Vissza a Főoldalra
 
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Azt a döntést hoztuk, hogy az egyszínűség egyedisége formátumon bizonyos hatásoknál nem kell megmutatni a kezet annak igazolására, hogy csak egyszínű lapok vannak a kezedben, hiszen ez mindig teljesül. Egyetértesz ezzel, vagy szerinted jobb, ha a kezet ugyanúgy kell mutatni ilyenkor is?

1) Igen, maradjon így.
2) Nem kell ez a kivétel.
3) A szabályalkotókra bízom.

(A szavazáshoz be kell jelentkezned!)
További szavazások...
Fórum a témához...
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett

Hírek, változások
Mi is az a HKK?
Hogyan kezdjek játszani?
Megjelent kiegészítők
Teljes szabálykönyv
HKK Kódex
Sorsoló program
Őslich szabályok
HKK-t forgalmazó boltok
HKK klubok
Lapkereső
Tiltott és módosított lapok
Versenykiírások
Lezajlott versenyek
Mai versenyek
Profi pontok és versenyzők
Hatalom Szövetsége
Hatalom Szövetsége tabella
Nemzeti bajnokság
Kiemelt vidéki versenyek
Versenyszabályok
Versenyszervezőknek
Chat, üzenõfal
Fórumok
Szavazások
HKK találkozó
Legendás cél
Toplisták
Pakliszerkesztő
Pakliszerkesztő (mobilos verzió)
Megosztások
Memóriajáték
Memóriajáték - Alfa
Kerátor Műhelye
HKK 20 Puzzle
HKK Puzzle
Beholder Labirintus
Mini-szójáték
HKK Blog
HKK Toborzás
HKK Védnöki Program
AK Archívum
Paklileírások
Írások, novellák
TF és ŐV könyvek
Letöltés
HKK Videók
Gyakori kérdések
Kérdezz-felelek
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
Zén Legendái: A fény gyermekei szeptember 18.
Hatalom Kártyái - Kristályláz július 17.
A pillanat képe
Az abszolút jóság
(Túlélők Földje)
Küldd el képeslapként!
Az abszolút jóság eléréséhez tiszta lélek mellett mérhetetlenül sok erőfeszítésre, na meg szerénységre van szükség.
Nézz szét a galériában!
Válogatós verseny - 2021. szeptember 18.
Előrendelhető a legújabb Zén Legendái minikiegészítő A fény gyermekei
Új Zén: A fény gyermekei
Tükördimenzió akció - 2021.09.08. - 2021.09.15.
Tükördimenzió Legendás cél sorbemutató

A lista folytatása...
Hatalom Kártyái - Gyakori Kérdések - forrásra immúnis
Termékismertető - Hatalom Kártyái - Homokdűnék
Termékismertető - Hatalom Kártyái - Kristályláz
Termékismertető - Hatalom Kártyái - 11. kiadás

A lista folytatása...
HKK pakliszerkesztő (173)
Tükördimenzió akció - 2021.09.08. - 2021.09.15. (24)
[HKK Piac] Lapokat keresek (28377)
BEHOLDER bácsinak kérdések !!! (7294)
Új Zén: A fény gyermekei (43)
Kombók a HKK-ban (5964)

További témák...
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 

HKK Tábori draftélmények

A HKK Tábornak - bár javarészt az önfeledt szórakozásról szól -, egy verseny azért mindig szerepel a repertoárjában. Ezúttal ez egy draftverseny volt 3 csomag Kristálylázból, helyszínek és narancslapok nélkül, és ami kis nehezítés volt, hogy a csökkentett lapmennyiség ellenére megmaradt a 35 lapos minimum deckméret (4 szín korláttal, egy lapból bármennyit lehetett használni). A verseny remekül sikerült számomra, ugyanis az első helyet értem el egy maratoni döntőben, Panyik Zolival ugyanis megegyeztünk, hogy a döntő egy időkorlát nélküli, 3 győzelemig tartó mérkőzés lesz. Ilyen hosszú mérkőzésem még sosem volt senki ellen, annak meg külön örültem, hogy Zolival játszhattam le ezt a mérkőzést. Ő ugyanis akkor vált Nemzeti bajnokká, amikor én elkezdtem versenyszerűen játszani, és mind játékosként, mind emberként hatalmas példakép volt számomra gyerekkoromban, ráadásul ez volt az első mérkőzésünk egymás ellen. Szóval nagy élmény volt. Amiről most írok, az maga a draft folyamata volt, hogy milyen lapokat szedtem, mik voltak a fő dilemmáim, és hogy alakult végül a paklim és az utolsó mérkőzés.

Erre a formátumra annyira sokat nem készültem, de a tesztelői draft előtt kielemeztem a Kristályláz gyak-nemgyak lapjait. Eleniost elég erősnek éreztem, a Tharrt sem tartottam rossz színnek. Koncepcióból magában a kiegben nem sokat láttam, ha jól jönnek a nemgyakori lapok, valamilyen motyogós-pakliégetős vonalat össze lehet rakni (bár tesztelői drafton ezzel próbálkoztam, és nem arattam osztatlan sikert), tárgyakból és goblinokból van elég sok, illetve mágikus védelmű lényekből is, de azok között nincs igazán kohézió (pár teknős-szinergiát leszámítva).

Dilemmát jelentett itt még a kétszínű lapok kérdése. Sheran-Elenios vonalból több használható is van, de más színekben is akad 1-1 erős, viszont a hátrányuk is nagy. Kezdetben úgy gondoltam, hogy hacsak nincs egy erős ritka lap, akkor kerülöm a kétszínű lapokat, aztán a színek összetételénél majd elválik, hogy tudok-e valamit jól használni.

A draft során az első kiegészítőm nagyon erős volt, rögtön 4-5 jó lappal, volt benne Harcedzett szirén, Izomagy, Repülő erőd. A két ritka lapom pedig egy Életkristály és egy Rugalmas esszencia voltak. Mindkettő elég jó lap, előbbi már a kijátszásakor cantrip, tokent ad, és előbb-utóbb muszáj leszedni, szóval nettó lapelőny. Másik kevésbé tud lapelőnyt generálni, de 0-ért counter, és ha kell, egy masszív lényt termel (és ugyebár Rhattban van egy nagyon erős gyakori próféta, amivel a köteléke működik). Nehéz döntés volt, de a Kristályban több potenciált láttam, így az volt a first pickem. Második kiegnél már tudtam, hogy jól döntöttem: a következő ritka egy Rubinsörényű pegazus volt. Szintén tiszta lapelőnyt ad, a cantrip képessége könnyen kisüthető, ráadásul színen belül maradok, ami az első két lapnál nagy kincs. Ezen nem gondolkodtam.

Harmadik lapnál még találtam egy elég erős lapot, konkrétan egy Transzkristályt. A lopások durvák ebben a környezetben, ráadásul a topdeck fázisban +1 manáért akár áramoltathatjuk is, ami azt jelenti, hogy a későbbi körökben is visszakaphatjuk. Nagyon jó lap, ki is szedtem, azonban innentől tudtam, hogy a Tharrt is szedni akarom, mert abban vannak erős csonttermelések, amikre a tárgyaim miatt szükségem lesz. Ennek függvényében negyedik lapnak egy Izomagy jött ki, szerintem erős lap, ingyen 2 laptípust is semlegesít, a hátránya meg megkerülhető, ha vannak még lényeim. Ötödik lapom egy Gyógyító rúna volt, ezt utólag azt mondom, talán túl hamar pickeltem, mert sok ilyet láttam, de mivel mindkét ritkámat keresi, jónak éreztem. A 6-7. lapnak aztán kiszedtem 1-1 Goblint. Elsőre furcsának tűnhet, de ez a lény gyakorlatilag ingyen ad nekünk két zanszilánkot, majd ha már van erőforrásunk, jelenésből lehet cantrip lény. Szerintem nagyon erős lap.

A következő 2 körben 1-1 Gosant és Lélekparazsat szedtem ki, előbbi bár speciális counter, de hasznos, és tud egy második lapot is termelni, utóbbi meg gyakran képes dupla leszedésként funkcionálni. Ezután lassan eljutottunk a visszaérkező kiegekhez, amikből nagy örömömre még egy Goblint és Izomagyat tudtam szedni, ezenkívül egy Topáz drakónt, valamint a sárgát is elkezdtem válogatni, mivel maradt egy Drakolder póráz és egy Segítség kragorutól benn. Egész jónak éreztem a paklit, ebből már el lehet indulni.

A második kiegészítő első ritkája rögtön picit átértékelte a terveimet. Ez ugyanis egy Törpe hős volt. Színben oké, és nagyon nagy előnyt ad, akár a saját körében is tud keresni 2 KF tárgyat is, ebből egyet sideból. Csak egyelőre egy szem Drakolder pórázon kívül nincs olyanom…nem baj, még tudok szerezni, ráadásul akár színen kívüliekből is be tudok rakni 1-1 darabot sideba. Kivettem. A következő kiegészítőnél a szerencse megint mellém állt, ugyanis egy Burástya őrszemet találtam ritkaként. Színben tökéletes, a counter mindig jól jön, utána le kell szedni, jöhet. Harmadik lapnak megint jött egy Transzkristály, megint nem sok dilemma elé állított, majd negyediknek viszonylag magasan pickeltem ki egy Glóriát, ami jól kombózik a Törpe kováccsal, és színtelenként biztos voltam benne, hogy nem jön vissza.

Innentől jött 3 nagyon nehéz döntés. Az első egy Goblin-ostoba goblin dilemma volt. Egyik jó erőforrás, másik hatékony leszedés, amit utána meg kell oldani. Mit válasszak? Végül mivel volt már 3 Goblinom, most az Ostoba mellett döntöttem. De ezután jött az igazán komoly kérdés: a hatodik kiegben találtam egy Chara-din manifesztációját. Az első isteni, amit láttam, és még nem vagyok elkötelezve. De már nincs színem és a lilát eddig nem szedtem. Megéri ez így? Hosszas (na jó nem olyan hosszas, mert Dév nagyon gyorsan szólt, hogy válasszunk lapot…vagy csak nekem tűnt rövidnek?) vívódás után mégis úgy döntöttem, hogy bevállalom, főként azért, mert sárgából továbbra is csak a Drakolder póráz és a Segítség Kragorutól volt, az előbbit be tudom tenni sideba is a Hős mellé, utóbbi meg nem annyira acélos. Innentől viszont tudtam, hogy rá kell mennem a Thargodan maszkokra, mert Törpe hős mellé nagyon erős KF tárgy, visszaadja magát és rákényszeríti az ellenfelet, hogy a lényt, amire tettem, leszedje. A következő kieg megint egy Goblin vs. Ostoba goblin kérdést vetett fel, maradtam az Ostobánál.

A következő 4 kiegből 3 Goblin hajcsárt és egy Thargodan maszkot szedtem ki. A Hajcsárokkal kapcsolatban kezdetben voltak kétségeim, de már 5 másik goblinom volt, a leszedés sosem rossz, az aktiválás meg akár a Transzkristályokkal és az Izomagyakkal is jó kombó, ha meg kettő van lenn, az egy 10-es ütés. Így érdemesnek tartottam játszani velük. A visszajövő kiegészítőkből kicsit meglepő módon megint maradt még egy Izomagy, valamint 2 Thargodan maszk, illetve itt is jött egy Topáz drakón. Nem voltam elégedetlen.

Harmadik kiegészítő kevésbé indult jól, mint az első kettő. Az egyik ritka lapom egy olyan kétszínű lap volt, amiből egyet sem használtam, a másik egy Időkristály. És volt még mellette egy Kincskereső goblin, tudtam ebből a kettőből kell választani. Végül a Bufa tárgy mellett döntöttem, utólag azt mondom, hogy ez nem biztos, hogy jó döntés volt, ugyanis a Goblin nem jött vissza, valamint nagyon sokszor sikerült vízió meg jelenéses lapokat dobatnom a Kristállyal, míg a Kincskereső goblin semmizős képessége pár helyzetben jól jött volna, ráadásul Gyógyító rúnával is kereshető lap. Második kiegben megint nem sok értelmes dolgot találtam, kénytelen voltam egy Izomagyat kiszedni, messze nem a legjobb, amire számítottam, de tényleg nem nagyon találtam mást (egy Rhatt tárgy volt a ritkám, de színt váltani itt már nem akartam). Harmadik kiegből egy Gosant szedtem ki, szintén erősen jobb híján. Negyedikből végre kaptam egy Harcedzett szirént, a legelső kiegem óta nem láttam, nagyon erős lopó lap, sokat nem gondolkodtam. Ötödik lapom egy Tanulságos mese volt. Kicsit kockázatosnak éreztem a dolgot, de mivel sok kis lényem van, úgy gondoltam, ki lehet optimalizálni ezt a lapot, egy beférhet belőle. Ezután jött még 1-1 Gógyító rúna és Lélekparázs, amikor végre valahára 8. lapként kaptam még egy utolsó Goblint. Féltem nagyon, mert úgy éreztem, jó lenne még 1-2, de közel sem jöttek annyira, mint az első kiegben. Ezután kicsit megnyugodtam azért. A továbbiakban kijött még 2 Thargodan maszk, 1 Topáz drakón, 1 Gyógyító rúna és 1 Tak, amit még volt értelme használnom. Összességében azért azt éreztem, hogy van a deckben potenciál, bár az utolsó kieget nem éreztem a legjobbnak.

Ez 40 lap lett, ami színben oké és használható lap. Végül úgy döntöttem, hogy a 3 Topáz drakónt kihagyom, nem rossz lap, de kicsit töltelék, és szerencsére nincs szükségem töltelék lapokra, ezenkívül Gyógyító rúnából csak kettőt használtam (csak a 2 Raia ritkával működik, így néha beblankulhat), valamint egy Thargodan maszkot sideba tettem, hogy mindig tudjak kombózni a Törpe hőssel. Egy darabig a Glória sideba tételén is gondolkodtam, de ezt végül elvetettem, a kijátszáskori képesség kisütése egy erős skill, és rajta kívül csak egy Semmizés van a deckemben, így meg kell becsülni.

A győzelemig egyébként nagyon kemény meccseket kellett vívnom, Panyik Zoli ellen nagyon hosszú és taktikus köröket toltunk, de Horváth Dávid ellen is nüanszokon múlott a győzelem (leginkább, hogy mikor húztuk be az isteni ritkáinkat), de a Fec elleni első forduló is kemény volt a nagyszámú meccsfordító lapja miatt. A döntőről írok kicsit részletesebben. Panyik Zoli nagyon kemény decket rakott össze, amibe igyekezett csak olyan lapokat betenni, akik valamilyen formában lapelőnyt generálnak, vagy azzal, hogy alapból cantripek, vagy azzal, hogy hosszú távon nagy előnyt termelnek. A színei az Elenios-Raia-Sheran-Dornodon voltak, és amíg én inkább próbáltam a kétszínű lapokat kerülni, ő nagy számban használta őket. Lapjai között többek között A főnix tüze, Repülő erőd és Szent szó is szerepelt. Ritkát vagy kevesebbet használt, vagy csak ellenem nem jöttek fel, de láttam nála Rubinsörényű pegazust (érdekes módon ebből HD-nak is jutott egy, ezek szerint sok volt a kiegekben), Riskát, valamint Titánpókot is.

Az első mérkőzést kicsit még tapogatózásnak éreztem, legalábbis az elején, próbáltam egy Életkristállyal kiharcolni komolyabb előny, először Kisebb angyallal, később A főnix tüze jobb belátásra térített, és inkább Kerubocskákat termeltem. Zoli Szivárványpegazust és Rubinpegazust tett ki, lent pedig Repül erődöt épített volna, de azt Izomagy fogta, ám nem sokkal később egy körön belül 3 izmot tett fel lényeire a Szent szavakkal. Kezdtem érezni, hogy lapelőny-termeléses küzdelemben itt csak rosszul jöhetek ki, ezért meg kell próbálnom egy kör alatt nyernem. Kitettem két Takot, ami felkeltette az Izomagyam is, ki tudtam rakni a csontokból 2 Thargodan maszkot, ami így együtt egy elég nagy ütést jelentett, és Zolinak a vízió varázslaton kívül nem volt megoldása, amire meg volt gyógyításom. 1-0

Második meccs elején még azt hittem, jól állok, mert sikerült topdeckre 2 Goblint húzni, ha nem kezdek, ez az erőforrás aranyat érhet. Sajnos azonban A főnix tüze megint csak keresztülhúzta a számításaimat, majd amikor egy 2. körben kitett Riskáját megpróbáltam Gosannal a frissen termelt csontokból megfogni, arra kaptam egy titánpókot, majd jött az izmozás és még Szent szavak is. Ezután megpróbálkoztam ellopni a Riskát úgy, hogy egy Ostoba goblin leveszi az életét, majd Transzkristállyal ellopom. Viszont tudtam, hogy ez óriási kockázat, hiszen a Riskán is volt már 2 izom, amit ha visszalop, nem sül ki. De úgy éreztem, ez az egyetlen esélyem. Elloptam a Riskát, amit következő körben Harcedzett szirénnel visszavett, kb. csomagolhattam is. 1-1

Harmadik meccsen elég jó volt a kezdőkezem, több lopást is sikerült behúznom. Egy Rubinpegazussal nyitottam, amit Zoli ellopott, majd köv. körben én visszaloptam, ő megint ellopta, én leszedtem... szegény biztos elszédült J. De utána jött Zoli pegazusa is, és kitett két repülő erődöt, a pegazusra meg izmot tett. Ekkor azonban már nekem is kezemben voltak a Transzkristályaim és úgy gondoltam, hogy most nem a pegazusra megyek rá, hanem a Repülő erődökre. Egy kör alatt mindkettőt elvettem és újabb leszedéseket adott nekem, továbbá megint el tudtam indítani a Tak-ok és Thargodan maszkok seregét. Zoli a következő körében próbált ugyan fordítani, ám 3 counter maradt a kezemben (Izomagy, Gosan, Burástya őrszem), így ki tudtam védekezni. 2-1

Negyedik mérkőzésen kb. a legrosszabb húzást produkáltam az egész verseny alatt, 3 Tak kezdőkézre, Goblin nélkül. Éreztem, hogy baj lesz, mert a 2. körben mindössze egy Lélekparázs volt, amivel védekezhettem Zoli terülése ellen, ami nagyon kevés volt, főleg, mert ezúttal is jött a Riska. Ezt ugyan két leszedéssel megoldottam a második körömben, de akkora előnyt termelt, amivel már nem tudtam mit kezdeni, főleg, mert A főnix tüze megint ott volt a gyűjtőjében, így ha is szedtem valamijét, az én lényeim sem bírták sokáig. Utólag azt mondom, hogy jobban át kellett volna gondolnom, hogy mit kezdek ezzel a gyakori vízió varázslattal, nem egyszer keserítette meg az életem. 2-2

Ötödik meccs, szokásos kezdésem, Goblin Rubinpega, úgy gondoltam, első körben nem tudja ellopni, főleg mert van izomagyam és Gosanom is. A Szirén partizán ezt másként gondolta. Jött volna utána Repülő erőd is, de azt megfogtam. A második körben ki tudtam tenni egy Ostoba Goblint és egy Takot is, majd Tanulságos mesével beéleteztem a 4 lényemet, de a jelenésre már nem volt manám, arra várnom kellett egy kört. Zoli azonban egy Nyugati holdsárkánnyal megint keresztülhúzta a számításaimat. Még ebben a körben kitett egy zanszilánkos lapot, amit Gosannal megfogtam, ám dobatni csak egy A főnix tüzet tudtam tőle. Következő körben egy Chara-din manifesztációjával is próbáltam megindulni, ám A főnix tüze megkeserítette az életemet, még úgy is, hogy volt még egy Gosanom. Zoli egyesével kezdte megoldani a veszélyesebb lapjaimat, és kitett egy Szivárványpegazust is, kezdett megint átfordulni a meccs a javára. Ám a topdeckem most jó lett, ugyanis egy Transzkristállyal elloptam a Szivárványpegazusát, és nekem már volt lenn 3 színem, így elsüthettem a Chara-din manifesztáció képességét, amire behúztam egy Gyógyító rúnát, amivel jött az Életkristály, így már a Főnix tüze se jelentett akkora parát. A következő 1-1 körben állóháború zajlott, én Goblint húztam és ő sem tudott nagyon kiterülni, majd jött egy Gosanom kézbe, amit ő kevert vissza a paklimba Főnix tüzével. Zolinak kevés lapja volt kézben, asztalon is nálam volt az előny, azt hittem, itt már nyerésre állok. Ám a következő kör nagy változást hozott. Zoli kitett egy Az élet burjánzását, majd még egyet, utána egy Porzó manót, amit hezitáltam, hogy fogjam-e meg, de a kompenzációja miatt nem akartam. Utána viszont jött egy Harcedzett szirén, amivel visszalopta a Szivárványpegazusát, majd mivel már volt 3 különböző színű lapja, elsütötte azt, és az Életkristályomat is ellopta, majd a pegával és a Szirénnel együtt megtámadta a Takomat, amit kerubocskával gyógyítottam, 2 Ép-je maradt. Ő pedig hozott egy olyan döntést, hogy bár manája nem volt, az Életkristály áldozásával fizetve lő A főnix tüzével a Takomra. És most countereltem a Gosannal. Tudtam, hogy egy Gyógyító rúna van Zolinál, de a Porzó manó hálója miatt nem tudja kitenni, ezért úgy voltam vele, hogy megvárom mit húzok. És ez volt az isteni topdeck, ugyanis először az 5 meccs alatt megérkezett a Törpe hős. Gosannal lőttem a manót, ezzel a hálót is, majd jött a Hős, kereste a Glóriát, Glóriával kerestem egy Thargodan maszkod, hőssel két zsz-ért mégy egyet, semmiztem a vízióját, a 2 Maszkkal lelőttem a két lényét és asztalról tudtam eleget ütni. Kb. el sem hittem, hogy megnyertem, ki merem jelenteni, életem legkeményebb küzdelme volt ez egy olyan játékos ellen, aki remekül draftolt és gyakorlatilag hiba nélkül játszott. 3-2

Ezzel az élménybeszámolóm végére értem. Bízom benne, hogy a cikk elolvasásával valamennyit hozzá tudtam tenni ahhoz, hogy kezdőbb játékosok is megértsék a draft lényegét és a lehetséges stratégiákat.

Szabó András

Létrehozás: 2021. augusztus 3. 13:27:19Utolsó frissítés: 2021. augusztus 3. 16:22:41 Küldd el a cikket másoknak Nyomtatási forma


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2021
1680 Budapest, Pf. 4 | E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.