Vissza a Főoldalra
 
Milyen legyen a májusi páros verseny formátuma?

1) hagyományos új nemzedék
2) tiltott mágia új nemzedék
3) hagyományos káosz
4) tiltott mágia káosz

(A szavazáshoz be kell jelentkezned!)
További szavazások...
Fórum a témához...

Hírek, változások
Mi is az a HKK?
Hogyan kezdjek játszani?
Megjelent kiegészítők
Teljes szabálykönyv
HKK Kódex
Sorsoló program
Őslich szabályok
HKK-t forgalmazó boltok
HKK klubok
Lapkereső (új)
Lapkereső (régi)
Új Nemzedék lapok
Tiltott és módosított lapok
Versenykiírások
Lezajlott versenyek
Mai versenyek
Profi pontok és versenyzők
Szintlépés
Hatalom Szövetsége
Hatalom Szövetsége tabella
Nemzeti bajnokság
Kiemelt vidéki versenyek
Versenyszabályok
Versenyszervezőknek
Chat, üzenõfal
Fórumok
Szavazások
HKK találkozó
Legendás cél
Toplisták
Pakliszerkesztő (új)
Pakliszerkesztő (régi)
Pakliszerkesztő (régi mobilos verzió)
Megosztások
Memóriajáték
Memóriajáték - Alfa
Kerátor Műhelye
HKK 20 Puzzle
HKK Puzzle
Beholder Labirintus
Mini-szójáték
HKK Blog
HKK Toborzás
HKK Védnöki Program
AK Archívum
Paklileírások
Írások, novellák
TF és ŐV könyvek
Letöltés
HKK Videók
Gyakori kérdések
Kérdezz-felelek
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
Alfa pakli - Mágusok március 16.
Alfa pakli - Druidák március 16.
Alfa pakli - Boszorkányok március 16.
A pillanat képe
Méonech fürkész
(Ősök Városa szörnyeteg)
Küldd el képeslapként!
"A szkritterek közül talán a legártalmatlanabb ez a kis testű méonech. Nagy szemei, hosszú antennái és fürge mozgása alapján a tudósok a szkritter boly felderítőinek vélik. Vigyázz - ha a fürkész elmenekül, érkezésedről hírt visza a bolyba, és akkor hamarosan sokkal keményebb ellenfelekre számíthatsz!" - Encyclopedia Fantasia
Nézz szét a galériában!
Board Game Expo 2024.05.18-19.
HKK Tiltott mágia döntő videó
Májusi verseny formátuma
Beholderes HKK verseny március 16. - Versenybeszámoló
Megjelentek az új Alfa paklik!

A lista folytatása...
Országjáró feladat 2023
Országjáró feladat 2022
Országjáró feladat 2020
Országjáró feladat 2019

A lista folytatása...
HKK kérdés? (47067)
Excelsior (1002)
A májusi verseny páros legyen vagy egyéni? (ÚN-ről és formátumról 2-3. körben szavazunk) (30)
Lapötletek (64943)
[HKK Piac] Régi lapok (1521)
[HKK Piac] Eladó gyűjtemény (9480)

További témák...
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 

Burástya sereg Toborzása

Miklós a múlt heti cikkében írt különböző koncepciókról, amelyek erősödhetnek a Homokdűnék megjelenésével. Érkezett olyan kérés, hogy 1-2 paklilistával is segítsük a gondolkodást, ezért erre a hétre én is készültem egy cikkel. Egy olyan pakliról szeretnék azonban írni, ami az előző cikkben kevésbé szerepelt. Ez a burástya deck, ami a Tükördimenzióban kapott új impulzust, de a Homokdűnék is erősített rajta, nem is keveset. Ezért döntöttem úgy, hogy leírom egy paklimat, azonban egy olyan verziót, ami nem a klasszikus epikusos felállás lesz, hanem egy háromlapos verzió, egy viszonylag szokatlan követő-választással, azonban egy olyan követővel, ami könnyen lehet, hogy a közeljövőben visszatérhet a HKK térképére.

Ha valaki megnézni az eddig megjelent burástyákat, látja, hogy jóformán az összes passzívan jön, ehhez pedig adja magát egy klasszikus szabálylap:

  • Hegymélyi keltető

  • Minket egyáltalán nem fog zavarni, hiszen kb. az összes lapunk passzívan fog jönni, az ellenfelünket viszont annál inkább. Külön előnye ráadásul, hogy a kék isteni szett – ami eleve adja magát, hisz van benne egy burástya – messze a legjobb Keltető-kompatibilis isteni szín, köszönhetően többek között a HD-nek is. Így érdemes ebben az irányban is elindulni.

    A követő terén sokat hezitáltam. Az Elenios követője nem rossz, hiszen gyakorlatilag az összes burástyánkat kereshetjük vele, de vajon van-e, amit ennyire akarunk az elején a kezünkbe tudni? Úgy éreztem, nincs, ennél talán van erősebb opció. A Főparancsnok nagyon adja magát, nem túl nehéz aktiválni a húzó képességét, a lapelőny, amit ad, Zarknod-kompatibilis, és még a jelző-leszedés sem hangzik rosszul. Végül azonban egy harmadik követő mellett döntöttem, szintén főleg pár új lap miatt:

  • Toborzó

  • Gyakorlatilag az összes burástyánk funkciója a Burástya-kölyök termelés, így szinte mindegyikből cantrip képességet csinál. A burástyáink meg az aktív körükben 3/2-es lények lesznek, büntetéssel, ezek mellett már nem tud elmenni az ellenfél sem. Néha a sebzésen is érdemes elgondolkodni (bár elég ritkán), arra meg figyeljünk, hogy a 4-5. körtől kezdve sokszor több értelme van manát költeni, mint a nekront pazarolni.

    Na, ezek után nézzük a burástyákat, mit akarunk belőlük használni?

  • 3 Burástya királynő
  • körönként termel nekünk egy Burástya kölyköt, és a követőnkkel egy lapot, tehát ha nem oldja meg gyorsan az ellenfél, akkor bajba kerül. De ha megoldja, akkor is hagy maga után 2 Burástya kölyköt (kivéve, ha counterelik).

  • 3 Burástya territóriumőrző
  • X-ért X+1-es counter, viszont a követővel gyakorlatilag cantrippé válik.

  • 3 Fekélyes burástya
  • Ingyenes reakció-counter, amit, ha megfognak, ad egy Kölyköt és gyakran egy lapot. Igaz, ez ritkán fog megtörténni, mert általában inkább az eredeti lapunkra fognak vissza, de lesz olyan szituáció, amikor ez nem lesz kivitelezhető.

  • 2 K’yrin, a rettenet
  • Ha éppen kellenek még a Burástya kölykök, akkor áramlásból megadja őket, ha már van elég, akkor olcsón jön és tápol, de egy biztos, unatkozni sosem fog. Ugyanakkor főleg a kezdőkezes behúzás miatt nem meggyőződésem, hogy 3 darabot kell belőle használni.

  • 3 Ragyás burástya
  • A másik monszter. Nem a legolcsóbb ez sem, de ha kijön és van mellé pár burástyánk, akkor meccseket dönthet el.

  • 3 Vadász burástya
  • multifunkcionális lap, dobat vagy leszed, és nagyon sokszor azonnal tud termelni vele egy Burástya kölyköt, e mellett ő sem ijed meg egy jó bunyótól.

  • 3 Burástya tojásgondozó
  • kicsit határeset a lap, de azért az a kevés erőforrás is sokat érhet, amit ad, a csontköltés meg a zanszilánkok révén sem megoldhatatlan.

    Burástyákból egyelőre ennyi elég, most 20 lapnál tartunk. Illetve mégse, egy lapot még tegyünk be, ami Burástyaként funkcionál:

  • 3 Manamorf

  • A zanszilánk költséggel nagy baj itt nem lesz, a tempó, amit ad, viszont gyilkos. Ráadásul akár más köteléket is tud aktiválni.

    Következő feladat valahogy bevédeni a decket. Szerencsére ma már elég sok a Keltető-kompatibilis counter, a védekezés szabály módosításával viszont a Rhatt egyébként nagyon erős prófétái sokat gyengültek. Ráadásul van már 2 burástya counterünk, így túlzásba esni nem kell. Végül ezeket választottam:

  • 3 Demizra
  • 3 Solisar
  • 3 Leira, a hangtolvaj
  • 3 Raia főpapja

  • Az első két lap a játék elején ingyen jön, de később is nagyon hasznos reakció, szinte kötelező a helyük. Leirát szerintem magyaráznom sem kell, amúgy is mindenki utálja, hát még így. Igaz, speciális counter, de a játék annyira épül a kijátszáskori képességekre, hogy szinte mindig lehet vele reagálni, az meg, hogy a Szirén csapda megidézésekor még húzhatunk is egyet, ne szépítsük, gusztustalanná teszi. A Raia főpap kicsit speciálisabb, alapból csak varázslatot counterel, ami nem az igazi, de 1 zsz-ből, védekezésből azért jó, ráadásul a Manamorffal van egy kötelék-opciója, és lesz még egy ember a paklinkba (nem nehéz kitalálni, hogy ki).

    34 lapnál tartunk. Még kicsit érdemes körülnézni, mivel tudjuk támogatni a paklinkat. Innentől már sok minden bekerülhet, de ha már épülünk a Toborzóra, egyvalami nem maradhat ki:

  • 3 Apró segítség

  • Nagyon erős lap, Toborzó mellett meg különösen. A Burástyakölyök adja magát, de nagyon sok más opció is van vele. Követőszüntetés esetén egy Moa torpedó komolyan megregulázhatja az ellenfelet, de az első körben – akár mi kezdtünk, akár az ellenfél – egy Gólem szilánk is eléggé hasznos tud lenni. Legnagyobb erőforrás-előnyt egyértelműen a Spóra tudja adni, kitételének körében rögtön két zanszilánk, később meg manát is termel. De az igazat megvallva ez a lap most vizsgálat alatt van, mivel a jövőben több erős tókentermelő lapot akarunk kiadni, hogy nem lesz-e túl durva vele néhány opció. Így kérdés, hogy ennek a lapnak mi lesz a sorsa.

    Lássunk még pár hasznos, Keltető-kompatibilis lapot:

  • 3 Quwisyx, a quwargólem
  • 1-2 Vízióféreg
  • 2-3 Bitlandi fivér
  • 3 Fürge elf
  • 3 Tresed, a hűséges

  • A Quwargólem nagyjából azt tudja, hogy elmész te a francba. A rengeteg tóken zanszilánknak is jó, de a Gólem szilánk hosszú távon is roppent kellemetlen, a követőnkről meg már nem is beszéljünk. Bár csak két piros lapot használok, ez a kettő brutálisan erős. A vízióféreg állandó erőforrás, jól működik a Burástya tojásgondozóval, de akár a Raia főpapjának is hasznos, ha max Ép-ét növel. Ha csak egyet használunk belőle és kettőt a Fivérből, akkor 50 lapos a paklink, de akár beleférhet a +1-2 lap is. Ha már a Fivér, a sok kis tóken mellé hatalmas előnyt tud adni, de ha nincs sok, akkor is visszaadja magát. A jelzőleszedő képességével mi nem nagyon tudunk kombózni, de az ellenfelet bosszanthatja. A Fürge elf szintén az olcsó „védekezést” hivatott elősegíteni, ha le tud jönni a játék elején, akkor hatalmas előnyt termelhet. Végül az utolsó isteni lap, amit szintén nem kell magyarázni, a játék egyik legjobb dobató lapja.

    Ezzel kész az 51 lapos pakli. Ugyanakkor ebbe a deckbe nem használtam ultraritka lapokat, de mégis van 1-2, amit érdemes megfontolni. Az egyik rögtön a háromlapos deckeknél gyakran megjelenő Mardakor ajándékozó. Azt gondolom, hogyha megvan, akkor vagy alapból vagy sideból kötelező, én a rengeteg epikus miatt alapból jobban szeretem. De akár egy másik Mardakor is szóba jöhet, a taktikus, ugyanis megfontolandó lehet egy követőcsere akár Mező ellen (Antimágikus rakshallion/Harangmester, utóbbi akár terülő deckek ellen is), akár Zarknodos deckek (Főparancsnok) ellen is. Legkönnyebben a pakliból a Burástya tojásgondozó, esetleg 1-2 Bitlandi fivér vagy Manamorf szedhető ki.

    Természetesen a színek, amik itt vannak, akár cserélhetők is. Rhattból azért egy Egyensúly őrzője, vagy egy Sivatagi vándor elég erős counter, de a Ganüid paraprotektor is maximálisan illeszkedik a deckhez (a kézbe termelt tóken is „játékba hozott lap”, amivel kisüthető a Toborzó), de a Tükördzsinn vagy az Interdimenzionális dzsinn is erős, illetve akár még a Szomorú szamurájban vagy a Ganüid spórafalóban is lehet potenciál. De a lila mellett is szólnak érvek, többek között a Kontinuumfabrikátor és a Bűzös, a guberátor, mint counter, de akár a Korrupt búzamester, a Borzalmak terme, vagy a szintén broken Xeno bilincsmester is erős lehet.

    A side itt is egy jó kérdés. A két legnagyobb ellenfél egyértelműen a Mezők és a Zarknodos deckek, de főleg előbbi ellen nehéz felkészülni. A Pihenőt mindenképp javaslom, ha visszajön, elég jó helyzetbe kerülünk, de akár további olcsó counterekkel, illetve tempólapokkal (Bíbormössze, Quwarg hangyabűvölő, Sziklavadász, Trükkös csapda, esetleg a Tűztomboló-hely szelleme kettős) is növelhetők az esélyek. De ami még igazán undorító, ha képes kijönni, az a Grobox fluxustörő, egyszer egyedül elrakott egy decket. Zarknodos paklik ellen leginkább a good stuffban bízhatunk. A Tleikan áruló nagyon adja magát, a Csábító papnő szintén elég erős, de szűk lapkészletben akár egy Fertőzött gazdatest is képes lehet meglepetést okozni. Beférhet még akár a Keltető ellenére is az Ősmágikus térfixáló, de érdemes lehet pár semmizést is betenni (pl. Quwarg dögevő, vagy akár Megrontott trikornis), mert alapból azért nem sok van. Mivel minden side-eventet nem tudunk 30 lappal lefedni, itt is érdemes a multifunkcionális lapokat keresni, sőt, az sem ördögtől való, ha mondjuk egy korlátozó szabálylap mellett megpróbáljuk az egyik színünket kicserélni valami hatékonyabbra.

    Remélem tetszett a leírás, és ti is fogtok próbálkozni a burástyákkal, akár ebben az összeállításban, akár máshogy. Végezetül megjegyezném, hogy bár most a Homokdűnék lapjaira alapozva készült az összeállítás, de a következő nagykiegészítő is fog meglepetést adni, többek között egy nagyon jó Zarknodos (ellen)lapot meg egy széles spektrumban semlegesítő burástyát, aminek előre counterelős képessége van. Érdemes lesz ezekre is odafigyelni!

    Szabó András

    Létrehozás: 2021. április 20. 13:14:59
    Utolsó frissítés: 2021. április 21. 10:14:11
    Nyomtatási forma


    Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

    © Beholder Kft., 2003 - 2024
    E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

    Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.