Vissza a Főoldalra
 
Egyelőre üres.

Hírek, változások
Mi is az a HKK?
Hogyan kezdjek játszani?
Megjelent kiegészítők
Teljes szabálykönyv
HKK Kódex
Sorsoló program
Őslich szabályok
HKK-t forgalmazó boltok
HKK klubok
Lapkereső
Új Nemzedék lapok
Tiltott és módosított lapok
Versenykiírások
Lezajlott versenyek
Mai versenyek
Profi pontok és versenyzők
Hatalom Szövetsége
Hatalom Szövetsége tabella
Nemzeti bajnokság
Kiemelt vidéki versenyek
Versenyszabályok
Versenyszervezőknek
Chat, üzenõfal
Fórumok
Szavazások
HKK találkozó
Legendás cél
Toplisták
Pakliszerkesztő
Pakliszerkesztő (mobilos verzió)
Megosztások
Memóriajáték
Memóriajáték - Alfa
Kerátor Műhelye
HKK 20 Puzzle
HKK Puzzle
Beholder Labirintus
Mini-szójáték
HKK Blog
HKK Toborzás
HKK Védnöki Program
AK Archívum
Paklileírások
Írások, novellák
TF és ŐV könyvek
Letöltés
HKK Videók
Gyakori kérdések
Kérdezz-felelek
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
Hatalom Kártyái – Hóditások december 10.
Zén Legendái: Hordázás szeptember 15.
A pillanat képe
Földelementál
(Ősök Városa szörnyeteg)
Küldd el képeslapként!
"A hegyek gyomrából idézhető meg ez a hatalmas, alaktalanból animált képződményt. Minél jobb a mágus az idéző varázslatban, annál óriásibb az előhívott elementál, nagyobbak és erősebbek a bunkószerű végtagjai, amelyekkel áldozatára lesújt." - Encyclopedia Fantasia
Nézz szét a galériában!
Hatalom Szövetsége verseny változás
Beholderes HKK verseny november 26. - Versenybeszámoló
Hódítások lapbemutató 4. hét
Látogatás a Cartamundinál
Hódítások előrendelés: 2022.11.25-től

A lista folytatása...
Hatalom Szövetsége
Profi pontok
Országjáró feladat 2020
Országjáró feladat 2019

A lista folytatása...
Hatalom Szövetsége verseny változás (2)
Beholderes HKK verseny november 26. - Versenybeszámoló (11)
Lapötletek (64674)
Hódítások lapbemutató 1. hét (104)
Látogatás a Cartamundinál (7)
HKK kérdés? (46444)

További témák...
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 

Kérdezz-felelek 39.

Az, hogy bizonyos lapok költségét fizethetem a Tleikan manapilonon levő jelzők levételével is, egy állandóan működő képesség, nem pedig aktiválást igénylő. Korábban, a Vlagyimir ónixpiramisánál azt mondtuk, hogy ez egy költség kifizetése közben használható, aktiválást igénylő képesség, de ez egyrészt ellentmondásokba ütközik, másrészt más lapoknál is, ahol valamilyen költségek alternatív fizetésére van lehetőség, ez egy állandó képesség volt.

A Xenó ősplazmánál a xenókat lehet vegyesen is mutatni, egyiket játékból, a másikat a gyűjtőből.

Tilretas erődítménye a saját halálsikolyával visszaveheti-e saját magát?
A halálsikoly egy kapcsolódó képesség, ami akkor jön létre, amikor a halálsikollyal bíró lap kikerült a játékból. Ekkor már az erődítmény a gyűjtőben van, tehát akár őt magát is visszaveheti. (ld. még Kreátoros FAQ.

Amikor az idézési költséget az ellenfél erőforrásaiból fizeted (pl. a Semmi mesterénél) az a költség helyettesítésének számít-e?
Ha egy lap költségét többféleképpen is fizetheted (pl. az ellenfél erőforrásaiból, vagy akár zanszilánknál többféle módon), az nem számít helyettesítésnek, csak az, amikor a lap kifejezetten említi, hogy a lap költségét helyettesítheted valamivel.

A Dimenziószövést, ha eldobatják, a következő húzás fázisban +2 lapot húzol. Korlátozásnál rögtön a játék elején eldobatja az ellenfél ezt a lapot. A kezdőszabály szerint az a játékos, aki a játékot kezdi, nem húz lapot, tehát ilyenkor a +2 lapot sem fogja felhúzni. Új pont:
4.13.5.2. Ha egy lap bármit kereshet, kivéve saját magát, akkor a keresett lapot meg kell mutatni - kivéve, ha az adott lapból amúgy is csak 1 lehet a pakliban.

Kódex javítás:
57.0. A reakció altípusú lapok kijátszási feltétele, hogy csak cselekvésre reagálva lehet őket kijátszani.
HELYETT
57.0. A reakció altípusú lapokat csak reakcióként lehet kijátszani egy lapra vagy hatásra.

KIEGÉSZÍTÉS:
94.0.2. Azok a reakció cselekvések, amelyek szövegezése nem határozza meg, hogy mire lehet velük reagálni, csak azt mondja, hogy “reakcióként is használhatod”, azok kizárólag az ellenfél önálló cselekvésére reagálva használhatók. Időről időre felülvizsgáljuk, melyek azok a lapok, amelyek akár korlátozott, akár tetszőleges környezetben brókenek, és döntünk ezek tiltásáról / nerfjéről. A Tiltott és módosított lapok bejegyzésünk “Tervezett módosítások” szekciójában láthatjátok, hogy mely lapok voltak figyelőlistán, most az ezekkel kapcsolatos döntésekről szeretnénk benneteket tájékoztatni.

Védekezés szabály:
81.1.1. Egyazon játékos védekezésből maximum annyi lapot játszhat ki, ahány lapot az ellenfele az első körében kijátszott, de egy lapot mindenképp kijátszhat védekezésből, akkor is, ha az ellenfél (még) nem játszott ki lapot.


Ezt a szabályt megváltoztatjuk, mert még így is túl megengedő volt, így is túl erősek voltak azok a lapok, amelyek védekezésből, ingyen ugráltak ki akkor is, ha az ellenfél nem csinált semmit. A fenti szabályból töröljük azt a részt, hogy "egy lapot mindenképp kijátszhat védekezésből, akkor is, ha az ellenfél (még) nem játszott ki lapot." Tehát az 1. védekezés lapot is csak akkor játszhatod ki, ha ellenfeled kijátszott egy lapot.

Vízitündér: A vízitündér sok éve már figyelőlistán van, egy időben a nerfelhetőségét is teszteltük. Most végül meg lett rá adva a kilövési engedély, nem nerf lesz, hanem tiltjuk a lapot. Remélhetőleg már mindenki kitombolta magát vele az elmúlt években.

Tűzmadár: A fórumokon (is) a “kezdjünk vele valamit” hozzászólások kedvence, és a Nemzetin bizonyított, úgy döntöttünk, hogy őt is tiltjuk.

Fluxusgenerátor: Egyelőre nincs tiltás, ez a lap marad a metában.

Kyorg tudás: Hasonlóképp. Ő is egy régi veterán spoiler, viszont úgy gondoltuk, a védekezés szabály gyengítése miatt picit veszít fényéből, ezért nem kell tiltani egyelőre.

Perzselő homok: A kyorg tudáshoz hasonlóan, úgy gondoltuk, maradhat, a védekezés szabály változása miatt ez is gyengült picit.

Fairlight bölcsessége: az ultrákhoz nem szívesen nyúlunk, de erre a lapra irdatlanul sok panasz érkezett. Tiltani nem fogjuk, de nerfelni igen: szövegében a „célpont lény sebződik 2-t” helyett „célpont lény sebződik 1-et” lesz. Így minden egyéb funkciója érintetlen marad, de legalább nem lehetetlenít el sok lényes koncepciót.

Szárnyas Szuszi (régi): A régi Szárnyas Szuszin nem tartottuk fontosnak, hogy ráFAQzzuk annak idején, hogy a saját maga által okozott képesség után nem okoz sebzést. A Nemzetin bizonyította, hogy egy ilyen szintű anomália még akkor is zavaró lehet, ha egy 17 éves lapon van, ezért ez a FAQ erre a verzióra is rákerül.

Semleges csatamező: Ezzel a lappal kapcsolatban rengeteg pro és kontra hangzott el a fórumokon is. Ami ésszerű ötlet volt, hogy kap egy nerfet, felemeljük a kivett lapok számát 7-ről 10-re, és megemeljük a pakli minimum méretét is (80 volt a javaslat). Azonban ez a lap egyszerre tartja kordában az összes narancs lapot, ezért hímes tojásként kell vele bánni: most a védekezés szabály gyengítésével, a fenti lapok tiltásával illetve nerfelésével egy leheletnyit nyilván gyengült, de a fő ok, amiért azt mondtuk, hogy térjünk erre vissza néhány hónap múlva, hogy most jelenik meg a Homokdűnék, a meta alaposan meg fog változni, szeretnénk megnézni, hogyan viselkedik a lap ebben a megváltozott környezetben.

Epikus követők: Ezekről is rengeteget beszéltünk a fórumon, még egy cikket is kaptak. Itt több javaslat is felmerült: minimalizáljuk a pakliban használandó kedvelt lapok számát (40%) ahhoz, hogy 5 lappal és 24 ÉP-vel kezdhessen. Ez egy olyan nerf lett volna, ami arra szorítja a használókat, hogy ne egy sima 5 lapos kontrollként, hanem eredeti céljának megfelelően használja a paklit. Felmerült a szimpla nerf lehetősége is, pl. 4 lapos kezdés és az 5. lap felhúzása csak jóval később, ha kijátszottál 3 kedvelt lapot, ill. volt olyan javaslat is, hogy valamilyen formában megszüntethetők legyenek. Viszont arra jutottunk, hogy számos epikus van, ezek közül alapvetően a legerősebbek a népszerűek (főnix, pegazus) ha magára az epikusra húzunk egy általános nerfet, azt nagyon sok etnikum sínyli meg egyszerre, feleslegesen. Ezért, ahogy a csatamezőnél is, meglátjuk, hogy változik a meta, a Tűzmadár tiltásával a főnix követő pedig amúgy is gyengül egy picit. A témára visszatérünk néhány hónap múlva. Ami még felmerült, hogy a jövőbeli epikusok ne idézési költséget csökkentsenek.

A fenti változások dec. 1-től lépnek életbe (nem mintha ennek a mostani korlátozások mellett komoly jelentősége lenne), és 3 hónap tesztidőszak után döntünk a véglegesítésről. Természetesen, ha a tiltó intézkedések elhúzódnak, akkor ezt az átmeneti időszakot is kitoljuk. Mindemellett véglegesítjük a korábbi nerfeket, az Orzag bilincsével és a Motyogó kultivátorral kapcsolatban.

Tihor Miklós

Létrehozás: 2020. november 11. 13:28:27
Utolsó frissítés: 2020. november 11. 15:31:23
Nyomtatási forma


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2022
1680 Budapest, Pf. 4 | E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.