Vissza a Főoldalra
 

Hírek, újdonságok
Változások listája
A számlanyitás folyamata
Árak + Jelenlét bónusz
Befizetési módok
Jelentkezési lap
Kedvezmények
Kipróbálás (10 ingyenes forduló)
Szabálykönyv
Új játékosoknak
Alanori Krónika kupon
Aukció
Beállítós UL
Bónuszok
Eseménynaptár
Hasznos Információk
Ismeretek hasonlítása
Kalandozók versenye
Karakternév-változtatás
Lemaradás vásárlása
Reinkarnáció
Megosztott fordulók
Nyilvános fordulók
Statisztikák
Szavazások
Tesztcsata
Titanitdukát aukció
Tudástár
UL küldés
Beholder Labirintus
Memóriajáték
Mini-szójáték
Puzzle
Chat, üzenõfal
Fórumok
Közös Tudatok
Közös Tudatok Listája
KT-képességfa
Levelezési lista, IRC
Olimpiák
TF találkozó
AK Archívum
GN Archívum
Írások, novellák
Linkek
TF könyvek
Letöltés
Gyakori kérdések
Felhasználási feltételek
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
A pillanat képe
Ryuku hajóroncs felé úsztomban...
Küldd el képeslapként!
"A partról úgy tűnt, egész közel van az a ryuku hajóroncs!" - gondolatok egy nagyra nőtt vérkeszeg és egy ádáz vízdémon leölése közötti nyugalmas percekben
Nézz szét a galériában!
58. BEHOLDER TALÁLKOZÓ 2023.06.17. PROGRAMJA
LIX. Alanori Olimpia
Yaurri bányászverseny 2.

A lista folytatása...
Túlélők Földje - Közös Tudatok listája
Túlélők Földje - Nyomtérkép az utolsó 32 játékhét nyomaiból
Aukciós statisztika
Az utolsó Aukciós Napon történtek

A lista folytatása...
Rekordok, érdekességek (15)
TF help (6588)
Yaurri bányászverseny 2. (8)
Jégmágus kt. alakulna (9369)
XLII. Alanori Mini Olimpia - Eredményhirdetés (4)
Morf invázió 3. (19)

További témák...

2023-06-02 06:40:09 Az UL-ek letöltésre kerültek.

Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 

Mi, átlagos TF-esek (Túlélők Földje humor)

Immár több mint tíz éve létezik a Túlélők Földje. Hosszú idő ez még történelmi távlatként tekintve is, és nagyon hosszú egy ember életében. A TF egy jelenség, olyan fogalom, amelyről mindenkinek van ilyen vagy olyan véleménye. Hogy milyen sokfélék is vagyunk? Csokorba szedtem a mai kis világunk lakóit azon viszonyuk alapján, melyek hozzánk, TF-esekhez köti őket. A cikk első fele tehát RÓLUK szól: azokról az emberekről, akik nem tartoznak bele a Ghallát tapodó karakterek vidám, morcos, csalódott és elégedett gazdijainak szűk, és talán túl zárt csoportjába.

A kívülállók legnépesebb csoportja. A közömbös hallott már a Túlélők Földjéről, de nem érdekli a téma. A fantasy, mint műfaj, idegen számára, nem köti le, és nem érdeklődik iránta. Hallott már A gyűrűk uráról, bár nem olvasta; látta viszont Harry Pottert, s ezt a két mozit össze is hasonlítja, lelkesen elemezve, hogy melyik miért nem tetszett, miért volt csalódás. Ha bátortalanul megjegyzed, hogy ez a két film talán nem egy kategória, csak néz rád bután, mert épp most akart belemélyedni a TV-ből ismert Herkulesre és hasonló bóvlira...

Főbb jellemzők: nincs véleménye.

Idézet: "...hát... engem nem igazán érdekel ez a téma, de..."

Meglehetősen gyakori egyed. Szinte minden TF-es környezetében előfordulnak belőlük páran. Nem tudja mi is az, de hallotta már tőled, vagy társaidtól a forduló kifejezést, s rájött, hogy kulcsszó ez az életünkben. Előszeretettel használja is tehát. Fogalma sincs a játék lényegéről, de hajlandó érdeklődőnek mutatkozni, ha erről részleteiben is beszélni akarsz. Mindez azonban csak látszat! Csupán azért teszi, hogy a legelső alkalommal beleszúrjon valamilyen gunyoros megjegyzést a mondókádba, igyekezve nevetségessé tenni Téged, és a hobbidat a jelenlévők szemében. A gúny általában a tudatlanság jele, de ha felismered, próbáld elkerülni a gúnyost. Fajunk egyik legádázabb ellensége ő!

Főbb jellemzők: ha meglát, arcán lenéző mosoly terül szét.

Idézet: "...na, mi van a Hadak Útján..?" vagy: "...na, hányadik szintnél tartasz?"

Szintén gyakori példány. Az irántad érzett tisztelete, vagy barátsága tartja vissza attól, hogy az első két csoport valamelyikéhez tartozzon. Ha fordulót olvasol, vagy telefonon, esetleg személyesen a TF-ről beszélsz, s ő ennek tanúja lesz, udvariasan érdeklődik karakteredről, céljaidról. Már túl van az általános ismertetőn, amit Te tartottál neki erről az egészről, s kifejtette, hogy ő miért is nem játszik. Az érdeklődő olvasott már fantasyt, és általában játszott már klasszikus RPG-vel számítógépén. Tudni véli, hogy mi is a TF, ezért ne beszélj neki a játék mögöttes tartalmáról és a világról. Felszínes ismereteit a részletekre vonatkozó kérdésekkel leplezi. Óvatosan bánj vele, mert nagyobb társaságban könnyen pártol a gúnyos táborhoz.

Főbb jellemzők: ha találkoztok, nem mulasztja el megkérdezni, hogy tanultál-e mostanság új varázslatot, vagy siet megosztani Veled legújabb fantasy film-, PC-s játék- vagy könyvélményét.

Idézet: "...jaja... és olvastad a ..." vagy: "Ismered a xxx játékot? Nem? Nagyon állat..."

Szerencsére hazánkban nem őshonos, ritka faj, de létezik. Meglepően sokat tud Rólunk, de nem tesz különbséget a szerepjáték, a számítógépes játékok (konzoljátékok) és a TF közt. Általában vallásos és/vagy társadalomtudományokban jártas. Amit tud, azt vagy rosszul tudja, vagy félremagyarázza. Legtöbbször nem szándékos a rosszindulata, és a legtöbb esetben megpróbál lebeszélni hobbidról. Beszél arról, hogy ez mennyire veszélyes, elsősorban a tinikre. Hogy már többen voltak, akik beleőrültek ebbe... A TF-találkozóról hallott, vagy ha beszélsz róla, szeánsznak titulálja. A TF-eseket visszatérően, és következetesen szektának nevezi. Ha személyesen ismer, féltőn, és kicsit amolyan nagyon-hülye-vagy-de-én-azért-szeretlek-stílusban beszél veled. Ha még nem töltötted be a 18-at, előfordul, hogy könnybe lábadt szemekkel simogatja meg a fejed, és féltőn ölel keblére...

Főbb jellemzők: a téma felbukkanásakor hirtelen előtörő, heves ellenreakció; nagyfokú érzelmi töltöttség.

Idézet: "...teljesen, abban a másik világban..." vagy: "...nem normális dolog ez..."

Ezzel a csoporttal így vagy úgy mindannyian szembekerültünk már. Ide tartoznak a félretolt barátnők és feleségek; az unatkozó gyerekek; a legjobb esetben nem az elítélők, vagy a gúnyosok csoportjába tartozó nagyszülők, vagy apósok-anyósok; és szinte mindenki, aki rokonságban áll Velünk. Általában sokallják a "kidobott pénzt, amit a játékra költesz". Elég sokat tudnak a TF-ről, és árgus szemekkel figyelik a hangulatodat, félnek egy-egy elcseszett forduló miatt elcseszett napod indulatos, esetleg dühős hangulatától. A családtag kénytelen elfogadni, hogy nem tud Téged megváltoztatni, és ez dühíti. Másodlagosnak, mellőzöttnek érzi magát. Féltékeny a TF-re, vagy utálja azt. Ha hosszú távon TF-es akarsz maradni, nem árt jóban lenni ezzel a fajjal.

Idézet: "Inkább a gyerekkel foglalkoznál ennyit!" vagy: "Téged nem is érdekel más, csak a TF!" vagy: "Na mi van, rossz fordulót kaptál?"

A fenti csoportokba tartozó egyedeket összefoglaló néven kívülállók-nak nevezzük. Köztünk, TF-esek közt is vannak azonban jól elhatárolható, elkülönülő csoportok, bár ezek metszetei, s e metszetek variációja szinte végtelen. Ha valaki e cikk olvasásakor magára ismer, az valószínűleg nem a véletlen műve.

A játék kezdete óta játszik, legalább egy karakterrel. Első igyekszik lenni mindig, mindenhol. E csoportból kerülnek ki az új fejlesztések felfedezői, az új területek, labirintusok első úttörői. Nem csak magas fordulószámú karaktere van, hanem kitenyésztett, mesterségesen puffasztott, matematikailag optimalizált karaktere is. Életének egyik legfontosabb eseménye az Olimpia. Számon tartja a potenciális ellenfeleket, készül ellenük, s mivel az ellenfél irányítója is e csoportból kerül ki, gyakran személyesen is ismerik egymást, és tartják a kapcsolatot. Az éljátékos mélyen lenézi azokat, akik véletlenül valami nagy táphoz jutnak, és ezt irigyli tőlük. Ha valami csak kicsit is hátrányos a számára, azonnal reklamál. Számtalan tétele virít az eladásra kínált tárgyak licitjei között. Karaktere(i) fulltáp szerelésben (szakzsargon - a szerk.) virít(anak).

Főbb jellemzők: előfordulási helyei: budapesti szerepjáték- és kártya klubok; TF-levelező lista és IRC; TF-találkozón a pódiumon, és az aukción tolongók első sorában.

Idézetek: "Benne van a hyperben" vagy "...beszéltem Miklóssal..."

Ritka, kiveszőben lévő faj. Szinte bármikor, bárhol találkozhatsz vele. Általában fiatal, tini. A TF-ről tapasztalt játékostól hallott, vagy olyantól, aki már nem játszik (lásd lentebb). Tele van lelkesedéssel. Gyakran ír az Alanori Krónika apróhirdetései közt pár soros levelet. Sokszor kér segítséget, amit általában nem kap meg Tőlünk. E faj egyedei csak nagyon ritkán érik meg az átlagos TF-es életkort, s gyakran állnak meg még ezen örömteli fejlődési szakasz előtt, és válnak jó esetben a már tárgyalt érdeklődővé esetleg családtaggá. Mivel veszélyeztetett faj, nekünk átlagos TF-eseknek kötelességünk (lenne) óvni e kedvezőtlen változástól őket.

Főbb jellemzők: TF-találkozón tanácstalanul ácsorgó, vagy céltalanul lődörgő tini.

Idézet: "Hogyan lehet varázslatot tanulni?"

Ez a csoport szinte minden más csoporttal alkot metszetet. A karakterhalmozó ritkán játszik csak a TF-en. Általában az Ősök Városán is van karaktere. Online-, konzol- és PC-s játékokon edzi magát. Gyakran játszik gyűjtögetős kártyajátékot is. Kiterjedt ismeretségi körrel rendelkezik, folyton üzletel valamit, folyton intézkedik. Karakterei között található legalább egy éljátékos. Jelentős összeget fordít a TF-re, és más játékokra. Közülük kerülnek ki a veteránok felvásárlói, és a rabszolgatartók egy része is (lásd lentebb). Mindig, minden újdonságról, fejlesztésről, BUG-ról tud. A Játékvezetőt ismeri, és gyakran keresi meg kérdéseivel.

Főbb jellemzői: folyamatos munkahelyi netkapcsolat; e-mailjeit általában éljátékos nevében írja alá, akkor is, ha nem az a karakter "beszél".

Idézet: "...csináltam -el, de -el már ezen rég túlvagyok..."

A karakterhalmozók részhalmaza. Manapság - hála az egyre szigorúbb megszorító intézkedésne - számuk erőteljesen megfogyatkozott. Gyakran vásárolnak akár forintért is karaktert, csupán a nála lévő tárgyak, fegyverek esetleg pusztán a térképen való pillanatnyi helyzetük miatt is. Általában megideologizálja rabszolgája létezését, és erőteljesen tiltakozik, ha valaki nevén nevezi csoportját. Gyakran használ női karaktert rabszolgaként, elsősorban az utódnemzésben elfoglalt helyettesíthetetlenségük miatt.

Főbb jellemzői: a rabszolga karakter gyakran lábbeli, vagy páncél nélkül mászkál. Csak ritkán ér el magas papi rangot (ha egyáltalán van szimbóluma).

Idézet: "...persze, hogy adok, majd szerzek másikat..."

Gyakori fajta, az egyik legnagyobb csoportot alkotja. Mint neve is mutatja, csak egy karakterrel játszik. Általában ennek nem anyagi okai vannak. Kalandjait személyes élményként éli meg. Óvja, vigyázza és természetesen lehetőségeihez mérten tápolja karakterét. Az Aukciós Ház ügynöke törzsvendég nála, és szinte minden TF-találkozón megjelenik. Sok más csoporttal alkot metszetet, így gyakran válik az egyke kezdőből egyke éljátékos. Sajnos a veteránok jelentős része is közülük kerül ki. Az egyke általában hosszasan tervezi fordulóját, azt többször is átírja, míg végül postára adja. Fordulóit gyűjti, rendszerezi, statisztikázza. Gyakran veszi fel karaktere nevét becenévként, és gyakran szólítják e néven, vagy karaktere teljes nevén őt barátai, más TF-esek.

Főbb jellemzői: általában nem lehet külsőre megkülönböztetni az áltagos TF-esek-től.

Idézet: "A legutolsó fordulómban ezt meg ezt csináltam..."

A veterán sajnos már nem játszik a TF-en, de rengeteg tapasztalatot gyűjtött össze aktív korszakában. A játékkal a legkülönbözőbb okokból hagy fel, ez lehet pénzhiány, vagy egy családtag negatív hatása. Tekintélyes ismeretségi körével továbbra is tartja a kapcsolatot, de "kiöregedett" karakterét általában átengedi aktív barátjának, s bár nem ír UL-t, bele-bele szól kedvence dolgaiba. Aktívan levelez a TF-listán, és más fórumokon. Jelentős szerepet vállal a kezdők felkutatásában és elindításában. Olvassa az AK-t, és előszeretettel nosztalgiázik TF-es dolgairól. Gyakran válnak veteránná az éljátékosok, és a játék kezdetekor nagy nevet szerzett karakterek irányítói.

Főbb jellemzők: csak nagyon kevés dolog választja el attól, hogy kívülállóvá váljon. De általában harcol ez ellen.

Idézet: "Én abbahagytam, mert..."

Még átlagos TF-es, de félig már kívülálló. Ritkán lép, és rendszertelenül, ezt a pénzhiányra fogja. Lassan, de következetesen megszakítja kapcsolatait ismeretségi körével, de csak ritkán teszi ezt tudatosan. Lemaradását szégyelli, ha szóba kerül, mentegetőzik. Saját maga előtt sem meri bevallani, hogy legszívesebben tovább játszana, de valami már nem olyan, mint régen volt - mondja. Sajnos elég népes csoport az övék, s valószínűleg mindig lesz utánpótlásuk. A hezitálóból gyakran válik azonban egyke, ha kedvező hatások érik. Ha odafigyelünk rá, mi átlagos TF-esek. Ha segítünk neki átbillenni a holtponton, és célokat, feladatokat, sikerélményt adunk nekik.

Főbb jellemzői: elmarad a TF-találkozókról, lemondja az AK-előfizetését, csak a legnagyobb fordulószámú karakterével lép, és azzal is ritkán.

Idézetek: "...különben az összes karakteremmel abbahagyom a TF-et!"

Végül nem maradt más hátra, mint hogy beszéljek Nektek Rólunk, Az átlagos TF-esekről. Mi rendszeresen lépünk karaktereinkkel, és odafigyelünk a TF-en zajló eseményekre. Ha tudunk elnézően bánunk a kívülállókkal, ezen belül is folyton harcunkat vívjuk a családtagjainkkal. Kiizzadjuk a zsetonokat, és húzzuk a szánkat, ha áremelést jelentenek be. Ha tudunk, elmegyünk a TF-találkozókra és a KT-gyűlésekre. Aktívan fejlesztjük az aktuális képességet akkor is, ha reménytelenül kevesen vagyunk aktívak a Közös Tudatunkban, amit természetesen saját kis családunknak érzünk. Segítünk más átlagos TF-esnek, tárgyakkal, infókkal, pénzzel. Tartjuk egymásban a lelket telefonon, levelező listákon és persze a TF-találkozón. Egymás társaságából merítünk erőt ahhoz, hogy ellent tudjunk állni a kívülállók nyomásának, hogy ne váljunk hezitálóvá, s végképp ne veteránná. Nekünk fontos dolog a TF, talán a legfontosabb minden dolog között. A játék miatt is az, de talán a karakterek miatt fontos igazán. Mert lényünk, lelkünk egy kicsi részét szültük, éltük beléjük, sikereinket, tartásunkat, szeretetünket és bizalmunkat merítjük az ő sikereikből kudarcaikból, élményeikből. Talán tudathasadásoshoz közeli állapotnak minősíteni egynémely kívülálló ezt a gondolatot, de mi, átlagos TF-esek az életünk egy részét, egy második (vagy első?) vetületét ott éljük együtt Ghallán, a Világégéstől perzselt, Istenek által őrzött, csodálatos kis világon, a Túlélők Földjén.

Írta: Jancsár János
A cikk az Alanori Krónika 85. számában jelent meg.

(A szavazáshoz be kell jelentkezned!)
(átlag: 63 szavazat alapján 8.7)

Ha ez tetszett, olvasd el a következő, jellegében hasonló cikket is: Múú, boci, múú! (Túlélők Földje humor).

Létrehozás: 2004. július 9. 10:37:50
Utolsó frissítés: 2015. május 20. 10:44:10
Nyomtatási forma


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2023
E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.