Vissza a Főoldalra
 
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Hatalom Kártyái

Támogatnád-e, hogy a beholderes HKK versenyek nevezési díja megnőjön 1300-ról 2000-re, cserébe elkészüljön egy új sorsolóprogram, és utána megnőjön a díjalap?

1.) Nem járok beholderes HKK versenyre.
2.) Támogatnám (amatőr vagyok).
3.) Támogatnám (profi vagyok).
4.) Nem támogatnám (amatőr vagyok).
5.) Nem támogatnám (profi vagyok).

(A szavazáshoz be kell jelentkezned!)
További szavazások...
Fórum a témához...
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett

Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
HKK - Zén Legendái: Boszorkánytánc február 22.
HKK - Zanuv Tresk - Zanszilánkok Cseh HKK február 11.
A pillanat képe
Aranytigris
(Túlélők Földje)
Küldd el képeslapként!
"A szemed előtt csap le egy aranytigris egy védekezésképtelen gazellára. Dühödten hajszolod el a hatalmas vadmacskát jól megérdemelt vacsorád mellől." - Az élelemszerzés egy lehetséges folyamata a Túlélők Földjén.
Nézz szét a galériában!
Kiadói tervek - 2020. március
XXX. Alanori Mini Olimpia - Eredményhirdetés
Szerverterem probléma
Nekrológ - Kerekes Kálmán emlékére
A HKK versenyek szünetelnek

A lista folytatása...
Országjáró feladat 2019
Legaktívabb fórumok és fórumozók
Termékismertető - Hatalom Kártyái - HKK junior
Termékismertető - HKK - Zén Legendái: A múlt hangjai

A lista folytatása...
Melyik lapokat szereted legjobban a Káosz Galaktika Kártyajátékban? (112)
[HKK Piac] Lapokat keresek (28256)
Kiadói tervek - 2020. március (50)
Klasszikus TF (45)
HKK kérdés? (45146)
[HKK Piac] Eladó lapok (141471)

További témák...
Tegnap leggyakoribbak:Utoljára ezt küldték:
Az elfekről általában
Küldj te is képeslapot!
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Pókerjáték
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
Ajánlott böngésző, felbontás:
Internet Explorer, 1024x768
 

A Buchholz és a versenyek díjazása


Mint tudjátok, a HKK versenyeken a sorrend meghatározása a következőképpen történik:
Elsősorban a nyert körök számítanak, másodsorban a Buchholz, harmadsorban pedig a nyert meccsek száma. A Buchholz pedig nem más, mint a veled játszó játékosok elsődleges pontszámainak összege. Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy pontegyenlőségnél az végez előrébb, aki erősebb ellenfelekkel játszott.

Persze ez nem igazán olyan dolog, amit te befolyásolni tudsz, sok múlik a szerencsén, hogy a gép kiket sorsol neked, és arra sincs befolyásod, hogy ezek az emberek előtte ill. utána nyernek, vesztenek (vagy akár korábban hazamennek és ezért lesz gyengébb a pontszámuk). Sajnos, a másik lehetőség - hogy a nyert meccsek számát használjuk tiebreakernek - még rosszabb lenne, mivel ezzel nagyon könnyű lenne visszaélni, hiszen ekkor előnyt jelentene, ha valaki 2:1-et játszik, de 3:0-t diktálnak be.

A sorsolást és a rangsorolást egy régebbi játékosunk által írt sorsolóprogram végzi. Sajnos, a program nem hibátlan, ha valaki kiszáll menet közben a versenyből, akkor annak az eredményét 0-nak veszi a gép a vele játszók Buchholzának számításakor, és így a Buchholz nem ad megbízható eredményt.

A szerzővel természetesen kapcsolatba léptünk, a hiba javítását nem vállalta, és a forráskódja sincs meg a programnak. Bár a program java-ban íródott, így visszafordítható, a feladat így lényegesen nehezebb egy külsősnek. Ez abból is látszik, hogy probléma, mert elég régóta nem találtunk olyat, aki vállalta volna a hiba javítását, vagy akár új program írását. Bár volt több jelentkező, végül mindenki visszalépett. Volt olyan javaslat is, hogy írjuk mi újra az egészet. Én azt kívánom, bárcsak lenne kapacitásunk erre, mint ahogy a weblapunk újraírására, TF online, HKK online és egyebekre, de sajnos nincs (és arra se várunk javaslatot, hogy mit ne csináljunk, hogy erre jusson idő). Külsős programot sem tudunk használni, mert a jelenlegi sorsolóprogramnak épp az az előnye, hogy kezeli a saját versenyeink egyedi szabályait, és a HSZ tagságot és a profi pontokat is.

Sokat gondolkodtam, mi lehetne a megoldás. Maga a Buchholz sosem volt az igazi korrekt rangsorolásra, valójában nem sokkal igazságosabb, mint egy sorsolás vagy kockadobás ami pontegyenlőségnél dönt. Egyszerűen csak elfogadtuk, mivel nem volt jobb. De én azt gondolom, az egész problémát meg lehet másképp is közelíteni, egy sokkal igazságosabb rendszerben.

Aki ugyanannyi kört nyer, kapjon ugyannyi díjat. Pl. ha az 1.-nek 15 pontja van, és a 2-5.-nek 12 pontja, akkor ők négyen ugyanazt a díjat kapják. A paklikkal és pénzdíjjal ez egyszerűen megoldható, összeadjuk az adott helyezetteknek járó díjakat, és egyenlően elosztjuk köztük. A fő gondot az ultra ritka lapok elosztása jelenti. Erre több lehetséges megoldás is van.

 • Az UR-t kisorsoljuk az adott helyezettek közt. Ez a legbutább megoldás, de a Buchholznál még ez is jobb, mert itt legalább a többi díj egyformán lett elosztva.

 • Az UR-t megfeleltetjük valamennyi pénznek ill. pakliknak, és ugyanúgy bedobjuk a díjalapba, és elosztásra kerül. Pl. a fenti esetben, a 2-5. helyezettnek 28e Ft járnak és 1 UR, amihez 8e Ft-nyi értéket rendelünk. Ekkor az egy főnek járó díj (28+8)/4=9000, tehát 3 játékos kap ennyit, 1 pedig megkapja az UR-t és 1000-et. Az UR a valóságban érhet többet vagy kevesebbet, épp ezért itt is sorsolnánk, ki kapja ezt a csomagot. Ez az 1.)-es verziónál sokkal igazságosabb lenne.

 • Mivel 4 játékos közt kell elosztani 1 UR-t, mind a 4-en kapnának 25 “UR pontot”. Ha egy játékosnak összegyűlik 100 UR pontja, akkor azt beválthatja egy ultra ritkára. Ez a lehető legigazságosabb rendszer, viszont itt ott a helyszínen senki sem kap ultrát, ezért hátrányos lesz annak, aki a régi rendszer szerint rögtön megkapná. Ez kompenzálható azzal, hogy nem 100 pontot osztunk szét, hanem mondjuk 120-at. De ettől függetlenül is előfordulhat, hogy valakinek lesz egy 2. helyezése, és utána fél évig semmi, nem jut hozzá a nyereményéhez. Illetve ez esetben akkor meg kell oldani a versenyek közti kompatibilitást, meg kell engedni, hogy bármely versenyen lehessen ilyen pontokat szerezni. A foil vs nem foil probléma ekkor úgy oldható fel, hogy a behós versenyen 200 pontot osztunk, és 200-ért lehet 1 foilost kérni.

 • A 4-es verziót, hogy ilyen esetben mind a 4 helyezett kapjon 1 UR-t, nem írom le :) Bár nyilván van, akiben ez is felmerült. Nekünk persze mindegy, mennyi UR-t osztunk, de ez drasztikusan devalválná az UR-ek értékét, jó eséllyel a sima ritkák szintjére. Ráadásul a verseny manipulálható lenne, szélsőséges esetben a játékosok összebeszélhetnének, hogy a végén mindenkinek pontosan ugyanannyi pontja lenne (pl. mindenki minden meccset döntetlenre játszik), és akkor mindenkinek járna UR.

  Illetve van még egy probléma, tegyük fel, hogy mondjuk a profiknál, 6-12. helyen alakul ki azonos pontszám, és így 7 ember közt kéne 3000 Forintot szétosztani, vagy az amatőröknél 13-20. helyezetteknek kéne 2 paklit elosztani. Ennek tényleg nincs sok értelme, ezért a fentieket kibővíteném azzal, hogy ezt a díjmeghatározást max a 3. hely érintettségéig alkalmazzuk, a későbbi helyezéseknél marad a régi “pszeudo-random” rendszer, ott igazán az egésznek nincs már tétje / jelentősége.

  Írjátok le, mit gondoltok a témáról, egyetértetek-e azzal, hogy megváltoztathatjuk a díjazást a fenti, igazságosabb rendszerre, amely a Buchholzot teljesen figyelmen kívül hagyja. És ha igen, milyen rendszer lenne szimpatikus (jöhetnek új ötletek is). Azután kiírhatunk erről egy szavazást, hogy mi történjen.

  A profi pontok is természetesen úgy működnének, hogy az azonos pontszámot elérők ugyanannyi profi pontot kapnának, a HSZ pedig már eddig is úgy működött, hogy azt néztük, az összes lehetséges megszerezhető pontból mennyit szerzett a játékos, max. a 2-3. helyért járó pár plusz pont szűnne meg (vagy kapná meg mindenki), amikor nem lehet egyértelmű 2/3. helyet hirdetni. A Nemzeti bejutás sem lenne bonyolult, pontazonosságnál lehet, hogy több ember is bejuthatna a korábbinál, de csak akkor, ha elérnek egy meghatározott pontszámot.

  Ami felmerült még, hogy azért a játékos a díjtól függetlenül tudni akarja, hogy ő hányadik lett. Mivel ez már tényleg csak a dicsőségről szól, ebből a szempontból maradna az, amit a gép ír ki.

  Tihor Miklós

  Létrehozás: 2020. február 26. 13:18:56Utolsó frissítés: 2020. február 26. 16:04:30 Küldd el a cikket másoknak Nyomtatási forma


  Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

  © Beholder Kft., 2003 - 2020
  1680 Budapest, Pf. 4 | E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

  Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.