Vissza a Főoldalra
 

Hírek, változások
Mi is az a HKK?
Hogyan kezdjek játszani?
Megjelent kiegészítők
Teljes szabálykönyv
HKK Kódex
Sorsoló program
Őslich szabályok
HKK-t forgalmazó boltok
HKK klubok
Lapkereső (új)
Lapkereső (régi)
Új Nemzedék lapok
Tiltott és módosított lapok
Versenykiírások
Lezajlott versenyek
Mai versenyek
Profi pontok és versenyzők
Szintlépés
Hatalom Szövetsége
Hatalom Szövetsége tabella
Nemzeti bajnokság
Kiemelt vidéki versenyek
Versenyszabályok
Versenyszervezőknek
Chat, üzenõfal
Fórumok
Szavazások
HKK találkozó
Legendás cél
Toplisták
Pakliszerkesztő (új)
Pakliszerkesztő (régi)
Pakliszerkesztő (régi mobilos verzió)
Megosztások
Memóriajáték
Memóriajáték - Alfa
Kerátor Műhelye
HKK 20 Puzzle
HKK Puzzle
Beholder Labirintus
Mini-szójáték
HKK Blog
HKK Toborzás
HKK Védnöki Program
AK Archívum
Paklileírások
Írások, novellák
TF és ŐV könyvek
Letöltés
HKK Videók
Gyakori kérdések
Kérdezz-felelek
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
Alfa pakli - Mágusok március 16.
Alfa pakli - Druidák március 16.
Alfa pakli - Boszorkányok március 16.
A pillanat képe
Vízfelszín, azaz tükör
(Túlélők Földje)
Küldd el képeslapként!
Mielőtt elődeink felfedezték, hogy a krómkaktusz sima, kemény bőréből kimetszve egy darabot, hordozható tükörhöz juthatnak, csak a pocsolyák, tavak és egyéb vizek felületét használhatták a férfiak borotválkozásra, illetve a kalandozóhölgyek szépítkezésre.
Nézz szét a galériában!
Beholderes HKK verseny április 20. - Versenybeszámoló
Tavaszi MondoCon 2024.Április 27-28. Budapest
Hétvégi verseny és Legendák Viadala
Legendák Viadala paklibeküldés
HKK Kódex változások

A lista folytatása...
Országjáró feladat 2022
Országjáró feladat 2020
Országjáró feladat 2019
Hatalom Kártyái verseny - 2024. május 4., 10 Minutes

A lista folytatása...
Beholderes HKK verseny április 20. - Versenybeszámoló (1)
Hétvégi verseny és Legendák Viadala (31)
HKK kérdés? (47084)
Lapötletek (64958)
HKK online, TF online, Argum City (49)
Versenybeszámolók (19284)

További témák...
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 

Statisztika a HKK Nemzeti Bajnokságról

Nemrég lezajlott a XXIV. HKK Nemzeti Bajnokság. A tavalyi évhez hasonlóan idén is megvizsgáltam a legnépszerűbb lapokat, az isteni szettek sorrendjét, illetve a színek gyakoriságát.

Kezdjük az utóbbival: az alábbiakban azt láthatjátok, hogy egy szín hány pakliba került be a vizsgált 51 paklilistából.

Elenios 33
Fairlight 26
Sheran 23
Raia 17
Chara-din, Rhatt 15
Dornodon, Leah 14
Tharr 7


Az elmúlt évben a HKK háza táján történt változások, a nerfek, tiltások, új kiegészítők érkezése, illetve a zanszilánk szabály módosítása alaposan megbolygatta a játék isteneinek egyensúlyát:

Elenios és Sheran megőrizték helyüket a top3-ban, azonban a tavalyi dobogós Raiának ezúttal meg kellett elégednie a 4. hellyel. Helyét a 7. helyről feltörő Fairlight foglalta el, rögtön a második helyen. A középmezőnyben sok meglepetés nem történt, egyedül Tharr maradt le csúnyán a többi szín mögött.

Elenios rengeteg olcsó kontroll lapja miatt stabil választás volt szinte minden ilyen összeállításba, de tűz szinergiái miatt agresszív összeállításokban is helyet kapott.

Fairlight helyezése nem meglepő (egyedül talán annyiban, hogy sokan őt várhatták az első helyre), a Tükördimenzió óta eltelt időszak ennek a színnek a tombolásáról szólt. Rengeteg univerzális lapja és a nagyon erős villám szinergiák miatt a paklik több, mint felében helyet kapott. Akik nem használták, azok legtöbbször valamilyen korlátozó szabálylapos összeállítással próbálkoztak, de időnként ezekben is szerephez jutott az olyan kártyák miatt, mint a Fairlight bölcsessége vagy az Orzag bilincse.
Sokat elmond a szín univerzalitásáról, hogy egy játékos egyszínű sárga paklival indult a versenyen.

Sheran mindössze egy helyet rontott tavalyi szerepléséhez képest, legtöbbször hasznos kiegészítő lapjaival (Rücskös látógömb, Rozoga lebuj) került be a paklikba, de sokan ennél erősebben is építettek a színre teknősös vagy Korlátozásos paklijukban, vagy éppen a nemrég megjelent Teknősök bölcsessége köré épített Semmi mesterében.

A sötétzöldhöz hasonlóan Raia is pusztán egy helyet rontott a tavalyi szerepléséhez képest, ami számomra kissé meglepő, a Womath nerfje után ennél nagyobb visszaesésre számítottam. Azonban úgy tűnik, a Womath még mindig erős, az olyan lapok mint a Csillámtündér, Solisar, Solisar aurája vagy az isteni Erős ereje pedig még mindig nagyon megbízhatóan és olcsón segítenek megvédeni a lapjainkat, vagy megakadályozni az ellenfél törekvéseit.

Chara-din népszerűsége részben a játék egyik legjobb erőforrásának, az új Kifordított varázsdoboznak köszönhető, továbbá az olyan örökzöld lapoknak, mint a Bűzös, a guberáló. Természetesen még mindig komoly szerephez jut a Legfőbb káoszmesterben, illetve xenó epikusokban, Hegymélyi keltetős összeállításokban.

Rhatt gyakori vendég volt az epikus követőkben és a Semleges csatamezőkben univerzális lapjainak (Réz mutyola, Dimenziószüretelés, Interdimenzionális dzsinn) köszönhetően, de az új erőre kapó gyűjtőgeneráló paklik sem nélkülözték, és a Lassan járjaknak is szinte mindig alap színe volt a Móka és kacagás jóvoltából.

Dornodon visszatalálni látszik a paklikba a tüzes szinergiák jelentős erősödésének köszönhetően, továbbá a megszüntethető követőkkel operáló paklik még mindig előszeretettel használják a Plazmacsóva-Nekronsárkány kivégző kettőst.

Leah nagyrészt agresszív, vérfarkasokkal hordázó Lassan járjas paklikban kapott helyet, de a gyűjtőgeneráló paklik sem nélkülözhették. A szín az elmúlt évtizedhez hasonlóan most sem igazán tudja beverekedni magát kontroll jellegű összeállításokba.

A csúnya lemaradó pedig Tharr, amit csak elvétve használtak a játékosok, és néhány kivételtől eltekintve nem is igazán építettek rá.
Lényegében kijelenthető, hogy a szín a kompetitív játékban való létezését egyedül a Lassan járjnak köszönheti, ott bukkant fel ugyanis a legtöbbször, Tharr követő, illetve Melák az óriás mellett.

A használt színek általános vizsgálata után térjünk rá most egy kicsit specifikusabb területre, az isteni lapokra! Az istenek neve mögött láthatjátok, hogy hány pakliban kapott helyet az adott szín isteni szettje.

Fairlight 15
Nem használt isteni lapot, Dornodon, Sheran 6
Chara-din 5
Raia, Rhatt 4
Elenios 3
Leah, Tharr 1

Amint az várható volt, Fairlight brutálisan elhúzott a többi színtől az isteniket tekintve. Népszerűsége nem meglepő, mivel van 3 nagyon olcsó countere is, amikből kettő egyedi, máshogy nagyon nehezen megakadályozható effektet tud megfogni (reakció, forrás), továbbá ez a két lapja a nagyon erős villám lapokkal is szinergizál, illetve 3 kártyája még lapot is tud húzni. Összességében elmondható, hogy nehéz még egy ennyire univerzális, a játék szinte minden fontos funkcióját lefedő csomagot találni annak, aki nem ezt a színt szeretné választani isteni színének. Ezek miatt is nehéz elképzelni, hogy a közeljövőben bármi kimozdíthatja a sárgát ebből a pozícióból.

A többi szín olyan hatalmas lemaradásban van, és olyan marginális számban képviseltették magukat, hogy nem is igazán érdemes foglalkozni az egymáshoz viszonyított szerepükkel.

Érdemes azonban megemlíteni Eleniost, mint az isteni verseny nagy vesztesét, ugyanis annak ellenére, hogy a játékosok csaknem kétharmada játszott vele, az isteni szettjének már csak 3-an szavaztak bizalmat.

Tharr itt is csúnyán leszerepelt, Leah vegyesfelvágott isteni lapjait pedig még mindig nem igazán tudják sehova beilleszteni a játékosok.

Végül pedig vessünk egy pillantást a legnépszerűbb lapokra!

Ezúttal rendhagyó módon a legnépszerűbb lapok 10-es listája egy 13-as lista, mivel az utolsó helyeken gigászi holtverseny alakult ki. A lapok neve mögött láthatjátok, hogy hány pakliba került be az adott kártya.


A kék szín láthatóan nem véletlenül szerepelt 33 pakliban, az első két helyet elvitte, és két további lapot is sikerült delegálnia a topba. A tavalyi toplistából csak a Rücskös látógömbnek és a Tűztombolónak sikerült ismételten bekerülnie a legjobbak közé, előbbi az első helyének elvesztése után meg kellett, hogy elégedjen a 6. hellyel, utóbbi azonban javítani tudott a helyezésén.

Ezektől eltekintve elképesztő a sárga fölénye: habár a dobogón csak egy lap képviseli, a 13 helyből elvitt 8-at, ami valószínűleg példátlan dominancia.

Ez lenne tehát jelenleg a hagyományos meta, kíváncsian várom, hogy a novemberben érkező Homokdűnék kiegészítő mennyire lesz képes felborítani az egyensúlyt.

Simon Richárd

Létrehozás: 2020. november 9. 14:19:48
Utolsó frissítés: 2020. november 9. 15:51:23
Nyomtatási forma


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2024
E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.