Vissza a Főoldalra
 

Hírek, változások
Mi is az a HKK?
Hogyan kezdjek játszani?
Megjelent kiegészítők
Teljes szabálykönyv
HKK Kódex
Sorsoló program
Őslich szabályok
HKK-t forgalmazó boltok
HKK klubok
Lapkereső (új)
Lapkereső (régi)
Új Nemzedék lapok
Tiltott és módosított lapok
Versenykiírások
Lezajlott versenyek
Mai versenyek
Profi pontok és versenyzők
Szintlépés
Hatalom Szövetsége
Hatalom Szövetsége tabella
Nemzeti bajnokság
Kiemelt vidéki versenyek
Versenyszabályok
Versenyszervezőknek
Chat, üzenõfal
Fórumok
Szavazások
HKK találkozó
Legendás cél
Toplisták
Pakliszerkesztő (új)
Pakliszerkesztő (régi)
Pakliszerkesztő (régi mobilos verzió)
Megosztások
Memóriajáték
Memóriajáték - Alfa
Kerátor Műhelye
HKK 20 Puzzle
HKK Puzzle
Beholder Labirintus
Mini-szójáték
HKK Blog
HKK Toborzás
HKK Védnöki Program
AK Archívum
Paklileírások
Írások, novellák
TF és ŐV könyvek
Letöltés
HKK Videók
Gyakori kérdések
Kérdezz-felelek
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
Alfa pakli - Mágusok március 16.
Alfa pakli - Druidák március 16.
Alfa pakli - Boszorkányok március 16.
A pillanat képe
Bunthar
(Túlélők Földje szörnyeteg)
Küldd el képeslapként!
"A buntharok a sivatag gyapjas kérődzői, hosszú, rugalmas ormányukkal állandóan a homokot szimatolják nedvesség és növényi élet után. Növényevő létükre, igen könnyű felbosszantani őket - már az is elég, ha a közelükbe mész." Encyclopedia Fantasia
Nézz szét a galériában!
Hétvégi verseny és Legendák Viadala
Legendák Viadala paklibeküldés
HKK Kódex változások
Hatalom Szövetsége - 54. félév végeredmény
Ajándéksorsolás április + márciusi eredményhirdetés

A lista folytatása...
Országjáró feladat 2023
Országjáró feladat 2022
Országjáró feladat 2020
Országjáró feladat 2019

A lista folytatása...
Versenybeszámolók (19284)
BEHOLDER bácsinak kérdések !!! (8133)
Hétvégi verseny és Legendák Viadala (7)
Versenyhirdető (1827)
Lapötletek (64955)
[HKK Piac] Eladó gyűjtemény (9481)

További témák...
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 

Bukottak és felemelkedettek

Repül az idő: az Elemi Erők immáron lassan két éve, hogy megjelent, így épp eleget forgattuk a lapjait ahhoz, hogy elkészüljön ebből a szettből is a bukottak és felemelkedettek elemzése. Lássuk, hogy mely lapok hoztak többet annál, mint amire számítottunk és mik tűntek el végül a süllyesztőben a kezdeti felhajtást követően! Sziklavadász: Egyértelmű spoilernek lett kikiáltva, Ozmi első számú ellen lapjaként jelent meg, majd csúfos véget ért. Az nyilvánvaló, hogy az éjfatty tiltása fájdalmasan érintette, azonban véleményem szerint ez csak az utolsó szög volt a koporsójában. A legnagyobb probléma a színe (bár kapott egy erős boostot a piros az Élőholt Invázióban, de a Tükördimenzióban már kevésbé, így szép lassan hátrébb csúszott a rangsorban), illetve az, hogy ma már ezek az azonnalit és valami apróságot fogó semlegesítések nem férnek be. Szívesebben játszik az ember Gárdakapitány-Jégkornis féle lapokkal, amik topdeckre is jók. Azért side-ba meta függvényében még jó lehet!


Húzó áramlat: Ugyan kevésbé volt nagy a hype körülötte, mégis sokat vártunk egy elhúzható (Kurtz mellett szinte reagálhatatlan, dupla cantrip), nullás leszedéstől: végül azonban ez is kevés volt. A játék legrosszabb funkciója ez (tekintve, hogy a lapok óriási százaléka már csinált valamit kijátszásakor, ha meg nem, akkor egy sima leszedés nem feltétlen jó ellene, lásd Vizitündér), így ezeknél az kell, hogy adott esetben lapelőnyt is ki tudjunk nyerni belőlük (mint a Rughar átkánál) a leszedés mellé.

Sárkánylárva: Elég megosztó lapként indult: voltak, akik nem láttak benne semmit, de azért többségében drágán ment a kártya. Végül ez a lap sem került be stabilan a metába, melynek alapvetően több oka is van. Egyrészt a sárkány epikus nem elég jó (maga a narancslap). Másrészt a Lassan Járj!+Sárkány Úrnő felállásba nincs szükség rá. Harmadrészt pedig a dupla kötelék (Tűztomboló ide vagy oda) óriási feltétel, nem engedheti meg magának az ember, hogy ne működjön a kártya.


Hívó kürt: Elvileg ennek a lapnak mindig jónak kellene lennie. Ha nem tudtunk olcsóbbítani, akkor manát termel, ha meg erre sincs szükség, akkor keres. Ami miatt annyira gyakran nem láttuk viszont az az, hogy egy lényes deck inkább más induló lapot rak be helyette (elvégre a 2 ZSZ még csak keres, utána kell keret a kikeresett lapra is), míg a keresésével az a gond, hogy legtöbbször nem volt egy kifejezett kombó lap, amit mindenáron elő akart volna rántani az ember – a zanszilánk szabály változtatás valószínűleg végképp maximum side lappá teszi.

Timera gondolata: Cantrip, csontot adó, piszok nehezen megakadályozható counter? Nem csoda, hogy repült rá a magas pontszám, illetve még gyűjtőgenerálós pakliban is feltűnt néha, azonban a hátránya (hogy saját körben szinte használhatatlan, mert a körszakítás által a bevédett lapunk se jön létre), a „láthatósága”, valamint durva leírni, de a költsége miatt végül szívesebben nyúltunk ennél megbízhatóbb és olcsóbb istenikhez hosszútávon.


Fakabát: Jogtalan lenne teljes mértékben a lapot magát okolni a bukásért, elvégre az egyik ígéretes paklija, a Lépéselőny kitiltódott. Azonban összességében ismét bebizonyosodott, hogy egy hármas költségű counter (még akkor is ha zanszilánk, ráadásul később lapelőnyt is adhat az izmok segítségével), egyszerűen már drága ahhoz, hogy alapból helyet kapjon a pakliban. Side-okban az ősmágiának köszönhetően felbukkan azért, illetve Molluszkban is feltűnt már, de a már említett szabályváltoztatás neki sem kedvez. Fluxusgenerátor: Nem az a tipikus ránézéses spoiler (aminek érzésem szerint legfőképp az az oka, hogy az ölés/leszedés funkcióra teszi be az ember, ami meg nem a legjobbak közt van), de elképesztően gyorsan kinőtte magát 10 pontos kártyává. Végtelen is született rá a Villámcsarnokkal, mely vonzata végül az lett, hogy az Alanori Olimpiás lap kitiltódott. Végül sorozatos további indirekt nerfeknek (Szikra visszavétel költségének növelése, valamint a sokat emlegetett szabályváltozás következtében nem tudunk már azért olyan könnyen termelni tokeneket vele) köszönhetően mára már a korrekt spoiler szintre került.


Az időrabló pálcája: Nem egy ember kérdőjelezte meg az Isteni ikont rajta (úgy emlékszem én is köztük voltam bevallom), azonban szépen lassan egyre többen szavaztak bizalmat neki. Blokkoló paliban máig megkérdőjelezhetetlen a helye, de nagyon jól érzi magát lassabb játékkörnyezetben (például Zarknod Bilincse) is – persze önmaga is képes lelassítani a játékot. Máig az egyik legjobb és legolcsóbb asztaltakarítás!

Bo’adhun csapás: Az Elemi Erőkkel a sárga szín is kapott egy követőlövést kőkeményen büntető lapot, így immáron tűz ellen végképp egyenlő volt a halálos ítélet aláírásával az Antimágikus Rakshallion levétele. Igazi alpári kártya: ha kezdtünk, akkor ugyan nem fért ki a 2. körben (de ekkor miénk a kezdeményezés lehetősége), de ha nem (és repült a követőnk), akkor az ellenfelet az idézésnek köszönhetően könnyen elküldhettük idejekorán szendvicset enni – a +2 reagálás általánosba építve azt jelentette, hogy nagyon nagyrészt létrejött a kártya.


Legendás pegazus: Sokszínűség (új)? Azt azért túlzás lenne kijelenteni, azonban ennél flexibilisebb epikus követő nincs a játékban. Noha elsőre keveset csinál mondjuk egy Motyogó követőhöz képest (ami húz és manát is termel), azonban a pegazusokhoz épp elég az olcsóbbítás és a beépített sokszín. Pont a rugalmasságának köszönhetően ez a pakli hasonlított a legjobban a régi életenergiához: beraktuk a legjobb good stuff lapokat kiegészítve az aktuálisan legjobb pegazusokkal, melyek közül az egyik darab kifejezetten inkorrekt-közelire sikeredett...

Obszidiánsörényű pegazus: ...ez a lap pedig nem más, mint az Obszidiánsörényű pegazus. Igazából megmutatta, hogy kettőért is jó (Zarknod mellett többször is feltűnt), de egyért kifejezetten gusztustalan. Konkrétan ez az egy lap már önmagában garantálja, hogy megéri összerakni a Legendás pegazust. Az egyért dupla dobatás (még ha két lépésben is történik) elképesztő, de hogy mindezt counterdrágítás mellett teszi, garantálja, hogy pár évig ez a kártya nem fog kikopni innen (illetve persze A hét törzs főnöke mellől sem, ha befér a szín).


Fairlight bölcsessége: emlékszem ezzel a lappal a legnagyobb gondom az volt, hogy vákuumban ugyan kétségtelenül erős, azonban mégis hova jó? Nos miután letett az ember arról, hogy paklit építsen rá (Isteni érzéses gyógyuló koncepció), egyből megmutatta, hogy miért jó: szinte bárhova befér (tűz, Bűvös erdő, Semleges csatamező is használta többek között). Kétségtelenül meta függő az ereje (ha nagyon sok a kontroll pakli, akkor ehelyett egy induló lapot, vagy countert szívesebben látunk a kezünkben, paklitól és szituációtól függően), azonban adott koncepció ellen (szegény Villámháborút lehet említeni, de a Moák nagy részét is kivégzi, vagy épp a népszerű Szörcsögő motyogót sem kíméli) pont azt a fajta időhúzást adja meg, ami elengedő lehet a stabilizálásra. Emellett követőt lőni is kényelmesebb vele a gyógyulásnak köszönhetően, de a játék késői szakaszában sem halott: lapra, no meg egy, az egész játékon keresztül elhúzódó gyógyulásra válthatjuk, hogy aztán visszaugorjon a kezünkbe!

Kommentben természetesen jöhetnek a ti véleményeitek is, elvégre azért ez mindig is egy szubjektív lista marad!

Ács Domonkos

Létrehozás: 2020. június 8. 13:24:39
Utolsó frissítés: 2020. június 8. 20:26:12
Nyomtatási forma


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2024
E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.