Vissza a Főoldalra

Homokdűnék bemutató – 1. rész


Sivatagi teknős
Az első ilyen, nevében és illusztrációjában is hangulatot idéző lap, a Sivatagi teknős. Igen, a kis vízi páncélosok még ilyen zord körülmények között is megvetik a lábukat! Nézzük, mit is tud ez a felújított lap. Egy manáért, ősmágiával, cantripként túl rossz már nem lehet. Végre egy megszüntetés/visszakapcsolás, ami nem rak laphátrányba minket, ez a legerősebb ilyen jellegű kártya a játékban. Tökéletes side lap lesz belőle drágítós koncepciók, sok követős felállások és akár Semleges csatamező ellen is. E mellé viszi tovább a 11. kiadás sztárjának, A teknősök bölcsességének vonalát is és kitűnően fog muzsikálni Korlátozás mellé, ahol eldobva még egy extra lapelőnyt is kinyerhetünk belőle.

A homokszirén átka
Az elmúlt években egy tömegirtásnak sem sikerült stabilan megállnia a helyét a metában, így igen nehéz volt megfordítani egy-egy vesztesnek tűnő szituációt. Oké ez így nem teljesen igaz, hiszen volt nekünk egy Oz’mogroth univerzumkifordítónk, aki irgalmatlan comeback potenciált rejtett magában, de hát nem véletlen került tiltásra. És pont az említett éjfatty kapcsán jöttek panaszkodó vélemények, hogy kellenek ilyen lapok, engedjük ki a szörnyet a ketrecéből, és hozzon újra pusztulást az asztalokra. Ez persze nem fog megtörténni, de nem hagyunk irtások nélkül senkit sem. Több hasonló lap is jön majd, és az egyik – szerintem jobb darab – ez a kék varázslat lesz. Persze nem 1-ért jön, és nem öli meg az ellenfelet, de így is figyelemreméltó darab. Négy zanszilánkot gyerekjáték megtermelni, és nagy plusz pont, hogy mielőtt lebontja az asztalt, ellop egy képességet is. Nagy reakcióvédelme nincsen ugyan, de azért kompenzációból ki tud kapcsolni egy lapot. Ami viszont szerintem a nagy előnye, hogy azonnali varázslat. Eddig nem nagyon volt feltétel nélküli azonnali tömegirtás a játékban, most viszont megérkezett egy, ami így tökéletesen passzolni fog hálós paklik mellé is.
Sivatagi vérszívó
A Villámhorgony óta tudjuk, hogy a reakció semlegesítés egy nagyon erős képesség. Mondjuk azóta sem ért fel egy ilyen counter sem a sárga spoiler szintjére, de persze ez nem is célunk – egy is bőven sok belőle. Leah korábban már kapott ilyen lapot Vilmusz személyében, de nem sikerült túl nagy karriert befutnia, így itt egy újabb vámpír, aki megkísérelheti betömni ezt az űrt. Idézési költségben a legjobban Pai-néhez hasonlítható, viszont van két igen komoly különbség a piros kísértethez képest, ami miatt sivatagi barátunk helyet követelhet magának. Egyrészt van egy asztalról működő képessége: semmizni tud. Ma már elért oda a játék, hogy csak az a lap van igazán megoldva, ami a Semmiben várja a következő meccset, így ez egy nem elhanyagolható képesség a lapon. Ami viszont talán a nagyobb érv a használat mellett az az, hogy a semlegesítés szócska után a reakció mellett bizony egy villám ikonocska is helyet kapott a lapon. Kifejezetten jó lehet Fairlightot használó paklik ellen (ugye azt említeni sem kell, hogy jelenleg mekkora arányban van ez a szín a versenykoncepciókban benne), amik ugye rengeteg villám lapot használnak. Ha ez még nem lenne elég, akkor még megfejeli azzal, hogy ha a pajtijaival is játszunk, akkor ingyen, egy nekronért piszkálhat bele a reakciósorba.

Sivatagi áramlat
Ha már tegnap felmerült Fairlight, akkor nézzük meg, melyik is az a funkció, amiben kicsit hiányt szenved mindenki „kedvenc” színe. Ez pedig a dobatás. Szegény sárgának nincs értelmes dobatása, szóval kapott is egyet gyorsan… jó igazából nem egyet, de most csak erről az egyről lesz szó. A Sivatagi áramlat egy szimpla azonnali dobatás, ami egy laptól azonnal, egytől pedig a kör végén szabadítja meg ellenfelünket. Eddig nem nagy szám, hiszen hasonlót más lapok is tudnak (Martian repertoárja, Kiüresedés) viszont ez a lap kapott egy kellemes áramlást is, amiből szintén képes dobatni egy véletlenszerű lapot. Az már csak extra, hogyha lénybe trafálunk bele – és valljuk be, erre elég komoly esély van a jelenlegi HKK-ban – akkor lapba sem került ez a művelet nekünk. A típusa és az áramlása miatt tökéletesen passzolni fog egy mostanában kicsit megkopott követő, Edralian mellé – talán ez a lap és a korábban mutatott azonnali irtás újra előhozhatja ezt a jó pár évvel ezelőtt ereje teljében lévő narancs lapot.
Az oázis védelmezője
A hétvégére nézzünk meg, hogy milyen istenit kap Rhatt. A színben elég széles a repertoár az isteni lapokat illetően (ennek ellenére mégsem túl népszerű a hagyományos környezetben), mert van countere, leszedése, tömegirtása, körszakítása és dobatása is, nincs viszont erőforrása. Most egy új próféta személyében kap egyet. Igaz, nem a klasszikus manatermelés/laphúzás vonalon mozog, de a visszavétel is elég komoly erőforrásnak számíthat. Hacsak a jelenlegi legjobb korai megindulásra, a Móka és kacagásra gondolunk, amit minden körben kijátszva ingyen csonthoz és laphoz juthatunk. És ez még valószínűleg nem is a legjobb felhasználási módja ennek a lapnak, hisz olyan lapok is vannak, mint Megnyilatkozás, A bölcsek kívánsága, Brutálgeddon. Ezeket mind nagyon szívesen kijátsszuk minden körben. A leszedések különösen jók lesznek mellé, mert egy háló ikon is helyet kapott a lapon, valamint a jó öreg § képesség sem maradt el róla, ami elsőre marginálisnak tűnik, de életet menthet.

Horváth Dávid

A cikk a Beholder Kft. oldaláról származik.
A cikk a weben a http://www.beholder.hu/?cikk=29425 címen elérhető.
Létrehozás: 2020. november 2. 10:41:06Utolsó frissítés: 2020. november 6. 10:24:56 Küldd el a cikket másoknak