Vissza a Főoldalra

(J) mint jóslás, azaz játékonként egyszer

A játékonként egyszer használható § képesség az Elemi erők kiegészítővel került be a játékba. Ott ez alapvetően a jós altípusú lényekre volt jellemző. Ezek olyan képességek voltak, amelyek egy speciális feltétel teljesülésekor sültek ki, és ezután a lap ezt a képességet elvesztette. Kvázi “létrejött a jóslat”. Egy hangulatos, ötletes újítás, ami hamar túllépte az eredeti design keretet, és más lapokon, sőt követőkön is felbukkant, ekkor már nem feltétlenül “jóslatként” ami bizonyos feltételkor létrejön, hanem egyszerű, játékonként egyszer aktiválható képességként.

Azonban, ennek a § képességnek véleményem szerint van egy igen fontos, alapvető hibája: semmilyen instrukció nincs arra, hogyan jelöljük azt, hogy az adott lappal a képességet használtuk-e. Ez a probléma egyébként már a §¨ és §Ü képességeknél is megjelent. Az én “nemhivatalos” javaslatom ezekre az volt, hogy fordítsuk el ilyenkor a lapot 45 fokkal. Ez még akkor is informatív tud lenni, ha a lap pl. passzívan jön vagy passzív lesz. De nyilván egy Ç« esetén ez a jelölés már nem igazán használható. Régen az ilyen lapoknál jelzőket használtunk, de egy adott körön belül - ha nem játszunk ki túl sok lapot, és nem használunk túl sok képességet - akkor még fejben is lehet tartani, volt-e a §¨ képesség használva, vagy sem. A § ennél viszont már macerásabb, mert elvileg akár körökön át is észben kéne tartani.

Nem tudom, ti ezt hogyan oldjátok meg, de szerintem erre kétségkívül a legjobb módszer egy “nemhivatalos”, spéci jelzőt rakni a lapra - pl. kinevezheted, hogy az 5 Ft-osok vagy a zöld gemek az elhasznált § képességeket jelölik. Ha majd jön egy 4 § képességgel bíró lap, akkor persze elég macerás lesz ez még így is.

A körönként egyszer használható képességekre régen egyébként a lP ikon tökéletes volt, bepasszivizáltuk a lapot, és tudtuk, hogy már használva volt. Persze, ez azt is jelentette, hogy a lénnyel vagy ütök, vagy a képességét használom. Manapság ez már hatalmas luxus lenne, ezért a legtöbb esetben a lP-t váltotta le az §°, §¨ ill. §Ü ikon. Nagyjából ugyanaz a funkció, csak a lap használható marad utána is, így akár támadhat, ha lény, és több ilyen képessége is lehet.

Az újabb lapokon egyre gyakrabban felbukkanó feltétel nélkül, legfeljebb valamilyen költségért aktiválható § képességek azonban nekem nagyon sok esetben ekvivalensek a kijátszáskori képességgel. Az utóbbiaknak volt egy óriási előnye, nem kellett semmilyen módon nyilvántartani, hogy voltak-e használva, vagy sem, mert rögtön a kijátszás után ez a dolog le volt rendezve. Persze egy picit rugalmasabb, hogy bármikor használhatod, de alapvetően a lapot érdemes akkor kijátszani, amikor az ilyen § képességet használni is akarod, hiszen ha nem lövöd el rögtön, és később leszedik, akkor nem használtad ki. Ezért sok lapnál úgy érzem, inkább arról van szó, hogy a tervezők szeretnék elkerülni azt a problémát, amit mostanában a fórumon sokszor visszahallunk, hogy mára már minden asztalon levő lapnak van kijátszáskori képessége, ezért hiába szedjük le őket, a lapelőnyt megtermelték már. Ezért mindenkinek reakciókkal kell játszania, leszedések helyett is.

Gondolkodtam ezen, és lehet, hogy van más megoldás is, mint hogy mostantól minden lapra § képességet rakunk, és ezeket kell jegyezgetni, jócskán megbonyolítva a játékot. Mi lenne, ha egész egyszerűen a szabályokba nyúlnánk bele? Vagyis, egy asztalon maradó lap kijátszása és létrejötte, valamint a kijátszáskori képességeinek létrejötte között lenne lehetőség azonnalik és hatások használatára. A szabály egyszerű és könnyen megjegyezhető lenne, ha valaki kijátszik egy lapot, mindenki használhat azonnalikat és hatásokat, és amikor már senki sem akar, a kijátszáskori képességek csak akkor következnének.

Ez a szabályváltozás számos előnnyel járna, picit visszalassulna, “gyengülne” a játék - akárcsak a zan szabály gyengítésével, vagy a 3 színszabállyal ill. az isteni lapokkal. A leszedések újra visszanyernék korábbi fényüket, a reakciók dominanciája, fontossága picit csökkenhetne. És nem kéne boldog-boldogtalanra § képességeket aggatni, amit utána jegyezni / memorizálni kell valahogy.

Nektek mi a véleményetek erről?

És ha már szabályreformokról beszélünk, a másik dolog, amit több ember is felvetett a fórumon, a semlegesítés képesség elburjánzása, illetve esetleges gyengítése. Javaslatként az hangzott el, ha egy lappal semlegesítek, akkor az utána kerüljön a gyűjtőbe.

Ez már jóval nehezebb ügy, mint a lap kijátszása és a kijátszáskori képesség köze egy azonnali fázist iktatni, ami igazándiból csak a leszedéseknek ad egy picit nagyobb súlyt a reakciókkal szemben. Ezek a lapok ugyanis így lettek tesztelve, figyelembe véve, hogy a semlegesítés létrejötte után még jöhet a kijátszáskori képesség és egyéb képességek is. Nem mindegy, hogy egy lap semlegesít, vagy leszed, vagy mindkettőt csinálja. Lehet, hogy az egyik lapnak csak marginális a semlegesítése, és a képességei a lényegesek, vagy fordítva. Egy nagy költségű lapnál nagyon nem mindegy, miért is fizetem ki azt a sok VP-t, ld. pl. B. Jagumirra...

Szóval beszélni lehet a semlegesítés gyengítéséről, de valami jóval enyhébb formában, és persze azt is alaposan ki kell tesztelni. Pl. ha semlegesítek a lappal, utána el kell költenem egy zanszilánkot, vagy el kell dobnom egy lapot a kezemből a Semmibe, ha nem teszem meg, akkor gyűjtőbe kerül a semlegesítő lap.

Ezzel kapcsolatban is írjátok le, mit gondoltok! Nyilván lesz olyan vélemény, hogy ez így sok együtt, várjuk meg az Új Nemzedéket stb. Viszont az Új Nemzedék csak egy formátum lesz, amit sok verseny nem fog használni, így a fenti problémákat nem oldja meg. És a lapok, amelyek az Új Nemzedék szellemében készülnek, leghamarabb jövő év végén jelennek csak meg.

Tihor Miklós

A cikk a Beholder Kft. oldaláról származik.
A cikk a weben a http://www.beholder.hu/?cikk=29368 címen elérhető.
Létrehozás: 2020. október 16. 12:50:57Utolsó frissítés: 2020. október 16. 14:16:49 Küldd el a cikket másoknak