Vissza a Főoldalra
 

Hírek, változások
Mi is az a HKK?
Hogyan kezdjek játszani?
Megjelent kiegészítők
Teljes szabálykönyv
HKK Kódex
Sorsoló program
Őslich szabályok
HKK-t forgalmazó boltok
HKK klubok
Lapkereső (új)
Lapkereső (régi)
Új Nemzedék lapok
Tiltott és módosított lapok
Versenykiírások
Lezajlott versenyek
Mai versenyek
Profi pontok és versenyzők
Szintlépés
Hatalom Szövetsége
Hatalom Szövetsége tabella
Nemzeti bajnokság
Kiemelt vidéki versenyek
Versenyszabályok
Versenyszervezőknek
Chat, üzenõfal
Fórumok
Szavazások
HKK találkozó
Legendás cél
Toplisták
Pakliszerkesztő (új)
Pakliszerkesztő (régi)
Pakliszerkesztő (régi mobilos verzió)
Megosztások
Memóriajáték
Memóriajáték - Alfa
Kerátor Műhelye
HKK 20 Puzzle
HKK Puzzle
Beholder Labirintus
Mini-szójáték
HKK Blog
HKK Toborzás
HKK Védnöki Program
AK Archívum
Paklileírások
Írások, novellák
TF és ŐV könyvek
Letöltés
HKK Videók
Gyakori kérdések
Kérdezz-felelek
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
Alfa pakli - Mágusok március 16.
Alfa pakli - Druidák március 16.
Alfa pakli - Boszorkányok március 16.
A pillanat képe
A mágus ujja
(Túlélők Földje)
Küldd el képeslapként!
A varázsláshoz sokszor nem kell más, mint hogy elmormold a varázsigéket, vannak azonban esetek, amikor szükséges az is, hogy ujjadat az ellenfél irányába tartsd. Jobb hát, ha vigyázol erre a testrészedre, nehogy valamelyik teremtmény leharapja, hiszen akkor fuccs ezeknek a varázslataidnak.
Nézz szét a galériában!
Beholderes HKK verseny április 20. - Versenybeszámoló
Tavaszi MondoCon 2024.Április 27-28. Budapest
Hétvégi verseny és Legendák Viadala
Legendák Viadala paklibeküldés
HKK Kódex változások

A lista folytatása...
Országjáró feladat 2023
Országjáró feladat 2022
Országjáró feladat 2020
Országjáró feladat 2019

A lista folytatása...
Beholderes HKK verseny április 20. - Versenybeszámoló (2)
Hétvégi verseny és Legendák Viadala (31)
HKK kérdés? (47084)
Lapötletek (64958)
HKK online, TF online, Argum City (49)
Versenybeszámolók (19284)

További témák...
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 

A HKK lapok erősödése


Kedves Játékosok! Elöljáróban szeretnék néhány szót szólni a tervezett informatikai fejlesztéseinkről. A sorsoló programunk sikeresen debütált, reméljük, hogy mindenki megbarátkozott vele. Szeretnénk, ha okt. 1-től már minden versenyszervező ezt a rendszert használná. Nektek is nagyon praktikus, hiszen a program a végeredményeket automatikusan feltölti, nem kell ezzel nektek bajlódni. Részletes leírást itt találtok róla. A következő dolog, amit szeretnénk megvalósítani, egy pakliépítő program. Ennek segítségével a naprakész lap adatbázisból paklikat hozhatsz létre, elmentheted őket, és a versenyre való regisztrációkor egy gombnyomással beküldheted, nem kell külön bajlódnod a laplista emailben való beküldésével vagy akár a helyszíni lekörmölésével. Azonban ez még csak a kezdet lenne: szeretnénk, ha a paklilistáidat egy erre a célra létrehozott aloldalon meg lehetne osztani. A megosztott paklikhoz fűzhetnétek leírást (pl. hogy raktad össze, milyen versenyen hogy szerepelt) lehetne kommentálni, akár pontozni (vagy likeolni). A programunk pedig készíthetne róla statisztikákat (átlagos idézési költség, lények, varázslatok stb. aránya). Később akár még azt is lehetne számolni, melyik paklival hányszor nyertél és vesztettél. Még hosszabb távon pedig meglenne az alapja egy programnak, amivel akár online lehetne tesztelni is a paklikat. Itt nem online HKK-ra gondolok - a szabályok leprogramozását nem vállaljuk! - de ki lehetne próbálni kezdőkezeket, leosztásokat, akár műveleteket is engedélyezni lehetne (húzás, dobás, lap kirakás az asztalra, VP, ÉP, szk módosítása), és így akár másik játékos ellen is tudnál tesztelni. Maga a pakliépítő program jó eséllyel elkészülhet akár jövő év elejére, a további jellemzők pedig utána folyamatosan készülnének. Mivel lezártuk az előző kiegészítőket, és tervezzük a 2021 téli és 2022 nyári kiegészítőt, ezzel kapcsolatban tisztázni kell néhány dolgot, és arra gondoltunk, kikérjük a ti véleményeteket is. A HKK-nak egy régi problémája a lapok folyamatos erősödése. Erre most már mindenképpen kell találni valami megoldást.

Mint tudjátok, a gyűjtögetős kártyajátékokban alapvetően 2 út van:

  • Rotáció. A rotációban csak az elmúlt valahány kiegészítő lapjait lehet használni, és a lapok erőssége állandó, nem változik, a meta viszont igen, ahogy lapszetek ki- és berotálódnak. A rendszernek számos előnye van, sokkal jobban egyensúlyozható, tervezhető, az esetleges bróken lapokat legfeljebb átmenetileg kell tiltani, utána úgyis kirotálódnak. A szabályok sem halmozódnak a végtelenségig, hiszen csak a rotációban levő lapok szabályait kell fejben tartani. A rotációnak egyetlen jelentős hátránya, hogy a régebbi lapokat viszont ezeken a versenyeken nem lehet használni. Erre viszont azt a megoldást találták ki, hogy a rotációs “standard” versenyek mellett tartanak ún. “vad” („káosz”) versenyeket is, ahol szabad a vásár, bármilyen lapot lehet használni, a régi kedvenceket is.

  • Egyre erősödő lapok. A HKK-ban bármilyen, valaha kiadott lapot lehet használni (kivéve a kifejezetten tiltott lapokat). Ez óriási szabadságot ad a paklikészítésben. Persze ez inkább elméleti jellegű, mivel a lapok minden évben egy picit erősebbek, ezért amikor egy paklit rakunk össze, túlnyomórészt 3-4 évre “nyúlunk vissza” amikor lapokat válogatunk össze, régebbre nem igazán van értelme. A rendszernek a nyilvánvaló előny mellett van egy nagy hátránya: minden kiegben univerzálisabb, erősebb lapokkal kell előrukkolni. Ez nagyon, nagyon sokáig fenntartható is volt.


  • A nagy változásokat sem a játékosok, sem a játék készítői nem kedvelik, ha van egy jó, népszerű rendszered, minek állítsd fejre az egészet? Viszont az utóbbi években egyre gyakrabban mondják egyre többen, hogy a lapok erősítését nem lehet a végtelenségig fenntartani, a lapok többsége már most is 0-ért vagy 1-ért jön, és már most is minden tud kánterelni, leszedni, erőforrást adni. Ez pedig nagyon beszűkíti a tervezési lehetőségeket, és a meccsek sok esetben 1 lap kijátszásán eldőlhetnek, nincs már mindig meg a percről percre változó erőfölény. Nagyon sok ötlet felmerült persze, és próbálkoztunk is ezekkel. Pl. nekem volt egy ötletem egy mechanizmusra, amit az “Ellenség”-nek kereszteltünk el, ahol az új kieg lapjai nagyobb idézési költségűek lettek volna, de a régi lapok nem tudtak volna hatni rájuk. Több hónapon át teszteltük is ezt a koncepciót, de abban a formában nem működött, elvetettük. Felmerültek még az “egykieges” koncepciók, amelyek a megjelenéskor nagyon erősek, de nem támogatjuk őket minden kiegészítőn keresztül, így mindig ki lehet próbálni valami új dolgot. Szintén jól lehetett nyújtani a “powercreep”-et akár egyszerűbb szabályváltozásokkal, mint a paklinkénti 3 szín korlátozás, a zanszilánk szabály szigorítás, vagy akár az isteni ikon bevezetése a legerősebb lapokra. De mostanra már a teljes tesztelőcsapat azt gondolja, nem lehet a végtelenségig “oldalazni” ezekkel a dolgokkal, és tenni kell valamit.

    Mi hát a megoldás akkor? A lapok további erősödésének mindenképpen megálljt kellene parancsolni. Sőt. Visszább is kéne venni belőle. Erre most viszont már tényleg nem igazán látszik más megoldás, mint a más játékokban is használt rotáció, persze a HKK-ra és a játékosaink igényeire egyedileg igazítva. A rotációt akárhogy is nézzük, egy szörnyű szitokszó a HKK-ban, pedig az a helyzet, hogy már most is megvalósult. Ahogy írtam, a paklik összerakásakor átlagban 3-4 évre nyúlunk vissza. Van néhány “időtálló” lap, ami régebbi, mégsem vesztett fényéből, ezek azokban most megjelentek az alapkiadásokban, ezért ők is 4 éven belül jelentek meg. Tehát ha alapban azt mondjuk, az elmúlt 4 év lapjait lehet csak használni, akkor effektíve nincs igazán változás a jelenlegi hagyományos versenyhez képest. Hopp, azazhogy mégis! A narancs lapok valóban időtállóak, rengeteg van belőlük, amely 4 évnél régebben jelent meg, és a mai napig használják őket. 2 évvel ezelőtt bevezettünk egy új versenyformátumot, “Új Nemzedék” néven, ami a fentinek felelt meg, az elmúlt 4 év lapjait engedélyezte. De nem volt népszerű, mert rengeteg narancs lap elérhetetlenné vált ebben a formátumban. Ha jobban belegondolunk, a paklik túlnyomó többsége egy-két narancs lap köré épül fel. A pakliból lapok kikerülhetnek, kirotálódhatnak, lecserélhetjük őket - de ha a narancs lap nincs többé, akkor jó eséllyel a paklinak is vége.
    Éppen ezért a narancs lapokat ott, az akkori metában még nem kellett volna piszkálni, engedélyezni kellett volna továbbra is az összeset.
    Hosszabb távon persze meg lehet csinálni, hogy az összes használható narancs lapot lassan újra kiadjuk, és akkor akár őket is lehet “rotálni”. Vagy, ha nagyon kontrollálni akarjuk a metát, talán egyszerűbb “manuálisan” tiltani néhány problémás narancs lapot. Nyilván a narancs lapok is részesei a problémának, tehát előbb-utóbb azért kezdeni kell velük is valamit. Persze azért akármi is történik, jó lenne azért, hogyha valaki nagyon akarja, elővehetné a régi csapdapakliját vagy más hasonló csodát. Épp ezért egy rotáció bevezetése mellett is rendszeresen kell tartani és támogatni olyan versenyeket, ahol továbbra is minden lap használható.

    A lényeg tehát a következő:
    Szeretnénk, ha a HKK örökké fennmaradna, a mi életünkben, de még a gyerekeink életében is. A teljes tesztelőcsapat azon a véleményen van, hogy az elmúlt években már minden lehetőséget megvizsgáltunk, és ez csakis úgy érhető el, ha a lapokat nem erősítjük már tovább. Ez viszont csak akkor lehetséges, ha van valamiféle rotáció.

    És bár ahogy leírtam, így első nekifutásra ez alapvetően nem fog jelenteni igazán érzékelhető változást (hiszen a narancs lapok maradnának, és akár 4 évre visszamenőleg lehetne továbbra is lapokat használni), a Ti támogatásotokra, egyetértésetekre akkor is szükség van. A HKK-t Ti, a játékosok jelentitek, ezért nincs értelme semmilyen jelentős változásnak akkor, ha nem álltok mellette.

    Tehát a változás annyit jelentene, hogy 2021. januártól a versenyeink számottevő része, formátumtól függetlenül, kapna egy “Új Nemzedék” jelzőt, ami azt jelentené, hogy csak az előző 4 évben kiadott lapokat lehetne használni (vagy ezek ugyan korábban kiadott, de azonos jelentésű megfelelőjét), kivéve a narancs lapokat, amelyekre nem lenne korlátozás. Ez természetesen elsősorban a beholderes versenyekre vonatkozna, más versenyszervezők szabadon dönthetnek, de az ÚN versenyekre extra támogatást adnánk, hogy motiváljuk a szervezőket.

    1 év elteltével pedig átbeszéljük a tapasztalatokat, érdemes-e szűkíteni az intervallumot, pl. 3 évre, és lehet arról is beszélni, hogy kell-e változtatni a narancs lapokkal kapcsolatos szabályon.

    Azért is fontos erről a témáról már most beszélni, mert kezdjük tervezni a következő HKK kiegészítőket, és nem mindegy, hogy megint erősebb lapokat kell csinálni, vagy sem. Amit tőletek kérünk: írjátok le a véleményeteket a fórumon! Hálásak lennénk a támogatásért, de a konstruktív kritika is jöhet. A túlzottan elrugaszkodott alternatív ötletektől (ne rotáció legyen, hanem tiltsunk be minden lapot, és kezdjük újra a 2000-es szintről; stb) tartózkodjunk, inkább azt nézzük meg, hogyan is működhet ez a rotációs dolog. Szavazásokat is szívesen felrakok olyan témában, hogy akár most dönthettek, mi legyen a legoptimálisabb intervallum, kezdjünk-e valamit a narancs lapokkal stb. Illetve próbálok is előre megválaszolni néhány kérdést, ami felmerülhet: 1. Pontosan mit is jelent a 4 év?
    2021 nyaráig lehetne használni a 2017-2020-as lapokat, tehát a Alanori olimpiától kezdve (Kreátor műhelye és régebbiek már nem, de szerencsére onnan sok jó lap amúgy is bekerült az alapkiadásba, azok továbbra is használhatók lesznek). A 2021-es kieg megjelenésétől a Gemina és Alanori olimpia kimegy, és bejön az új kieg.

    2. Akkor mostantól a lapok ugyanolyan erősek lesznek?
    Az év végén megjelenő Homokdűnék, ill. a jövő nyári még a pici erősödés szellemében készült (ezek gyártása már folyamatban). Változás legkorábban a 2021 év végi kiegnél jöhet, ebben már nem lennének a fenti kiegnél erősebb lapok, sőt, lennének gyengébbek is. (Ez azonban nem feltétlen jelenti azt, hogy koncepció szinten is gyengébbek lennének ezek a lapok.)

    3. Ha elkezdenek a lapok gyengülni, meddig? 3-ért 3/1 Gorombilláig meg sem állunk?
    Nem. Egy bizonyos, ésszerű szintre lassan vissza lehet menni erősségben, néhány évvel ezelőttre, amikor még voltak 2-ért és 3-ért jövő lapok. De a 6-ért jövő lapok már nem fognak visszatérni :)

    4. Mi értelme lesz megvenni a 2021 téli kiegészítőt, ha nem lesznek benne erősebb lapok?
    A HKK azért elég sokrétű játék, nagyon sokféle pakli létezik, és reméljük, fog létezni a rotációban is. Ha erősebb lapokat nem is, hiánypótlóakat tudunk csinálni, olyanokat, amiket érdemes berakni a paklidba. Pl. a játékban hemzsegnek most a kánterek. Mit szólnál egy laphoz, aminek a kompenzációja olyan erős, mint a képessége...

    5. Jól értem, hogy mint külsős versenyszervező, akár megtehetem, hogy én egyáltalán nem szervezek ilyen versenyt, csak “vad” formátumot?
    Igen, jól érted. Viszont nyilván próbáljuk azért majd motiválni a versenyszervezőket, hogy tartsanak ÚN versenyt is, pl. ha legalább a versenyeik fele ilyen, akkor megemelt díjazást adunk, ill. a Nemzeti kvalifikációs versenyeknek ilyennek kell lenniük amúgy is.

    6. Mint játékos, megtehetem, hogy beszerzem még a lapokat a Homokdűnékből és a 2021-es kiegből, és utána már csak “vad” versenyekre járok, nem veszek a későbbi lapokból?
    Persze megteheted, bármivel játszhatsz, ez a HKK lényege. Ilyen most is van, aki vett 20 éve egy paklit, és azóta is néha azzal játszik, attól ő még ugyanúgy HKK-s és talán még népszerűsíti is a játékot. De azért én remélem, csak megnézed majd az újabb lapokat is, simán lehet, hogy azok is megtetszenek, azok is jók lesznek valamelyik paklidba, és különben is, kedved támad kipróbálni magad új formátumokon, új paklikkal.

    7. Nem fognak ettől a régi lapok elértéktelenedni?
    Nem igazán, a Magic jó példa, nemcsak a régi nagy relikviák, de a később kiadott, már rég kirotált versenylapok értéke is folyamatosan nő. A HKK-t gyűjtők száma évről évre növekszik, ezért a régi lapok gyűjtői értéke itt is nő. De emellett, vad formátum mindig lesz, a legjobb lapok értékesek maradnak, sőt, még értékesebbek is, mintha egy erősebb lap megjelenésével az értékük csak szentimentálissá válna.

    8. Az még hagyján, hogy akkor bizonyos versenyeken nem fogom tudni a Zarknod visszatér vagy régebbi lapokat használni, ami abból jó volt, úgyis megjelent az alappakliban. De mi a helyzet az ultraritkákkal? Ha azok elveszítik értéküket, az nagyon fájna!
    A teljes változásnak csak akkor van értelme, ha ettől a gyűjtemények nem értéktelenednek el, és ez az ultraritkákra különösen igaz. De gondoljatok csak bele: a lapok eddig folyamatosan erősödtek. Mint ahogy minden más lap, előbb-utóbb az ultrák is legyengültek, adott számú év után már nem kerültek versenypakli közelébe. Ha azt mondjuk, hogy a lapok nem erősödnek tovább, viszont a versenyek egy részén továbbra is lehet használni mindent, szerintetek mi fog történni? Azok az ultrák, amik jelenleg jók még és értékesek, az értéküket örökké meg fogják őrizni. Lehet, hogy nem használhatod őket az összes versenyen, viszont sok formátumon még 10 év múlva is időtállók lesznek! Szóval mi ezt nem érezzük problémának, de tudjuk, hogy számotokra ez egy nagyon fontos kérdés, ezért az ultrák rotálásáról ki fogunk rakni egy külön szavazást is, döntsetek ti ebben a kérdésben.

    Tihor Miklós



    Létrehozás: 2020. szeptember 29. 13:18:13
    Utolsó frissítés: 2020. szeptember 29. 15:50:07
    Nyomtatási forma


    Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

    © Beholder Kft., 2003 - 2024
    E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

    Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.