Vissza a Főoldalra
 

Hírek, változások
Mi is az a HKK?
Hogyan kezdjek játszani?
Megjelent kiegészítők
Teljes szabálykönyv
HKK Kódex
Sorsoló program
Őslich szabályok
HKK-t forgalmazó boltok
HKK klubok
Lapkereső (új)
Lapkereső (régi)
Új Nemzedék lapok
Tiltott és módosított lapok
Versenykiírások
Lezajlott versenyek
Mai versenyek
Profi pontok és versenyzők
Szintlépés
Hatalom Szövetsége
Hatalom Szövetsége tabella
Nemzeti bajnokság
Kiemelt vidéki versenyek
Versenyszabályok
Versenyszervezőknek
Chat, üzenõfal
Fórumok
Szavazások
HKK találkozó
Legendás cél
Toplisták
Pakliszerkesztő (új)
Pakliszerkesztő (régi)
Pakliszerkesztő (régi mobilos verzió)
Megosztások
Memóriajáték
Memóriajáték - Alfa
Kerátor Műhelye
HKK 20 Puzzle
HKK Puzzle
Beholder Labirintus
Mini-szójáték
HKK Blog
HKK Toborzás
HKK Védnöki Program
AK Archívum
Paklileírások
Írások, novellák
TF és ŐV könyvek
Letöltés
HKK Videók
Gyakori kérdések
Kérdezz-felelek
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
Alfa pakli - Mágusok március 16.
Alfa pakli - Druidák március 16.
Alfa pakli - Boszorkányok március 16.
A pillanat képe
Varkaudar remete
(Túlélők Földje szörnyeteg)
Küldd el képeslapként!
"Ragyás fejük tetején vékony, hegyes fülek és rövid, hajlott agyarak meredeznek, bőrük ráncos és egyszínű sötét, alatta vaskos izomkötegek húzódnak. Nem igazán szeretik a fegyvereket, inkább karjaik erejében bíznak. Állandóan vándorolnak, sokszor céltalanul, de legtöbbször a letűnt bo'adhun birodalom erdőiben akadhatsz össze velük." - Encyclopedia Fantasia
Nézz szét a galériában!
Beholderes HKK verseny április 20. - Versenybeszámoló
Tavaszi MondoCon 2024.Április 27-28. Budapest
Hétvégi verseny és Legendák Viadala
Legendák Viadala paklibeküldés
HKK Kódex változások

A lista folytatása...
Országjáró feladat 2022
Országjáró feladat 2020
Országjáró feladat 2019
Országjáró feladat 2023

A lista folytatása...
Beholderes HKK verseny április 20. - Versenybeszámoló (2)
Hétvégi verseny és Legendák Viadala (31)
HKK kérdés? (47084)
Lapötletek (64958)
HKK online, TF online, Argum City (49)
Versenybeszámolók (19284)

További témák...
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 

Interjú - 2021 Nemzeti Bajnoka, Varga Krisztián


Szia Krisztián! Ezúton is gratulálunk a XXV. HKK Nemzeti Bajnokságon megszerzett bajnoki címedhez. Régóta játszol már HKK-t, így nyilván sokan ismernek, de azért kérlek, mutatkozz be az olvasóknak! Mióta játszol a HKK-val?
Szia! Köszönöm szépen a gratulációt. Varga Krisztián vagyok, de sokan csak Varga Krisztián 2. néven ismernek. 29 éves, tősgyökeres debreceni vagyok. Debrecenben laktam egész életemben, itt jártam általános iskolába, középiskolába, egyetemre és most is jelenleg ebben a városban élek. 2004-ben kezdtem el HKK-zni, de ekkor még általános iskolás voltam. Első csomagom egy Ébredés volt. Órák után és a szünetekben játszottunk az osztálytársaimmal. Kezdetben nem a hivatalos szabályok szerint játszottam, mert az osztálytársaim más szabályok szerint játszottak. A szabálykönyvet nem olvastam el: például durva volt, mikor a Timera, a szerencse asszony (régi)-t felhúztam a pakliból és 0-ért sebeztem vele 14 ÉP-t. Iskola után sokat jártam át a közeli Káosz Fellegvárba, ahol megismertem a HKK hivatalos szabályait és több játékos ellen tudtam kipróbálni a paklijaimat, tudtam lapokat cserélgetni. Abban az időben hetente kétszer jártam trombita órára, ahol megismerkedtem Berczi Balázzsal, akivel szintén tudtam cserélgetni és játszani. Ebben az időszakban néhány debreceni versenyre is ellátogattam. Viszont 2007-ben abbahagytam a játékot. Amíg nem játszottam sokat gondoltam a játékra, és sokat nézegettem az új lapokat. 2012-ben újrakezdtem a HKK-t Berczi Balázs hívására, és azóta töretlenül játszom.

Nagyon régóta jelen vagy a HKK-ban, és sok éve kitartóan jársz sok versenyre. Mennyi idő töltesz heti átlagban a HKK-val, és hány versenyre jársz havi átlagban?
A versenynapok kivételével átlag 1 órát foglalkozom a játékkal. Amikor viszont verseny van, akkor az egész napom HKK-val telik. Egy hónapban átlagosan 7 versenyre szoktam elmenni, ami úgy szokott kinézni, hogy 1 Beholderes nagy verseny, 2 debreceni, 2 nyíregyházi, 2 miskolci. Ez átlag 4 nap egy hónapban, ami versennyel telik. A vidéki versenyeken egy nap egymás után 2 verseny van. Régen még jártam a polgári, püspökladányi és az egri versenyekre is rendszeresen. Sajnos ezek a versenyek már megszűntek. Mivel sokat versenyzek, ezért versenyen kívül ritkán játszom.

Sok versenyen vagy szervező vagy társszervező. Mi motivál erre? Miért szervezel HKK versenyeket? Mit gondolsz a versenyszervezésről?
A versenyek fő céljai szerintem: a játék népszerűsítése, a játékosok érdeklődésének fenntartása a játék iránt, a játékosok nyereménnyel való díjazása, a játékosoknak a játéklehetőség megteremtése. Ezek az én motivációm is. Illetve szerintem nagyon jó, hogy a Beholder megteremti a lehetőséget nem csak a pesti játékosoknak, hanem a vidékieknek is, hogy úgy tudjanak versenyezni, hogy nem kell ehhez Pestig utazniuk. A versenyszervezés egy kihívásokkal teli feladat, mivel a versenyen a szervező játékos, bíró és szervező is egy személyben.

Mely versenyformátumokat szereted a legjobban, melyeket kedvelsz kevésbé?
A kedvenc formátumom: A sokszínűség jutalma. Nagyon örültem annak, amíg ez volt a Nemzeti Bajnokság 2. napjának formátuma. Nagyon szeretem még a draftot is. Amit nem annyira kedvelek: Az egyszínűség egyedisége. Továbbá nem örülök neki, hogy bevezetésre került az Új Nemzedék formátum és vele együtt a rotáció. A többi nem egyedi formátumot is szeretem, illetve szoktak jó egyedi formátumú versenyek is lenni. Valójában a versenynek a formátuma nekem mindegy.

Van kedvenc paklid?
Régebben a kedvenc paklim a szkritter volt, jelenleg a dal deck. Sajnálom, hogy kirotálódtak a lapjai, plusz már nem olyan erős. Ennek ellenére minden évben 1-2 versenyre el szoktam vinni. Ebből is látszik, hogy a kedvenc paklitípusom a kombó deck. Mostanában főleg kontroll paklival szoktam játszani, de bármilyen paklival szívesen játszom. Nekem az számít, hogy erősnek érezzem a paklit az adott versenyre, továbbá benne legyenek azok a lapok, amik illeszkednek a koncepciómba.


Mi volt a célkitűzésed a Nemzeti előtt? Milyen eredményre érezted magad képesnek?
A célom a harmadik napra történő bejutás volt. Ennek a célnak az elérését reálisnak láttam. Szerencsére ezt a maximális 3 plusz ponttal sikerült elérnem.

Hányadik olyan bajnokság volt ez, amin részt vettél? Mik voltak az élményeid az eddig Nemzeti Bajnokságokon?
Ez volt a 9. Nemzeti Bajnokság, amin részt vettem. Most volt a 2. olyan alkalom, amikor bejutottam a legjobb 16 versenyző közé. Korábban nem sikerült a legjobb 8-ba jutás. Eddigi nagyon pechesnek éreztem magam, mert sokszor épp, hogy lecsúsztam a továbbjutásról, az összesített 17. vagy 18. helyemmel. Mit gondolsz, miért sikerült ilyen remekül a Nemzetis szereplés? Mik voltak a legfontosabb dolgok a győzelmedhez vezető úton?
Az előző évek tapasztalata az volt, hogy az első nap, azaz a hagyományos verseny mindig gyengén megy, viszont a második napon az egylapos versenyen jól szerepelek. Így az első napi pakli kiválasztására sok időt szántam. A Nemzeti előtt sok versenyre elmentem. Fontos volt a Kelet- és Nyugat Magyarországi HKK találkozó, ahol Nemzetis formátumok voltak. A Hagyományos Új Nemzedék versenyeken a kontrollos Életenergia paklit lila istenivel próbálgattam több-kevesebb sikerrel. Végül mégis más pakli mellett döntöttem, mert kiesett a pakliból a Teknős pergamengyűjtögető a szabályok módosítása miatt, illetve a Teknősök bölcsességének a nerfe se tett jót a paklinak. Csináltam egy meta elemzést is, ahol az jött ki, hogy a teknős pakli erős lehet ezen a formátumon, főleg azért, mert 2 Bilincsre és 1 Börtönre számítottam. A második napra pedig az előző versenyek tapasztalata miatt egyértelmű volt, hogy epikus goblin paklival fogok menni. A draftra való felkészülésemben sokat segített, hogy részt vettem 4 ugyanilyen drafton előtte. Hozzájárultak még a jó szerepléshez a Nemzeti előtti tesztelések is.

Hogy működtek a paklijaidat a Nemzetin? Mesélj az 1. napi élményeidről!
Az első nap epikus teknős paklival indultam. Mivel sok Semleges csatamezőre számítottam, ezért alapból használtam egy Mardakor taktikust, side-ból pedig egy Antimágikus rakshalliont. A pakli az Őshangya here + Szánalmas teknős kombóra épült.
Az 1. fordulóban Makó G. ellen játszottam, aki Villámháborús lényes paklival jött. Ez egy nagyon jó ellenfél volt nekem a lapelőny és az epikus követőm képességei miatt. Viszont nem szabad elfelejteni, ha kijön az ellenfélnek a kombó, akkor vesztettem. Első meccsen Anti-mágia: 0-t kért és ő kezdett. Szerencsére nem húzott túl jól, így sikerült nyerni. A második meccsen hálót kért és én kezdtem. Nagy nehezen egy Sivatagi teknős segítségével sikerült eltüntetni a hálót a lényekről, és jött a kombóm. Viszont elfelejtettem Tudós teknőst keresni, így nem tudtam nyerni. Közben lejárt az idő, 4-2-re nyertem. Összességében 1-0.
2. fordulóban Ócsai László Bilincses gyűjtőgenje ellen játszottam. Első partiban nagy meglepetésre sikerült nyernem: egy Sivatagi teknős létrejötte után jött a szokásos kombó. Első parti után sokat gondolkodtam, hogy kivegyem-e a húzó és kereső lapokat, de jobbnak láttam betenni a Pihenőket. Itt jöttem rá, hogy 3 db Nerub csendvarázs kimaradt a kiegészítőből. Sajna a 2. meccset simán elbuktam, mert nem húztam jól, és kijött a kombója. A 3. meccsen se húztam jól, ráadásul hibáztam, hogy átadtam a kezdést. Húztam kezdő kézre Barátságos és Szánalmas teknőst is. El kellett volna kezdenem és az újrahasznosításokkal kontrollálni a gyűjtőjét, amíg nem húzok szabálylap semlegesítést. Így sajnos hamar kijött a kombója és 2-4 lett. Összességében 1-1.
A 3. fordulóban Bubu epikus legendás lényei ellen játszottam. Első fordulóban húzott 2 darab Quwarg hangyabűvölőt, de ez se volt neki elég a győzelemre. A második és harmadik meccsen egy Mnhúmenisz segítségével majdnem nyert, viszont vissza tudtam jönni mindkét meccsen, így 6-0 lett. Összességében 2-1.
A 4. fordulóban Zsolt atya Hálócsapdája ellen játszottam. Sokat teszteltem vele és tudtam, hogy ellene jó a paklim. Gyakorlatilag minden meccsen kijött a Sivatagi teknős, utána meg a kombó. Így lett 6-0. Összességében 3-1.
Az 5. fordulóban Berczi Balázs epikus angyal deckjével kerültem szembe. Vele is sokat teszteltünk. A tesztelésen 2-4 lett neki 6 meccsből, de sokszor jól húzott. Én kezdtem kétszer és gyakorlatilag az nyert, aki kezdett. Az első meccsen szerencsére nem húztam Solisart, és a húzott Taktikust is el tudtam dobni a Gárdistának. Így lett 4-2. Összességében 4-1.
A 6. fordulóban Mészáros Gábor Csatamezője ellen játszottam. Végre örülhettem, hogy nem fölöslegesen játszok Taktikussal és mondok le 10 lapról a sideomból. Az első meccsen ő kezdett és nem húztam jól. Előnybe került, viszont sikerült visszajönnöm sok követő visszakapcsolás után. De ez se volt elég: a döntő pillanat az volt mikor létrejött egy Rozoga lebújom és mind a 4 lap a kezében counter volt. A második meccsen könnyen sikerült győznöm a lapelőny és a kezdés miatt. A harmadik meccset ő kezdte és szerencsémre első körben nem tette ki az Immúnis Krakochot, így egy passz után első körben kijött a kombó, és sikerült nyernem 4-2-re. Összességében 5-1.


Mi történt a 2. napon?
A második nap epikus goblinnal játszottam.
Az 1. fordulóban Buzás Norbi mirror paklija ellen küzdöttem. Az első meccset ő kezdte, simán nyert. A második meccset én kezdtem, simán nyertem. A harmadik meccset ő kezdte és nagyon jól húzott. Volt egy Hátbaszúrásom, ami kapott egy Szemétdombot. Innen azt gondoltam, hogy nincs esélyem. Az utolsót, ha én kezdtem volna, akkor is lehet, hogy Norbi nyer. 2-4 lett. Összességében 0-1.
A 2. fordulóban Benke Róbert kék Bilincse ellen játszottam. Az első meccsen nagyon sok blankot húztam, de nem dobtam be egyből. Próbáltam lehordázni, de nem sikerült. Side után minden lapom bilincs kompatibilis lett. A második játékban jött A butaság terjedése és egymagában megnyerte a partit. A harmadik meccs előtt Robi mondta, hogy neki is van A butaság terjedése nevű lapja, amit úgy hívnak Mentális tortúra. Ezt sajnos fel is húzta és az első körben kidobatta a P.O.L.O.S.K.A. lapot a kezemből. Ez szerencsére neki kevés volt, és sikerült megnyernem a meccset a Moa fényvető segítségével. 4-2. Összességében 1-1.
A 3. fordulóban Brandt Gergely epikus blokkoló paklijával kerültem össze. Ellene az volt a kulcs, hogy sose tudott leblokkolni, és mindig lapelőnybe kerültem. Az első partiban kiterültem, 1 volt a max VP-m és a VP-m is. A Brutálgeddonnal vissza tudott volna jönni, amit be is húzott, de volt egy Antimágikus goblinom az asztalon. Az utolsót nem tudtuk lejátszani, 5-1-re nyertem. Összességében 2-1.
A 4. fordulóban újra kaptam egy kék bilincset, amivel Jufe játszott. Az első meccsen megint sok blankot húztam, viszont megpróbáltam lehordázni. Egy counter csatát már majdnem megnyertem, de sajna 0-ból egy Tűztombolóval vissza tudott counterelni. Végül bedobtam. Megint side, megint teljesen kompatibilis deck. Így a 2-3. meccset sikerült megnyernem. Mindkét meccsen a Moa fényvető segített sokat. 4-2-re nyertem. Összességében 3-1.
Az 5. fordulóban Dönczi Krisztián Tharr A semmi mesterés deckjével játszottam. Mind a három meccsen jobban húzott, mint én és 6-0-ra nyert. Összességében 3-2.
A 6. fordulóban Ócsai László zöld Manafamilliárisával játszottam. A kulcs az volt, hogy mind a 3 meccsen törtem a követőjét. Az első meccsen egyszer hibáztam és ez a meccsbe került. Szatival le tudtam volna szedni csontból egy Megtért vámpírt, amikor 3-3 VP-nk volt, és még lapot is húztam volna a csontköltésre A goblinok megmentője miatt. Azonban nem cselekedtem. Utána Laci elköltött még 1 VP-t. A második meccsen kipörögtem, tele volt az asztalom, Lacinak csak egy Rücsije volt a gyűjtőjében. Passzoltam, hogy a következő körben nyerhessek. Viszont ő húzott egy Gyilkos mókust, amivel leszedte az asztalom. Nem örültem, szerencsémre a fordítás után megint ki tudtam pörögni, ezzel megnyertem ezt a meccset. Az utolsó meccsben lapelőnybe kerültem és onnan már nem tudta visszahozni: 4-2. Összességében 4-2. 9 győzelemmel 3 plusz ponttal negyedikként vártam a top 16-ot.


Hogyan alakult a 3. nap? Mik voltak a legemlékezetesebb pillanatok?
Szombaton este és vasárnap reggel Aranyi Ákossal átbeszéltük az összes draftolható lapot. Illetve mondott nekem egy koncepciót, hogy a fehér-kék-piros-fekete erős lehet, de a feketét le lehet cserélni barnára is. Nekem pont a fehér-kék-piros-barna színeket sikerült kiszednem. A draftom álomszerű volt. Nagyon sok picknél 4-5 erős lap közül kellett választanom. Ilyen draftom még sohasem volt életemben. Egy Solthunis, elemi dzsinnt továbbadtam, ami hiba volt, mert nem jött vissza. Helyette Tűzmágusbarlangot vettem ki, amiből végül 4 darabot tudtam kiszedni. First pickem egy Szottyantó volt, amihez később még jött 1 Buckaquwarg is. Ezen kívül még 4 ritkám volt: 1 Mnhúmenisz, 1 Hiei, 1 Raquel haragja és 1 Törpe ellentámadás. A deckem alapját még 2 Főapát és 3 Gyógyító rúna képezte, amit csak az elődöntőben és a döntőben használtam.
A csoportkör 1. meccsét Dönczi Krisztián ellen játszottam. Az első meccset kezdtem és könnyen sikerült nyernem. A második meccsen nem húztam jól, mert húztam 3 db Agyaghadsereget és ki is kaptam emiatt. Az utolsó körömben egy topdeck miatt majdnem sikerült visszajönni, de az ellenfelem a körében pont 0-re sebzett le. A forduló után a pakliból kivettem 1 db Agyaghadsereget. Másik hibám az volt, hogy nem sideoltam be az Izmos pegazust, mikor tudtam, hogy az ellenfelem fog kezdeni. Az utolsóra nem jutott idő, így 3-3 lett. Összesítésben 4 pont.
A csoportkör 2. meccsét Varga István ellen játszottam. Az első meccsen nagyon gyorsan kiterültem és úgy gondoltam, innen simán megnyerem. Balszerencsémre jött egy Dűneelf nagyherceg, ami ledermesztette az asztalom, utána jött még egy, és csak nagy nehézségek árán sikerült nyernem. A másik két meccsen is a Dűneelf nagyhercegek domináltak, de végül sikerült nyernem 6-0-ra. Összesítésben 7 pont.
A csoportkör utolsó fordulójának párosítása után úgy nézett ki, hogy csak úgy nem jutok be a legjobb 8-ba, ha kikapok Makó G ellen és Fec nyer, valamint Kurunczi Dávid legyőzi Dönczi Krisztiánt. Ebben az esetben Makó G és Fec simán továbbjut, mi pedig 3-an 7 ponttal álltunk volna, hármunk közül valaki nem jutott volna be a top 8-ba. Szerencsémre erre nem került sor, mert DK nyert. Ráadásul Makó G-t sikerült 4-2 legyőzni. Összesítésben 10 pont.
Második helyen jutottam tovább a csoportból, mert Krisztiánnal minden statisztikánk megegyezett. Az előző kétnapi ellenfél pont miatt csúsztam hátra.
A negyeddöntőben Ország Gergő ellen játszottam. Mind két meccsen behúztam a ritka lapok nagy részét, így gyorsan nyertem 2-0-ra.
Az elődöntőben Horváth Dávid ellen játszottam. Az első meccset ő kezdte. Majdnem sikerült nyernie, de egy topdeck Buckaquwarg segítségével sikerült visszajönnöm. Sajnos előtte hibáztam, mert lelőttem a Szottyantóját, amivel ki tudta semmizni, amit vissza szerettem volna hozni. A következő körben megint visszajött a játékba és majdnem megint meghaltam. Ekkor egymás után még 3x topdeckeltem, mindig azt húztam, amit kellett: Raquel haragját és Főapátot. Nagy szerencsével sikerült nyernem. A második meccset én kezdtem és jól húztam, így sikerült 2-0-ra nyernem.
A döntőben Moschnitzka Ádámmal játszottam. Az első meccset ő kezdte és nyert. A másodikat én és nyertem. Erről nem írok többet, mert lesz róla videó. A harmadik meccset Ádám kezdte és kiterült. Szerencsémre itt is topdeckeltem egy Főnix tüzét, egy kör alatt sikerült nullára ütnöm. A negyedik meccset én kezdtem, de nem húztam olyan jól. Volt egy kör, amikor tudtam volna nyerni, de nem mertem, mert féltem a beleszólásoktól. Viszont Mosi következő körben szétpörgött és megnyerte ezt a meccset. Jött az utolsó mindent eldöntő játék. Mosi kezdett, viszont én álomszerűen húztam: 2 Főapát, 1 Buckaquwarg.
Szerencsére nem húzott pörgést, így sikerült mindent megoldanom. A 3. körben pedig sikerült 2 Főapát és 1 Buckaquwarg kombójával nyernem. Ezen a napon minden meccsen volt kötelékem a Mnhúmenisznek, kivéve a döntő első 4 meccsén.
Az elődöntő után Mosi győzelmét vártam, mert nem szerettem volna úgy kikapni Krisztiántól, hogy A bajnok manifesztációját egyszer vagy többször rám tépi.

Milyen érzés, hogy nemzeti bajnok lettél?
Nagyon boldog vagyok, örülök, hogy végre sikerült győznöm.

Mi a terved a HKK-ban a jövőre nézve? Folytatod az aktív versenyzést? Ott leszel jövőre is a Nemzetin?
A tervem ugyanaz, mint eddig. Folytatom az aktív versenyzést. Folytatom a vidéki versenyek szervezését. Természetesen ott leszek a következő Nemzetin is. A célom ott is a legjobb 16-ba jutás lesz.

Köszönjük az interjút, és gratulálunk még egyszer!

Dani Zoltán

Létrehozás: 2021. november 2. 12:19:08
Utolsó frissítés: 2021. november 3. 11:07:00
Nyomtatási forma


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2024
E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.