos sikeres akciót hajtottak végre az S-K legszennyezőbb telepei ellen Európában, Afrikában és más területeken, ahol a toxikus pusztítás miatt sikerült jelentős támogatást találniuk a környezetvédelem ügyében.

Lofwyr kapcsolatát a többi sárkánnyal (ha van ilyen egyáltalán) a titok homálya fedi. Mindössze annyit tudok, hogy Lofwyr és Hestaby között ellentét feszül, de az okára nem sikerült rájönnöm. Afrikában Mijaji, az Esőkirálynő számos megtorló csapást támogatott az S-K létesítményei ellen, hogy megakadályozza a kontinens erőforrásainak kitermelését. A legtöbb európai sárkány - például Schwarzkoppe és Nebelherr - viszont meghajol Lofwyr ereje előtt.

Ha a céges riválisokat nézzük, az S-K legfőbb versenytársa az MCT, az Ares, a Proteus és a Zeta-ImpChem. Úgy tűnik, az S-K jelentős számú akciót indított az Aztechnology ellen is, mindenféle üzleti haszon reménye nélkül. Az Aztechnology természetesen felvette a kesztyűt, de a párbajban eddig ők húzzák a rövidebbet.

És Lofwyr ellenségeinek listája természetesen nem lenne teljes anélkül a nő nélkül, akitől lenyúlta a céget, melynek révén híressé vált: Wilhelmina Graff-Beloit.

Mina Graff-Beloit uralkodó érzelme mostanában soha nem szűnő gyűlölet Lofwyr iránt. Pusztán könyörtelenségét és rendíthetetlenségét felhasználva, "VIP hostessből" (értsd: első osztályú call-girl) küzdötte fel magát egy megatársaság vezetői székébe, csak hogy Lofwyr feltűnésekor egyszerűen kirakják a szűrét. A pletykák szerint húgát, Annika Beloit-t - a Bajor Néppárt egyik prominens személyiségét - is felkészítette rá, hogy idő előtti halála esetén ő álljon bosszút a sárkányon.

A zűrzavarhoz még Dunkelzahn, az óriássárkány is hozzátette a magáét, mivel a végrendeletében Minára hagyományozott számos kötelezvényt, melyek különféle S-K leányvállalatok birtokában vannak. A legtöbb kötelezvény azonban nem pénzre, hanem egyéb javakra szól, és csak 2065-ben válik érvényessé, ami érdekes helyzetet eredményezett. A szerződésnek köszönhetően, amely lehetővé teszi Mina számára, hogy a Zurich-Orbitalon éljen, halála esetén a nő összes vagyona a Társasági Tanácsra száll. Azonban ha még a kötelezvények érvénybe lépése előtt elhalálozik, azok a legközelebbi élő rokonát illetik - aki nem más, mint Dietrich Beloit, a Proteus AG egyik igazgatója. Dietrich némileg kétes hátterű alak, akit vélhetőleg igencsak érdekelnek azok a kötelezvények. Azonban a múlt hónapban ellene elkövetett sikertelen merénylet azt mutatja, hogy Mina jobban szeretné, ha Annika lenne a kedvezményezett.

Bár egy sárkány közelsége a legtöbb embert aggodalommal töltené el, meglepően sok S-K alkalmazott dönt úgy, hogy a céges területen belül rendezi be életterét. Ennek legfőbb oka talán az lehet, hogy az S-K céges létesítményei a stabilitás szigetét jelentik egy széttöredezett, kaotikus világban - különösen a Germán Szövetségben, a cég otthonában. A többi megatársasághoz hasonlóan az S-K is lakóhelyet, iskolát, szórakoztatást és egyebeket biztosít saját céges alkalmazottainak. Csak néhány archológiával rendelkezik, mint például a cég központjának helyet adó impozáns esseni (a Rhine-Ruhr megaplexum része) komplexum. Az S-K enklávék kivétel nélkül jól védettek és elkülönítettek; Lofwyr nagyon jól tudja, hogy érdemes távol tartani a külső befolyást az alkalmazottaitól.

Úgy tűnik, az S-K kevesebb "nevelési követelményt" (értsd: céges elő-agymosás) támaszt dolgozóival és azok gyerekeivel szemben, mint a többi társaság; Lofwyr nyilvánvalóan képes értékelni, ha a beosztottjai mutatnak némi kezdeményezőkészséget, és képesek az önálló gondolkodásra. Az S-K-féle tréningben részesült cégvezetés igazolja ennek a stratégiának a helyességét, bár abban senki sem kételkedik, hogy a Seader-Krupp teljes hűséget követel meg az alkalmazottaitól. Minden céges lakos a lehető legkorábban átesik egy mágikus potenciál vizsgálaton, és azok, akik aktívnak bizonyulnak, különleges képzésben részesülnek.

Érdekes módon az S-K a bolygó szinte minden úgynevezett szabad államában és városában jelen van. Berlinben például erős politikai befolyással rendelkezik, és kezében tartja a legnagyobb repülőteret is. Kornstadt Szabad Városában az S-K olyan megállapodást kötött, mely szerint támogatják a település infrastruktúráját, cserébe a tengeri kikötő használatának jogáért. De ezen kívül megtalálható a cég KalSzab-ban, Denverben, Afrika egész területén és a Karib-tengeren. Lofwyr az itteni létesítményeit arra is használja, hogy szoros kapcsolatot tartson fenn a világ árnyékpiacával és közösségeivel. A megbízható ügynökök kivételével az itt dolgozó S-K alkalmazottaknak szigorúan meg van szabva, hogy hová mehetnek és kivel találkozhatnak.

Az S-K biztonsági eljárásait egyetlen szóval körül lehet írni: ijesztőek. A titkosság és a kiszámíthatatlanság jelenti a cég első védelmi vonalát; egy S-K létesítmény megtalálása gyakran csaknem akkora kihívást jelent, mint maga a bejutás. Számos S-K leányvállalat kiléte titokban marad, mert még a cég vezetői sem tudják, ki az igazi tulajdonos. A megatársaság fantomcégek és ál-létesítmények alkalmazásával, valamint félrevezető hírek terjesztésével védi telepeit. Minden alkalmazottnak alapos átvilágításon és mindenre kiterjedő pszichológiai teszteken kell keresztülmennie. Lofwyr bizonyos kulcsfontosságú vezetők hűségét és diszkrécióját függőséget okozó vegyi anyagok alkalmazásával biztosítja, bár azoknak általában fogalmuk sincs róla, hogy milyen rövid pórázon mozoghatnak.

Az S-K jelentős méretű katonai erőt foglalkoztat, melynek tagjai megjárták a Sivatagi Háborúkat, és intenzív, kiterjedt kiképzésen estek át. A keresztben képzés miatt az egyes egységek gyakran cserélnek helyet a civil biztonsági őrséggel. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy minden S-K biztonsági őr katonai kiképzéssel és háttérrel rendelkezik. Az S-K biztonsági őrei általában hagyományos páncélzattal és fegyverzettel vannak felszerelve; a speciális, katonai besorolású páncélok és a nehézfegyverek a "hivatalos" katonai egységek számára vannak fenntartva. Azonban szinte minden S-K létesítmény közelében állomásozik egy gyors reagálású katonai erő arra az esetre, ha nagyobb tűzerőre volna szükség.

Minden biztonsági és katonai szakaszban található legalább egy mágus vagy sámán; az evilági katonák ugyanakkor ismerik a mágia használatát és korlátait, és képesek azonosítani az asztrális behatolót, ha az keresztülhalad rajtuk. Az S-K paranövényeket is alkalmaz, illetve folyamatosan újabb és újabb paraállatokat próbál ki a védelemben (vagy a régiek új felhasználási módozatait). A leggyakrabban alkalmazott paraállatok a szirének, a pokolkutyák, a fenrir farkasok és a madáremberek.

Némelyik létesítményt biztonsági rigó felügyeli, és a cég új járőrrobotokat is kifejlesztett. A rigók nagyon erős adókészülékkel vannak felszerelve, amely lehetővé teszi számukra, hogy összezavarják a támadó robotokat, vagy akár átvegyék felettük az irányítást. Az S-K alkalmanként "permetező" robotokat is használ, melyek DMSO keverékkel szórják be a behatolókat.

Lofwyr mikro-menedzsmentjének köszönhetően az S-K aránylag kevés értékes adatot tárol a Mátixon. A legnagyobb haszonnal az S-K Ellenőrzés rendszerei kecsegtetnek, de ezek is szinte kivétel nélkül MHTH-k, melyek teleportáló RECS-eken keresztül érhetők el. Viszont nem spórolnak a JG-kkel sem. A cég ugyan nem a lehető legtrükkösebb jelenlétgátlókat használja, de arra általában elegendőek, hogy egy időre lelassítsanak. Az igazán csúf dolog a nyomkövető JG. Ezek a virtuális kopók egy szempillantás alatt lenyomozzák a csatlakozási pontodat, és mielőtt még kicsatlakozhatnál, a gyors reagálású egység már ott köröz a házad felett.

Lofwyr folyamatosan teszteli cége biztonsági rendszereit, ezért gyakran bérel fel árnyvadászokat ilyen célból. Az S-K tisztában van a biztonságos kommunikáció értékével is; ügyesen használja a növekvő bonyolultságú kódoló szisztémákat és a paranaturális kommunikációs csatornákat (szellemfutárok és hasonlók).

A legtöbb vadász, aki az S-K-nak dolgozik, sosem jön rá munkaadója valódi kilétére. A cég legtöbbször különféle álcsoportok, bábok és ügynökök nevében ajánlja fel a szerződést. A leírható erőforrások félrevezetése a cég kilétét és céljait illetően standard eljárásnak számít. Az S-K Johnsonjainak ez egyáltalán nem okoz problémát, és sokszor olyan vadászatokra adnak megbízást, melyeknek még ők sem látják át az értelmét. Ilyen, amikor egy sárkánynak dolgozol, akinek a céljai ködösek, és aki sokkal nagyobb távlatokban gondolkodik, mint mi, rövid életű halandók.

A cég folyamatosan figyelemmel kíséri a vadászokat, akiket már egyszer alkalmazott, és azok tevékenységétől teszi függővé, hogy újra felbéreli-e őket valamilyen munkára. Az S-K csak akkor veszi a bérlistájára a vadászokat, ha azok már többször is bizonyították rátermettségüket. A társaság Johnsonjai gyakran "teszt-vadászatokat" rendeznek a jelöltek számára; akik átmennek a próbán, felkerülnek a nagycsoportba. Ugyanakkor a cég azokról a vadászokról is megfelelően "gondoskodik", akik kifejezetten használhatatlannak bizonyulnak, vagy egyéb módon keresztbe tesznek Lofwyrnak.

Az S-K védőszárnya alatt dolgozni az egyik legelőnyösebb dolognak számít az árnyvadász csapatok számára. A cég jól bánik a professzionális alkalmazottaival, és ez alól a vadászok sem kivételek. Természetesen a kudarcot is gyorsan, hatékonyan és halálosan torolják meg.

Az S-K az árny-alkalmazottak számára általában többféle fizetési módot is felajánl - ez lehet felszerelés, szolgáltatás vagy információ is. Ez utóbbi sokkal hasznosabb lehet, mint azt a legtöbb vadász gondolná, bár az adat felhasználása legtöbbször előidéz valamilyen, a cég számára hasznos eseményt, vagy népszerűsíti valamelyik szolgáltatását. Az adatban történő fizetés valamilyen formában mindenképpen a cég érdekét szolgálja.

Fordította: Lombardi
A cikk az Alanori Krónikában jelent meg, 2 részletben.

(A szavazáshoz be kell jelentkezned!)
(átlag: 10 szavazat alapján 8.8)

Ha ez tetszett, olvasd el a következő, jellegében hasonló cikket is: Megatársaságok - Yamatetsu Corporation (Shadowrun ismertető).

Létrehozás: 2003. november 28. 10:59:49
Utolsó frissítés: 2015. május 20. 10:44:09
Nyomtatási forma


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2024
E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.