Vissza a Főoldalra
 
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett

Hírek, változások
Mi is az a HKK?
Hogyan kezdjek játszani?
Megjelent kiegészítők
Teljes szabálykönyv
HKK Kódex
Sorsoló program
Őslich szabályok
HKK-t forgalmazó boltok
HKK klubok
Lapkereső
Tiltott és módosított lapok
Versenykiírások
Lezajlott versenyek
Mai versenyek
Profi pontok és versenyzők
Hatalom Szövetsége
Hatalom Szövetsége tabella
Nemzeti bajnokság
Kiemelt vidéki versenyek
Versenyszabályok
Versenyszervezőknek
Chat, üzenõfal
Fórumok
Szavazások
HKK találkozó
Legendás cél
Toplisták
Pakliszerkesztő
Pakliszerkesztő (mobilos verzió)
Megosztások
Memóriajáték
Memóriajáték - Alfa
Kerátor Műhelye
HKK 20 Puzzle
HKK Puzzle
Beholder Labirintus
Mini-szójáték
HKK Blog
HKK Toborzás
HKK Védnöki Program
AK Archívum
Paklileírások
Írások, novellák
TF és ŐV könyvek
Letöltés
HKK Videók
Gyakori kérdések
Kérdezz-felelek
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
Hatalom Kártyái - Roxat céhei január 22.
A pillanat képe
Esőidézés
(Túlélők Földje varázslat)
Küldd el képeslapként!
Egy ember fajú kalandozóhölgy, amint éppen átadja magát az általa idézett zápor felüdítő hatásának.
Nézz szét a galériában!
Roxat Céhei lapelemzés - 3 rész
Kérdezz-felelek 44.
Roxat Céhei lapelemzés - 2 rész
Roxat céhei bemutató verseny - beszámoló
Roxat bemutató verseny előnevezés lezárult

A lista folytatása...
Országjáró feladat 2020
Országjáró feladat 2019
Hatalom Kártyái verseny - 2022. február 26., Szombathely
Hatalom Kártyái - Gyakori Kérdések - kézből dobató lapok

A lista folytatása...
Kérdezz-felelek 44. (20)
Roxat Céhei lapelemzés - 1 rész (26)
Lapötletek (64580)
HKK pakliszerkesztő (238)
BEHOLDER bácsinak kérdések !!! (7418)
Roxat céhei bemutató verseny - beszámoló (4)

További témák...
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 

HKK Középsuli - speciális reakciók

Korábban készült egy értekezés Alakváltás egyszeregy címmel. Az akkor megkezdett sort szeretném folytatni, immár HKK középsuliként aposztrofálva, a második leckével.

Úgy gondolom, hogy ha van a HKK-nak olyan szegmense, ami a legtöbb játékosnál szürke zóna vagy egyenesen vakfolt, akkor az a speciális reakciók kérdésköre. Amúgy a rutinos, öreg rókáknak sem árt a szabályok felelevenítése, ezért is készült ez a cikk. Igyekszem nagyon egyszerűen és közérthetően fogalmazni, hogy ez a kisesszé tényleg segítsen nektek. (Emiatt nem is foglak titeket a vonatkozó szabálypontok beidézésével terhelni. Persze azért belinkelem őket, hogy aki szeretné, utána nézhessen.)

Ez az értekezés a speciális reakciókkal, illetve a reakciók jellemzőivel, és azokkal a védekező képességekkel foglalkozik, amelyek a reakciók kivédésére hivatottak.

Mikor ezt olvasod egy lapon: „Nem lehet rá reagálni 2-es vagy kisebb költségű lappal.” (pl. a Tudós teknősön), akkor zsebből rávághatod, hogy pontosan tudod, ez a mondat mit jelent. De vajon tényleg így van?

Az első kérdés, ami felvetődik ilyenkor, hogy mit is értünk azalatt, hogy „nem lehet RÁ reagálni...”? Pontosan mire nem lehet így reagálni?

Az anti-mágia képesség szűkebben értelmezi ezt a védelmet. Ott csak varázslat kijátszásával nem lehet reagálni az anti-mágiás lap kijátszására. (Kódex 134.10.) De egy varázslat képességével (pl. Techiánaflux, Zajos léptek) vígan megakadályozhatjuk az ilyen lapot is, illetve reagálhatunk varázslat kijátszásával (pl. Ködszitálás) az anti-mágiás lap képességére is.

Ha azonban a fenti szöveget látod kiírva egy lapon, az bizony jóval kiterjesztőbb védelmet nyújt, mint az anti-mágia. Ugyanis nem csak a lap kijátszására nem lehet így reagálni, hanem az ilyen lapnak a képességeire sem! (Kódex 132.15.) A példánál maradva: a Tudós teknős leszedő képességét nem lehet Ködszitálással megakadályozni.

Az ilyen védelem nem csak az önálló reakció cselekvések (lapkijátszás, aktiválást kívánó képességek), hanem az automatikus reakciók ellen is védi a lapot. Például a Xenó báb által létrehozott automatikus reakció sem akadályozhatja meg azt a lapot, amire „nem lehet reagálni”. Ilyen esetekben az automatikus reakció egyszerűen nem aktiválódik, ugyanakkor nem is vész el sikertelenül, hanem türelmesen várakozik a következő megfelelő lapra, amit majd jól meg tud akadályozni. (Kódex 132.15. kiegészítés)

A fenti példában az szerepel, hogy a Tudós teknősre nem lehet olcsó reakciókkal reagálni… Felmerülhet kérdésként, hogy az automatikus reakcióknak mégis milyen jellemzői vannak?

Nos, néhány ritka kivételtől eltekintve (pl. Beldian) az automatikus reakciót mindig egy bizonyos lap kijátszása vagy képességének a használata hozza létre. Az automatikus reakciók pedig öröklik az őket létrehozó lap tulajdonságait és jellemzőit. A fenti példánál maradva, a Xenó báb által létrehozott automatikus reakcióra úgy tekintünk, mint a Xenó báb képességére. Mivel a Xenó báb egy 2-es költségű lap, ezért a képességével (azaz az általa létrehozott automatikus reakcióval) sem lehet megakadályozni a Tudós teknős kijátszását. (Itt szükség volt egy új, egyértelműsítő szabálypontra, amit elhelyeztünk a Kódex-ben.)

Fontos megjegyezni, hogy vannak olyan képességek, amelyek definíció- és szabályszinten rendelkeznek reagálhatatlansággal. Ilyen például a kincsezés (Kódex 74.3.) és a párbaj is (Kódex 93.4.10.).
Az ilyen védekező képességek sokféleképp megjelölhetik azokat a lapokat, amelyektől védenek. Meghatározhatják azokat a fent már említett módon, a költségük alapján, de jellemző még a színük szerinti (pl. Szent tölgy) vagy jellemük szerinti szűkítés (Kódex 155.2.) is. A kiegészítő, amelyben megjelentek szintén lehet az egyik jellemzőjük (pl. Zén bosszúja, Gida), és a kiadás éve szerinti szűkítés is egyre gyakrabban előfordul (pl. Szhet, a sivatagi ősatya).

A Tudós teknősön és a hasonló szövegezésű lapokon általában az szerepel, hogy „lappal és annak képességével” nem lehet rá reagálni. Ezt a fogalmat így, együtt használjuk, és ez szabályszinten is megjelenik. Mindezért a későbbiekben megjelenő lapokon ez már nem lesz így rajta. A „lappal” megfogalmazáson - definíció szerint - érteni kell az adott lapnak a képességeit is! (Kódex 132.15. kiegészítés)

Mit jelent ez? Nos, ha például egy lapon az áll, hogy „nem lehet rá reagálni 2019 után kiadott lappal”, akkor sem az ilyen lapnak a kijátszásával, sem az ilyen lap képességével nem lehet rá reagálni.

A HKK középsuli következő órája a „hatni, hatással lenni valamire” kérdéssel és a különböző immunitásokkal foglalkozik majd.

Jancsár János

Létrehozás: 2021. november 30. 13:24:52Utolsó frissítés: 2021. december 7. 13:36:33 Küldd el a cikket másoknak Nyomtatási forma


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2022
1680 Budapest, Pf. 4 | E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.