Vissza a Főoldalra
 
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Páros versenyen korlátozzuk-e az (E) és (K) képességeket úgy, hogy összesen csak egyszer lehet használni, amikor nem az én köröm van?

1) Igen
2) Nem
3) Nem fogok indulni a versenyen

(A szavazáshoz be kell jelentkezned!)
További szavazások...
Fórum a témához...
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett

Hírek, változások
Mi is az a HKK?
Hogyan kezdjek játszani?
Megjelent kiegészítők
Teljes szabálykönyv
HKK Kódex
Sorsoló program
Őslich szabályok
HKK-t forgalmazó boltok
HKK klubok
Lapkereső
Tiltott és módosított lapok
Versenykiírások
Lezajlott versenyek
Mai versenyek
Profi pontok és versenyzők
Hatalom Szövetsége
Hatalom Szövetsége tabella
Nemzeti bajnokság
Kiemelt vidéki versenyek
Versenyszabályok
Versenyszervezőknek
Chat, üzenõfal
Fórumok
Szavazások
HKK találkozó
Legendás cél
Toplisták
Pakliszerkesztő
Pakliszerkesztő (mobilos verzió)
Megosztások
Memóriajáték
Memóriajáték - Alfa
Kerátor Műhelye
HKK 20 Puzzle
HKK Puzzle
Beholder Labirintus
Mini-szójáték
HKK Blog
HKK Toborzás
HKK Védnöki Program
AK Archívum
Paklileírások
Írások, novellák
TF és ŐV könyvek
Letöltés
HKK Videók
Gyakori kérdések
Kérdezz-felelek
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
Zén Legendái: A fény gyermekei szeptember 18.
A pillanat képe
A szerelem hatalma
(Túlélők Földje életkép)
Küldd el képeslapként!
Szép dolog a szerelem! Még a Túlélők Földje veszélyekben hemzsegő világában is! Meghódíthatod mások szívét azzal, hogy mákrózsavirágot ajándékozol neki, illetve kedves szavakat suttogsz kiválasztottad fülébe. Ha szerelmed viszonzásra talál, akkor ha a frissen szerzett bőrök mosására, vagy brekkfőzésre nem is, egyéb programra azonban biztos, hogy rá tudod bírni szíved választottját!
Nézz szét a galériában!
Beholderes HKK versenyek díjazása 2021. novembertől
Kérdezz-felelek 43.
A páros verseny szabályai
XXV. HKK Nemzeti Bajnokság – 2021.
Őszi MondoCon 2021. október 23. Budapest, Hungexpo

A lista folytatása...
Országjáró feladat 2019
Hatalom Kártyái - Profi versenyzők listája
Hatalom Kártyái verseny - 2021. november 27., Kondor Béla
Hatalom Kártyái verseny - 2021. október 17., Wekerlei Boccia Klub

A lista folytatása...
Lapötletek (64522)
HKK pakliszerkesztő (193)
HKK kérdés? (45883)
HKK Legendás cél - Homokdűnék (35)
XXV.HKK Nemzeti Bajnokság – 2021. (25)
[HKK Piac] Eladó lapok (141601)

További témák...
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 

 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
Nézet:
151-es hsz-ben számolgattam ezzel kapcsolatban, ha van kedved, nézz rá.
 
Abszolúte támogatom a rotációt! (Bár én is szeretek régebbi meglepetés lapokat használni) Számomra inkább az kérdéses, hogy mennyi lenne az a lapmennyiség, ami kellő változatossagot hoz. (1-2 ezer esetleg több?) Illetve hogy érdemes lenne-e a gyakoriságokhoz hozzá nyúlni-e?
 
Mondjuk ilyesmi mar az 1. kiadasban is volt, pl. ez:
http://beholder.hu/?m=hkk&in=hkk.php&kartya=223

(teny, hogy az altala termelt lap nem tul bonyolult )
 
Ja és szerintem lassan abból is baj lesz, hogy az új divathullám a semlegesítés után az olyan lapok kiadása amik más lapokat gyártanak. Ezt követik majd az olyan lapok amik olyan lapokat gyártanak amik lapokat gyártanak. Mint a messiást úgy várom a 3 év múlva játszható Hkk-t, hogy ez a sok elmebetegség kikopjon.
 
Szerintem játszások úgy a játékot, hogy állandó háló van, minden passzívan jön és nem játszhatsz ki lapot az. ellenfél körében. Mindjárt lassabb lesz a tempó. És lehet értelme is lesz elolvasni mit tudnak a lapok, nem csak azt, hogy: Nem Tom mi az de counter.
 
Itt lejjebb be is linkeltem egy excelt, amiben összeírtam a legutóbbi behós verseny paklijait. Az utóbbi 3 év lapjait használták, ezért a 2 év nagyon durva nyesés lenne, ezért nem is szerepel a szavazásban, mint opció.

Azt, hogy évek múlva mi lesz, még nem tudom megjósolni, nyilván ugyanígy megbeszéljük majd, most alapvetően az volt a cél, hogy lássuk, merre tartunk, és ez alapján lehessen tervezni a köv. kieget, illetve hogy megállapodjunk a ti bevonásotokkal arról, hogy a jövő évben milyen paraméterekkel működjön az Új Nemzedék versenyformátum.
 
Picit félrement a kommunikáció, annyi.
A cikk így fogalmazott: “azt nézzük meg, HOGYAN is működhet ez a rotációs dolog”

Csak mindenkit annyira meglepett maga a rotáció, hogy arra válaszol(t) hogy egyáltalán kell-e/jó-e...
 
A rotáció gyakorlatilag nem más, mint egy ordenáré nagy tiltólista. Annyi különbséggel, hogy nincsenek a tiltott lapok mind egyenként a nevükön nevezve, hanem évszámhoz kötve, csoportosan vannak kitiltva.

Nyilván lehetne olyat is csinálni, hogy elkezdjük szemezgetni az utóbbi 2-4 év "legerősebb" lapjait, és ezek tiltólistára kerülnek...

Ehhez kapcsolódóan lehetne azt megtenni, hogy ha kijön egy papíron visszafogott új kiegészítő, akkor annak néhány lapját tiltani lehetne az ÚN formátumokról (értsd: ezek a káosz formathoz lennének kiadva).

Aztán van ennek a módszernek a reciproka, hogy minden tiltásra kerül az adott időszakból, de teszünk kivételeket, hogy ezek mégse (mivel nagyon fontos építőkövek).

Na most ezek a bonyolult módszerek, ha úgy tetszik, ez a mesterlövész puska, amivel szépe ki lehetne emelni az oda nem illő lapokat. Ami viszont most készülődik, az egyszerű szőnyegbombázás. Nyilván eltakarítja a problémás lapokat is, de azokkal együtt minden mást is.
 
És mit szólnátok egy olyan megoldáshoz, hogy most bevezetitek a rotációt 2 éves időtartamra, majd egy 3-4-5-6 év távlatában mikor kirotálódtak a feleslegesen erős lapok, az elmúlt "pár" év lapjainak tiltásával feloldanátok a rotációt?
Hiszen mi szükség a 8-10-sok évvel ezelőtti lényegesen gyengébb lapok tiltására? Lenne egy 2-3-4 éves intervallum ami fixen tiltódna, vagy abból az időszakból azok a csak azok a lapok amik feleslegesen erősek lettek. Ez még egy formálható döntés lehetne.

Most csak mint alapötlet megvalósítható volna kompromisszumos megoldásként?
 
Nekem nagyon úgy tűnik, hogy már eldöntött tény ez a rotáció és megint hülyének vagyunk nézve...
 
Azt is megértjük, hogy a profik a versenyek élén most is 90+%-ban az elmúlt évek lapjait használják.


Ez a mondat abszolút értékben igaz. A kérdés inkább az, hogy miért?

Nyilvánvalóan azért, mert ez a készlet tartalmazza az ár/érték arányban legjobb, azaz leghatékonyabb lapokat. Mivel a versenyjátékban az élvezeti faktor némileg háttérbe szorul a hatékonyság mögött.

Ez ezután is így lesz. A rotáció bevezetésével azonban az ÚN formátumokon a lapok hatékonysága mesterségesen lesz visszanyírva, és a játékosok ezeken a formátumokon - hosszútávon - kénytelenek lesznek némileg kevésbé hatékony lapokat forgatni.

Szerintem ez a változtatás semmilyen formában nem érinti azokat a játékosokat, akik a játék élvezete miatt HKK-znak, mert ők eddig sem a hatékonyságot, hanem a játékfaktort részesítették előnyben.
 
Próbálok reagálni a különböző felvetésekre:

1. Abban egyetértünk, amit a végén mondtál, hogy sajnos az nem működik, hogy ugyanakkora koncentrációt és energiát fektetünk be egy rota formátumba és egy wild-ba. Egész egyszerűen azért nem, mert erre nincs kapacitás, a befektetett energia kb. a duplája lenne, a játékosok számát viszont biztosan nem duplázná meg (ha egyáltalán növelné...). Tehát igenis el kell kötelezni egy irányba magunkat. De ami biztos, hogy a wild formátumok nem fognak sosem kiszorulni. És azért cél, hogy az új kiegészítőkben legyen mindig valami, ami a játékosok érdeklődését felkelti. Lesznek új koncepciók, új szabályok továbbra is, egyes etnikumok akár kaphatnak valamiféle újfajta koncepciót, tehát mindig lesz valami, amit érdemes gyűjteni/kipróbálni.

2. A koncepciók számának csökkentésére csináltunk egy igen alapos elemzést, hogy egy esetleges rotával hány deck esne ki, azoknak kb. mennyi lap kellene, hogy papíron életképesek legyenek, hány lapot lehet 2 év alatt kiadni stb. stb. . És bár kezdetben én is azt gondoltam, hogy ez gond lehet, az elemzést követően azt látom, hogy nem az, abszolute meg lehet oldani a legtöbb koncepció életben tartását a rotáció keretein belül. Nem azt mondom, hogy egy pakli sem fog kiszorulni, ami most játszhatóra összerakható, de hogy nem lesz drasztikus csökkenés a játszható koncepciók számában, az biztos.

3. Mi azt látjuk, hogy sajnos nem lehet már a jelenlegi fejlesztési ütemet tovább vinni, hosszú távon semmiképpen. Erről majd jövő héten meg fog jelenni egy cikkem, hogy milyen fejlesztési irányok jöhetnek szóba, és azok milyen falakba ütköznek. Mert itt a kérdés azért összetettebb.

- Lehet-e még olyan lapot kiadni, ami fejlesztő hatású és nem megy a játékélmény rovására? Nyilvánvalóan igen.
- Lehet-e ezekből a lapokból egy egész kiegészítőnyit kiadni még 2021 őszén? Erre már nem tudnám egyértelműen azt mondani, hogy igen.
- Lehet-e ezt ebben a formában még hosszú- de akár középtávon fenntartani? Szerintem erre a kérdésre már egyértelmű nem a válasz.

Nyilván versenyjátékosként én ezt egy kicsit másként látom, de az a tapasztalatom, hogy az elmúlt években olyan igazán egyedi, régi lapot egyedül a Quwargok földjét használtam, amit viszont bár nyilván sajnálni fogok , de reálisan be kell ismernem, hogy a többszöri keresésével egy olyan lap, ami azt tudja, hogyha 4-5 kör eltelt és van egy lényem a tartalékban, akkor nyertem. Egy ilyen lap nem egészséges a játékra. A nagyon régi lapok sajnos nem igazán rúgnak labdába már amúgy sem, főleg az IK-juk miatt.
 
+1
 
+1 Az ősköd, mardakor, fokuszálás jellegű lapok fix bent hagyása szerintem megfontolandó, de akár sima ritkakènt is újra ki lehetne adni ès ez után fix bent hagyni állandóra vagy újra kiadninidőnkèt (nem lenne akkor komoly hátrányba senki a beszerzèsèt illetően). Ha esetleg az adott metát valamièrt túlnövik mèg mindig lehet tiltani őket.
 
Sziasztok!

Soha nem szoktam kommentelni, csak olvasni, de ez most nagyon fontos téma nekem/nekünk. Én amatőr vagyok, két barátommal szoktunk Budapesten játszani, évi pár versenyre elmenni (vírus óta sajnos ez megszűnt).

Minket nagyon elszomorít a rotáció terve, még ha el is fogadjuk (és hálásak vagyunk az ilyen közösségi vitákért).

Nem megfúrni próbálnám most, csak érvelni azért, hogy ha már kell ez, akkor a lehető legtöbb káosz verseny maradjon (és lehetőleg ne csak hagyományos), valamint hogy ha lehetséges, a kiegek tervezésénél ezt valahogy vegyétek figyelembe…de a végén leírom, hogy ez szerintem nem fog menni.

Nem a gyűjteményem értéke miatt sírok, nekünk is ért eddig kb pár milliót, de nem is a sztárbefektetőnk ajánlotta anno a HKK-t. Azt is megértjük, hogy a profik a versenyek élén most is 90+%-ban az elmúlt évek lapjait használják.

Akkor miért?

1. Nem tudom mekkora réteg a profikhoz képest a miénk, akik csak néha járnak le és otthon játszanak, de azt gondolom sokan vannak így: Nekünk a HKK-ban iszonyatosan fontos a pakliépítés szabadsága és a kreatív lehetőségek, a versenyeredményekkel kb egy szinten. Nem akarunk a tier1 paklikkal játszani sokszor, de még ha azokkal is készülünk, mindig előnyt élvez legalább pár meglepetés lap régről, szeretjük böngészni a lapkeresőt és a mappáinkat. Nem akarok saját kombókkal és koncepciókkal példálózni, de mondjuk Dév démonölő+ bundás yeti kombóra építő paklija nekünk többet ad, mint bepattintani a mezőnkbe vagy aktuál villámdekkünkbe a legújabb optimális lapot. Nem akarok senkit megsérteni ezzel, azt ugyanúgy elismerjük. Nálunk kb minden dekkben van több régebbi lap is mint öt éves. Értem, amit mondtok, hogy így is maradna sok (=a HKK még mindig szuper játék lenne), de összehasonlíthatatlan visszaesés.

2. Ma egy csomó koncepció úgy működik, hogy nagyon lassan épül (sok kieg alatt), vagy akár csak most lett játszható. Ezek közül rengeteg ki fog hullani a rotációval mert alap lapjai mennek a kukába, és mivel korlátozott a kiadható lapok száma egy kiegben, ez mindenképpen radikálisan szűkíteni fogja a játszható koncepciók számát. Tudom, hogy ez nem mindenkinek fáj, de nekünk igen, és ez is a kreatív pakliépítés örömét veszi el.

3. Nem gondolom, hogy tényleg abbahagynánk a játékot, ha rotáció lenne, de az biztos, hogy sokkal kevesebb kedvünk lenne boostert vásárolni vagy akár csak az akkori rotából erős lapokra kiadni sok pénzt, ha látom, hogy csak variánsa egy korábbinak, ami megvan, legalábbis nem olyan spoilerek az előzőekhez képest, mint eddig. Ez persze érzelmi kérdés, lehet hogy egyéni szocproblem.

4. Aki csak évi pár versenyre jár le (megint értem, hogy pl profikat ez nem érinti), annak azért is éri majd meg kevésbé vásárolni, mert ha nem hagyi pakliba illő lapot lát, akkor azért az szar ha csak két-három alkalommal tudom élesben kipróbálni majd.

5. Mi nem látjuk, hogy miért ne lehetne még tovább menni ezen az úton, miért lehetetlen ötletekkel úgy erősíteni a lapokon, hogy az ne tegye tönkre a játékot. Van pár ötletünk, de elfogadjuk, hogy jobban értenek hozzá a tesztelők, és mi nem is foglalkozunk vele ennyit.

Az igazi gond szerintem az, hogy ez a vad és UN verseny egymás mellett jól hangzik, de attól félünk, hogy ha a kiegek UN-re jönnek, akkor itt kibékíthetetlen érdekellentét lesz. Én - és talán még sokan – minimális új lapot vennék és ha vannak káoszversenyek, azokat lőném be az évben. Ezzel viszont tönkretennénk a beholdert, alanort stb., ami pont nem célunk, és hát a beholder is ha látja ezt, akkor vagy el kell sorvasztania a káoszversenyeket (ami nekünk szar), vagy átgondolnia ezt a koncepciót.

Köszi a figyelmet.

Várkonyi András
 
Úgy. Maradjunk annyiban, hogy ez a megoldás (ti. a rotáció) sem csodaszer, és szül egy marék egyéb problémát, amikkel bizony foglalkozni kell.
 
De egy Mardakor ajándékozó már problémásabb, vagy egy Fókuszálás amik konkrétan a kevés indulo lapos deckek egyetlen életben tartói...
 
Simán el tudok képzelni egy engedélyezett lapok listáját a tiltott lapok listájának mintájára.
(Mondjuk ez eddig is lehetőség volt a szervezők kezében, és ezután is az lesz.)

De most nem emiatt érdekelt, hanem azért, hogy ha egy lapot újra kiadnak:
- azonos névvel, de eltérő képességgel (és erre azért volt már példa a történelemben),
- más névvel, de szögre ugyanazzal a képességgel,
- esetleg azonos névvel és képességgel, de újradizájnolva...
Akkor most mi van?

Itt jegyzem meg, hogy az újra kiadott UR-eket nem dobja ki a kereső.
 
Miért kéne újra kiadni? Lehet használni a "káosz" versenyeken. Meg az összes olyanon, ahol a szabályok engedik.
 
Ilyen kérdésekben nem született döntés, de én pl. kifejezetten ellene vagyok a kirotált lapok változatlan tartalmú azonnali újranyomásának.
 
Mégsem, te nyertél, én 13.31-kor küldtem csak
 
Gondolom újra lesz nyomva, hiszen ez a legkényelmesebb, a lapot tesztelni nem kell, munkát belerakni nem kell, esetleg új nevet lehet adni és illusztrációt (bár akkor már a nyomdaköltségen felül van ráfordítandó összeg), így minden rota ciklusban el lehet adni ugyanazon lapokat a játékosoknak és a gyűjtőknek.
 
Sztem kb. abban a percben küldtem meg, amikor írtad, hogy még nem kaptad meg
 
Már csak egy kérdésem maradt.

Mit fog jelenteni a lapok "korábban kiadott, de azonos jelentésű megfelelője"...?

Egy Alakváltó ősköd a maga 2012-es kiadási évével nyilván szóba sem jöhet egy ÚN formátumon. Viszont a foil verzió 18-as (ha jól tévedek). Namost. Azonos jelentésű a kettő? Az egyik morf, a másik nem, és a szövege sem azonos.

De tovább megyek. Egy ilyen nagyon speciális, és nagyon sokat foglalkoztatott UR-t, mint az ősköd:
- kétévente kijön majd új évszámmal azért, hogy metában maradhasson (esetleg új névvel egy másik lap, ami ugyanezt tudja)?
- vagy így jártak a lényes deckek?
 
Ok. Azt hiszem, értem.
 
Szuper, köszönjük!
 
A múlt héten Bubu ígérte, hogy ír egy részletesebb cikket arról, hogy miért és hogyan erősödtek a lapok. Ezt még nem kaptuk meg, de a mai napon lesz tőlem egy új cikk, az ebben a topikban is többször érintett epikus követők témájában.
 
Miklós, ha jól értettelek, írtad, hogy lesz még egy része a cikksorozatnak. Azt mikor teszed közzé?
 
Az augusztusi beholderes versenyen levő paklikat felvittem egy táblázatba, itt meg tudjátok nézni:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1rflgJrgnoAmEZydw1ezpBL6e5IktSBWWL97nK7I2ihw/edit?usp=sharing

Látszik, hogy gyakorlatilag csak 2018-2020-as lapokat használtak, kivétel Fec avatárpaklija, ott pár ultra régebbi dátumú volt.

Ezek tier1 paklik, valószínűleg hátrébb végző paklikban volt 4 éves lap is. De alapvetően, a jelenlegi körülmények közt olyan nagy impaktja nem lesz, ha az Új nemzedéken csak 4 éves lapokat lehet használni. A kedélyek megnyugtatására, nem arról van azért szó, hogy a lapok ennyire elszálttak, hanem arról, hogy a korábbi, out of print kiegekből a jó lapok bekerültek az alapkiadásba.

János kérdésére válaszolva:
A cél az, hogy a kiadás évét nézzük, a kérdés csak annyi, mikor van a váltás.
Elvben lehetne azt mondani, hogy 2021-ben már csak 2018-2021-es lapokat lehet használni, de amíg 2021-ben egyetlen lap sem jelent meg, akkor ez rögtön 3 éves ciklust jelentene, nem 4-et. Amint a 2021 nyári kieg megjelent, attól kezdve már vannak 2021-es lapok, tehát az időszak onnantól már joggal módosul 2018-2021-re.
 
Ha még továbbra is közösségi véleményezésen (vagy háborgáson, kinek mi) van a rotakérdés jelezném, hogy maximálisan egyet értek Jánossal. Tisztább lenne, ha a lap alján lévő évszám lenne figyelembe véve a kirotálódásnál.

Ha a promós illetve UR lapok nyomtatásakor továbbra is kellő odafigyeléssel kerülnek rá az évszámok a lapokra, illetve az őszi/téli nagykieg megjelenésével rotálódnak ki a lapok évszám szerint, akkor egyik, az adott évben megjelent kieget sem érinti negatívan a kirotálódás, és nem túl bonyolult az sem, hogy éppen melyik kiegek is rotálódnak ki. Plusz nem tört éves (3,5 vagy 4,5) periódusok lennének. (szvsz)
 
 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
Nézet:
Hírek, újdonságok, változások | Szavazások

A társalgás szabályai | A legaktívabb fórumok és fórumozók | Moderátori tevékenységek


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2021
1680 Budapest, Pf. 4 | E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.
A fórumban történő hozzászólások valóságtartalmáért, minőségéért semmilyen felelősséget nem vállalunk.