Vissza a Főoldalra
 
Milyen legyen a májusi páros verseny formátuma?

1) hagyományos új nemzedék
2) tiltott mágia új nemzedék
3) hagyományos káosz
4) tiltott mágia káosz

(A szavazáshoz be kell jelentkezned!)
További szavazások...
Fórum a témához...

Hírek, változások
Mi is az a HKK?
Hogyan kezdjek játszani?
Megjelent kiegészítők
Teljes szabálykönyv
HKK Kódex
Sorsoló program
Őslich szabályok
HKK-t forgalmazó boltok
HKK klubok
Lapkereső (új)
Lapkereső (régi)
Új Nemzedék lapok
Tiltott és módosított lapok
Versenykiírások
Lezajlott versenyek
Mai versenyek
Profi pontok és versenyzők
Szintlépés
Hatalom Szövetsége
Hatalom Szövetsége tabella
Nemzeti bajnokság
Kiemelt vidéki versenyek
Versenyszabályok
Versenyszervezőknek
Chat, üzenõfal
Fórumok
Szavazások
HKK találkozó
Legendás cél
Toplisták
Pakliszerkesztő (új)
Pakliszerkesztő (régi)
Pakliszerkesztő (régi mobilos verzió)
Megosztások
Memóriajáték
Memóriajáték - Alfa
Kerátor Műhelye
HKK 20 Puzzle
HKK Puzzle
Beholder Labirintus
Mini-szójáték
HKK Blog
HKK Toborzás
HKK Védnöki Program
AK Archívum
Paklileírások
Írások, novellák
TF és ŐV könyvek
Letöltés
HKK Videók
Gyakori kérdések
Kérdezz-felelek
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
Alfa pakli - Mágusok március 16.
Alfa pakli - Druidák március 16.
Alfa pakli - Boszorkányok március 16.
A pillanat képe
Zafír entitás
(Ősök Városa szörnyeteg)
Küldd el képeslapként!
"Az asztrális tér rejtélyes utazói, brilliáns kék színnel ragyogó manifesztációk." - Encyclopedia Fantasya
Nézz szét a galériában!
Board Game Expo 2024.05.18-19.
HKK Tiltott mágia döntő videó
Májusi verseny formátuma
Beholderes HKK verseny március 16. - Versenybeszámoló
Megjelentek az új Alfa paklik!

A lista folytatása...
Hatalom Kártyái verseny - 2024. március 28., Phantom 2.
Hatalom Kártyái verseny - 2024. március 28., Szeged - Barcraft
Hatalom Kártyái - Lezajlott versenyek
Hatalom Kártyái - Versenykiírások

A lista folytatása...
HKK kérdés? (47066)
Excelsior (1002)
A májusi verseny páros legyen vagy egyéni? (ÚN-ről és formátumról 2-3. körben szavazunk) (30)
Lapötletek (64943)
[HKK Piac] Régi lapok (1521)
[HKK Piac] Eladó gyűjtemény (9480)

További témák...
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 

Roxat paklibemutató: Óriások

A Roxat céhei az óriások családcentrikus vonásait mutatja be: Elenios hívő óriásnők, akik ongóliant diszkoszokat hajigáló ongóliant bébiket hoznak világra. Az óriások rajongói nyilván meg akarják majd építeni ezt a paklit is. Nézzük, a megváltozott környezetben milyen kihívásokkal kell szembenéznünk!
Az óriáspakli egyik legnagyobb problémája mindig is az volt, hogy az óriások nagyon drágák. Ezt a problémát Melák, az óriás próbálja orvosolni sok-sok éve. Meláknak a gyengéi ugyanazok, mint sok más követőnek: egyrészt, a Semleges csatamező és az Átkozott követő ki tudja kapcsolni, másrészt, ellenfelünk 15 ÉP-ért meg tudja szüntetni, tehát erre a 2 lehetőségre ugyanúgy fel kell készülnünk most is, mint régebben.

Az első kérdés mindig az, rakjunk-e Melák mellé egy Lassan járjat. Pörgős formátumon ez egy kézenfekvő turbó, hiszen ellenfelünket bedrágítjuk úgy, hogy a saját óriásaink továbbra is 1-ért jönnek. Normál versenyen viszont növeli a pénzfeldobás faktort, hiszen nemcsak 3 lappal fogunk kezdeni csatamező ellen, de a 2-3. meccsben rákészülnek tengernyi lappal, mint térfixáló és társai. A járjas verzió inkább az a típus, aminek bizonyos paklik ellen 80-100%-a lesz, mások ellen meg 0-20%. A járj nélküli verziónak minden ellen lehet 40-60%-a, én ezt az utóbbit raktam össze.

Hogyan készüljünk fel arra, ha az ellenfél leszedi a követőnket? Erre korábban nagyon sok kézenfekvő megoldás volt, a Nekronsárkány, Plazmacsóva mind jó eséllyel azt az 5 ÉP sebzést be tudták vinni. Sajnos azonban ezek a lapok kirotálnak, ezért más fenyegetést kell keresni. A Shomorri tűzmágia ingyen sebez 5-öt, a Kontármunka pedig 3 Művészek céhe mellett szintén 5-öt tud sebezni (ő akár az ellenfél lényeibe is), ezekből ízlés szerint rakhatunk be. Bár gyengébbek a fenti lapoknál, azért a pakliban van elég egyéb agresszió is, ezért a követőleszedés mindig óriási kockázat lesz ellenfelünknek.

Csatamező ellen sajnos főleg csak kiegészítő pakliból tudunk készülni, a fenti sebző lapokat nyugodtan kivehetjük (az esetleges más Dornodon lapokkal együtt), és mehet be a helyükre az Anbam, a Zoárd itala, az Ewgbert tornya, meg minden egyéb kontroll lap, azaz a kiegészítő nagy része.

A régebbi óriások jobban fel voltak készítve a követő elveszítésére, a legtöbbnek volt valamilyen módja, hogy olcsóbban ki tudjuk játszani, akár feltételtől függően, akár lapot dobva vagy visszavéve, a költségüket helyettesítve. Az újaknak ehelyett viszont masszív kompenzációjuk van, tehát bátrabban tolhatunk beléjük több manát, de azért kell melléjük valamilyen manatermelés, mint pl. T. Vlagyimir, Bűvös forrás vagy a Vándormuzsikus.
Egy etnikum pakli összeállításánál legtöbbször a legelső lépés, hogy rászűrünk az adott etnikum lapjaira (az Új Nemzedék miatt kezdődátumnak a 2019-et beállítva), és megnézzük, mi az, ami használható ezek közül. Kezdjük az újakkal!

Az ongóliantok dühe: kánter, ide belőle 3-mal.
Bűbájos Moletta: ő önmagában képes begenerálni az ongóliant bébi – diszkosz kombót, ráadásul a 3 zsz költség is könnyebben fizethető, mintha 4 manába kerülne, ezért belőle jöhet 3.
Időóriás: ő igazi powerhouse, kánterelni nem éri meg, leszedni sem egyszerű, belőle viszont nem akarok 2-t behúzni a játék elején, ezért belőle max. 2-t javaslok.
Ongóliant bébi: a pakliba nem raknám be, majd megtermeljük.
Ongóliant diszkosz: ezt berakhatjuk alapban is. Ingyen zanszilánk, amit utána 1 vp-ért el tudunk jelenni lapért (ne feledjük, ha az ellenfélnek nincs passzivizálható céhe, tudjuk aktivizálni az amúgy is aktív Művészek céhünket!), és fontos muníció a Gyilkos fegyverhez.
Ongóliant lady: sajnos ő sem tudja olcsóbbítani magát, és annyira nem erős, mint az Időóriás, ezért őt csak korlátozott formátumon (ha max 15 ritkával lehet játszani) raknám be.
Szerelmes óriás: szintén zsz-es óriás, kánterelni nem éri meg, viszont csak lényt tud lopni, belőle alapban elég lesz 2, lényes pakli ellen besideolhatjuk a 3-at.

A régi óriások közül:
Az óriások fájdalma. Még Ekharion bébi nélkül is vele kell az óriás paklit kezdeni.
Duklopsz. Mivel nem a járjas vonalra megyünk rá, ő most kimarad.
Elsorvadt óriás. Ő az erőforrásunk, még követő nélkül is tökéletesen működik. És egy ongóliant diszkosszal még 1. körös fenyegetésnek sem rossz.
Falánk óriás. Max. kiegészítőbe, ha nincs követőnk jól jöhet, de belegondolva, úgyse sideolnám be semmi ellen.
Fec, a legkisebb óriás. Fairlighttal kiegészítőből játszunk csak, oda jól jön.
Hegyrengető, Sziklabehemót: Ha a követőnk megmarad, tökéletes kánterek, egyébként őket ki kell sideolni.
Magányos küklopsz. Ingyen tud jönni, leszedés, ő kell.
Óriás tohonya. Követő nélkül is tud 1-ért jönni, őt is szeretjük, ráadásul a háló és rezisztencia halálos kombináció.
Ősminotaurusz. Zsz-ért jön, és óriás gyűjtőből való visszavételével helyettesítjük, ő is nagyon jó!
Mindegy, mennyi kompenzáció, reakciódrágítás van, és mennyire vagyunk agresszívak, annyi kántert kell csak bepréselni, amennyit lehet, még egy ilyen pakliba is :) Óriásból 12-t raktunk be, ez még édeskevés. A Gyilkos fegyver adja magát, univerzális leszedés, kánter, de kell hozzá a pakliban pár KF tárgy. Az Ongóliant diszkosszal kiválóan kombózik, hiszen amikor kisemmizzük a Gyilkos fegyvernek, még húzunk is rá. Illetve a Bűbájos moletta által generált diszkoszt is tudjuk majd neki semmizni. Még egy tárgyat érdemes berakni, ha már amúgy is játszunk Dornodonnal, legyen ez a Varkaudar lapát, semmizni mindig hasznos, főleg, ha mellette leszed vagy segít bevinni a halálos ütést. Sajnos a Roxat céheibe végül nem került be a Büdös zokni felújítása, a diszkoszhoz hasonlóan a Semmibe kerüléskor húz lapot. Pedig nagyon jó kombó volt a Gyilkos fegyverrel és a Művészek céhével is.
Isteniek közül Tharr vagy Elenios? A moák trükkje és a Goblin szabotőr nagyon jó kánterek, A mélyre ásott kincs és a Zsákmányvadász pedig szuper erőforrás lapok. Amiért inkább mégis Eleniosra szavaznék, az A bűvös forrás. Nemcsak, hogy a drága óriásainkon segít, ha leszedték a követőt, de az Ongóliant diszkosszal is kombózik. Demizra és a Fekélyes buri mint kánterek kerülnek be, aki szereti Leirát, (még nerf után is tiszteletbeli isteni) betolhatja őt is.
A Szomjazó féreg sokkal jobb, mint gondolnátok, első kijátszásakor 4, később körönként 2 zanszilánk. Eleinte kettővel játszottam, mondván nem akarok belőle a játék elején többet behúzni, de rájöttem, hogy ennél sokkal nagyobb baj, ha nem húzom fel az elején, és a Művészek céhei miatt úgyis hígul a pakli. Az extra példányokat meg még mindig el lehet dobni a Bűvös forrásnak, és nem is feltétlenül baj, ha kettőt felhúzunk az elején.
Pl. hangulatos indulás első körben Szomjazó féreg, belőle és a Melák olcsóbbításából kijön egy Bűbájos Moletta, ő játékba hoz egy Ongóliant bébit és egy diszkoszt, a Moletta által a gyűjtőbe generált újabb Moletta visszavételéből, és a feltámadó féregből jön egy Ősminotaurusz. A szintén a gyűjtőbe generált második féreg is feltámad, belőle, a maradék VP-ből meg egy Demizrából kijön a másik Moletta, aki szintén generál egy bébit és egy diszkoszt...
Ezt természetesen ezerféle módon össze lehet rakni, ki mit rühell a leginkább, mitől tartasz. A csatamező nyilván nagy nemezis, ezért az én kiegészítőm nagy része ez ellen készült. A lapát mellé még egy minimális Semmizés segédletként beraktam a Kezdő tolvajt, aki az idegesítő Művészek céheket (vagy más céhet) is ki tud kapcsolni.

És akkor íme a végleges pakli:

A paklival természetesen érdemes agresszívan játszani. A pakli közel fele óriás, ezért jó eséllyel az 1. körben az asztalra tudsz dobni valami fenyegetést, és akkor ellenfeled a követőt jó eséllyel már nem veszi le, a körönkénti 2 VP-vel meg utána sétagalopp lesz nyerni. Természetesen itt fontos tudni, hogy ellenfeled kb. mennyi védekezés lappal játszik, ami az óriásodat meg tudja fogni. Ha csak 3 ilyen lapja van, bátran vállald be, jóval 50% fölött van az esélyed. 6 védekezés lapnál csak akkor indulj meg, ha ellenfeled nem 5 lappal kezd, vagy kompenzációs óriást tudsz kirakni.
Ha az ellenfél kezd, és leveszi a követőt, onnan kezdve pénzfeldobás, ha jól húztál, ki fogod nyírni, ha nem, és lekánterel / leszed mindent, hát ez benne volt a pakliban. Ha nem veszi le a követőt, akkor nyilván érdemes rögtön lepróbálni egy óriást, még akkor is, ha az 1 VP-ből jó eséllyel meg tudja oldani. Mert a 2 VP-t így is kihasználtad a követőről. Ha nem csinálsz semmit, csak vársz, jelentősen megnő az esélye, hogy 3 VP-nél megnő az ellenfél önbizalma, és lekapja a követőt.
A hálóra mindig figyelj oda, a pakliban több hálóval bíró lény is van! Az ellenfeled által kirakott lapokat nemcsak a kánterekkel, hanem a Művészek céhével is kezelheted, háló mellett ez elég durva lock tud lenni, sokszor érdemes az ellenfél által lerakott lapot akár csak 1 körre is ledermeszteni.
Az Ongóliant bébi jó kis lutrilap. A tesztelésen a diszkosz költsége még 4 csont volt, azt úgy túl jó volt a bébivel dobálgatni. Moletta mellett persze most is no-risk játék a bébivel eldobni a kapott diszkoszt, és mellette még 33% eséllyel leszedni egy lapot. Nyilván egy kétségbeesett szituációban, ha kint van egy 3-4 ÉP-s lény, amit ha nem oldasz meg, veszítesz, Molettát fogod eldobni, még ilyenkor is van 66% esély, hogy nem jössz ki belőle rosszul. Szintén érdemes kockáztatni, ha így be tudod vinni a halálos sebzést (amit egyébként érdemes mindig kiszámolni, a pakli meglepően sokféleképp tud ölni). A halálos sebzésnél sose felejtsd el, hogy a Varkaudar lapáttal nemcsak leszedni, de ölni is tudsz! Szintén halálos sebzés lehetőségénél figyelj rá, hogy ha az ellenfélnek nincs lénye játékban, a Szerelmes óriás a képességét használhatja saját magára is, hogy tudjon Ongóliant bébit termelni.
A diszkosz erratazva van, csak kézből kijátszva aktivizál! Sajnos az Ősminotaurusznak nem tudod visszavenni a horgony miatt, pedig ez tovább növelné a pörgés fordulatszámát.

Tihor Miklós

Létrehozás: 2022. január 3. 11:13:03
Utolsó frissítés: 2022. január 5. 14:14:17
Nyomtatási forma


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2024
E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.