Vissza a Főoldalra
 

Hírek, változások
Mi is az a HKK?
Hogyan kezdjek játszani?
Megjelent kiegészítők
Teljes szabálykönyv
HKK Kódex
Sorsoló program
Őslich szabályok
HKK-t forgalmazó boltok
HKK klubok
Lapkereső (új)
Lapkereső (régi)
Új Nemzedék lapok
Tiltott és módosított lapok
Versenykiírások
Lezajlott versenyek
Mai versenyek
Profi pontok és versenyzők
Szintlépés
Hatalom Szövetsége
Hatalom Szövetsége tabella
Nemzeti bajnokság
Kiemelt vidéki versenyek
Versenyszabályok
Versenyszervezőknek
Chat, üzenõfal
Fórumok
Szavazások
HKK találkozó
Legendás cél
Toplisták
Pakliszerkesztő (új)
Pakliszerkesztő (régi)
Pakliszerkesztő (régi mobilos verzió)
Megosztások
Memóriajáték
Memóriajáték - Alfa
Kerátor Műhelye
HKK 20 Puzzle
HKK Puzzle
Beholder Labirintus
Mini-szójáték
HKK Blog
HKK Toborzás
HKK Védnöki Program
AK Archívum
Paklileírások
Írások, novellák
TF és ŐV könyvek
Letöltés
HKK Videók
Gyakori kérdések
Kérdezz-felelek
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
Alfa pakli - Mágusok március 16.
Alfa pakli - Druidák március 16.
Alfa pakli - Boszorkányok március 16.
A pillanat képe
Lávaóriás
(Kalandok Földje szörnyeteg)
Küldd el képeslapként!
Vajon hol kezdődik a lávamező talaja és hol az óriás? Késő lesz ezt akkor eldönteni, amikor a szörnyeteg már rád támadt.
Nézz szét a galériában!
Hétvégi verseny és Legendák Viadala
Legendák Viadala paklibeküldés
HKK Kódex változások
Hatalom Szövetsége - 54. félév végeredmény
Ajándéksorsolás április + márciusi eredményhirdetés

A lista folytatása...
Országjáró feladat 2023
Országjáró feladat 2022
Országjáró feladat 2020
Országjáró feladat 2019

A lista folytatása...
Hétvégi verseny és Legendák Viadala (22)
HKK online, TF online, Argum City (49)
Lapötletek (64957)
Versenybeszámolók (19284)
BEHOLDER bácsinak kérdések !!! (8133)
Versenyhirdető (1827)

További témák...
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 

 | 1 | 2 | 3 |
Nézet:
Ez igaz lenne, ha épp most jelent volna meg, de mostanra már tényleg nagyon sok került kiosztásra belőle. Ráadásul ahhoz, hogy lássuk, tényleg erős, nem kell mindenkinek játszania vele, elég, ha a top3 pakliban benne van.
 
Csak halkan szeretnék annyit hozzátenni, hogy a "versenyeken való használatát nézzük" szempont kicsit sérül. (Legalábbis szerintem.) Ez egy UR, amiből 2 is kell, hogy jó legyen.
Ha sima ritka lap lenne, akkor lehetne így nézni, de szerintem sok játékost az is visszatart, hogy nehéz beszerezni/kölcsönkérni 2t belőle.
 
A Mardakor UR-ségét egyébként én se tartom annyira vészes problémának. Nekem az a tapasztalatom ezekkel a deckekkel, hogy alapvetően két út létezik mindegyiknél (Mardakor vs. Vissza/Fel), együtt nyilván nem igazán jók, és egyik sem egyértelműen jobb a másiknál, vagy legalábbis fennáll az alternatíva. Ahova meg egyértelműen jobb az ajándékozó (Erdő, Fókusz), az amúgy is tömve van ultrákkal.
 
Nem szokásunk lapötletekről szavazást 7kirakni, ezt is csak azért mertem kirakni, mert úgy látom, ez a téma már 3 éve folyamatosan felmerül Kyb részéről, és úgy gondoltam, hogy jó lenne pontot tenni az ügy végére. De egyébként itt, a fórumon is abszolút jó érvek hangzottak el a témában, ehhez nem akarok semmit hozzátenni.

A mardakor nyilván oda kötelező, ahol működik. 
Oda eszméletlen, pótolhatatlan és helyettesíthetetlen nyerstáp. 
A felzárkózás és a mardakor nem említhető egy kategóriában sem.


Én nem szeretem a megalapozatlan kijelentéseket egy lap erősségéről, amit egyébként 3 -féle módon is lehet mérni. Az egyik, a tudományos módszer, amikor más lapokkal hasonlítod, és akár a matematikát segítségül hívva nézed az erejét. Ez sok esetben nagyon időigényes, sok számítást igényel. A másik módszer, amit mi alkalmazunk, amikor hónapokon keresztül teszteljük a lapot, sok ember méri az erősségét ellene és vele játszva. A harmadik módszer, amikor megnézzük, mennyire gyakran használják versenyen.

A 3. módszerről, nem látom, hogy a versenyeket dominálnák a mardakoros paklik. A 2. módszerről, a tesztelő csapat alapos munkát végzett, főleg az ilyen különleges lapokkal nagyon sok időt töltöttünk, hogy pont jó legyen (a tesztelés során sokat változott is a lap, pl. az hogy 2 kell, egy jelentős gyengítés volt). De ha ezek nem meggyőzőek, nézzük az 1. módszert. A számok nem lesznek pontosak, és általában minden le lesz egyszerűsítve, de az elv remélem érthető lesz.

Az egyszerűség kedvéért tekintsük a nyerési esélyeket a lapok erejétől függetlennek. Neked 5 lapod van, nekem 3, plusz 2 narancs, ami 1-1 lapot ér, 50-50% esélyünk van. A mardakornak köszönhetően az arány 6-5-re módosul, tehát a nyerési esélyem 6/11-5/10=4,5%-kal nő, ha nem húzok az elején mardakort. A mardakor húzásra 4% az esély, tehát 4 lapos kezdésnél 15% az esély, hogy húzok egy mardakort (akkor nincs előnyöm), és 3,7%, hogy 2 mardakort húzok, ekkor hátrányba kerülök (50-ről 36%-ra csökken a nyerési esélyem). Tehát az összes nyerési esélye,:
81.3 x 54.5% + 15 x 50% + 3.7*36% = 44,3 + 7,5 + 1,3 = 53,1%.
tehát a mardakornak köszönhetően 3,1%-kal nőtt a nyerési esélyem. Bár nem eszméletlen, pótolhatatlan stb nyerstáp, de tény, hogy 3.1% is számottevő LENNE.
Csakhogy most ki kellene számolnunk, mekkora előnyt jelent, ha játszol 3 Visszahúzással, Felzárkózással, meg a morffal, és meg kéne nézni, ezekhez KÉPEST mennyivel több az a 3.1%. Ezeket mekkora eséllyel húzod be, mekkora eséllyel jönnek létre, mekkora az esélye, hogy ennek köszönhetően újabb ilyen lapokat húzol be, mekkora előnyöd lesz… Remélem nincs harag, ha ezt most nem számolom végig, ezt a részt rád bízom. De ha ez legalább 3%, akkor a mardakor semmiféle előnyt nem nyújt ezekhez képest.
 
Pont az a Kyber lényege, hogy ne börtönözzön a farkas, és ezt a feladatát remekül el is látja. Kell is. Börtön mellett kb. esélytelen lenne sidelapot behúzni.
 
Oh, figyelmetlen vagyok. Sorry.
 
18-as hsz
 
Leírod pontosan, hogy mit találtál ki, amit benyújtottál? Mert most itt megy egy "vita", ami olyan lapról szól, ami mindenkinek mást jelent. Mert ahogy kiveszem egy Ateizmus az nagyjából azt jelentené, hogy minden (vagy majdnem minden) játékból kikerülő lap a semmibe megy, ami egyfelől nyilván a gyűjtőgen ellenlapja, de használható lenne más paklik ellen is, kvázi kinyírná az Elme hatalmát is.
Míg, ha csak a gyűjtők generálását tiltja le, az valóban nem használható másra, mint Patrik ellen, néha 1-2 másik ember ellen.
Szóval kérhetek (remélhetőleg mások nevében is) egy körülbelüli elképzelést a lapról?
 
A 2 példa szabalylap közül, amit írtam most egyébként szerintem az a jobb, amelyik a gyűjtő max méretet korlátozza. Ez nyilván más koncepciók ellen is hasznosabb, mint ami a gyujtogeneralas tiltja le. Mert manapság már nincs koncepció ami ne használná a gyűjtőt, ha másra nem is egy köteléket mutatni, vagy visszavenni.
Nyilvan egy ilyen szabalylap mellett a (keresheto semmizes) csontangyal természetesen kitiltandó lenne (amúgy is csak az a kenyszer szülte, hogy ez a szabalylap nem jelenhetett meg akkor...).
És természetesen ha egy ilyen lap létezne akkor sokkal szabadabban lehetne kiadni gyűjtőgeneralast és semmizést tartalmazó lapokat.
Ez kvázi hivatalosan is előléptetné a gyűjtőt azzá a lapelőnyt adó erőforrásra ami mindig is volt.
Nem sokkal jobb lenne, ha nem csak A bilincses gyűjtőgen létezne érdemi versenydekkent? Ha pont ugyan akkora kockázatot vállalna az aki targykovetos hokipaklival megy versenyre és az is aki víziókkal?
Kerék mindenkit, hogy ne az aktuális metat nézze, és próbáljon távlatokban gondolkodni. Illetve ne egy 5 perc alatt kigondolt példaképp felskiccelt szabalylapot, hanem a mögötte lévő elgondolást, az esetleges tesztelés végére úgy sem így fog kinézni.

Üdv: Kyb
 
Elolvastam. Ez egy olyan téma, ahol mindenkinek igaza van. Legalább részben... és szerintem.

A Kiadó hozzáállása tiszta: csak akkor avatkozzunk be a játék és a versenymeta természetes változásaiba, ha ez elkerülhetetlenül szükséges.

Egyetlen kérdés maradt. Vajon perpillanat elengedhetetlenül szükséges ez? Ezt a kérdést vérmérséklet, játékstílus, felkészültség és beállítottság alapján igennel és nemmel is meg lehet válaszolni.

Itt akár le is zárhatjuk ezt a témát. De egy pici adalékot én is hozzátennék még.

Ha lesz ilyen szabálylap, akkor félő, hogy a gyűjtőt generáló koncepciók melletti/elleni érvelésben ez egy döntő tényező lesz/lehet a későbbiekben. Erősödik a koncepció? Ott a szabálylap. Gyengül a koncepció? Adhatunk ki bátran brutál gyűjtőgenerálásokat, hiszen ott a szabálylap....

Én a magam részéről nem szeretem az előre determinált válaszokat.
 
Én is behúztam 3 db 2 manás semmizést és ki is kaptam egyetlen lapkijátszás nélkül a 2. körben, az elég demoralizáló volt (de semmiképp nem egy narancslap a megoldás) - szóval azért erős túlzás, hogy a gen kiszopik side után (ezt az egyel lentebbi HSZ-re).
 
Annó mikor előjött a kérdés még tesztelő koromban én is mindig ezen a véleményen voltam és ez azóta sem változott érdemben.Egyedül egy esetben módosulna a véleményem ha lényegesen erősödne ezek után a gygen(min bannolni kellene kybert,de új lapokat is bátrabban kellene akkor kiadni hozzá). Ekkor talán annyira meta lenne újra, hogy tényleg muszáj lenne megfontolni a szablap használatát,de nem hiszem, hogy egy újabb ilyen mesterséges belenyúlás lenne a jó megoldás hisz ebben az esetben a kő papír olló effekt még durvább lenne.
Esetleg egy olyan 4 lapos szablapot tudnék elképzelni aminek van egy érdemi képessége és side képességként betudna kapcsolni a gygenerálás elleni erős korlátozása(mitómén ha van már 6-7 lap a gyűjtőben akkor semmizhetne valamennyit,de persze ettől kreatívabb jobb lenne). De Kyb által kitalált vonalat én sem érzem.
 
A probléma egy ilyen szabálylappal, hogy biztosan soha nem játszana vele senki, ezért semmilyen visszatartó ereje nem lenne. Miért? Mert ami nem kifejezetten ezek letiltására megy, abba mind belefér pár laphúzás, keresés. Kontrollba mutyola, inváziós éjszaka, haven, stb. VH játszik egy csomóval, korlátnak is ott van egy csomó keresés, húzás, járjnak manapilon, maedin, lépéselőnynek és az összes tempo decknek szintén és mégsorolhatnám. Lényeg: még ha nem is ez a decked főprofilja(ami mostanában nem is nagyon van a metában) pár húzással-kereséssel akkor is fixen játszani fogsz. Tehát ha bilincset/börtönt viszel, azzal legalábbis side előtt szinte fixen zavarni fogod az ellenfeled. Ezzel ellentétben a gyűjtőgenerálás nem így működik:ha nem építesz rá teljes mértékben, akkor hulladék lesz. Berakhatsz egy húzást, kijön, húzol, mi baj lehet belőle. Viszont beraksz egy gyűjtőgenerálást, kijön, és nem egy feltámadó/vízió lapot fordít be, az teljesen hulladék lesz. Ezért ez a szabálylap valójában nem egy mechanika, hanem egyetlen konkrét pakli ellen lenne jó, ami édeskevés, senki nem játszana vele, tehát nem lenne visszatartó hatása semennyi a gyűjtőgenekre, azaz feleslegesen kerülne kiadásra.
 
Ez más deck ellen is előfordulhat (az a baj hogy beleszólás nélkül kb bármilyen deck elver ha ilyen extrém rosszul húzunk max nem első körben )

A lényeg, hogy annyi ellen lap van hogy aki akar készülni gsn ellen az TUD is...aki pedig nem akar ellene készülni nem használna egy narancslapot se ellene...de minden ilyen szélsőséges lap szörnyen metatorzító és játékromboló(ha a gennek lenne ilyen ellenszabálylapja azt tudná hogy meccs nélkül diktálás)
 
Mondjuk Laci dekkje ellen egyik meccsen nem húztam countert, ő kezdett, s az első körben megnyerte a játékot. Teljesen esélytelen voltam ellene.
 
Nem akartam hozzászólni mert reméltem, hogy senki sem veszi komolyan amikről itt szó esik gyűjtőgen kapcsán de mivel látom h meg lesz fontolva(reméljük MAX eddig jut) egy ilyen szabálylap csak leírom...
A gyűjtőgen teljesen ki lett írtva annyi ellenlap jött...van ami "reagálhatatlan"(tök, mostmár elég,kút stb) van ami kikereshető(kyber...vicc) de sideképességből is annyi minden semmiz mellékesen hogy már side előtt meg lehet verni a gent(kert...unaloműző stb) side után meg kb bukó ha nem történik vmi csoda...ezért is volt népszerűbb pörgősön a gen...jobbak az esélyei...ott tiltották a kum.szimmetriát és a ravaszt(azért ritka az ilyen koncepció tiltás de lett balanszolva)...A kyber kereshető ezért kellett a bilincs(ami miatt most van aki sír) illetve a járj...
A ma jelenleg versenyerős illetve szerintem kb egyetlen gyűjtőgenes koncepció(Ócsai Úr deckje üde kivétel) a farkasos gen...mert ha kell az tud hordázni is...háló se auto bukó ...1-1 semmizést is elbír akár.
Most próbálják feléleszteni a víziós gyűjtőgent(ami egy jó ötlet minden plusz deck hasznos a metában a gen pedig majdnem a játék eleje óta üde színfolt...maradjon is).
Most élesztgetnek egy koncepciót erre már megy a sírás egy ellen szabálylapért xd ... amikor most jött ki egy epikus ami fixen semmizhet...
Remélem marad elmélkedés és jót derülnek rajta
 
Ezzel az a legnagyobb probléma, hogy nem hiszem, hogy tudsz egy olyan szabálylapot tervezni, ami balanszos lenne. Gondolj bele: ha túl gyenge, akkor senki nem fogja ezt hozni arra az átlag 10% (és akkor még sokat mondtam) gyűjtőgenre, mert nem viszi előre a paklid, nem koncepció, csak egy másik ellen jó.

Ha túl erős...ez értelemszerű.

Pont emiatt nem, ez nem egy olyan lap, aminek a létezése kiirtaná a gen bilincses verzióját, mert egyszerűen ha szó szerint senki soha elő nem venné (márpedig miért tenné), akkor olyan mintha nem létezne, vagyis semmit nem érnénk el vele, csak lenne egy elpazarolt slot narancs lapra, ami helyett jöhetett volna egy olyan, amit használnak is.
 
De milyen gyűjtőgen torzitja a jatékot amirol te beszélsz? Még ha létezne is ilyen.Nem tudom melyik pakli ez vagy melyik lesz. Értem én h mit akarsz ezzel a szablappal de semmin se változtatna ha minden gyakori mappába ott figyelne 1db. Max akkor lenne jelentősége ha ezek a paklik nyernének néha néha és nem kapnának ki 1komposztolástol vagy varazskertol ahogy szoktak.Kapnak egy apro semmizest es ennyi volt a nagy gyűjtőgen nekem ez a tapasztalatom egyszerűen osszeomlanak ehhez nem kell semmilyen szabálylap eddig se kellett. Pörgös formaton lehet nyomná vki ha nincs miatta laphatranyod de az a format egy kula amugy is. Sokkal hasznosabb volna ha egy kicsit több lapra rákerül az 1es, 2es ujrahasznositas.
 
Ha végigolvasnád akkor talán megértenéd...
Ez egy játékelméleti, jatektechnikai hiányossága a hkknak, az egyik lapelőny termelő erőforrásnak nincs letiltó szabálylapja, ami folyamatosan torzítja a játékot. Ez akkor is probléma lenne ha az elmúlt 20 évben soha, senki nem játszott volna gyűjtőgennel.
És ha egy ilyen narancs lap megjelenik, akkor is megoldás lesz, ha soha senki nem fogja használni versenyen. Egy ilyen szabalylap legfontosabb feladata az, hogy az emberek figyelembe vegyek a létezését metaelemzeskor es pakliepiteskor. Az, hogy azt a Lépéselőny+Kraghoz hasonlítható inkorrekt felállást, amit a bilincs+gyujtogeneralas jelent ne lehessen mindennemű félelem nélkül elvinni versenyre. Arra van szükség , hogy egy ilyen durva erőforrás horda (gyűjtőgen) ne mehessen biztosra egy letiltó szabálylap védelmében.

Üdv: Kyb
 
Bocsi nem olvasom végig mert annyira nem érdekel de mi ez a gyűjtőgen para nem értem lemaradtam valamiröl??A masik meg ki jatszana olyan szabalylappal ami csak akkor jo ha az ellen gyűjtőgenezik? Ne vicceljetek már akkor se jatszanám ha ingyen van es nem kerül laphatranyba kis millio jo semmizes van meg ujrahasznositas ami nem csak azt tudja. Kybnek a mardakor paráját sem értem a Csatlos viszont tényleg el van rontva legalabb akkor ne lenne kereshető ha tiltva van a kovetö.
 
A mardakor nyilván oda kötelező, ahol működik.
Oda eszméletlen, pótolhatatlan és helyettesíthetetlen nyerstáp.
A felzárkózás és a mardakor nem említhető egy kategóriában sem.
Megfelelő pakliban, az egyik a játék elején ad +1 kezdő lapot kockázat mentesen, a másikat ha behúzod és Vp-t költesz rá, és létre is jön és nincs bilincs vagy börtön az ellenfélnél akkor termel nettó 1 lapelőnyt.

A mardakort jelenleg nem tudod helyettesíteni semmivel és minden 2 vagy kevesebb lapos kezdőkézzel felálló paklin csak erősíteni tud.

Szavazást köszi.

Üdv: Kyb
 
Azt azért nem mondanám, hogy a Mardakor kötelező lap lett, a kb. 50 versenyképes pakli legtöbbjének semmi szüksége nincs rá. Ahova meg esetleg jó lehet, ott is tudod helyettesíteni, mint pl. visszahúzás / felzárkózás.

Az Ateizmusról feldobunk egy körkérdést, ha sokan úgy érzik, hogy kellhet egy ilyen lap, miért ne.
 
"Az abszolút különleges dolgokat csináló, egzotikus lapok mindig is UR-ek voltak. Közülük is kiemelném a Mardakorokat, minden Mardakor egy olyan UR volt, ami a pakliépítési szabályokba nyúlt bele. Nem is merült fel soha, hogy ez ne UR legyen."

A kezdőkéz méretét a normál szabályok is befolyásolhatják pl. a narancslapok száma. A többi mardakor ezzel ellentétben tényleg UR szintű dolgot csinál: 4. lap a dekkben, 5. szín a dekkben, követő a sideban. Az ajándékozó viszont kötelező alapja lett így több paklinak, ezért nem tartom jó ötletnek, hogy UR lett. Amit csinál az nem különleges és egyedi, hanem nyerstáp, és bizonyos paklikban kötelező elem.

"A gyűjtőgenes paklinak viszont az a lényege, hogy olyan képességeket használ, amelyek a gyűjtőből működnek"

Örülök, hogy valamennyire átment a gyűjtőgenes problémával kapcsolatos mondandóm lényege. A fentivel viszont még mindig nem értek teljesen egyet. A gyűjtőgen lényege, hogy úgy termel lapelőnyt, hogy nem húz vagy keres, hanem ezeket a konvencionális módszereket megkerülve kvázi csalással, a gyűjtőbe "húz lapot" teszi ezt nyilván azért, mivel sok lapja úgy működik a gyűjtőben, mintha a kezében lenne. De igazából már a Nothermanti meg a Mentor idején problémás volt a gyűjtőgen és akkor még csak víziók sem léteztek. Szóval nem a gyűjtőben működő lapok adják az előnyt, hanem az a hatalmas minőségi lapelőny amit a gyűjtőbe kerülő lapok jelentenek. Elég akár csak egyetlen visszavétel vagy lap ami hivatkozik a gyűjtő méretére.
Most viszont ott tartunk, hogy a gyűjtőgeneráló pakli kb. 50%-a gyűjtőgenerálás (egyéb képességekkel) kb. 70%-a pedig feltámad vagy vízió, vagy képessége van a gyűjtőből (igen a 2. rész átfedhet az elsővel).
És a gyűjtőbe dobatás így borzasztó méretű inkorrekt lapelőnyt ad, illetve a játék jövőbeli fejlesztését is komolyan korlátozza, mert kényszerpályára helyez több koncepciót is.

Ha a gyűjtőgen is megkapná a saját bilincsét és mondjuk korlátozását akkor nem lenne baj. Mert innentől eltűnne az, hogy a bilincses vérfarkas ledobhat a 2. körében 5 feltámadó lényt meg 3 víziót a gyűjtőjébe ami 100%-ban megfelel annak, mintha húzott volna 8 lapot bilincs mellett.
Egy "Ateizmus" mellett ugyan úgy nem tud a szabályokat megkerülve "húzni" a saját bilincse mellett, mint a többi pakli zarknodékban.
A "Szelektív hulladékgyűjtésben" pedig ugyan tud gyűjtőt generálni, de nem fog tudni pár kör alatt nettó 15-20 lapelőnyt felhalmozni a gyűjtőjében.

És ha mondjuk ez a 2 szabálylap létezne a metában, onnantól a gyűjtőgen elgondolkodna, hogy kockáztat-e és bevállalja a bilincset/börtönt/korlátozó szabálylapokat, vagy inkább egy előnyt adó követőt választ (akár az új semmi mesterét, akár a víziókövetőt, 7 törzset vagy főparancsnokos kreátor követőit stb.) Vagy inkább biztosra megy kombó vonalon és rúnázik/változózik.
Szerintem ezzel a megoldással ki lehetne emelni ezt a több évtizede metát torzító problémát a játékból örökre. Illetve hirtelen megjelenne sokkal többféle és sokkal egészségesebb gyűjtőgenerálására építő pakli, mert nem korlátozná őket az, hogy annyira erős a bilincses gen, hogy muszáj úgy játszani.

Mindenesetre örülök, hogy sikerül érdemi játéktechnikai vitát folytatni a témában.

Üdv: Kyb
 
A mardakor ajándékozóval kapcsolatban kikerülted a kérdésem. Nem a lap képessége a problémám. Ezt láttátok jó útnak, rendben oké. Azt tartom felháborítónak, hogy UR. Miért lett UR?


Az abszolút különleges dolgokat csináló, egzotikus lapok mindig is UR-ek voltak. Közülük is kiemelném a Mardakorokat, minden Mardakor egy olyan UR volt, ami a pakliépítési szabályokba nyúlt bele. Nem is merült fel soha, hogy ez ne UR legyen.

Egy bilincs nem lehetetlenít el bármilyen paklit teljesen, ami nem rúnázik és pörgős, húzok/keresek kombódekk?


Ebben van valami, csak 2 dolog: olyan pakli nem igazán van, ami pusztán húzással nyer. A húzás előnyt ad, de nem az nyeri meg a játékot. A gyűjtőgenes paklinak viszont az a lényege, hogy olyan képességeket használ, amelyek a gyűjtőből működnek. Ha a lapjaim képessége nem működik, kikaptam. De az Ateizmus nevű szabálylapodban én látok fantáziát egyébként, az megfelelő analógia a bilincsre, ott a gyűjtőben ugyanúgy működni fognak a lapok, csak éppen nem tudod megpörgetni a dolgot, ezt a lapötletet továbbítom Balázsnak.
 
Az asztal takarítás önmagában semmit nem ér, ha mellette nem tesz valami terrort az asztalra.
Gondolj bele mi van ha a kontroll nyeri a kánter csatát:
Alap esetben neki lesz lent egy-két 1/1 vagy 2/2 kis lénye az asztalon ami szépen megöl ès 1-2 kánter(nullás) kézben. Tehát ha az sf nem lenne elég nagy/nagy akkor kb kezdődne minden előröl több kánterje van mint lapom 2-3 kör és megint ugyan ott vagyunk. Időhúzás csak.
Ki van terülve ok, megoldottam az asztalt. Topdekkel egy kántert ès passzol(sf kicsi/kicsi) nem zavarja én bármit húzok meg lesz fogva. Kezdődik minden előröl.
Így legalább a kontrollba is kell némi leszedés...
 
Egyetértek, a gygen túl van tolva és elég kuka semmizések jönnek ki.
 
Mondjuk azt én sem értem, ha már a kiadó '98 óta konzisztens a kérdésben, miért nem lehet megszivatni a gyűjtőgent. Játsszon csak mindenki Ősi Rúnával, úgy még lehetet versenyen is elindulok

Egyébként meg http://beholder.hu/php/hkk_lapkep.php?id=186
 
"Volt idő a HKK-ban, még a pre-semlegesítés korból, amikor annyi és olyan erejű irtás volt, hogy semmi nem maradt az asztalon. Abban az időben nagyon visszasírtuk a "mennek a lények, ütnek, nem mindegy, melyikkel melyikre támadsz, milyen módosító azonnalikat használsz" játékot. Ez az érzés bennem kicsit megvan még most is. És tegyük hozzá, nagyon sok lap van, ami semlegesít, majd van egy kijátszáskori képessége, ez már összesen legalább 2 lap előny, ezek után már hiába szeded le. Nem véletlenül van az asztalon maradó lapoknak semlegesítése és kijátszáskori képessége, ez már egy evolúciós következmény, válasz a mindent megoldó irtásokra, tehát azokat visszasírni csak egy visszalépés lenne a kőkorszakba.
"

Nem azokat sírom vissza. Azt mondom, hogy szerintem egészségesebb lenne és kevesebb frusztrációt szülne a játék során, ha a játék spoilereit elvinnétek leszedés irányba, a jelenlegi counter irányból. A counter ugyanis nem jó utólag behúzva. És ez kb. a legtöbb probléma oka jelenleg, emiatt járunk ott, hogy az 5-6 lapos kezdőkezű kontrollok dominálnak mindent és a játék első countercsatája sokszor eldönti az egészet. Emiatt gyorsul ennyire a játék. Persze ha ez cél akkor nem szóltam. De eddig olyasmiről volt szó, hogy próbáljuk lassítani vagy megállítani a játék gyorsulását.


"A Nekromanta csontvázat nem hívnám azért pure lapelőnynek, nála elég sok erősebb lap van már a HKK-ban" Így van ez a legerősebb lapokat leszámítva mindenről elmondható. A csonti egy ingyen lény az asztalon, ami tud építkezni, üt 3-at, áldozható, van benne csont és van altípusa. Akárhonnan nézem, ez kb. a legteljesebb formája a lapelőnynek. Konkrétan jobb, mint a molluszk fattya...

A mardakor ajándékozóval kapcsolatban kikerülted a kérdésem. Nem a lap képessége a problémám. Ezt láttátok jó útnak, rendben oké. Azt tartom felháborítónak, hogy UR. Miért lett UR?

"Ill a javaslatod, gyűjtőt/gyűjtőgenerálást letiltó szabálylap. Na ez tényleg neutronbomba lenne, teljesen ellehetetlenítve, nyerhetetlenné téve bizonyos paklikat. Én ilyet biztosan nem támogatnék. Ha a gyűjtőgen erős, nem atomot kell szórni rá, hanem side lapokat, és több Semmizős lapot csinálni."

Egy bilincs nem lehetetlenít el bármilyen paklit teljesen, ami nem rúnázik és pörgős, húzok/keresek kombódekk?
Nem hiszem el, hogy ennyire nem látod a lényeget. Pont az lenne a legfontosabb, hogy a gyűjtőgen az összes többi kombódekkel egy szintre kerüljön.
Azaz ha biztosra akar menni, akkor játsszon rúnával! Ez önmagában megoldaná az összes problémát, amit az a dekk létezése óta felvet!
Az ellenfélnek legyen esélye behúzni/keresni az ellenlapokat, megoldásokat.
Mert jelenleg egy (bilincses/börtönös) gyűjtőgen az első 2-3 körben termelhet lazán 10-15 lapelőnyt, amíg az ellenfele max. húz annyi lapot ahanyadik kör van. Lényegtelen mennyi side lap van a gyűjtőgen ellen, mert egyszerűen nem jutsz el odáig, hogy behúzhasd őket. Ezen kívül minden side lap gyakorlatilag -1 lap a saját koncepciódból. Sokkal egészségesebb lenne, ha meta szinten meglenne a gyűjtőgennek is a saját ellen szabálylapja, amitől félnie kellene. Játszhatsz bilincses gyűjtőgennel, de lehet jön a "nincs gyűjtőgenerálás" szabálylap és akkor ugyan úgy jársz, mint az életenergiás kombódekk a bilincsben.
Jelenlegi formájában egyértelműen erősebb és értékesebb a gyűjtőgenerálás, mint a laphúzás. És ez azért van, mert a laphúzásnak 2 letiltó szabálylapja és több letiltó lapja is van, a gyűjtőgenerálásnak és gyűjtőjátéknak viszont nincs letiltó szabálylapja.

Ha teljesen korrekt akarnék lenni, akkor 2 szabálylapot is kiadnék. Ilyesmiket:

1.
*Szelektív hulladékgyűjtés*
Minden gyűjtő mérete pontosan 2. Ha egy lap a gyűjtőbe kerülne (akárhonnan) és ott már van 2 lap, akkor ehelyett a semmibe kerül és a gyűjtő tulajdonosa gyógyul 1 Ép-t.
"Tapossa laposra!"

2.
*Ateizmus*
Nem működnek a pakliból gyűjtőbe dobató források, szabálylapok és követők.
Késleltetett hatás 3: húzz egy lapot.
"Nincs élet a halál után!"

Az ellenlapokról már kifejtettem a véleményem általánosságban. Soha nem lesz megfelelő megoldás, folyamatos öngerjesztő inflációt okoz. Általánosságban több semmizés a lapokra oké, de ha az eddigiekhez hasonlóan töltelék kártyákra kerül rá, akkor az nem lesz elég.

Üdv: Kyb
 
Volt idő a HKK-ban, még a pre-semlegesítés korból, amikor annyi és olyan erejű irtás volt, hogy semmi nem maradt az asztalon. Abban az időben nagyon visszasírtuk a "mennek a lények, ütnek, nem mindegy, melyikkel melyikre támadsz, milyen módosító azonnalikat használsz" játékot. Ez az érzés bennem kicsit megvan még most is. És tegyük hozzá, nagyon sok lap van, ami semlegesít, majd van egy kijátszáskori képessége, ez már összesen legalább 2 lap előny, ezek után már hiába szeded le. Nem véletlenül van az asztalon maradó lapoknak semlegesítése és kijátszáskori képessége, ez már egy evolúciós következmény, válasz a mindent megoldó irtásokra, tehát azokat visszasírni csak egy visszalépés lenne a kőkorszakba.

Azzal viszont egyetértek, hogy a Visszavágás jellegű meccsfordító, vesztes meccset visszahozó meglepetés lapok jók, támogatom, hogy jelenjenek meg még ilyenek.

Egyébként meg kb. 100 versenyjátékos mellett, félévenként kiadott nagykiegekkel, úgy hogy nincs havonta legalább 1 fix hagyi verseny nem érzem érdemi érvnek a versenystatisztikákat.
Lehet azért nem forgatják, mert mást akarnak épp kipróbálni, lehet azért mert a formátumra nem vihető el, lehet utálják mert gusztustalan tryhard pakli, lehet nincsenek meg nekik a lapok.


Szerintem meg ha egy pakli annyira jó, hogy végig tudod vele gyalulni a mezőnyt, akkor azzal fognak játszani. Szép dolog a kedvenc paklival való kísérletezés, de alapvetően az emberek nyerni járnak a versenyre. Ha egy pakli nem dominálja a mezőnyt, akkor az azért van, mert meg lehet verni. A Nekromanta csontvázat nem hívnám azért pure lapelőnynek, nála elég sok erősebb lap van már a HKK-ban. Ettől függetlenül, a javaslatod alapján a Magirox csatlósát figyelőlistára rakjuk.

A Mardakor ajándékozóra visszatérve. Az már régóta nyilvánvaló, hogy legyenek bármilyen erős lapok, egy többlapos kezdőkéz hátrányt irdatlanul nehéz visszahozni, tehát oké erre lapokat kiadni. A Visszahúzást és Felzárkózást a mai napig brókennek tartom, mert nem azt csinálják, hogy kiegyenlíti a laphátrányt: ha többet húzol be, iszonyatos lapelőnyt adnak, jutalmul azért, mert valami egyébként is bikaerős előnyt adó narancs lappal játszol. Az ajándékozó ezzel szemben csak kiegyenlíti a hátrányt, ráadásul 3 lapos paklikban nem igazán kombózik a fenti 2 szörnnyel, ezért választanod kell. És ha egy versenyen csak kétszer húzod be kezdőkézbe, akkor már átértékeled magadban a világot...

Ill a javaslatod, gyűjtőt/gyűjtőgenerálást letiltó szabálylap. Na ez tényleg neutronbomba lenne, teljesen ellehetetlenítve, nyerhetetlenné téve bizonyos paklikat. Én ilyet biztosan nem támogatnék. Ha a gyűjtőgen erős, nem atomot kell szórni rá, hanem side lapokat, és több Semmizős lapot csinálni.
 
"Elhiszem, hogy a Magirox elméletben jó pakli, de gyakorlatban bizonyított? Játszottál, nyertél vele? Mert én a versenybeszámolóknál még az indulók közt se látom, csak járj, csatamező meg hasonlók."

Az újkieg utáni D-s hagyit nézd meg, szép változatos a dobogó.

Egyébként meg kb. 100 versenyjátékos mellett, félévenként kiadott nagykiegekkel, úgy hogy nincs havonta legalább 1 fix hagyi verseny nem érzem érdemi érvnek a versenystatisztikákat.
Lehet azért nem forgatják, mert mást akarnak épp kipróbálni, lehet azért mert a formátumra nem vihető el, lehet utálják mert gusztustalan tryhard pakli, lehet nincsenek meg nekik a lapok.

Ettől függetlenül azzal, hogy a csatlós körönként +2 nettó lapelőnyt jelent gyakorlatilag ingyen egy specifikus követőhöz nem tudsz vitatkozni. Ez pedig nem tudom, hogy tekinthető akárhogy is fairnek és játéktechnikailag megalapozottnak. Ha a magirox gyenge miért nem adtátok ki újra, felújítva?. De ez a megoldás szerintem nagyon rossz. Ezentúl majd a gyenge követők kapnak egy ilyen ajándék lapot, hogy a körödben 3 Ép-ért, kapsz 1 cantrip lényt a kezedbe ami 2 nekron?

Egyébként játszottam vele, bár nem versenyen. A prekoncept dekkek összerakása és tesztelése közben pörgettem: 2., legkésőbb 3. kör-ben kijövő varázs zöldség, ezt tudta a javarészt gyngy és zénes lapokból álló dekk. Roppant korrekt. el is vitték rögtön az összes verzióját.
 
 | 1 | 2 | 3 |
Nézet:
Hírek, újdonságok, változások | Szavazások

A társalgás szabályai | A legaktívabb fórumok és fórumozók | Moderátori tevékenységek


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2024
E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.
A fórumban történő hozzászólások valóságtartalmáért, minőségéért semmilyen felelősséget nem vállalunk.