Vissza a Főoldalra

Nekromanták háborúja lapelemzés

Zén újabb visszaemlékezése a Nekromanták háborújáról szól. Nézzük, hogy Makó Balázsnak mi a véleménye a 10 új lapról!

Az olcsó büntetése (7): Alapvetően side lap, Molluszk ellen készült, de jó lehet pl. gyűjtőgeneráló, vagy Zanszilánkos-pörgős paklik megbüntetésére is. Lassabb, pl. Börtön vagy Bilincs paklik side-jába is el tudom képzelni. Kár, hogy 10-et nem lehet sebezni vele, illetve, hogy ha az ellenfélnek sok lapja van a gyűjtőjében, akkor már gyakran jól áll, és kezelni tudja ezt a problémát (counterel vagy gyógyul, vagy egyszerűen nyer).


Árnylélek befogása (8): 2 VP-ért nem-lény lapot counterelni ma már nem olyan nagy szám. De 1 VP + 1 nekronért már sokkal jobb, ha pedig még egy lényt is kapunk mellé, már komolyan megfontolandó. Rox, a csontok ura mellé érdemes persze leginkább használni, ott VP költség nélkül nyomhatjuk, ha van egy Leah lényünk, ami azért megoldható. És ott a kis csontvázzal is mindig tudunk majd mit kezdeni. Egy- ill. kétszínű versenyen Leah eddig is elég sztár volt, ezzel tovább erősödhet.


************************************

Démoni bál (7): A Démonporontyokkal nehéz mit kezdeni, ha az első körben kipattintunk kettőt belőlük, nem állunk rosszul. A mostanában nem annyira pörgetett áldozós pakliba férhet be leginkább, illetve Zanszilánkosba. A gyors kijátszáshoz hozzásegíthet pl. egy Káoszlibák (Gá!) vagy egy Szilmill spórák. Sajnos, Járj-Kragoruban, ahová még kínálkozna, nemigen áldoznánk neki szívesen (hacsak nem valami nekronért jövő okosságot), 4 VP-ért viszont kicsit már drágállom.


Nekromanta csontmester (8): Megérkeztek végre újra sokak kedvencei, a nekromanták. A piros szemű srácok újult erővel gonoszkodnak, öregítő fújásaik már ÉP-ből is jöhetnek, és gyakran feltámadnak vagy a gyűjtőből nekromantáskodnak elő valami förtelmet. A csontmester talán a leguniverzálisabb darab. Költségétől ne borzadjunk el, Rox követő és bármilyen kis csontváz mellett már kettőért támadgat fel, odaüt egy nyolcast keményen, az ellenfél lényeit jól lefújja, és ha nagyon kell, megakadályoz bármilyen csúnyaságot. Nemcsak nekromanta pakliban jó, egyedül is megállja a helyét egy Börtönben vagy Bilincsben, főleg, ha más nekromantákat is használunk.


************************************

Nekromanta enyészúr (8): Nagyon hasonló Csontmester barátjához, előnye, hogy ez fixen kettőért jön, Rox viszont sajnos nem segíti. A feltámadás és az ötöt odacsavarintás, valamint a kisebb lények elpusztítása teszi igen hasznossá. Szintén el tudom képzelni egy Nekromanta pakliban (ez lehet Rox-szal, és sok "csont" lappal vagy Az élet és halál urával pl.), de Börtön/Bilincsbe is beférhet, akár a gyűjtőgeneráló vonulatba is. Olcsósága miatt hordába is berakható, a feltámadás képessége stabilizálhatja a paklit. Lejjebb írok majd Leah hordáról, abba kettőt használnék belőle. A passzivizálós képessége ritkábban lesz jó, de jól jöhet egy teli őrposzt ellen vagy kiszedni valami zavarót a tartalékból. Az öregítő fújások akár orglingokkal is kombinálhatóak a minél durvább max. ÉP csökkentés keretében.


Nekromanta vezér (8): Na ő már a drága kategóriába tartozik, viszont cserébe olcsóbbítja a Rox, úgyhogy a Roxos-csontos pakliba kettőt biztos beraknék belőle. Valamint kontrollosabb, elsősorban Börtön/Bilincs paklikba is igen erős. A tesztelésen Korlátozás (valószínű a következő Zénben jön ki) mellett is jó volt, az is egy kicsit lassabb környezet, ahol nem árt, ha minél univerzálisabb lapot húzol a középjátékban. A lapleszedés plusz kapott lények miatt talán még Bűvös erdős koncepcióban is láthatjuk majd.


************************************

Nekromanták fattya (8): Hát ez egy ilyen kiegyensúlyozott Zén lett szerintem, ennek a pici lénynek is 8 pont jár. Nekromantás-roxos paklikba biztos, hogy 5-öt használnék, nagyon jól kombóznak egymással és a többi köpködővel. Ahova még nagyon jó, az a Leah követős horda. A nulláért-egyért jövő, legalább 2-t ütő (ami követővel ugye 4), aktívan jövő Leah lényekből egész komoly választék van. A pakli alapja szerintem az 5 Nekromanták fattya, Nekronmágus, Sötétségszellem, Vámpírbébi, Az ősök szelleme, Robbanó birkák, Nekromanta enyészúr lehet, Thrax-szal, Árnylélek befogásával, hagyományoson a legjobb, legolcsóbb lapcounterekkel, Cselvetéssel (bahh :) ) kiegészítve. Akár az első körben ölhetünk vele, de a másodikban már igen gyakran. A Jégdémonok, Thauglorendonok sem aggasztanak a követőnk miatt. Nagy baj viszont, hogy a követő-kikapcsolás (szabálylappal, követővel) ill. a komolyabb drágítás súlyos ellenszere a paklinak. Az előbbi ellen persze Zoárd csodát tehet.


Rox, a csontok ura (9): Erősség alapján erre is 8-at adnék, a koncepció-képző ereje miatt kapott még egy pontot, mert nagyon hangulatos és sokrétű lap, és szerencsére ÉP-ből ritkán fogják leszedni. Nyilván a már említett nekromanták és Árnylélek befogása mehet mellé, amiket még nagyon jónak láttam, az Niol, A túlvilág nagykövete, a Csontváz harcos, a Csontkupola és az ő ura. De lehet még böngészni a lapkeresőt, jópár ilyen lap van. Kezdőbbeknek: nem szabad abba a hibába esni, hogy mindent ész nélkül belerakunk, amiben 'csont' van, nem gond az, ha a követő csak kb. a lapjaid felére hat, a lap erősségét nézzük meg eggyel olcsóbban ill. hogy jól illik-e ide. Mindenesetre nagyon jó kis hordás-kontrollos paklikat lehet rá építeni, amik azért akkor is életképesek maradnak, ha nincs ott a követő.


************************************

Ruh Nestah, az átok (7): Közepes erejű lénybe oltott kvázi leszedés. Galetki pakliba, ha játszol esetleg lilával (Raska ugrik be most még innen), 1-ért nyilván jó. Bilincs/Börtön/Korlátozásba is berakható, mivel elég multifunkcionális és nem túl drága.


Vérrel írt kódex (8): Egy igazi jó kis kombós lap a végére. Alapkombó: Vortexrubinnal +4 lap körönként, cserébe sebződsz 5 ÉP-t (húzol a Rubinnal, ettől sebződsz, attól húzol, stb. "sajnos" a körönkénti 3 korlát miatt nem végtelen). Vegyük észre, hogy amúgy mindkét lap használható. Egy újabb ok, amiért egyelőre nem engedjük vissza a Bundás yetit. Biztos vagyok benne, hogy a kreatív játékosok még számtalan sebzést okozó lapot fognak találni mellé, a legjobbakat beírhatjátok ide a topicba . Elég olcsón is jön, horgony sincs rajta, úgyhogy egy végtelen kombót is kinézek belőle. Arra vigyázzunk, hogy ÉP áldozásra nem sül ki, az ugyebár más, mint a sebződés.

Makó Balázs

A kiegészítőben megjelent lapok listája

Ez a termék sajnos már elfogyott.

A cikk a Beholder Kft. oldaláról származik.
A cikk a weben a http://www.beholder.hu/?cikk=19563 címen elérhető.
Létrehozás: 2013. március 29. 16:27:59Utolsó frissítés: 2015. május 20. 10:44:21 Küldd el a cikket másoknak