Vissza a Főoldalra
 
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
A Kreátor műhelyével bevezettük a 2 altípusos etnikumokat. Mit gondolsz ezekről?

1.) Nagyon szeretem őket, minél több lénynek legyen 2 altípusa!
2.) Ahol van értelme, jöhet, de nem kell túlzásba vinni.
3.) Elég lesz lassan, maximum nagy ritkán legyen ilyen.
4.) Nem HKK-zom, csak szavazok.

(A szavazáshoz be kell jelentkezned!)
További szavazások...
Fórum a témához...
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett

Hírek, változások
Mi is az a HKK?
Megjelent kiegészítők
Teljes szabálykönyv
HKK Kódex
Sorsoló program
Őslich szabályok
HKK-t forgalmazó boltok
HKK klubok
Lapkereső
Tiltott és módosított lapok
Versenykiírások
Lezajlott versenyek
Mai versenyek
Profi versenyzõk
Hatalom Szövetsége
Hatalom Szövetsége tabella
Nemzeti bajnokság
Versenyszabályok
Versenyszervezőknek
Chat, üzenõfal
Fórumok
Szavazások
HKK találkozó
Legendás cél
Toplisták
Memóriajáték
Memóriajáték - Alfa
Kerátor Műhelye
HKK 20 Puzzle
HKK Puzzle
Beholder Labirintus
Mini-szójáték
HKK Blog
HKK Toborzás
HKK Védnöki Program
AK Archívum
Paklileírások
Írások, novellák
TF és ŐV könyvek
Letöltés
HKK Videók
Gyakori kérdések
Kérdezz-felelek
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
Hatalom Kártyái - Homokdűnék november 20.
HKK Negyedszázad október 23.
A pillanat képe
A szelek ura
(Túlélők Földje)
Küldd el képeslapként!
Állítólag léteznek más létsíkok is, ahol olyan teremtmények uralkodnak, akikről még sosem hallottuk. Legendák szólnak a levegő síkjáról is, ahol egy ott keletkezett elementál az úr.
Nézz szét a galériában!
Homokdűnék lapelemzés – 1. rész
Homokdűnék a lapkeresőben + kódos lapok a BDV-ben
Homokdűnék bemutató – 3. rész
Homokdűnék friss információk
Előrendelhető a HKK új kiegészítője a Homokdűnék!

A lista folytatása...
Termékismertető - Hatalom Kártyái - Homokdűnék
Termékismertető - Hatalom Kártyái - 11. kiadás
Termékismertető - Alfa pakli – Ősi sárkányok
Termékismertető - Alfa pakli – Vérfarkasok

A lista folytatása...
BEHOLDER bácsinak kérdések !!! (7115)
A HKK lapok erősödése (375)
HKK kérdés? (45397)
Homokdűnék lapelemzés – 1. rész (9)
[HKK Piac] Eladó lapok (141560)
[HKK Piac] Lapokat keresek (28326)

További témák...
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Pókerjáték
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
Ajánlott böngésző, felbontás:
Internet Explorer, 1024x768
 

Hatalom Kártyái: A játék összetettsége

A HKK az évek során rengeteg új szabállyal bővült. Amikor a játékot eredetileg megalkottuk, az eredeti cél az volt, hogy a játék alapszabályai 10 perc alatt megtaníthatóak legyenek (kör fázisai, lapok helyei, erőforrások, laptípusok), és utána a játék közben elegendő a lapokra írt szövegeket elolvasni.

Azonban ahogy újabb és újabb fogalmak, ikonok kerültek bevezetésre, egyre több ilyen fogalmat, szabályt kellett megjegyezni ahhoz, hogy valaki egy lapot megértsen anélkül, hogy a szabálykönyvet kelljen lapozgatnia. Egyfelől persze praktikusnak tűnt, hogy a lapra ahelyett, hogy “kézből kijátszásakor ellenfeled max. VP-je csökken 2-vel” azt írtuk, hogy Blokkolás: 2. Másrésztől viszont, aki alapból nem tudja, mi a blokkolás, annak könnyebb a lapot megérteni, ha a teljes szöveg ki van írva.

Persze egy ikon, fogalom sok szempontból hasznosabb, mintha a teljes szöveg ki lenne írva. Egyrészt, ha már tudod, mit jelent, sokkal könnyebb felfogni a lapot. Másrészt, így garantált, hogy ugyanazt a dolgot ugyanúgy írjuk. Harmadrészt, lehetőség van akár összetettebb szabályok használatára is, mint pl. az “élet”, vagy az “ősmágia” korábbi verziója, aminek a leírása nem is nagyon fért volna el a lapra. Nem beszélve arról a szintén nagy előnyről, hogy a játékegyensúly érdekében akár egy fogalom jelentése utólag meg is változtatható.

Viszont a dolognak van hátulütője is. Ahogy az idő haladt, szükség volt egyre érdekesebb lapokra, és ezt legtöbbször úgy tudtuk elérni, ha egy lapnak több, összetettebb képessége volt. Az ikonok, fogalmak megkönnyítették ezt, sokkal több képességet lehetett ezek segítségével a lapra zsúfolni. De ez már bizonyos esetekben a megértés rovására mehet, hiszen ha a lapon van 4 ikon, és 5-6 fogalom, aminek a háttérjelentését tudni kell, akkor annak a lapnak a megértése extrém kihívás lehet egy kezdő vagy újrakezdő számára; mi pedig abba az illúzióba ringattuk magunkat, hogy hiszen alig van még valami a lapon, nyugodtan lehet rá további szöveget és fogalmakat rakni, ezáltal még tovább bonyolítva a lapot.

Minden játéknál kulcsfontosságú szempont, hogy meg tudja tartani a meglévő játékosokat azáltal, hogy képes mindig újdonságokat kínálni, ugyanakkor tudjon új játékosokat is szerezni azok helyére, akik előbb-utóbb óhatatlanul kiszállnak. És ezért fontos, hogy a játék mennyire összetett.

Sok éve járunk kiállításokra, ahol igyekszünk minél több embert megtanítani a játékra. Kezdetben kezdőcsomaggal, majd Juniorral, és az utóbbi években pedig Alfa paklikkal. A forgatókönyv mindig ugyanaz, kap egy paklit a játékos és a tanító is, nyílt lapokkal játszva, elmagyarázzuk a játék alapszabályait, a kör fázisait, az erőforrásokat, a laptípusokat. Túl sok speciális szabályra itt nincs lehetőség, természetesen szóba kerül a repülés, de azon túl főleg a lapokra írt szövegre koncentrálunk, azt olvastatjuk el a játékossal, abban a szellemben, amit a bevezetőben is leírtam.

Átlag 10 perc alatt lemegy egy ilyen meccs, és a játékos szinte mindig azt mondja, értette a játékot, és tetszett neki. De az, hogy tényleg értette-e, igazán akkor derül ki, ha ott helyben játszik még egyet - akár egy másik újonccal. Sokan vesznek is ilyenkor paklit, az alfákkal nincs is gond, a kiegészítők azonban már nagyobb fejtörést okoznak, visszajönnek, ez az ikon mit jelent, ez a fogalom mit stb. A visszatérő játékosokkal, akik sok éve HKK-ztak már, könnyebb a helyzet, de a rengeteg fogalom és ikon azért nekik is nehézséget jelent.


Sok emberrel szoktam beszélgetni, akiket korábban megtanítottunk már. Ezekből a beszélgetésekből úgy tűnik, hogy az első, kezdő paklik megvásárlása és kipróbálása után van egy óriási ugrás, amit kevesen tudnak áthidalni. Az, amikor a legújabb kiegészítők lapjait kibontod az alfák után, és nagy mennyiségű, tömör szakszöveggel, ikonokkal találkozol a lapokon, és akár ebből kellene versenyképes paklit összerakni, akár egy amatőr versenyen úgy helytállni, hogy esélye is legyen 1-2 győzelemre.

Természetesen, aki sok éve játszik, annak ezek a dolgok nem okoznak problémát, hiszen az új szabályokkal fokozatosan találkozott, kiegészítőnként max 1-2-vel, nem volt probléma a megtanulásuk és megszokásuk. Az újaknak viszont óriási mennyiségű szabályt kell megtanulni ahhoz, hogy játszani tudjanak, sokkal többet, mint egy társasjátéknál is.

És ezzel eljutottunk oda, hogy mi a HKK egyik problémája: az összetettsége, a meredek tanulási görbe, ami szükséges hozzá. Ez persze egyben a varázsa is a mostani játékosok számára! Azonban sokszor kattog az agyunk azon, hogyan lehetne segíteni ezen a problémán, lehet-e a játékon egyszerűsíteni.

Egyrészt, vannak ún. tesztelési szabályaink, amelyek több olyan pontot is rögzítenek, amely a lapok túlbonyolódását próbálják gátolni. Pl. van egy limitünk, aminél több szöveg nem lehet a lapokon, de arra is van egy szabály, mennyi képesség legyen egy gyakori, nem gyakori vagy ritka lapon. Egy kezdő eleinte nagy mennyiségű gyakorival, és jóval kevesebb ritkával találkozik, ezért fontos, hogy a gyakori lapok egyszerűbbek legyenek.

De úgy gondolom, az a vonat már elment, hogy a lapokra 2-3 soros szövegeket írjunk annak érdekében, hogy könnyebb legyen őket megérteni. Igény van rá, hogy a lapok érdekesek legyenek, több képességgel, hogy minél több helyzetben megállják a helyüket. Ezért egyszerűsíteni csak azzal tudunk, ha csökkentjük a szabályok számát, amit a játékosnak egyszerre meg kell tanulnia, ha HKK-zni akar. És ez az, ami miatt igazándiból ez a cikk született: a segítségeteket szeretnénk ugyanis kérni ebben, szerintetek mik azok a szabályok, ikonok, amiknek marginális szerepe van a játékban, kevés pakli / lap hivatkozik rájuk, és nyugodtan elhagyhatóak lennének a jövőbeli kiegekből, nem veszítene velük igazán a játék. A másik kérdés, hogy van-e olyan szabály, amit gyakrabban használunk ugyan, de nagyon agyon van komplikálva, nehezíti, lassítja a játékot. És persze bármilyen egyéb, a játékmenetet egyszerűsítő javaslatot szívesen látunk! Biztos vagyok benne, hogy a legtöbben közületek próbálták a játékot barátoknak, ismerősöknek megtanítani, ha elakadt esetleg a dolog, min akadt el?

A teljesség igénye nélkül itt a saját listám:
Az ikonoknál még a neve sem implikálja, mi a fene lehet (pl. a “Semmizés”-ről azért legalább lehet sejteni, hogy az micsoda), nagyon limitált hely van számukra, és mostanában egyre több olyan lapunk van, amin 4 ikon virít, szóval jó lenne néhánytól megszabadulni.

 • Köd : a köd nem egy egyensúlyozó játékmechanizmus, mint pl. az ősmágia, ami nélkül bizonyos paklik életképtelenek lennének. Érdekes újdonság volt, amikor megjelent, de nem érzem szükségét, hogy folyamatosan, minden kiegben jöjjön néhány köd lap azért, hogy legyen még egy ikon, amire egy új játékos a fejét csóválva rácsodálkozik.

 • Életkioltó : ez a mechanizmus az éltes lények elburjánzása ellen készült, de ha megnézitek, nagyon kevés életkioltó lapunk van. Annyira kevés, hogy túlzásnak érzem, hogy emiatt egy ikon jelentését a játékosoknak fejben kelljen tartaniuk. Ha az élet túl erős, akkor egyszerűbb lenne az élet szabályát megváltoztatni, ne legyen kivétel az, hogy a jelzőt manipuláló források nem tudnak életet leszedni. Ettől az élet szabálya is egyszerűsödne, meg a jelzőket manipuláló források is. Persze mind az életszabály jelenlegi formája, mind az életkioltó ikon mikrobalanszolás volt annak idején, de pont ezek vezettek ahhoz, hogy a játék sok esetben ennyire komplikált legyen. (Mondom mindezt úgy, hogy ezt a szabályt még én találtam ki.)

 • Rezisztencia : meglepő, de ezt az ikont is nagyon kevés lapon használtuk az utóbbi időben. Amikor kitaláltuk, valóban hasznos volt az asztalon maradó lapok védelmére, de manapság már simán belefér a lapok erősségébe univerzálisabb védelem, pl. nem lehet forrás célpontja vagy hasonló, és az ilyen képesség a lapot elolvasva is egyértelmű, nem kell ikont memorizálni hozzá.

 • Idézés : mindig is úgy gondoltuk, hogy aki a játékot kezdi, az előnyben van. Az idézés ezt az előnyt hivatott egyensúlyozni. Bevallom, én ezt a mechanizmust már a kitalálásakor is elleneztem. Egyrészt, ebből a célból van már egy ikonunk (a védekezés), nem láttam értelmét, hogy ugyanarra a célra 2 ikonunk is legyen, ennél még az is jobb lett volna, ha a védekezés szabályát megváltoztatjuk, ez megint a mikrobalanszolás esete, mikor túlzott bonyolítással próbálunk megoldani valamit. Másrészt pedig, hogyha a kezdőnek valóban számottevő előnye van a játékban, akkor ezt a szabályok szintjén kell kiegyensúlyozni, nem egy ikonnal, ami rajta van néhány lapon, amivel vagy játszom, vagy nem, vagy felhúzom, vagy nem. Ha egyébként ki tudunk egy ilyen szabályt találni, akkor a védekezés ikont is mellőzhetjük a jövőben.

 • Kincs : Ez annak idején egy nagy találmány volt, megoldotta a tárgypakli legalapvetőbb problémáját. Annyira, hogy kb. minden tárgyra ráraktuk. Ezzel az erővel be lehetne vezetni azt a szabályt, hogy ha egy tárgynak van legalább 1 csont a költségében, akkor lehet kincsként használni, és akkor nem kell minden egyes lapra plusz egy ikont rárakni. Főleg, mert most sok tárgyra rákerül az ereklye ikon, így el lehetne kerülni az “ikonhalmozódást”.

 • Csont : Egy jó ideje már minden szörnyre pontosan 1 db csont kerül. Ha nincs egy szörnyön, akkor általában vagy lemaradt róla, vagy túl sok egyéb ikon került rá :) Szóval szerintem a csont elhagyható, és bekerülhet a szabályokba, hogy minden szörnyért, amin nincs csont, abból 1 csont nyerhető ki. Régen voltak még lények, amikre azért nem került ez rá, hogy ne lehessen feláldozni, de ha 1000-ból van egy ilyen, akkor arra rá lehet írni, hogy “nem áldozhatod fel.”

 • Természetesen, a javaslatom csak arra vonatkozik, hogy a jövőben NE használjuk ezeket az ikonokat, ne rakjuk rá új lapokra, a korábbiakon marad persze. (És ezek csak javaslatok.)
 • Időleges hatás, késleltetett hatás: nagyon kevés lapon szerepeltek az elmúlt 3 évben, és nem esszenciálisak semmilyen koncepcióhoz vagy a játék egyensúlyához.

 • Újrahasznosítás: Ez egyszerre Semmizés, gyógyítás, és a pakliba visszakeverés. Ebből a gyógyulás marginális, a leglényegesebb dolog a Semmizés, viszont arra van már új fogalmunk, szerintem ez elhagyható anélkül, hogy nagyon hiányolná bárki.

 • ikon. Bevallom, nekem az és a bőven elég volt, ahogy lassan funkciót rendelünk az ABC minden betűjéhez, egyre nehezebb lesz, hogy ezeket ne keverjük össze. Az kevés lapon szerepel, és legtöbbször nem is igazán indokolt, ez csak egy egyszerű mikro-balanszolás, a jól ismert ikonnal a lap nagyjából ugyanazt tudná. Ráadásul a a játék eleje óta létezik, és van egy jól ismert jelölés (elfordítjuk a lapot), ahonnét tudjuk, használtuk-e vagy sem.

 • ikon. Abban nem hiszek igazán, hogy tőle könnyen meg tudunk szabadulni, mivel most már ráépült a narancs lapokra is és a laptervezők előszeretettel használják. Annyi bizonyos, hogy sok más, a játék eleje óta bevált mechanizmussal ellentétben, erre nincs egységes jelölés, hiszen sem jelzőt nem használunk arra, hogy használva volt-e a lap, sem a lap elforgatását, szóval ez jelenleg mindenkire rá van bízva, hogy tartja ezt nyilván. Biztos vagyok benne, hogy kezdőknek ez fejtörést okoz. Legalábbis valamilyen egységes jelölési rendszert érdemes lenne erre bevezetni. Az elforgatás a és -nél még jó lehet, képességből azonban több is van bizonyos lapokon. Én úgy gondolom, hogy a nélkül a HKK megvolt kb. 24 évig, és nagyon sok olyan mechanizmus van, ami ki tudja váltani azt a funkciót, hogy csak egyszer sül ki: kijátszáskori képesség, áldozásra működő képesség, Halálsikoly, Jelenés, nagyon sok megoldás van. A narancs lapoknál ezt a funkciót pedig régen is jelzőkkel jelöltük. Az ekvivalens funkció is létezik, a képesség végére odaírjuk: “majd ezt a képességet elveszti.”

 • Blokkolás, anti-blokkolás. Annak idején amikor Rhatt új színként bekerült, akartunk valamit, amitől használják is, annak ellenére, hogy jóval kevesebb lap volt ebben a színben. A versenyeken a blokkoló pakli nem igazán dominál, max. az egyszínű versenyen, mégis, ha valaki blokkoló paklival nyer, azt általában mindenki utálni szokta. Rhatthoz az évek során rengeteg jó lapot adtunk ki, része lett ez a szín számos versenypaklinak, Rhatt megállja már a helyét a blokkolás nélkül is. Ha viszont kivesszük a játékból, megszűnik a max. VP nyilvántartásával kapcsolatos macera jelentős része - amivel sokszor akkor is kínlódunk, ha senki nem akarja leblokkolni a másikat, de azért felírjuk a blokkolást.

 • A szabályokba a legdurvább belenyúlni, főleg azokba, amelyek a játék eleje óta léteznek. Azonban van olyan, amitől tényleg érdemes lenne megszabadulni, mert csak egy felesleges súly.

 • Védekezés bónusz. A játék legeleje óta velünk van. A lény vs. lény csatákban hasznos mikrobalanszolás volt, kiegyenlítendő a támadó játékos előnyét annak köszönhetően, hogy ő választotta ki, melyik lény melyikre üt. Manapság viszont az ilyen csaták igen ritkák, a védekezés bónusznak elhanyagolható jelentősége van: viszont azért folyamatosan fejben kell tartani, számolni kell vele, ami az asztalon van, annak sosem annyi a sebzése, ÉP-je. Amikor kezdőket tanítunk HKK-zni, ez az a szabály, amit sosem hozunk elő, pedig a tanításkor azért vannak lénycsaták. De épp elég az, hogy a lény statisztikáihoz hozzá kell adni a követőből eredő esetleges bónuszt. Szóval a pro-knál nem számít, a kezdőknek meg túl komplikált. Tudom, szentségtörés, de én elengedném így, 25 év után ezt a szabályt.

 • Tihor Miklós

  Létrehozás: 2020. szeptember 16. 14:20:42Utolsó frissítés: 2020. szeptember 16. 16:27:56 Küldd el a cikket másoknak Nyomtatási forma


  Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

  © Beholder Kft., 2003 - 2020
  1680 Budapest, Pf. 4 | E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

  Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.