Vissza a Főoldalra
 

Hírek, változások
Mi is az a HKK?
Hogyan kezdjek játszani?
Megjelent kiegészítők
Teljes szabálykönyv
HKK Kódex
Sorsoló program
Őslich szabályok
HKK-t forgalmazó boltok
HKK klubok
Lapkereső (új)
Lapkereső (régi)
Új Nemzedék lapok
Tiltott és módosított lapok
Versenykiírások
Lezajlott versenyek
Mai versenyek
Profi pontok és versenyzők
Szintlépés
Hatalom Szövetsége
Hatalom Szövetsége tabella
Nemzeti bajnokság
Kiemelt vidéki versenyek
Versenyszabályok
Versenyszervezőknek
Chat, üzenõfal
Fórumok
Szavazások
HKK találkozó
Legendás cél
Toplisták
Pakliszerkesztő (új)
Pakliszerkesztő (régi)
Pakliszerkesztő (régi mobilos verzió)
Megosztások
Memóriajáték
Memóriajáték - Alfa
Kerátor Műhelye
HKK 20 Puzzle
HKK Puzzle
Beholder Labirintus
Mini-szójáték
HKK Blog
HKK Toborzás
HKK Védnöki Program
AK Archívum
Paklileírások
Írások, novellák
TF és ŐV könyvek
Letöltés
HKK Videók
Gyakori kérdések
Kérdezz-felelek
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
Alfa pakli - Mágusok március 16.
Alfa pakli - Druidák március 16.
Alfa pakli - Boszorkányok március 16.
A pillanat képe
Raia előtt
(Túlélők Földje)
Küldd el képeslapként!
Raia, a Napisten követői a jóság teljes elkötelezettjei. Messziről megérzik a gonoszt. Oltáraik a felkelő napot szimbolizálják, szívük az örök jóakarás lángjával ég.
Nézz szét a galériában!
Legendák Viadala 2024 videók
Manaszipoly zén bemutató
HKK Időutazás: Kreátor Műhelye
Ajándéksorsolás május + áprilisi eredményhirdetés
Tavaszi MondoCon 2024. 04. 27.-28. – Eredményhirdetés

A lista folytatása...
Országjáró feladat 2023
Országjáró feladat 2022
Országjáró feladat 2020
Országjáró feladat 2019

A lista folytatása...
Lapötletek (64965)
BEHOLDER bácsinak kérdések !!! (8143)
Manaszipoly zén bemutató (11)
Excelsior (1003)
HKK Időutazás: Kreátor Műhelye (13)
HKK kérdés? (47092)

További témák...
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 

Interjú – 2022. Nemzeti Bajnoka, Bögös Dániel

Szia Dániel! Ezúton is gratulálunk a XXVI. HKK Nemzeti Bajnokságon megszerzett bajnoki címedhez. Régóta játszol már HKK-t, így nyilván sokan ismernek, de azért kérlek, mutatkozz be az olvasóknak! Mióta játszol a HKK-val? Ha jól látom, az első versenyrészvételed 2014-ben volt.
Szia! Köszönöm szépen a gratulációt! Bögös Dániel vagyok, egri HKK játékos. 2014. nyarán játszottam legelőször HKK-val, azonban már korábban el-el gondolkoztam azon, hogy elkezdjek HKK-zni, de végül azért nem vágtam bele már korábban a játékba, mivel akkoriban nem lett volna kivel játszanom. Viszont a Beholder egy másik játékával, a Végzetúrral játszottam kisebb-nagyobb megszakításokkal kb. 2008-tól 2015-ig és amikor 2014 nyarán barátommal, Kovács Barnabással a Végzetúr miatt részt vettünk a nyári Beholder Találkozón, akkor Barnus felvetette, hogy kipróbálhatnánk a HKK-t. Így vettük meg ekkor az első HKK kártyacsomagunkat, ironikusan 1-1 Végzetúr Alappaklit. Engem egyből beszippantott a játék, egy egész nyarat foglalkoztam a játék szabályainak tanulmányozásával. A nyár folyamán több csomagot is vásároltunk, majd ezekből állítottuk össze teljes tapasztalatlanságunkkal az emeletes, több mint 100 lapos paklijainkat, amikkel játszottunk egymás ellen. Ezt követően 2014. szeptemberében a középiskolában hamar kiderült, hogy egyik osztálytársam, Barta Ricsi már régebb óta HKK-zik, így hát elkezdett tanítgatni minket Barnussal, illetve paklit is állított össze számunkra amikkel versenyen is tudtunk indulni, így jutottam el első versenyemre Egerben, 2014. szeptemberében. Egy a mai napig kedvenc kombómra építő paklit kaptam, A kalandozók védőszentje követővel a Crimson + 2 Halafírre építő kombó paklit. Magán a versenyen nagyon rosszul szerepeltem, viszont kárpótolt, hogy Szarvas Attila ellen, aki ekkor legfőbb követőzött, egyszer kijött a kombó, és sikerült vele nyernem egy meccset, így csak 2-1-re kaptam ki tőle. Egyébként az első önálló paklim egy A kalandozók védőszentje + Lassan járj! koncepció volt amit sokáig forgattam, és azért is emlékezetes számomra, mert életem első versenyét és UR-ét is egy ilyen paklival nyertem.

Látom, hogy az elmúlt 8 évben elég sok versenyen részt vettél. Mennyi idő töltesz heti átlagban a HKK-val, és hány versenyre jársz havi átlagban?
Nálam ez nagyon változó. Vannak olyan periódusok amikor nagyon sok időt töltök HKK-val, pl. egy Nemzeti előtt, és van, amikor hetekig nem is jut eszembe vele foglalkozni. Azonban mind pakliépítés és optimális játék terén is igencsak maximalista vagyok, szeretem a legtöbbet kihozni az általam kigondolt koncepciókból. Így hát 1-1 versenyre eléggé sokat szoktam agyalni 1-1 új paklin, vagy már meglévő paklimnak a legoptimálisabb összetételén, szabadidőmben vagy akárcsak utazás közben is. Az elmúlt 1 éves időszakban egyébként viszonylag sok versenyen voltam magamhoz képest, ennek legfőbb oka az volt, hogy a tavalyi Nemzetit követő HSZ félévben sokáig esélyesnek éreztem magam annak a félévnek az 1. helyére, és szerettem volna minél többet megtenni érte, hogy minél jobb helyezést érjek el abban a félévben. Az elmúlt félévben pedig főként nyártól kezdve igyekeztem felkészülni az idei Nemzeti Bajnokságra. Na meg persze a HKK-s közösség miatt is szívesen járok minél több versenyre, egyik legjobb barátommal, Sallai Gáborral pl. ilyenkor szoktam leginkább találkozni, illetve együtt játszani, tesztelni 1-1 verseny előtt és magán a versenyen is.

Mely versenyformátumokat szereted a legjobban, melyeket kedvelsz kevésbé?
A korlátozottabb, a hagyományostól minél inkább eltérő, illetve a pakli építés terén minél több kreativitást igénylő versenyformátumokat szeretem a legjobban, pl. Az egyszínűség egyedisége (Káosz) vagy Tiltott mágia (ÚN). Kimagasló kedvencem viszont a draft, szerintem ez a formátum épít a leginkább a logikára és a tudásra, illetve ez mellőzi leginkább a szerencse szerepét. Ezzel szemben a hagyományos formátumot szeretem kevésbé.

Van kedvenc paklid?
Bizonyára akik kicsit is ismernek tudják rólam, hogy kedvencem a mindenféle drágítós koncepció, ezen belül is a Lassan járj! és a Hegymélyi keltető szabálylappal felálló paklik. A legjobban ezeket is egy tempó követővel szeretem játszani, ha tehetem. Az utóbbi pár évben kimagasló kedvencemmé vált a Lassan járj! + Tharr követővel felálló tempó pakli, ami ebben a verzióban gyakorlatilag az én találmányom. Sok éve forgatom már ezt a fajta paklit. Legelőször még 2019-ben kezdtem el az akkori elődjével játszani, amit akkor még Lassan járj! + ZV-s tárgy követővel raktam össze. Ezzel a koncepcióval legelőször tudtommal Zsolt atya kezdett el játszani, ő volt az atyja az első verziónak, nekem viszont akkor tetszett meg, amikor 2019-ben Egyed Dávid nyert vele egy versenyt. Átalakítottam a saját verziómra, és amellett, hogy ezzel a paklival sikerült abban az évben kvalifikálnom a Nemzetire, később szintén ebben az évben az 1. napra is ezt az összeállítást vittem, és javarészt ennek a paklinak is köszönhetően sok év után ekkor kerültem be újra a legjobb 16 közé. Közvetlenül ezután tiltották a tárgy követőt, de nekem hamar jött az ötlet, hogy Tharr követővel és az ÉI-s ritka moa trióval egész hatékonyan lehet helyettesíteni a kiesett tárgy követőt. Szóval azóta fejlesztgetem, korszerűsítgetem és tökéletesítgetem ezt a koncepciót. Mostanra pedig kissé a "saját gyermekemnek is érzem", és büszke vagyok rá, jó látni, hogy mások is szívesen forgatják, és viszik el még a mai napig is 1-1 versenyre szintén élvezve az ezzel a paklival való játékot.

Mi volt a célkitűzésed a Nemzeti előtt? Milyen eredményre érezted magad képesnek?
Ezelőtt a Nemzeti előtt eddig háromszor sikerült bejutnom a 3. napra, a legjobb 16 közé, viszont onnan még egyszer sem sikerült továbbjutnom a legjobb 8 közé, így hát ez volt a célkitűzésem, hogy megugorjam most ezt a lépcsőfokot, és bejussak a 2022-es Nemzetin a legjobb 8 közé. Ezt az eredményt éreztem magamtól reálisnak is. Viszont hozzátenném azt is, hogy volt egy olyan érzésem, hogy ezen a Nemzetin a Jó Isten erősen fog pártfogolni és segíteni, akár az 1. helyig is. Ez az erős megérzésem és meggyőződésem miatt mertem végül a Nemzeti előtti tippjátékon is magamat tippelni leendő Bajnoknak, ezzel egyfajta bizalmat szavazva Istennek.

Hányadik olyan bajnokság volt ez, amin részt vettél? Mik voltak az élményeid az eddig Nemzeti Bajnokságokon?
A 2015-ös Nemzeti Bajnokság óta minden évben sikerült kvalifikálódnom, és csupán egy Nemzeti Bajnokságot hagytam ki, a 2021-eset, tehát a 2022-es volt a 7. Nemzetim amin részt vettem. A 2022-eset leszámítva számomra a 2015-ös Nemzeti volt a legkedvesebb és a legemlékezetesebb, amikor szinte teljesen ismeretlenül, szinte kezdőként sikerült az 1. napon döntőznöm, majd ott döntetlent játszva veretlenül teljesítenem az 1. napot, és javarészt ennek köszönhetően aztán bejutnom a legjobb 16 közé. Ráadásul úgy, hogy akkor még 1 éve se versenyeztem. Egyébként maga a pakli is nagy meglepetésnek számított, Lépéselőny + Törpe-Gnóm Glion paklit vittem, amit esze ágában sem jutott senkinek vinni, abban az évben a Sokszínűség szabálylap számított a meta egyértelmű csúcsragadozójának. Ha jól emlékszem, 13-an is ilyen koncepcióval indultak, és esélytelennek tűnt egy 3 lapos kezdéssel felálló pakli abban a metában. Emlékszem mindenki csodálkozott, hogy mindezek ellenére milyen hatékonyan szerepeltem az 1. napon, a verseny végén még interjút is készítettek velem. De az ezt követő 2. nap, ahol Sokszínűség volt a formátum, is emlékezetes volt számomra. Itt egy A kalandozók védőszentje + Lassan járj! paklival igyekeztem helyt állni. Ezután eredménytelen 3 évnyi Nemzeti következett, nem készültem igazán ezekben az években a Nemzetire, és versenyekre se túl sűrűn jártam akkortájt, az egyik évben olyan is előfordult, hogy a Bajnokság előtti napon raktam össze nulláról a paklit, amit másnap vittem versenyre. A közösség és játék élmény természetesen ezekben az években is kárpótolt, illetve drágításon kívül sok másfajta paklit is volt lehetőségem kipróbálni. A 2019-es Nemzeti Bajnokság is emlékezetes számomra, ekkor jutottam be először úgy a top 16-ba, hogy készültem is a 3. napi draft versenyre. Hiába estem ki itt a top 16-ban, az vigasztalt, hogy végül az ebben az évben ismételni tudó bajnok, Makó Gergely ejtett ki, illetve hogy az ebben az évben szintén döntőző, 2. helyezettet, Sallai Gábort meg tudtam verni a csoportkörök során, ami Makó Gergelyen és rajtam kívül senki másnak nem sikerült. Szóval szerintem maga az ez évi draft paklim volt olyan erős, hogy egy kicsit jobb sorsolással oda tudtam volna érni a top 8-ba is akár. A 2020-as Nemzetin viszont hiába jutottam be a top 16-ba, abban az évben ugyanis nem sikerült túl jól a draftom, és nem játszottam a legjobban sem, így megérdemelten estem ki a top 16-ban.

Mit gondolsz, miért sikerült ilyen remekül a nemzetis szereplés? Mik voltak a legfontosabb dolgok a győzelmedhez vezető úton?
Azt hiszem, hogy az összeszedettség, a strapabíróság, illetve a mentális felkészültség nagyon sokat számítottak, főként a 3. napon. Illetve kiemelném még a megfelelő mennyiségű és minőségű alvást is mind a 3 napon, azt hiszem ez is elengedhetetlen volt ahhoz, hogy az igazán szükséges helyzetekben optimális döntéseket tudjak hozni.

Milyen paklival indultál az 1. napon, és milyen eredménnyel? Mesélj az 1. napi élményeidről!
Nem meglepő módon Lassan járj! + Tharr követővel indultam az 1. napon, a meta függvényében a legoptimálisabbnak vélt verzióra igyekeztem összerakni. Úgy voltam vele, hogy mező ellen még sok lapot rásideolva is igen nehezen tudnék nyerni, szóval végül elengedtem a mező elleni készülést sideból, és igyekeztem minden más ellen jónak lenni side után. Így került be pl. a sideba a Vlagyimir ítélete, és az akár ezt a lapot is keresni tudó Kisebb kívánság a lassabb, gyógyulásra építő paklik ellen, mint pl a Tábori adó + Harangmester, vagy a különböző verziójú titkárok ellen. De készültem még sideból 5 lapok ellen Felzárkózással, ha kezdek, ha nem kezdek akkor Magányos küklopszokkal, sok ősmágiás lapot tartalmazó paklik/sideok ellen Ősi mágiazabálóval, illetve bilincsek, börtönök és gyűjtőgen ellen igyekeztem még készülni sideból több lappal. A paklit a sok nekron miatt, hogy idő előtt el ne fogyjon végül 63 laposra raktam össze. Úgy éreztem, hogy 6/4-re elégnek kell lennie a paklinak, még ha kapok is 1-2 mezőt akkor is.


Az 1. fordulóban egyből megkaptam Dönczi Krisztiánt ellenfélnek, és itt indult is mindjárt a szerencsém, ugyanis elmesélte, hogy nagyon vacillált, hogy mezővel vagy A semmi mesterével induljon, és végül reggel cserélte ki a mezőt A semmi mesterére. Az első meccsben megdobta a kezdést, a második körében kirakott egy Goblin katapultőrt, majd törte a követőmet, az én 2. körömben viszont ki tudtam tenni egy Ker-kalakot ami leszedte a goblint, majd egy Nagyobb ködszilánkot is. Mivel nagyon kevésben is élt, így ezt be is dobta. A sideja alapján nem igazán készült járjak ellen, így viszonylag egyszerűbb volt a dolgom sideot követően is. A 2. meccsben egy saját követő törés utáni besideolt Vlagyimir ítélete szállította ki a kezét és az életpontját egyaránt, be is dobta. A harmadikra már nem igazán emlékszem ellene, de azt is megtudtam nyerni. (Összesítettben 1/1.)

A 2. fordulóban Jana ellen játszottam, aki fókusz meglelése + antimág raksi paklival játszott. Ez elég kedvező matchupnak bizonyult számomra, ugyanis bármi beleszólás vagy háló nélkül pöröghettem ellene, az egyik meccsünkben egy dupla Moa fegyvergyár + dupla Nagyobb ködszilánknak köszönhetően pl. 6 lapot is kiraktam ellene az első körömben. Miután az első kettőt nyertem ellene a 3. meccsben nem tudtam átmenni az elején kitett Krakochán, se Krakochot, se Barlangi dzsinnt nem húztam ellene, így ebben a meccsben szép, lassan fel is őrölt végül. (Összesítettben 2/2.)

A 3. fordulóban Varga Krisz ellen játszottam, aki még az akkor nerfeletlen és tiltatlan Mennyek úrnőjés kombóra épített Gyógyítás fájdalmával és Vlagyimir ítéletével. Az első meccsben hamar megtudtam ellene indulni, és viszonylag gyorsan a 3 őrangyalon át tudtam magam verekedni. A 2. meccsben nagyon rosszul húzott, amikor ledobattam a kezét egy Vlagyimir ítéletével, akkor láttam, hogy 3 Gyógyítás fájdalmát is szorongatott a kezében, így ezt a meccset is be tudtam húzni. A 3. meccsben pedig végül egy be általa betopdeckelt Vlagyimir ítéletének köszönhetően kijött a kombója, így tehát szépíteni tudott. (Összesítettben 3/3.)

A 4. fordulóban Mofe ellen játszottam, aki Tábori adó + Harangmesterrel tolta. Ez side előtt nekem rossz matchup, mert csak sideban játszottam Vlagyimir ítéletével. Viszont az 1. meccsben sikerült a háló ellenére gyorsan kiépülnöm, amit először 1, aztán egy újabb kiépülésemet követően még 1 (akkor még nerfeletlen) Gábriel torolt meg, ezen el is ment ez a meccs. Side után sikerült Vlagyi ítéletet húznom, így hiába rakott ki idejekorán egy UR bűbájt, egy kör alatt be tudtam sebezni az ítélet segítségével eleget. A 3. meccs is hasonló forgatókönyv szerint zajlott, az ítélet tett pontot a meccs végére, így sikerült fordítanom 2-1-re. (Összesítettben 4/4.)

Az 5. fordulóban Egyed Dávid korlátozása ellen játszottam, aki gyűjtőgenerálásra épített. Itt side előtt az 1. meccsben nagyon rosszul topdeckeltem, vagy háromszor egymás után húztam countert amikor megindulás kellett volna, így szépen lassan felőrölt aztán. A 2. meccsben nagyon jó kezdőkezet húztam, az első körben kitettem a korlát miatt egy kreatívot, jött egy manából egy Jim bim, majd 3 zsz-ből a nagy barátja, egy Barlangi kvarcdzsinn, ami visszarakta a kis barátját, így 7-et ütve, 2 lappal a kezemben zártam az első körömet, be is dobta Dév. A 3. meccsben is sikerült jól húznom, el tudtam dobni a behúzott misztikust a korlátnak, így két Krakoch maradt a kezemben, egyet ki is raktam, a másikat kidobatta egy Varázsrépával, de ekkor még ugye nerfeletlen volt, így a 2. körben előkeresve a 3.-at, már két Krakochkal nézett szembe Dév, amin nem tudott igazán átmenni. Egy ideig azért tartotta magát, időkristállyal jó tempóban ki tudta dobatni az éppen bekeresett Kyberemet, de erre pechjére be topdeckeltem a másik Kybert sok manánál, így ez maxosan kijőve megpecsételte a sorsát, beütöttem vele és a két Krakoch-kal együtt eleget, így itt is fordítani tudtam 2-1-re. (Összesítettben 5/5.)

A 6. fordulóban Ádám Levente teknős epikusával játszottam, az 1. meccsünk fent van Youtubeon is, ha esetleg valakit érdekelne. Itt egyébként elég pechesen húztam, de valahogy sikerült a végére a paklimat elfogyasztva eleget beütnöm egy Ker-kalak + Kvarcdzsinnel, neki se volt igazán megindulós keze, illetve kirakott 3 Teknős gárdistát, de ez nem bizonyult elégnek. A 2. meccsünk eléggé elhúzódott, itt annyira emlékszem, hogy a meccs egyik pontján olyan sok counter volt a kezemben, hogy még egy termo halálsikolya mellett is túl tudtam counterelni, aztán a meccs végén egy Brutálgeddon pecsételte meg a sorsát, ami ellopott egy USZK-t és egy Varázskertet, és a kertből bekért Varázsborsót pont kitudtam tenni, majd betudtam vele és még valamilyen lénnyel ütni eleget. A 3. meccset már elkezdeni sem maradt időnk. (Összesítettben 6/6.)

Így tudtam hibátlanul szerepelni az 1. napon. Már itt erősen feltűnt, hogy a jövőben alapból be fog férni a Vlagyimir ítélete a pakliba. Sőt, erre kifejezetten érdemes lesz építeni a paklit, pláne a 2019-es lapok kirotálódását követően.

Mi a helyzet a második nappal? Akkor mivel játszottál?
4 lapos keltetővel indultam a 2. napon. Előzetesen barna, kék és világoszöld színekkel próbálgattam a paklit, de időközben a zöldet lecseréltem lilára, mert az masszívabbnak tűnt. Szerintem jó döntés volt, többen is, akik szintén ezt a paklit hozták, tettek engem követve ugyanígy.

Az 1. fordulóban egyből egy mirrort kaptam, Buzás Norbit. Itt nagy küzdelmek árán tudtam végül nyerni 2-1-re. Az idő lejártakor sebeztem be az utolsó sebeket egy Ker-kalak segítségével a 3. meccsben. (Összesítettben 1/1.)

A 2. fordulóban Várnai Péterrel játszottam, Roxot hozott. Amikor már megtudtam, hogy ellene játszok, akkor tudtam, hogy döntetlent fogunk jó eséllyel játszani. Ellene nagyon ritkán tudok más eredményt elérni. Az első meccsben fel tudtam őrölni viszonylag gyorsan. A 2. meccsben is jól álltam, mert kiürült, de egy jó topdeckel fordítani tudott, a harmadikat természetesen, ahogy ellene lenni szokott, nem volt időnk lejátszani. (Összesítettben 1,5/2.)

A 3. fordulóban Bärnkopf Bálint ellen játszottam. Mivel együtt beszéltük meg kb. az egész paklit, és nagyon sok tanáccsal elláttam őt a pakliépítés terén (na meg persze azért ő is engem), ezért szinte teljesen ugyanazzal a paklival indultunk 1-2 side lap eltéréssel. Az első meccsben tempósan kezdett, hamar szépen kiépült. Utána viszont az asztalról kiépült erőforrás lapjait szépen-lassan megtudtam oldani. Arra emlékszem, hogy 1-1 burástya berzerker dolgozott mindkettőnknél sokáig. Az élete miatt el kellett valahogy játszanom az övé mellett, de végül sikerült fölé kerekednem, és visszahozhatatlanul kiépülnöm. A 2. meccsben aztán sikerült egy számomra eléggé szerencsés helyzetet megélni, ugyanis Bálint kitette - mit sem sejtve - az egyetlen paklijában lévő varázslatot, egy Előnyt a semmiből. (Ezt a lapot én tanácsoltam neki, hogy használja a benne lévő szinte ingyen kör végi lapelőnye és pakli szűkítés miatt.) De pechjére a kezemben volt a side után bent maradt egyetlen egy varázslat counterem, egy Antimágikus goblin, így megakadályozva a kirakott varázslatát. A nagy tempó hátránya miatt ez pontot is tett a meccs végére. Ezen a ponton Bálint kicsit ideges is lett, teljesen érthetően, és azt mondogatta, hogy ilyen szerencsével nekem kell lennem az ezévi bajnoknak. Viszont akkor még egyikünk sem sejtette, hogy milyen prófétai jóslat is volt ez a részéről. A 3. meccset el is engedte, egy kis pihenőre volt szüksége a 2. meccsben történtek után. (Összesítettben 2,5/3.)

A 4. fordulóban Jufe ellen játszottam, aki az én nagy meglepetésemre, de annál nagyobb örömömre Lassan járj! + Tharr követővel játszott. Én is gondolkoztam rajta, hogy erre a napra is ezt hozzam, sőt, el is vittem egy verzióját egy versenyre, de végül elvetettem, ugyanis a keltetőt erősebbre összerakhatónak éreztem. Itt arra emlékszem, hogy az első meccsünk nagyon kiélezett volt, egy kezdőkézre felhúzott Csökevényes burástya miatt követőt mertem törni, de ez nagyon kockázatosnak mutatkozott, és mint kiderült értelmetlen is volt, mert egy darab barna lapot nem húzott Jufe. Később a meccs folyamán egy token termelő lapból egy Moa torpedót kért, ami különösen izgalmassá tette a meccset, de lent volt egy Rynthusom, ami tudott gyógyítgatni. Így valahogy életben tudtam maradni. Arra emlékszem, hogy egy idő után mindketten kezdtünk elfogyni, amikor jött nálam egy Burástya berzerker, amit kénytelen volt megfogni egy Sárkány könnyeivel, aminek pont be kellett áldoznia a Moa torpedóját, mert nem fért ki 1-2 mana híján manából. Utána nem emlékszem, hogy pontosan mit húzott már, de arra igen, hogy 3-at kellett még rajta sebeznem, amit egy betopdeckelt Koontinumfabrikátor tett lehetségessé azáltal, hogy visszavetette a gyűjtőmből a Csökevényes burástyát. A 2. meccsben én kezdtem, és míg ő nem húzott túl jól, én húztam egy Sza-tit vagy egy Tian-krist, így ez a meccs hamar egyoldalúvá vált. A 3. meccset nem maradt időnk végig játszani, így ez 5-1 lett nekem. (Összesítettben 3,5/4.)

Az 5. fordulóban Béres Gergely ellen játszottam, aki Legendás pegazussal volt, szerintem a formátum legerősebb paklijával. Már az első meccsben felhúzta kezdőkézre kb. az összes keltető kompatibilis lapját, mint pl. Móka és kacagást, ráadásul a kezdést is megdobta, úgyhogy nem sok esélyem volt. A 2. meccsünkre így, egy év távlatából már nem igazán emlékszem, de arra az egyre igen, hogy itt is nagyon jól húzott ellenem. A 3. meccsben sikerült megakadályoznom a pörgését, és szépítenem egy Grobox segítségével. Ezt még nagy nehezen meg is tudta oldani, de utána akkor kerültem igazán nagy előnybe amikor egy Burástya berzerkerrel le tudtam szedni a saját Alattomos fattyamat, ami előtte egy Nagyobb ködszilánkot szedett le. Így ki tudtam dobatni az utolsó lapját, az izomra pedig megindulást tudtam húzni. (Összesítettben 3,5/5.)

A 6. fordulóban Varga István 2.-vel játszottam, aki Semmi mesterével játszott. Az 1. meccsünkben ha jól emlékszem nem igazán sikerült behúznia túl sok keltető kompatibilis lapot, és láthatóan nagyon el is fáradt már ekkora. Azért így sem egyszerűen, de sikerült végül felé kerekednem. A 2. meccsben is egész hamar szépen kiépültem egy Hendiala familiárisának köszönhetően, úgyhogy hamar be is dobta ellenfelem. A 3. meccsünkre már nem emlékszem. (Összesítettben 4,5/6.)

Így életem eddigi legjobb 2 napi teljesítésével, magasan 1. helyről jutottam be a top 16-ba, és 3 pontot hozva várhattam a 3. napot.

Hogyan alakult a 3. nap? Mik voltak a legemlékezetesebb pillanatok?
Több drafton is volt szerencsém indulni Nemzeti előtt, és az innen hozott tapasztalataim alapján arra jutottam, hogy pirosat, kéket és fehéret nem szeretnék szedni, mert túl erősek, és arra számítottam, hogy mindenki rá fog menni ezekre a színekre. Magán a draftom barátom Sallai Gábor és Makó Gergely közé ültettek, és egy nagyon erős asztalt kaptunk, tele nagyon jó, veterán játékosokkal és draftolókkal. Az első bontott paklimban eléggé szerencsétlenül indult a draft, ugyanis két fekete ritkát sikerült bontanom, ami azért rossz ugye, mert egyet át kell fixen adnom a mellettem ülőnek (Zorallnak), aki így szintén elkezdheti szedni ezt a színt, azt gondolván, hogy akkor én nem szedem. Utólag beszéltük Zorallal, hogy ez is történt nála, csak mivel látta, hogy nem jönnek felé fekete lapok tőlem, így hála Istennek hamar el is engedte a színt feltételezve, hogy akkor én mégiscsak szedem. Az első lapom egy Holtak ura lett. Egyébként én a színek kiválasztásánál draft közben az óvatos, de biztos stratégiát szeretem, azaz az első paklinál még megpróbálok minél kevesebb, lehetőleg 2-3 szín mellett elköteleződni, és inkább kivenni kicsit gyengébb lapokat is 1-1 biztos színemből. Most is ez történt, de most extrán meghálálta magát ez a stratégiám. A 2. kiszedett lapom egy Drakolder iterátor volt, így a fekete és a sárga színre kezdtem koncentrálni innentől. És gyakorlatilag mindig tudtam is mit szedni, sorban jöttek a Csontpréselők, a Kémhálózatok és a Megfelő alkalmak, a vége felé pedig kaptam egy Védőmágiát, ami elgondolkoztatott. Ugyanis erős lapnak tartom, de a barna ugye itt a leggyengébb szín volt. Az előzetes draftjaim során viszont az volt a tapasztalatom, hogy mivel ennyire lenézett ez a szín, ezért nagyon kevesen szedik, és így sokkal nagyobb eséllyel adnak át barna ritkákat, illetve két erős gyakori barnát is, az Erős goblint és a Moa darabolást. Akármikor szedtem előző draftokon ezt a színt, egyszer sem bántam meg. Úgyhogy úgy voltam vele, hogy kiveszem a Védőmágiát és meglátom, hogy hátha most is jönnek majd a jó barna lapok. Be is igazolódott a gyanúm, szerintem az asztalunknál egy ember sem szedett rajtam kívül barnát, így az összes jó lapja nálam landolt, beleértve 4 barna ritkát is, az egyik Moa önjáró pl. az utolsó 9 lap között volt az egyik paklinál. A 2. pakli bontásánál megláttam egy Augurt, és úgy voltam vele, hogy ez viszont már elég erős indok a fehér szín mellett. De alig láttam fehér lapokat, minden 2. ember szedte a szín, így ebből a színből nekem mindössze 4 lapot sikerült szednem, köztük egy, a 3. csomagból elsőnek kiszedett Angyali kórus szavával és egy Gyógykenőccsel. A 2. csomag 3. lapja lett egyébként a sárga céh, ami megalapozta a paklim koncepcióját végül. Nyugodtabban mertem pl. drágább ritkákat szedni, illetve sok céh aktivizilást igyekeztem innentől választani. A végére még túl sok is lett, a Fairlight bankárokat ki is vettem az első ellenfelem után a paklimból. Egyébként maga a draft legemlékezetesebb pontja számomra az volt amikor nagyon vaciláltam két lap, 1 Ewgbert tornya és 1 Zu’lit szolgája között, végül az utóbbit választottam, de az utolsó 3 lapban visszajött a torony, amin nagyon meg is lepődtem, mert egyáltalán nem számítottam rá. Az volt még egyébként számomra nagyon előnyös a draftban, hogy a közvetlenül mellettem ülő két játékossal mindössze összesen 1 színem volt közös (Zorallal a fehér), ami azt hiszem messze egyedülálló egy draftolásnál. Talán többek között ennek is köszönhető, hogy végül 13 ritkát sikerült kiszednem a paklimba, amik egytől egyig nagy erőt tudtak képviselni a játék során.


Az 1. meccsen egyből össze is kerültem Makó Gergely ellen, aki világoszöldet, sötétzöldet, pirosat és kéket szedett ha jól emlékszem. Az első játszmában egyből jött egy Laudáló termik, ami engem nagyon zavart, de valahogy még el is tudtam játszani mellette. Egy darabig ment az adok-kapok és amikor már épp kezdett G elfogyni és üres volt a keze is, akkor topdeckelt egy Varázsgombát, ami ki is fért. Erre még lett is volna válaszom, ugyanis egy Halálparancs volt a kezemben rá, viszont a laudálóval nem tudtam mit kezdeni, ami ugye meg tudta fogni a parancsot, és a jelenése pedig nem lett volna elég önmagában ahhoz, hogy a gomba melletti többi lény ne sebezzen be eleget belém a következő körben. A 2. meccsen egész hamar tudtam aktivizálni a céhemet és a 3. körben kitettem egy Augurt, amire Makó G be is dobta. Egyébként ezen kívül egyetlen egyszer húztam fel az egész versenyen ezt a lapot, AB ellen a döntőben, a 2. meccsünkön, de ott se volt időm kitenni, mert hamarabb leütött. A 3 meccsben G tempósan kezdett be és egy többször kijátszott Teknős csapatszellemnek köszönhetően gyorsan felém kerekedett erőforrásban, illetve felőrölte az életpontjaimat is. (Összesítettben 0/1.)

Ezután a forduló után még alakítgattam a paklimon, cseréltem ki több lapot benne amit nem éreztem, pl a bankárokat. Gulyás Robi ellen játszottam ezt követően, aki szintén sárga céhére épített. ő egy ganüidekre erősebben építő paklit szedett. Magukra a meccsekre már nem nagyon emlékszem, de arra igen, hogy két meccsben is egymás után sikerült felé kerekednem erőforrások terén. (Összesítettben 1/2.)

A 3. fordulóban Egyed Dávid ellen játszottam a top 8-ba jutásomért. Nagyon emlékezetesre sikeredtek az ellene való meccseim. Az első meccs második körében kirakott egy Rovarsámánt, amire bekért 1 izmot, ezért megpróbáltam leszedni egy Mágikus beavatkozással, amire betartott egy Pegazus bébit, de elnézte a lap működését, mert azt hitte 0-ért counterel, viszont 1 manás azonnalit csak 1 manáért tud a kis pegazus megakadályozni, és nem hagyott rá manát, úgyhogy ez végül később a meccsébe is került. Egyébként sokáig nagyon kiegyenlített volt az 1. meccs, de sikerült egy idő után fölé kerekednem és nyernem. A 2. meccs nem várt fordulatot vett számomra amikor 13-at ütöttem, kijátszott erre egy Oroszlánüvöltést idézésből, amire még volt is egy Holtak urám, de utána egyből kirakott még kettőt, így hirtelen odahaltam. Nagyon meglepett ez a sok Oroszlánüvöltés, mert az első meccsünk során még anti-mágiára is mutatta a kezét, és 1 darabbal sem találkoztam ekkor nála. A 3. meccsünk is nagyon izgalmas volt. Kicsit ugyanis kezdett elhúzódni a meccsünk az aktív fehér céhének köszönhetően. Egy körében a céhem J képességével elvettem minden manáját, az ezt követő körömben kellett eleget beütnöm, ha nem akartam újfent kikapni az Oroszlánüvöltésektől. (Ő kezdett ugye.) De még 17-ben élt, és én csak 10-et tudtam sebezni egy kör alatt, ráadásul már kezdtem is kicsit kifogyni, a kezem is üres volt. Viszont betopdeckeltem egy megfelelő alkalmat, ami nevéhez hűen valóban megadta a megfelelő alkalmat számomra, ugyanis bekérve vele egy Animált csontit pont, eleget tudtam sebezni Dévbe, ezzel pontot téve a meccsünkre, ezáltal pedig bejutva a top 8-ba. (Összesítettben 2/3.)


A negyeddöntőben Hundzsa Fec ellen játszottam. Sikerült az első két meccsben viszonylag zökkenőmentesen felé kerekednem főként a ritkáimnak köszönhetően. A kedvenc mondatom tőle a meccs során az volt, hogy „több ritka van a nekronodban, mint az én paklimban összesen”.

Jó barátom, Sallai Gábor ellen kellett nyernem az elődöntőben. A döntőben szívesebben össze kerültünk volna, de legalább így a végén jó szájízzel távoztunk mind a ketten. Sokat jelentett ellene az általam megdobott kétszer kezdés, meg a sok ritka a paklimban. Amikor az egyik körömben a Szakavatott goblinomat akarta leszedni egy Picinyke csodával, és én megakadályoztam azt egy Holtak urával, akkor hangzott el tőle a számomra legemlékezetesebb mondata az elődöntőnk során: „egyik ritkád védi be a másikat”. Egyébként, aki kezdett, az nyert mind a 3 meccsünkön, de szerintem élvezetes, gondolkodós és kiélezett meccseink voltak.


A döntőt meg tudjátok nézni a YouTubeon, úgyhogy erről nem fogok olyan részletesen írni, András Bence ellen játszottam, aki egy nagyon erős jelzőkre és orglingokra erősen építő paklit draftolt ki. Flexibilis paklija volt, egyszerre tudott hordázni, vagy akár ha azt hozta a szükség akkor kicsit kontrollosabb játékot játszani is. Az összes meccsünket többször visszanéztem azóta, örökre emlékezetesek maradnak számomra, ahogy ez a fergetegesen sikerült 3 nap is.

Hogyan bírtad ezt a maratoni hosszúságúra nyúlt harmadik napot? Nem voltál nagyon fáradt a döntő vége felé?
Meccs közben nem éreztem, vitt az adrenalin magával, de utólag visszanézve nagyon elfáradtam a 3. nap végére. A döntőben több hibát is vétettem, pl. a legnagyobb hibám az volt, hogy rosszul olvastam el a Toxomintlen képességét, azt hittem, hogy csak saját lényekről tud levenni jelzőket, így nem azt dobattam ki, amikor tehettem volna, és teljesen váratlanul ért, amikor levett 5 izomjelzőt a 2 Erős goblinomról. Olyannyira, hogy gyógykenőccsel el is felejtettem zavaromban meggyógyítani a jelzők által lesebzett egyik goblinomat. Ott könnyen megbosszulhatta volna magát a figyelmetlenségem, de a paklim 13 ritkás, masszív ereje és a jó Isten keze ott is végig kísért, és kiegyensúlyozta a hibáimat, mint ahogy ezt mind a 3 nap alatt is megtette. Ezúton is örök hála ezért az Istennek!

Milyen érzés, hogy nemzeti bajnok vagy?
Felemelő érzés, egy hétig fel se fogtam és még a mai napig, 1 év elteltével is szoknom kell a tudatot, hogy 2022 Nemzeti Bajnoka én vagyok.

Mi a terved a HKK-ban a jövőre nézve? Folytatod az aktív versenyzést? Ott leszel jövőre is Nemzetin?
Természetesen, legfőképpen a HKK-s közösség és a játék szeretete miatt járok versenyekre, és nem lesz ez másképpen a jövőben sem! Egyszer a jövőben, az egyik félévben szeretnék majd HSZ 1. helyezett lenni, ez az egy hiányzik még a céljaim teljesítése közül a HKK terén, illetve jelenleg azon vagyok, hogy Egerben felélénkítsem újra a HKK-s életet és a rendszeres versenyeket. Holnaptól pedig újra újult erővel és lendülettel ott leszek a Nemzetin is!

Köszönjük az interjút, és gratulálunk még egyszer!
Én köszönöm szépen a lehetőséget!

Dani Zoltán

Létrehozás: 2023. október 26. 10:34:48
Utolsó frissítés: 2023. október 26. 12:08:58
Nyomtatási forma

Az oldal új verziójának megtekintése


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2024
E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.