Vissza a Főoldalra
 
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett

Hírek, újdonságok
Változások listája (dec. 4.)
Dicsőség Csarnoka
Új játékosoknak
Szabálykönyv
Demo forduló
Árak
Kedvezmények
Befizetési módok
Jelentkezési lap
UL küldés
Alanori Krónika kupon
Aukciós ház
Statisztikák
Nyilvános fordulók
Szövetségek
Olimpiák
Chat, üzenõfal
Fórumok
Levelezési lista, IRC
Szavazások
ŐV találkozó
Beholder Labirintus
Mini-szójáték
AK Archívum
ŐV könyvek
Írások, novellák
Linkek
Letöltés
Gyakori kérdések
Felhasználási feltételek
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
A pillanat képe
Bíbor möszék
Küldd el képeslapként!
"Egy szemi-intelligens asztrális állat a bíbor mösze. Apró kis féreg, amely céltalanul bolyong a pszionikus térben, tudatfoszlányokkal és érzelemnyomokkal táplálva magát. A bíbor möszék gyakran közlekednek nagyobb rajokban, így védve magukat az asztrális tér rettenetes ragadozóitól." - Encyclopedia Fantasia
Nézz szét a galériában!
Támasszuk fel a közösséget! (176)
Szövetségi felvétel (36)
ŐV fejlesztési ötletek játékosoktól (54)
Avvocato Terrasini (4)
ŐV help (520)
Legendak Volgye (16)

További témák...

2021-02-28 01:31:28 Az UL-ek letöltésre kerültek.

Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Pókerjáték
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
Ajánlott böngésző, felbontás:
Internet Explorer, 1024x768
 

Ősök Városa II. Szabálykönyv - 11. Pszi

A pszi egy speciális képesség, a tudat saját energiáját mozgósítja, ellentétben a mágiával, amely külső erőforrásra támaszkodik. A pszi használatához a pszi szakértelmet kell elsajátítanod. A pszi birtoklásának megvannak az előnyei és a hátrányai is.

A hegy belsejében számos teremtmény él, amely rendelkezik pszionikus képességgel. Ezek némelyike az asztrális síkon lebeg, és nem képes olyanokat megtámadni, akik maguk nem rendelkeznek pszivel. Amennyiben egy élőlény rendelkezik pszivel és anyagi formával is (főként a galetkik ilyenek), akkor eldöntheti, hogy pszionikus vagy fizikai csatát vív. Ha kifejleszted a pszit, számíthatsz rá, hogy támadások érnek majd az asztrális síkról, olyan lényektől, amelyektől eddig nem kellett tartanod. A pszi ismerete tehát nem feltétlenül szükséges, de lesznek küldetések, amelyek megoldhatatlanok a pszi ismerete nélkül, és ha már úgy döntesz, elsajátítod a pszit, tedd meg a lehető leghamarabb. Ezenkívül nem árt tudnod, hogy abban a fordulóban, amikor pszi csatában győzedelmeskedtél, kör végén +1 képességpontot kapsz. Megjegyzés: Amikor a VD paranccsal konkrét szörnyre vadászol, az lehet pszionikus lény is! Ilyenkor persze intenzíven kutatsz az asztrális térben.

A pszi szakértelem egyúttal azt jelenti, hogy pszi pontokat és pszi képességeket kapsz. Ha harcra kerül sor, a pszi szakértelmed függvényében Pszi pontokat (PP) és Pszi energiát (PE) kapsz. A PP a támadásod, a PE a védekezésed ötszöröse. A támadó képességeid PP-be kerülnek, amelyekkel az ellenfél PE-jét csökkentheted. Akinek a PE-je először zuhan nullára, az vereséget szenved. A támadó képességeket gonddal kell megválasztanod, hiszen minden egyes támadó képesség védelmet jelenthet az ellenfél bizonyos támadó képességei ellen, és sebezhetővé tehet másokkal szemben.

11.1. Pszi támadó képességek

A Pszi támadó képességeket a BE 8 <képesség száma> paranccsal sajátíthatod el, 100 arany, 20 TVP és 5 kno árán. A későbbiekben ezeket a képességeket a varázslatokhoz hasonlóan, a VAR <képesség> <mennyiség> paranccsal növelheted.

1. Pszi csáp (#128)

Pszi költség: 3 PP.

A legegyszerűbb támadási forma, védtelen pszionicisták agyának fehérállományát támadhatod vele. Hatás: 1 PE sérülés/szint, te pedig ugyanennyi PE-t gyógyulsz. A pszi csáp használata teljes védelmet nyújt a mentális robbanás ellen, de az agyvihar 50%-kal több sebzést okoz neked, ha ezt használod.

2. Mentális robbanás (#129)

Pszi költség: 5 PP.

A célpont agyában robbanásszerű fájdalmat okoz. Sikerre 47%+szint x 3% esély van (de 90% fölött a szintek nem +3, hanem +1%-ot jelentenek). Hatás: célpont PE-jének 50%-a elvész, ha 10 alatt van, 0 lesz. Ha mentális robbanást alkalmazol, immúnis leszel az agyviharra, viszont a szürkeállomány roncsolása +10 PE sebzést fog okozni.

3. Agyvihar (#130)

Pszi költség: 9 PP.

Az Agyvihar hatására zavaros képek kezdenek a célpont agyában kavarogni, éles, fájdalmas képek. Hatás: 2 PE sérülés/szint. Az Agyvihar használata egyben immunitást ad a szürkeállomány roncsolása ellen, viszont a tudati méreg dupla erősségű lesz.

4. Szürkeállomány roncsolása (#131)

Pszi költség: 16-szint/2 PP.

Közvetlenül a célpont szürkeállományát támadja. Hatás: 20 PE sérülés. Ha szürkeállományt roncsolsz, nem hat rád a tudati méreg, viszont a pszi csáp dupla sebzést okoz. A szürkeállomány roncsolása kezdetben a legdurvább támadó képesség, egyetlen kör alatt le tud győzni egy kezdő pszionicistát.

5. Tudati méreg (#132)

Pszi költség: 6 PP.

A tudati méreg sikere esetén a célpont úgy érzi, egy gonosz féreg költözött a fejébe, amely egyre nagyobb kínt okoz. Hatás: Most és minden kör elején az ellenfél veszít szint/3 PP-t és szint/3 PE-t (de legalább egyet). A tudati méreg immunitást ad a pszi csáppal szemben, viszont a mentális robbanásnak +20% esélye van a sikerre ellene.

6. Pszi acéltorony (#133)

Pszi költség: 7 PP.

Hatás: célpont annyi PE-t sérül, amennyi az adott körben alkalmazott képességének a költsége. Minden pszi támadás annyival kevesebb sebzést okoz, mint a szakértelmed szintje, kivéve a mentális robbanás, amely sikerének esélye 5% x szinttel csökken. A pszi acéltorony használatakor tudatodat koncentrálva, szellemi barikádot hozol létre a fejedben. A pszi acéltorony a tudati méreg hatását 6 szintenként eggyel csökkenti (tehát 6. szinten eggyel, 12. szinten kettővel, stb.). Pszi acéltornyot sosem fogsz alkalmazni, ha ellenfeled az előző körben már nem használt támadást ill. PP-je 3 alatt van.

Léteznek további pszi támadó képességek is, de ezek a pszi iskolában nem sajátíthatók el.

11.2. Pszi technikák

A pszi harc persze úgy lenne a legizgalmasabb, ha minden kör után az eddigi események és pszi energiák függvényében dönthetnél, hogy mit fogsz csinálni, de erre persze nincs lehetőség. Így aztán legfeljebb egy pszi technikát választhatsz, amely meghatározza, hogy hogyan viselkedj a pszi csatában. A pszi technikát a PT <technika> paranccsal határozhatod meg. A lehetőségek a következők:

PT 0: A bolond technikája. Ez a legegyszerűbb, és persze legkiszámíthatatlanabb pszi technika: a csata minden körében egy véletlenszerű támadási módot választasz. Ugye nem kell ecsetelnem e technika nyilvánvaló hátrányait? Mégis, sok torzszülött ezt használja.

PT 1: A Kos technikája. Minden körben azt a képességet választod, amellyel a lehető legtöbb sebzést tudod okozni, kivéve, ha az eddigi körök több mint 50%-ában az ellenfél olyan képességet használt, amely ez ellen immunitást ad, ilyenkor a második legtöbbet sebzőt választod. Egyszerű és hatékony technika, de könnyen megbukik.

PT 2: A kígyó technikája. Az első 1-2 körben mindig tudati mérget használ, a hátralévő körökben a pszi csáp és a pszi acéltorony közül mindig azt, amelyik az addigi körök alapján hatékonyabbnak tűnik. A technika lényege, hogy a kezdetben lerakott méreggel nyerünk, a továbbiakban elég csak védekezni. A technika persze akkor működik jól, ha rendelkezünk tudati méreggel, méghozzá magas szinten.

PT 3: A majom technikája. Az egyik legkifinomultabb technika. A harc első körében agyvihart vagy mentális robbanást használ. A továbbiakban az agyvihar, a mentális robbanás és a szürkeállomány közül választ, mindig azt, amely az ellenfél előző támadása ellen a legjobban véd. Ha pszi energiád 20 alá zuhan, a majom technikájából a kígyó technikája lesz.

PT 4: A bagoly technikája. A bagoly az első körben a Kos technikáját alkalmazza. A következő körökben megpróbálja kitalálni, hogy milyen technikát alkalmaz az ellenfél, és úgy cselekedni, hogy az ellen a leghatékonyabb legyen. Ha a bagoly úgy látja, hogy ellenfele egy másik bagoly, a bolond technikáját kezdi alkalmazni. Egyéb esetekben (pl. házilag barkácsolt és titkos technikák) a Kos technikáját alkalmazza.

Léteznek további, titkos technikák is, amelyek a rejtett pszi képességeket alkalmazzák (pl. Sárkány és Démon technikája), de ezeket te nem alkalmazhatod.

Talán említeni sem kell, hogy a 2-4. technikák akkor működnek a legjobban, ha a szükséges képességek mindegyike kb. egyforma magas szinten van meg. Az 1-es mentális robbanással és 10-es agyviharral felszerelt majom gyenge teljesítmént fog nyújtani. Persze, egyik-másik képesség hiányával még tud működni egy-egy technika. Az egyetlen technika, amely figyelembe veszi a képességeid szintjeit és így hatékonyságukat, a Kos technikája. A Sárkány és a Démon technikáját csak nagyhatalmú torzszülöttek ill. az Ellenség tudja alkalmazni, galetki csak nagyon nehezen tanulhatja meg.

11.3. Saját pszi technikák

Létrehozhatod saját technikádat is! Minden egyes körre meghatározhatod, hogy hogyan akarsz tevékenykedni. Ehhez a PTA <1. kör> <2. kör> ... <5. kör> és a PTB <6. kör> <7. kör> ... <10. kör> parancsokat használhatod. Minden körhöz megadhatod egy pszi képesség sorszámát, ekkor mindig azt a képességet fogod használni abban a körben, vagy megadhatod egy technika sorszámát (így pl. az üresen hagyott mezők, azaz a 0-k véletlenszerű technikát fognak jelenteni.)

Példa:

PTA 130 132 129 3 3

PTB 3 3 3 3 3

parancsok hatására az első körben mindig agyvihart, a másodikban mindig tudati mérget, a harmadikban mindig mentális robbanást, a negyediktől kezdve pedig a majom technikáját alkalmazod. Az ilyen, házilag barkácsolt technikák jól megszerkesztve az alaptechnikák mindegyikét meg tudják verni.

A PT-vel megadott technika csak akkor fog működni, ha nincs PTA és PTB. A saját technikát egy üres PTA és egy üres PTB paranccsal törölheted, vagy a PT <technika> 1 paranccsal.

11.4. Pszi csata több ellenféllel

Igen ritkán, magasabb szinten előfordulhat, hogy egy pszi csatának kettőnél több résztvevője van. Ilyenkor mindenki ellenfelet választ magának, és a harc a pszi csata normál szabályai szerint zajlik. Amennyiben egyvalaki egyszerre több ellenféllel harcol, akkor is csak körönként egy pszi támadást kell használnia, és ez minden ellenfelére hatni fog, és a támadás PP költségét csak egyszer kell kifizetnie. Ha ilyen esetben pszi csápot használsz, akkor is csak egyszer fogsz gyógyulni, méghozzá annyit, amennyit az első ellenfeledtől gyógyulnál.

Amikor majd valaha, a távoli jövőben a bolygótok felszínét uraló irtózatos Ellenséggel kell majd szembenéznetek, nagy szükség lesz a pszi képességre, több galetki együttes pszi ereje is épphogy csak elég lehet a hihetetlen erejű, ismeretlen pszi támadásokkal szemben.

Példa pszi csatára.

Kör Név     Támadás  Hatás    PP /  PE  Név     Támadás   Hatás  PP  / PE

1. Maal’serahh Pszi csáp 5 PE   (-3)25 (+0)28 Asztrálféreg Ment. robb. kudarc (-5)15 (-5)15
2. Maal’serahh Pszi csáp 5 PE   (-3)22 (+0)28 Asztrálféreg Pszi csáp  4 PE  (-3)12 (-1)14
3. Maal’serahh Pszi csáp 5 PE   (-3)19 (+0)28 Asztrálféreg Pszi csáp  4 PE  (-3)9  (-1)13
4. Maal’serahh Pszi csáp 5 PE   (-3)16 (+0)28 Asztrálféreg Ment. robb. kudarc (-5)4  (-5)8
5. Maal’serahh Pszi csáp 5 PE   (-3)13 (+0)28 Asztrálféreg Pszi csáp  4 PE  (-3)1  (-1)7
6. Maal’serahh Pszi csáp 5 PE   (-3)10 (+0)28 Asztrálféreg semmi    semmi (-0)1  (-5)2
7. Maal’serahh Tud. méreg +2 méreg (-6)4  (+0)28 Asztrálféreg semmi    semmi (-1)0  (-2)0

A Kör alatt az látható, hogy ez a pszi csatának hányadik köre, a Név alatt az, hogy az utána jövő információk kire vonatkoznak. A Támadás azt mondja meg, Név az adott körben milyen támadást alkalmazott. Ha a Hatásnál valamennyi PE szerepel, akkor a Támadás ennyi PE sebzést okozott. A kudarc azt jelenti, hogy a Támadásnak semmilyen hatása nem volt, mert az ellenfél pont az ez ellen védő képességet alkalmazta. A +2 méreg azt jelzi, hogy az ellenfélre 2 egységnyi tudati méreg került fel. A PP oszlopban az olvasható, hogy Név mennyi PP-t használt fel, és ezután mennyi maradt neki - pl. (-3)25. A PE-nél az látható, hogy ebben a körben mennyi volt Név gyógyulásainak és sebzéseinek összege, és ezután mennyi PE-je maradt. Például, a 2. körben Maal’serahh és az asztrálféreg is pszi csápot alkalmazott. Maal’serahh így 5-öt gyógyult és 4-et sebződött. Mivel max. PE-n volt, a változás 0. Az asztrálféreg 4-et gyógyult és 5-öt sebződött, így összesen 1-et sebződött, maradt neki 14 PE-je (-1)14. Figyelem, a tudati méreg nemcsak az ellenfél PE-jét, hanem a PP-jét is csökkenti! Az utolsó körben látható, hogy az asztrálféregnek csökkent a PP-je, pedig támadást már nem alkalmazott.

Példa többszemélyes pszi csatára.

Kör Név       Támadás   Hatás    PP  / PE  Név       Támadás   Hatás  PP  / PE
1. Maal’serahh   Sz.áll.roncs. -20 PE (-16)17 (+0)28 1. asztrálféreg Tudati méreg kudarc (-6)14 (-20)0
1. 2. asztrálféreg Ment. robb.  kudarc (-5)15 (-20)0 Maal’serahh  Sz.áll.roncs. -30 PE (+0)17 (+0)28

Mint látható, több ellenfél esetén külön-külön le van írva, hogy kivel mi történt minden egyes ellenfél viszonylatában. Itt egy egyetlen körből álló csata zajlott. Azért van két sor, mert a program kiírja, mi történt Maal’serahh és az 1. asztrálféreg, valamint Maal’serahh és a 2. asztrálféreg között. Az, hogy egy kör leírásánál kinek a neve szerepel először, nem számít - a pszi csatában a támadások egyszerre történnek.

Maal’serahh szürkeállományt használt. Ezért csak egyszer kellett a 16 PP költséget kifizetnie, de mégis minden ellenfelére hatott. Igaz, a hatás különbözött. Mivel a 2. asztrálféreg mentális robbanást használt, ezért ellene a támadás különösen hatékony volt, és 30-at sebzett. A 2. sorban a PE alatt már nincs még egyszer feltüntetve a támadás PP költsége. Maal’serahhot a kör alatt egyszerre két támadás is érte a két féreg részéről, szerencsére egyik sem hatott rá.

Létrehozás: 2003. szeptember 14. 12:02:01Utolsó frissítés: 2015. május 20. 10:44:19 Küldd el a cikket másoknak Nyomtatási forma


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2021
1680 Budapest, Pf. 4 | E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.