Vissza a Főoldalra
 

Hírek, változások
Mi is az a KGK?
Ismertető a játékról
Gyorstalpaló - Szabályok
Teljes szabálykönyv
Alternatív szabályok
Beszélgetés a tervezővel
KGK-t forgalmazó boltok
Chat, üzenőfal
Fórumok
Szavazások
Írások, novellák
Gyakori kérdések
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
KGK csere-bere (123)
KGK-ról általában (2080)
Melyik lapokat szereted legjobban a Káosz Galaktika Kártyajátékban? (112)
Szeretnél-e új Káosz Galaktika Kártyajáték kiegészítőt? (41)
Kombók és paklileírások (91)
Ami a szabályokból nem derül ki. (62)

További témák...
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 
 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | ...
Nézet:
Já hogy valami poénnak vót szánva.
 
Hmmmm....
Ha esetleg visszaolvasnál te (kedvesnek egyáltalán nem nevezhető) Rottermanti nevezetű egyén (amúgy egy sáskafaj is e néven tengeti napjait...igen rusnyák), akkor tudnád, hogy mit jelentenek Wya csillagai. De ha már nem vetted a fáradtságot, hogy olvass, akkor legalább ne írj ostobaságokat.

De ha megkéred Wyát, sztem szivesen elmeséli, mik azok a csillagok.
 
Állok rendelkezésedre.
 
Sziasztok!

Hosszú, mély álomból ébredek...
Elsőre igen meglepett a hozzászólásom megalkotásakor a felirat, melyben a beholderesek intenek minket megfontoltságra. Ez igen...

Tomának ígértem, hogy visszaolvasok, de még csak a feléig jutottam, de már kezd alakulni a fejemben a dolog.... remélem holnap már a végérejutok.

Addig is immár feléledve figyelek újra.

L'aria
 
Köszönöm szépen a véleményedet!
 
Mivan b***g nem volt elég hozzászólásod a topiknyitáshoz, vagy csak simán hülye vagy?
 
*
 
*
 
*
 
*
 
S, a fórumozók elhagyák M* rulez fórumát...
 
Hi!

Először is ne haragudjatok, hogy idepofátlankodok, most járok itt először. Régen sokat foglalkoztam a M.A.G.U.S.-sal, és akiknek meséltem, dícsértek.

Mindazonátal nagy döntést hoztam, és a múltam egy részét számolom most fel, ugyanis nincs már rá remény, hogy valaha játszam még ezzel a nagyszerű játékkal.

Eladó tehát a Rúna magazin első 28 száma, egyben, hiánytalanul. [I. évfolyam 1-10. szám, II. évf. 1-4. szám, III. évf. 1-4. szám, IV. évf. 1-5. szám, V. évf. 1-3 szám, VI. évf. 1-2. szám]

A csomag kikiáltási ára 5.000,- HUF (azaz 500 zseton).

Ha ismersz olyat, akit esetleg érdekel, kérlek értesítsd.

És még egyszer bocs, hogy nem olvastam végig mind az 1900 valahány hozzászólást.

Pá: Jancsár János
 
és ÉN fogom lemesélni!
 
Infláció: na pont hülyén írtam le, mert te belefogalmaztad a válaszodba Szal azzal, hogy az embernépek, akik igencsak szaporák az ősi fajokhoz képest, átvették pl. a bányászatot, földművelést stb. egy magasabb civilizációtól, és ezt tovább használták, néhol fejlesztették. Az emberek szaporodásával egyértelműen növekszik az árukészlet is a világban. Nem csak a technológia fejlődése, de a lakosság növekedése is pozitívan hat a termelésre. Abasziszban pl. minden második csóka saját pénzt próbál veretni, a nagykirály legnagyobb örömére Pyarronban persze ez jóval nehezebben elképzelhető, de a dzsad államalakulatok pénzei közül is csak az abadanai piculáknak van érdemleges elismertségük Yneven, ha jól emlékszem.

A paságot ilyen szempontból tényleg máshogy meséljük. -Ez legyen a legnagyobb különbség - Az Antoh papok persze tengermellékiek, és valóban az Ellanások látják el a belsőbb területeket.

Sámánok: huhh, elnézést, ha nem jött le az előzőből, de persze ebben igazad volt. Úgy emlékeztem vannak nekik rendes növénybizdergáló varázslataik, de mégsem. A sámánok nem játszanak szerepet, ez igaz.

Lovagok: nálam csak nemesek kerülhetnek igazi lovagi cím közelébe. A paplovagok teljesen más tészta. Azokat az egyházak szemelik ki, semmi közük a lovagi iskolákhoz. Később persze lesz, de a kiképzés során nincs szükség a lovagokra. Amikor a paplovagságot megalkották, akkor még biztos lovagok képeztek ott jól, de mára ez szinte biztosan különvált.

Szerintem is játszuk le a fogolytábort, ha lesz rá időnk.

Gaga
 
Sziasztok!

Azt mondja, hogy: "Az infláció - amely az egységnyi pénz csereértékének csökkenését jelenti (...)". A dolog természetesen nem ilyen egyszerű, de a mi modellünknek megfelel az az elképzelés, ami szerint az infláció azt jelenti, hogy a forgalomban lévő pénzmennyiség növekszik, de a forgalomban lévő áru mennyisége nem változik. Az első feliratod szerint meg ugye az egyik érv a pénzmennyiség növekedése volt, amit követnie kellene az árumennyiségnek is. Ami meg nem növekszik a jelenlegi berendezkedés mellett. A másik meg: anno tényleg manipuláltak az uralkodók az érmében lévő arany mennyiségével, de ha ilyet csinálna valaki Yneven nagy mennyiségben vagy huzamosabb ideig, akkor vagy a dzsadok, vagy a Dreina egyház lépne az illető nemesebb szervére a pénzvilág manipulációja miatt.

Ez a papság kérdés érdekes... Nálunk Antoh papjai kizárólag a tengerek közelében, de inkább a tengeren tevékenykednek, a szárazföldi éghajlatért Ellana "felel". Aki "papságának" nagy részét a szolgálóleányok adják, akiknek nincs tényleges hatalma, azaz max mondanak egy imát, és reménykednek, hogy odafent épp hallgatta valaki...
Amit Edorlról írtál, pont kimeríti nálunk azt, hogy nagy gáz van, azaz a papság tényleg belead mindent, és akár időjárást is manipulálnak. Egyébként viszont Edorl termelése normális, és közel sem lát el mindenkit...

A sámánok esőtánca inkább arra jó szerintem, hogy elrémítse a default 3. szintű átlag barbár harcost, és még minkább rettegje a mágiát. Ami jó a sámánnak, mert ettől lesz hatalma a törzsben. De a barbárok
1. nincsenek annyian, hogy meghatározó mezőgazdasági szerepük legyen;
2. ha lennének is, szerintem nem foglalkoznak nővénytermesztéssel.

Dreina és Krad egyházát emlegetve megint eljutottunk oda, ahonnan elindultam: azaz, hogy azt értem, hogy Nekik miért van annyi lovaguk, de azt nem, hogy pl. Uwelnek honnan van annyi... Tudomásom szerint Dreina egyháza nem csinál olyat, hogy "nesze, itt van x arany a lovagjaid eltartásáért"...

Mondd, hogy oldod meg a védelmét egy ilyen tábornak. Vagy tényleg játszuk le, ha - ez itt az önreklám helye - visszaértem Kínából. Szerintem egy nagyon jó kis session party-t lehetne kanyarítani belőle.

Szerintem a lovagság összehasonlítható bizonyos téren: a harcmodoruk, szokásaik, környezetük mind középkori, a nagy különbség a paplovagság tényleges magikus hatalma (maga a mágia), és társadalmi szerepe (nekik tényleg van hatalmuk). Az átlag ynevi lovag (nem paplovag!) számára legtöbb tudományos képzettség tiltott, fő foglalatottsága a harc, lovagi tornák, az apródja konyít max a betűvetéshez. És nem paplovagból van sok, hanem ilyen sima, átlaglovagból! Egy paplovag szerintem mindenképp nemes, max a kalandozó paplovagok a kivételek, a szokásos "jó képességei miatt felfigyeltek rá" előtörténettel. Én mesélőként tartom magam ahhoz, hogy lovag és különösen paplovag nem lesz akárkiből, ez főként a nemesek kiváltsága. Akiket meg el kell tartani, ha már beléptek a rendbe.

Szóval ez van...

Toma
 
BOCCS DE MÁR ELKELT!!!!
 
Ha az alábbi érdekel valakit írjon ide:
luki666@freemail.hu
 
Figyusz mindenki eladnám ezeket:
M.A.G.U.S. Első törvénykönyv (kemény kötésben)
M.A.G.U.S.Ynevi Kóborlások (kalandmodul gyűjtemény)
M.A.G.U.S.Papok Paplovagok Kézikönyve 1. és 2. kötete

ÖSSZESEN: 5000 HUF-ért eladom mindet
 
Üdv!

Itt voltam, csak most nem jut jó érv az eszembe... Talán egy sör mellet jobban tundék "gondolkozni"

Kellemes Napot!
 
Nos, a két hozzászólást én is írhattam volna egybe, de mivel a válasznál csak az egyik jelenik meg, mindig arra reagálok.

A második törvénykönyv lovasharc fejezetében van leírva, ezt mostam össze az ÚT-kel.

Gaga
 
Üdv,

Az inflációval nem értek egyet, mert szerintem nem a pénz sokasodása generálta igazán. Csak gondolj bele mennyi fiktív pénzösszeg jelenik meg a Földön naponta, amihez képest a pénz nem romlik annyira. Az infláció akkor nő igazán, amikor a pénzverő joggal rendelkezők kevesebb aranyat tesznek a petákjaikba.

A papságot azért emeltem ki, mert Predocnál és Abaszisznál az Antoh papok szerepe meghatározó. Aki jó adót fizet, az jó időt kap, aki nem, az lehet búcsút mondhat a termésnek. A Dúlás évei alatt Edorl egymaga képes volt ellátni a tagállamokat, és a menekülteket, bár nem olyan minőségben, mint békeévekben, és pénz sem annyi jött be, de ez az adat azt hiszem mindent elmond.

Sámánok nem csak ott vannak, ahol nomádok - a barbároknak sámánpapjaik vannak-, illetve minek lenne esőtánca, ha nem termesztenének növényt

Ásványok: valószínű királyok monopólumai, de szerintem nézzünk kicsit a mélyére. Pyarron. Nincs király, helyette leginkább a Dreina és Krad papság uralkodik, a paplovagok és lovagok pénzelése megoldott. Dwyll Unió. Nos, itt a paplovagok uralkodnak. A többi országban pedig, ahol nagyszámú lovasság, főleg nehézlovasság van, az vagy pyarronita, így kapja a lét, vagy a király alá tartozó lovagrend, és ezért kapja az aranyait. Nem hiszem, hogy sok maszek lovagrend létezne

Kényszermunka: ez a kaland dolog nagyon jó ötlet, a közbiztonságra nem térnék ki, de majd minden városban csapnivaló. Viadomóban persze igen jó Abban igazad lehet, hogy az elhullás miatt nem éri meg túlzottan, de a védelmét tuti meg lehet oldani na.

A Földet és Ynevet azért sem lehet a lovagság szempontjából összehasonlítani, mert a Földön a lovagok leginkább a sötét középkorban nyomultak, amikor a papság minden lehetőséget megragadott az elme elnyomására. Ez Yneven nem igazán jelentkezik mint világjelenség, ebből kiindulva gondolom a fejlettség is kicsit magasabb, mint nálunk a lovagkorban. Csak gondolj bele, ott már vannak puskák. Ez a földi lovagkorban nem különösebben volt így.
 
Lásd 1921-es hozzászólásom: ezzel már meggyőztek, a feliratod csak ezen tolt még egy fokot. Gyalogos átlag katona tényleg nem fog lórol harcolni, a kalandozó más tészta, őket azért néha emlékeztetni kell arra, hogy nem lovagok.

Amit a végén írtál, hogy egy ló hány embert támadhat, az hol szerepel a szabálykönyvben?

Toma

Ui.: Elnézést a két hozzászólásért, igen, összevonhattam volna őket...
 
Üdv Mindenki!

Sajnos nem igazán tudom, hogy Nálatok hogyan működik pl. a papság, de valami azt súgja, hogy más, mint felénk... Az én meséimben a papság nagyon, nagyon ritkán állítja csak istene hatalmát a mezőgazdaság szolgálatába, akkor legalább egy éhínségnek kell lennie vagy közelednie, akkor is maximum ott, ahol sok paraszt él egy kupacban, azaz viszonylag sok a megművelt földterületek aránya (és mivel nem jut 10 emberre egy pap).
Aztán kérdezem: Nálatok mióta művelnek (megemlítendő mennyiségű) földet a barbárok, nomádok (azaz, ahol van sámán)?
A fenti dolgok miatt a mezőgazdaság felénk ugyanolyan pocsék hatásfokkal termel, mint anno a Földön, ezért nem lesz egy sima parasztnak soha sem több jövedelme az évi pár aranynál.

Ékkő, nyersanyag: sajnos ilyen irányban nincs sok tapasztalatom... Feltételezem, hogy ezek a termelések a király monopóliumai, amiket adott esetben bérbeadhat. Azaz ez a jövedelem megintcsak nem sok lovagot fenntartó papság kezébe kerül. (Feltételezve, hogy Ynev feudális beállítottságú gazdaságilag.)

Az előző bekezdést folytatva: a gazdaság feudális, az ipar céhes keretek között működik, a tudományok a mágiát kivéve középkori szinten stagnálnak/fejlődnek (szerezhették ezen tudást bárhonnan, pl. régebbi, kihalt kultúráktól). Innentől kezdve akár 10 millió éve is működhet ott az emberi civilizáció, a büdös életben nem fognak többet és/vagy jobbat termelni, mivel a berendezkedés ennek felső korlátot szab. Számomra tehát ez sem érv a magasabb jövedelem mellett.

A legrosszabb érved a pénzmennyiség növekedése volt. Ezt úgy hívják, hogy infláció.

A legjobb érved viszont a Föld és Ynev közötti párhuzam megkérdőjelezése. Elég sokat filóztam az általam feltett kérdéseken, és arra jutottam (természetesen az olvasottakat is megrágva, átgondolva), hogy egy emberi kultúra az ynevi világban mágiával megsegítve már rég az űrben kellene járjon. Ynev kreált világ, ahol a realitás (gazdaság, mágia stb.) néhol háttérbe szorult a játék kedvéért, ami teljesen helyén való. Mindemellett az eddigi szerepjáték-rendszereket látva szerintem még mindig igen jó helyen jár, ha a realitás szemszögéből vizsgáljuk... Csak tudnám megoldani ezt a lovagság kérdést.

Kényszermunka: bekerülök tolvajként mondjuk 15 körüli iq-val (kalandoztam pár évet, de nem jött össze egy rablás egy mágikus csapda miatt, ergo goto kényszermunka) egy reguláris sereg által őrzött telepre. Reguláris sereg, a társaság parancsnoka egy sokat látott, írástudó (!) veterán, 12-13 iq-val. Szerintem egy ilyen embernek kb. két hetébe kerülne egy működő szökési/kitörési terv felállítása a vele szemben álló erők ellenében. Akár le is játszhajtuk a dolgot (persze előtte kellene nekem pár ismert adat: a rab/őr arány, reguláris katona/városi őr arány, élelmezés (ezt akár termelhetjük is magunknak, ami esetében a nagyobb hatásfok érdekében jó is lehet az emberek fizikuma), stb.).

Nem igazán működött akkoriban a kényszermunka: kevesebbet termelt, mint amekkora haszon jött a kivégzések/csonkítások elrettentő erejéből. Még mindig állítom, hogy ha értelmes ember tervezi a helyet, akkor nem a rabokkal épített; az őrök felszerelése, mennyisége, tudása stb. több pénzt vitt el, mint gondoljátok. Ha az elméleted működne, akkor a városi őrség és katonaság rovására menne a rabság felügyelete, ami a bűnözés növekedését eredményezné (nincs ki felügyelje a közbiztonságot), ami újbóli őrátcsoportosítást eredményezne, ami ... Ez egy öngerjesztő folyamat egy szinten.

Toma
 
Nincs is mit hozzáfűzni...
 
A lovasságra kicsit visszatérve.

Egyáltalán nem gyenge a jelenlegi rendszerben (legalábbis nálam), hiszen egy nehézvértes gyalogos kb annyit fog lóról harcolni, mint egy nomád nyílpuskával lőni. Gyakorlatilag soha. Nálam biztos nem harcolna egy gyalogos katona lóról, ha reguláris sereget nézünk, annak esélye sincs annyi tapasztalatot szerezni, hogy megtanuljon rendesen lovasharcolni. A kalandozóknál előfordulhat, de az meg egyedi eset. A nehézlovasság mindig meg fog maradni a lovagok, paplovagok kiváltságának. Csak gondolj bele milyen brutálisan más technikát igényel a lovas és gyalogos harc, főleg nehézvértben. Ezért van nagyon sok gyalogos lovag is. Nekik lehet, hogy lóra még lenne pénzük, de a lópáncélra már közel sem biztos. És ekkor bekapcsolódik a földterület pénztermelő képessége ismételten. A nehézlovasságon harctechnikailag nem kell változtatni. 4. szintű lovaglásnál hozzás járul a harc magasabbról, alacsonyabbról, harc mozgó lóról, és lovasroham. Ez lovasnak +4 KÉ, +35 TÉ, -20 VÉ, lónak +50 TÉ!!!, -25 VÉ. A lovas szálfegyverrel van! A sebzésről pedig. Mindenki (lovas, ló, ellenségek) egyszer támad, az ellenség, ha nem tér ki 4k6 Sp-t sebződik a lótól, ha kitér, nem támad, de a ló eltalálja, amire valljuk be igen nagy az esély +50 TÉ mellett, a ló sebzése csak 2k6 Sp. A ló két egymás mellett, és 6 egymás mögött álló célpontot sebezhet meg. 5. fokon a gyalogos, lerohant ellenfélnek még harc helyhez kötve módosítók is járnak.

Na remélem nem írtam nagyon össze-vissza.
 
Gyerekek, ennek az okfejtésnek semmi alapja. A Földön meglehetősen gyéren álltak mágia tekintetében, míg Yneven ugyi nem véletlenül kezdenek az éghajlati viszonyok bomlani. Predoc, Abaszisz... A papok, sámánok tevékenysége itt nem abból áll, hogy bőszen mondogatja a jónépnek, hogy az isten próbatétel elé állít, hanem ellő mellette egy időjárás szabályozást, vagy legalábbis egy kisebb esőt odacuccol. A másik, hogy a Földön lévő középkori állapotokat már a Kyrek idején túllépték az yneviek, leszámítva az igazán nagy technikai áttöréseket. Ebben is a mágia segítségével. Ha ilyen szempontok alapján nézzük, akkor yneven sokkal kevesebb pénz, vagy sokkal kisebb földbirtok pénztermelő képességére van szükség. Egy földbirtok emellett nem csak mezőgazdasági termelés alapján nézendő, és figyelembe kell venni, hogy yneven rengeteg ékkő és nyersanyag könnyebben kerül felszínre. Itt nem az embereknek kellett kifejleszteniük a tudásanyagot, elég volt ellesni a régebbi, nemesebb kultúráktól. És ami a legfontosabb, hogy yneven régebb óta van akár emberi civilizáció is, mint a Földön jelenleg. A pénzhasználat is régebb óta tart, és mint ilyen, az összes pénz mennyisége folyamatosan növekszik.
Összegezve tehát, a jelenleginél sokkal-sokkal több lovag ellátását is képes lenne ynev megoldani, de vannak olyan államalakulatok, ahol ez nem hagyomány.
Visszatérve az eredeti gondolatmenethez, a mágia és az idő rendkívüli mértékben befolyásolja a pénz termelékenységi mutatóit, a Földet és Ynevet nem szabad összehasonlítani.

Kényszermunka: rendkívüli módon megéri, fejvadászokra semmi szükség, és de igen, városi őrök vagy reguláris katonák adják az őrséget. Mivel a kényszermunka táborok általában értelmes helyre vannak kijelölve (pl. bányamélyedés kőfejtő esetén), a katonák pedig azért vannak, hogy őrködjenek igen kicsi a szökési arány, de maga a kísérlet is ritka. Csak gondolj bele, hogy a lefáradt, legyengült (akár kalandozó) fegyver, élelem meg minden egyéb nélkül mit csinál négy-öt alabárdossal? Valszeg semmit. Varihasználóból is valszeg van egy (pap, boszimester) de ez nem fontos. A telepen belül pedig igen, a rabok húzzák fel a sátrakat, épületeket, de a katonák felügyelete alatt, szal menekülőjáratot belerakni mondjuk építész nélkül elég nehézkes. Ebbő meg nem hiszem, hogy dúskálna ynev, és így számottevően figyelni kéne erre az eshetőségre. A rabok etetése, őrzése bőven megéri, hiszen ugyanezeknek a katonáknak, őröknek akkor is fizetnének, ha nem a telepet őriznék, hanem valahol máshol járőröznének, vagy meresztenék a seggük a kocsmában

Gaga
 
Sziasztok megint!

Biztos vagyok abban, hogy nem átlag katona őriz egy ilyen helyet, foleg nem gyakorló: csak egy intelligensebb ember kell, aki a nagyobb tömeg miatt sikeresen megver egy reguláris sereget... Főleg, mivel azok, akik ide kerülnek, általában az erőszakosabb fajtból valók.
Hogy nem Ők építik, az is biztos, mert akkor lesz benne olyan hely, jártat, aminek segítségével meg lehet szökni.
Az erőszakosság, és az esetleges tapasztalt kalandozók miatt meg kell magas szintű pap, fejvadász, akinek a szolgálatai nagyon sokat érnek.
Szóval ebben én nem igazán hiszek...

Van arról adat, mekkora Pyarron népessége? Akkor a parasztok adója már nem lenne vita tárgya...

Toma
 
Kényszermunka:a kaját maguknak főzik, a lakhelyüket maguknak építik, és gykorló városi őrök, ill. reguláris katonák örzik őket. A halandóság mags, a szökési kísérletet halállal büntetik. Nam beszélve arról, hogy mindig jelen vannak papok is, akiknek a hatalmával szemben védtelenek. A parsztok meghatározó szerepét nem vitatom, de azt se feledjük el, hogy mekkora összeget "adóznaok", és ha már pyaronnál tarton akkor a parasztok által megművelt terület (ami pyarroni befolyás alatt van) az Ynev teljes terülrtének 10%-a!
 
Nem teljesen meggyőző ez az érv, de nem áll messze az igazságtól. Tény és való, hogy Pyarronban előszeretettel hódolnak a büntetésvégrahajtásban a kényszermunkának. De itt inkább az a döntő, hogy valójában mekkora befojási övezettel bír! Ez ynev ember lakta vidékeinek 90%-a (ott vannak jelen) Ennek a területnek 50%-a hoz profitot. Az is fontos szempont, hogy minden közösségnek megvan a saját gazdasági szervezete, ami többek között a kiképzést, taníttatást szervezi. Rangidős, és veterán lovagok oktatnak, saját rendházhálózataik vannak, (amik egyházon belül átjárhatóak) így a járulékos költségek jelentősen csökkennek. Miért? Az a Dreina hitü kovács aki egy Lovagvár kovácsa, nem fog olyan árakon dolgozni, mint a városi plgár társa (aki adót fizet ugyanannak a lovagvárnak). A lovagvár az vasércet is nagyobb tételben és olcsóbban tudja vásárólni, mint a városi társa, hiszen itt már több lovagvár nagyobb mennyiségben rendel, és az lesz szétosztva közöttük. Ez csak 1 példa a fegyverekről, de hasonló módon vannak megszervezve a többi ügyeik is. (példa: egy Syburri Dreina lovag, Erigowban a Krad testvériségnél, is meg tudja javítatnia vértjét, és így súlyos aranyakat lehet hosszú távon spórolni)
 
Üdv megint!

Kényszermunka, hm... eddigi meséinkben csak egyszer jelent meg, az is az én karakteremet (Lobonc) vonta ki a játékból 5 évre. De legalább kaptam ásványtan és bányászat 2. fokot. Mellesleg a középkorban alapvetően szűkösen voltak a különböző ítéleteknek: botozás, végtaglevágás, halálbüntetés. Egyrészt, jó elrettentő szerepük volt, másrészt, nem volt nagy költsége. Egy börtön, vagy egy kényszermunkás (főleg az első) nagyon nagy terhet jelentett akkoriban: felügyelni rá, etetni, karban tartani a lakhelyét stb... Nálam üresek is általában az ynevi fogdák.

A másik: ne feleddjük, hogy a meghatározó jövedelem még mindig a parasztoké, mivel nagyságrendekkel többen vannak a iparosoknál és kereskedőknél.

Mint mondottam az első felírásban: a Dreina lovagok számosságán nem csodálkozom, a politikus, gazdálkodó, bíró papok hatalmas profitot termelnek... De maguknak!
Speciel nem értem, Lar-dor hogyan termelne pénzt. Szerintem iszonyat összegek mehetnek oda a gazdaságból, a saját bevételeiket meg magukra fordítják.... Az inkvizíció szintén.

Toma
 
 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | ...
Nézet:
Shadowrun | Battletech | Káosz Galaktika Kártyajáték | AD&D | Vampire | Magic | PC játékok | On-line játékok | PS2 | M.A.G.U.S. | Egyéb

A társalgás szabályai | A legaktívabb fórumok és fórumozók | Moderátori tevékenységek


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2024
E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.
A fórumban történő hozzászólások valóságtartalmáért, minőségéért semmilyen felelősséget nem vállalunk.