Vissza a Főoldalra
 

Hírek, változások
Mi is az a HKK?
Hogyan kezdjek játszani?
Megjelent kiegészítők
Teljes szabálykönyv
HKK Kódex
Sorsoló program
Őslich szabályok
HKK-t forgalmazó boltok
HKK klubok
Lapkereső (új)
Lapkereső (régi)
Új Nemzedék lapok
Tiltott és módosított lapok
Versenykiírások
Lezajlott versenyek
Mai versenyek
Profi pontok és versenyzők
Szintlépés
Hatalom Szövetsége
Hatalom Szövetsége tabella
Nemzeti bajnokság
Kiemelt vidéki versenyek
Versenyszabályok
Versenyszervezőknek
Chat, üzenõfal
Fórumok
Szavazások
HKK találkozó
Legendás cél
Toplisták
Pakliszerkesztő (új)
Pakliszerkesztő (régi)
Pakliszerkesztő (régi mobilos verzió)
Megosztások
Memóriajáték
Memóriajáték - Alfa
Kerátor Műhelye
HKK 20 Puzzle
HKK Puzzle
Beholder Labirintus
Mini-szójáték
HKK Blog
HKK Toborzás
HKK Védnöki Program
AK Archívum
Paklileírások
Írások, novellák
TF és ŐV könyvek
Letöltés
HKK Videók
Gyakori kérdések
Kérdezz-felelek
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
Zén Legendái: Varázslatok szeptember 21.
Zén Legendái: Rémháború július 20.
A pillanat képe
Ork barlang
(Kalandok Földje építmény)
Küldd el képeslapként!
"Mikor beléptem, csak úgy özönlöttek felém vicsorgó arckifejezéssel a rusnya képükön, de nem volt számukra menekülés... Mindannyian a kardom élére hányva végezték" - Lángpallosú Geodrin megemlékezése a jubileumi 100. ork barlang kipucolásáról
Nézz szét a galériában!
HKK Online V1.0
Válogatós verseny szombaton
Előrendelhető a legújabb Zén Legendái minikiegészítő a Varázslatok!
Zén bemutató – Varázslatok 2. rész
Zén bemutató – Varázslatok 1. rész

A lista folytatása...
Hatalom Kártyái verseny - 2024. szeptember 20., Dungeon
Hatalom Kártyái - Lezajlott versenyek
Hatalom Kártyái - Versenykiírások
Hatalom Kártyái - Gyakori Kérdések - Semmi

A lista folytatása...
BEHOLDER bácsinak kérdések !!! (8207)
HKK Online V1.0 (3)
Lapötletek (65013)
Hibák a lapkeresőben (97)
[HKK Piac] Régi lapok (1526)
Zén bemutató – Varázslatok 2. rész (10)

További témák...
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 

HKK Nemzeti Bajnokság elemzés

Idén volt lehetőségem egy olyan elemzés elkészítésére, amit abban reménykedtem, hogy soha nem fogok tudni megcsinálni. Ugyanis amikor az ember az utolsó fordulókban még versenyben van a továbbjutásért, akkor csak magára figyel. Idén azonban elég korán esélytelenné váltam a továbbjutásra, így az eredményeket otthonról szemléltem. Ezért úgy döntöttem, hogy kielemzem, hogy egy fordulóval a vége előtt kinek milyen esélye van még, hányan esélyesek a továbbjutásra, kik a fix továbbjutók, és hány mérkőzésnek van még valódi tétje, és erről készítek egy elemzést, ami remélem mások számára is érdekes lesz. Az nyilvánvaló, hogy maguk a játékosok is sejtik, hogy milyen eredmény lehet nekik jó, ám ilyen részletességgel biztosan nem látták az eseményeket. Az első két nap alatt 36 pont szerezhető, mivel mindkét nap hat fordulót játszunk és minden győzelem 3 pontot ér. A továbbjutás határa általában 21 pont, de ez még bizonytalan. Ha megnézzük az ezt megelőző 10 évet, akkor az alábbiakat láthatjuk:
1 alkalommal kevés volt a 21 pont, sőt, még 22-vel is esett ki egy játékos.
6 alkalommal a 21 pontos játékosok egy része még be tudott jutni, de nem az összes (ebben van személyes tapasztalatom is, mert 2011-ben 14. helyen bejutottam, 2015-ben éppen a 17. helyet szereztem meg 21 ponttal, 2016-ban pedig az utolsó továbbjutást érő 16. hely lett meg).
2 alkalommal minden 21 pontos játékos bejutott (egyszer még egy 20 pontos játékos is, de csak tartalékként).
Egy alkalommal pedig 19 pont is elég volt a továbbjutáshoz.
Tehát ami általában jellemző, hogy a 22 pont biztonságos, a 21 necces, de meglehet, a 19-20 meg még valamilyen földöntúli csoda folytán elég lehet, de ahhoz már az kell, hogy viszonylag kevesen vegyenek részt a bajnokságon. Ha megnézzük az 11. forduló utáni állást, a legjobb viszonyítási pontunk Vaczó András volt. Ő akkor 19 ponttal a 17. helyen állt. Ez pedig azt jelentette, hogy akinek 22 pontja volt, az már biztonságban érezhette magát. A 8-10. helyen három játékos állt ekkor 22 ponttal – Makó Gergely, Kalugyer Roland és Moschnitzka Ádám – ám mindhármójuk gólkülönbsége olyan erős volt, hogy András még egy 3-0-s győzelemmel sem érhette utol egyiküket sem. Tehát nekik a bejutásuk már fix volt, mert maximum a 16. helyen álló játékos előzhette meg őket.
Az első bejutás szempontjából bizonytalan páros a Mészáros Gábor-Gergely Ferenc kettős volt a maguk 21 pontjával. Ők már veszélyben voltak, ugyanis a 13-16. helyen lévő játékosok mind 20 ponttal álltak, a 17. helyen 19 ponttal a már említett Vaczó András, de még a 18-20. helyen is 18 ponton játékosok álltak. Gábor abból a szempontból nem állt rosszul, hogy a jó harmadlagos pontjai miatt a 3 darab 18 pontos játékosból őt már gólkülönbségben legfeljebb Szabó Márk hozhatta be, tehát rá már csak a 18. helyig voltak veszélyesek a játékosok. Fecre ugyanakkor a 19-20. helyen lévő Buzás Norbert és Ócsai Lászó is jelenthetett veszélyt.
A 13-16. helyen lévő játékosok 20-20 ponttal álltak akkor még Varga István-Györki Dávid-Juhász Ferenc-Ország Gergely sorrendben. Ők győzelem esetén fix. továbbjutók voltak, egy esetleges vereség azonban jó eséllyel a kiesésüket jelenti, ugyanis a 17-20. helyezettek mellett akár még a 21. helyen álló Kövér Attila is beérhette őket. Ő volt az utolsó, aki még matematikailag bejuthatott, igaz, neki már a csillagok állása is kellett ehhez, ugyanis egy 3-0-val is legfeljebb a teoretikus 14. helyre ugrik fel, viszont a 15-20. játékosok közül még bárki elé kerülhetett egy győzelemmel. A 22. helyen álló Aranyi Ákos viszont már maximum a tartalék helyig juthatott volna el, ugyanis pontszámban maximum a 17. helyen álló Vaczó Andrást érhette utol.
Összefoglalva tehát még 10-en az ötödik fordulóra már fixen továbbjutottak és még 11 olyan játékos volt, akinek maradt matematikai esélye a TOP 16-ra. A sorsolás több szempontból is izgalmas eredményt hozott. Ugyebár a 2. nap utolsó fordulójának a sorsolása nem az összesített, hanem a 2. nap eredménye alapján zajlik, így nem feltétlenül az összetettben egymás melletti játékosok kerülnek össze. Ugyanakkor a sorsolás igen érdekesen alakult:
Senki nem került össze a 11-16. helyen lévők között. Tehát akár arra is megvolt a teoretikus esély, hogy mindegyikük nyer, ekkor pedig a 17-21. helyen lévők mindegy, mit csinálnak, nem jutnak tovább.
Senki nem került össze a 17-21. helyen lévők között. Ez leginkább a 20 pontosok számára volt kellemetlen, ugyanis egy vereség esetén akár még 4-5-en is eléjük ugorhattak.
A 11-21. helyen lévők között összesen két páros alakult ki, mindenki más már továbbjutó vagy fixen kieső ellen játszott.

Nézzük egyesével, milyen meccsek voltak tét szerint.

Ahol mindketten a továbbjutásért küzdöttek:

Két olyan mérkőzés volt, ahol teoretikusan mindkét játékos akár tovább is juthatott, vagy ki is eshetett volna. A legérdekesebb ezek közül kétségkívül a Gergely Ferenc-Buzás Norbert összecsapás volt. Ha Fec nyer vagy döntetlent játszik, 22 ill. 24 ponttal biztosan továbbmegy. Ha viszont Norbert nyer, akkor 21-21 ponttal mindketten a kiesés-továbbjutás határára kerülnek. Amit viszont kizárt, hogy kiszámoltak, hogy még a végeredményük sem volt mindegy. Ha ugyanis Fec csak 2-1-re kapott volna ki, akkor még a gólkülönbséggel Norbi előtt marad, ha viszont 3-0-ra, akkor mögé kerül. Mivel Mészáros Gábort ezesetben már egyikük sem érhette volna utol a teoretikus 12-13. helyen izgulhatták volna végig a többi 18-21 pontos eredményét, ami egyikük vagy mindkettejük kiesésével is járhatott volna. Végül azonban Fec győzelme nem hagyott kétségeket.
A másik meccs a legjobb és a legrosszabb helyzetben lévő, még bizonytalan státuszú játékos, Kövér Attila és Mészáros Gábor meccse volt. Gábor győzelem vagy döntetlen esetén fix továbbjutó lett volna, a vereséggel azonban bizonytalanná vált a bejutása. Kövér Attila meg 2-0 győzelmével néhány pillanatig a 15. helyen állt. A többi mérkőzés azonban úgy alakult, hogy Attilát még 4 ember meg tudta előzni, és bár Gábort is 5-en megelőzték, a 16. helyre ez még éppen elég volt neki.

Pluszpontok vs. továbbjutás

Viszonylag gyakran előforduló helyzet, hogy egy még a továbbjutásért küzdő játékos egy már fix továbbjutóval küzd. Ugyanakkor ezek a meccsek a továbbjutók számára sem tétnélküliek, ugyanis a játékosok pluszpontokat visznek tovább a harmadik napra (1-4. helyezett három, 5-8. kettő, 9-12 egy pontot, plusz gólkülönbséget). Ez azért nem mindegy, mert ha valakinek +3 pontja van, akkor a harmadik nap csoportmeccsein, akár másfél, extrém esetben egy győzelemmel is tovább lehet jutni, plusz pontok nélkül viszont lehet, hogy a 2 győzelem is kevés lesz. Tehát ilyenkor nem érdekli az embert, hogy a vele szemben lévőnek mi a tétje, ők a saját pontjaikért küzdenek.
Ennek jegyében Makó Gergely győzelmet aratott Györki Dávid felett, aki a 11. forduló utáni 14. helyét így már nem tudta megőrizni, ahogy Varga Krisztián is győzelmet aratott a 18 pontos Ócsai László felett. Gergő így +2, Krisztián +3 ponttal várhatta a harmadik napot, László viszont elvesztette esélyét a továbbjutásra. Ellenpélda is akadt ugyanakkor, ugyanis a 11. forduló után 13. helyen álló Varga István legyőzte az előtte lévő Mikulás Ádámot, így a 9. helyig feljutott, ugyanakkor Ádám 24 ponttal így is a hatodik helyen tudott maradni. Az utolsó ilyen meccs a Moschnitzka Ádám-Juhász Ferenc párosítás volt, ahol döntetlen született, amivel Mosi megőrizte a forduló előtti 10. helyét, Jufe viszont a tizenötödik helyről visszacsúszott a 17. helyre, és az egyetlen be nem jutó 21 pontos játékos lett.

Ahol már csak a plusz pontokért mentek

Voltak olyan összecsapásaink, ahol már mindkét érintett fixen továbbjutott, de a pluszpontokért komoly küzdelmek mentek. Az élmezőnyben csapott össze a 24-24 ponttal rendelkező Horváth Dávid és Balogh István. Dávid a győzelmével végül 27 pontot szerzett és 3 ponttal mehetett tovább, de István is a 24 pontjával +2 ponttal tovább tudott menni. A másik ilyen összecsapás a Sallai Gábor-Kalugyer Roland mérkőzés volt, ahogy Gábor 24, Roland 22 ponttal állt. Gábor a győzelmével végül a második helyig jutott fel, Roland pedig bár szintén továbbjutott, de pluszpontok nélkül, ami azért jelentősen megnehezíti a legjobb 8-ba jutást.

Ami már csak egyik játékosnak számított

Voltak olyan mérkőzések, ami az egyik érintettnek már tétnélküli volt, a másiknak viszont még fontos. A sors iróniája, hogy ez pont a 16-17-18. helyen lévő hármast érintette, ugyanis az Ország Gergő-Vaczó András-Szabó Márk trió a már fix kieső Nagy Dániellel, Hundzsa Ferenccel, illetőleg Farkas Tamással játszottak. A tét egyiküket sem bénította le, mindegyikük behúzta az utolsó meccsét és mindhármójuknak sikerült a továbbjutás is, sőt, Gergő még egy plusz pontot is el tudott csípni.
Félig meddig ilyen meccs volt a Dönczi Krisztián-Kurunczi Dávid összecsapás is. Itt ugyanis már mindkét játékos továbbjutott, de amíg Dávidnak a meglévő 23 pontja mellett jó lett volna még pár a jobb helyezésekhez, addig Krisztiánnak már mindegy volt, mert 30 ponttal fixen az összesített tabella első helyén állt, ugyanis 24 ponttal állt mindenki mögötte, akik már nem előzhették meg. Ugyanakkor ez mégsem volt teljesen tétnélküli meccs Krisztián számára, hiszen minden nap ultraritkát kaptak a legjobbak, és ezért még küzdött. Ennek jegyében az utolsó mérkőzését is megnyerte, így Dávidnak 22 ponttal be kellett érnie egy ponttal a harmadik napra. A többi mérkőzésnek már a továbbjutás szempontjából nem volt tétje, de voltak játékosok, akik a játék öröméért akkor is maradtak, amikor már matematikai esélyük nem volt a továbbjutásra.
Bár a továbbjutásért most nem játszottam, izgalmas érzés volt ezt így végigkövetni. Nyilván maguk a játékosok nem látják, hogy pontosan hogy állnak és mekkora a tét számukra, de talán ez nem is baj. Ráérnek még a harmadik napon is azon gondolkodni, hogy egy vereség akár kiesést is jelenthet.

Szabó András

Létrehozás: 2021. november 15. 15:11:17
Utolsó frissítés: 2021. november 15. 15:36:47
Nyomtatási forma

Az oldal új verziójának megtekintése


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2024
E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.