Vissza a Főoldalra
 

Hírek, változások
Mi is az a HKK?
Hogyan kezdjek játszani?
Megjelent kiegészítők
Teljes szabálykönyv
HKK Kódex
Sorsoló program
Őslich szabályok
HKK-t forgalmazó boltok
HKK klubok
Lapkereső (új)
Lapkereső (régi)
Új Nemzedék lapok
Tiltott és módosított lapok
Versenykiírások
Lezajlott versenyek
Mai versenyek
Profi pontok és versenyzők
Szintlépés
Hatalom Szövetsége
Hatalom Szövetsége tabella
Nemzeti bajnokság
Kiemelt vidéki versenyek
Versenyszabályok
Versenyszervezőknek
Chat, üzenõfal
Fórumok
Szavazások
HKK találkozó
Legendás cél
Toplisták
Pakliszerkesztő (új)
Pakliszerkesztő (régi)
Pakliszerkesztő (régi mobilos verzió)
Megosztások
Memóriajáték
Memóriajáték - Alfa
Kerátor Műhelye
HKK 20 Puzzle
HKK Puzzle
Beholder Labirintus
Mini-szójáték
HKK Blog
HKK Toborzás
HKK Védnöki Program
AK Archívum
Paklileírások
Írások, novellák
TF és ŐV könyvek
Letöltés
HKK Videók
Gyakori kérdések
Kérdezz-felelek
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
Alfa pakli - Mágusok március 16.
Alfa pakli - Druidák március 16.
Alfa pakli - Boszorkányok március 16.
A pillanat képe
Csatakiáltás
(Túlélők Földje)
Küldd el képeslapként!
A legtöbb kalandozó elüvölti magát harc közben, de ez a szánalmas vinnyogás nem sok segítséget jelent egy komoly ellenféllel szemben. Az ordítás igazi mesterei a trollok, a vérükben van, hogyan rémisszék halálra még az első ütés előtt az ellenfelüket.
Nézz szét a galériában!
Hétvégi verseny és Legendák Viadala
Legendák Viadala paklibeküldés
HKK Kódex változások
Hatalom Szövetsége - 54. félév végeredmény
Ajándéksorsolás április + márciusi eredményhirdetés

A lista folytatása...
Országjáró feladat 2023
Országjáró feladat 2022
Országjáró feladat 2020
Országjáró feladat 2019

A lista folytatása...
Lapötletek (64956)
Versenybeszámolók (19284)
BEHOLDER bácsinak kérdések !!! (8133)
Hétvégi verseny és Legendák Viadala (7)
Versenyhirdető (1827)
[HKK Piac] Eladó gyűjtemény (9481)

További témák...
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 

 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Nézet:
Nekem sokkal jobban tetszett János kezdeményezése amit a blogon közzé lett téve, így az ősmágia amúgy is bonyolult, kacifántos szabálya még nehezebben lett érthető.

Mint Kezdő Liga játékos, csak azt tudom mondani, hogy a kezdő játékosok közül majdnem mindegyiknek problémája van az ŐM szabállyal. Ha a kétségbeesés hatalmának egyik fő indoka a kezdők szerinti inkorrektség, akkor szerintem az ŐM szabályt is lehetne úgy módosítani, hogy érthető legyen első blikkre, mert igaz , hogy csak fél éve játszom a hkk-val, de hogy ezt az új szabályt nem igazán tudom feldolgozni az is biztos. Félreértés ne essék, imádok drágítós paklikkal játszani, és nagyon örülnék neki, ha nem csak UR-nélküli versenyeken lenne egyáltalán esélyük, mert egy könnyen tanulható és játszható koncepciók szerintem, és kezdőknek ideális opció, de ez a szabály így nagyon bonyolult. Úgy látom mások is így gondolják, remélem fontolóra veszitek, hogy újra-reformáljátok ezt a szabályt ( én a blogon közzétett verzsönt preferálnám, ergo , megnézed van ami módosít ? igen ? nincs őm, ellenben meg van ).
 
A Kódexnek igazából nem csak az volna a lényege, hogy egy helyen megtalálható legyen az összes szabállyal kapcsolatos tudnivaló, hanem hogy ahol tudja, ott áramvonalasítja, egyszerűsíti, egyértelműsíti is azokat.
Ez amúgy egybecseng azzal a törekvéssel is, hogy a fejlesztők most inkább egyszerűsíteni szeretnék a játékot, mint tovább bonyolítani.
Ennek megfelelően a "nem úgy működik, ahogy rá van írva" szituációk elkerülése is fő cél, szerintem az aktuális FAQ-k is ilyenek, inkább csak a lapok működését magyarázzák.
 
Ex játékosként, néha úgy gondolom, hogy vissza lehetne térni játékosként nekem folyamatosan az megy a fejemben olvasgatva ezt az oldalt meg a hkkblogot, hogy ezt a töménytelen faq/szabálymódosítást ki jegyzi meg?
A leendő új játékosoknak ezt hogy lehet elmagyarázni, hogy nézd haver ez nem úgy működik ahogy rá van írva, mert volt erről sok éve egy faq, hogy mégsem, utána kellett volna nézned kis butus.
Nincs egy kicsit már túlbonyolítva ahhoz a hkk, hogy jól játszható legyen? Értem én, hogy kódex, de az hány oldalas? Tudom, hogy alapból pesszimista vagyok, csak nekem tűnik már agyonmódosított, toldozott-foltozott szabálytömegnek az egész, amit egyszerűen már nem lehet követni?
 
Jóóóóóó,benéztem,vállalom,annyit volt már szó erről a teljes IK helyettesítésről,hogy nem így rémlett a szöveg.
 
A Megsemmisitobol "minden egyes VP-t" lehet helyettesíteni...
 
Hát ekkora marhaságot...
 
Szabálymódosítás: Ha egy lap idézési költségre hivatkozik, az mindig alap idézési költséget jelent, kivéve reakcióknál, és amikor egy lap idézési költségének a helyettesítéséről beszélünk. Ez alapján, ha a Megsemmisítő csapás drágítva van, akkor a költségéből a drágítás részt is helyettesíthetem,amennyiben a drágítás VP-ben van megadva.

Tehát ha Enyészettel van drágítva a Megsemmisítő,akkor a nekront muszáj fizetni? Ennek megint mi értelme van így?
 
Lehet. Mindenesetre egy incifincit gyengiti a kepesseget, ha tobb lap van a HKK-ban, ami keresztbetesz neki.
De igazabol ez csak 1 megjegyzes volt, nem ez a FAQ alapja.
 
Igen, itt a pakli legfelso (kimondottan 1) lapjanak manipulalasarol van szo, a kereses (mar egy ideje letezo) definicioja alapjan:

"A keresés definíciója: Minden lap keres, aminek a szövegében a keresés szerepel. Illetve keresés még az is, ha a paklimból, vagy annak x lapjából (és x akár egy is lehet), vagy a kiegészítő pakliból a saját döntésem szerint, vagy valamilyen feltétel alapján vehetek kézbe lapokat, vagy rakhatok ki az asztalra, a gyűjtőbe vagy a pakli tetejére. "

Talan itt meg nincs meg, de a Kodexben Janos mar leszogezte, hogy a pakli felso (1 vagy tobb) lapjanak megnezese es _visszarakasa_ (ill. otthagyasa) viszont NEM kereses.
 
Ez nem az ősmágiát gyengíti, hanem azokat a lapokat, amik lehetségesen elronthatják a játékos ősmágiáját, mert ezek fognak hátrányba kerülni és nem az ősmágiás lapok (főleg, hogy nem topkártyákról van szó, amikor egy Hendi. famról, Krigisről vagy akár Egérútról van szó).

De azokat erősen megszívatja.
 
Pontosan errol szol a FAQ, hogy kevesebbet kelljen toprengeni.

Ha latsz az asztalodon 1 lapot, amelynek van (tehat letezik, nem irtottak le rola) olyan kepessege, amelyik akar csak elgondolkodik rajta hogy barmikor dragitson vagy olcsobbitson, akkor tudhatod, hogy az osmagiad nem mukodik.
Vagyis ha van Hendiala familiarisad, es nem szedte le rola valaki a kepesseget, akkor NINCS osmagiad, ennyi. A pakliosszeallitasnal mar erdemes ezeket figyelembe venni, ha sok osmagiad van.


Az egyszer kisulo lap, mint altalanos vagy azonnali varazslat, addig 'rontja el' az osmagiat, amig/amikor a hatasa tart.


(egyebkent, bar _nem ez volt a cel_, de ez kicsit gyengiti az osmagiat, amit sokan erosnek tartottak)
 
A játékban lévő, asztalon maradó lapok, hogy pontosabb legyek.
 
A Cselvetésre igaz az, hogy az már nincs játékban, itt a FAQ pongyola szövege igazából a játékban lévő lapok korábbi/jövőbeni hatásaira akarja kiterjeszteni a dolgot.

Viszont a familiáris jogos és tényleg egy olyan lap, aminél elég visszakövethetetlen lenne a dolog, pl. ha már belekeveredik egy kis gyűjtőjáték is.
 
A cselvetésen is gondolkodok egy ideje hoygakkor az hogy is van... de akkor még ott a reménytelen lovas, meg vmi új moa, ami szk-ért vagy moa passzivizálásért a legközelebbi lapot drágiotja 1-gyel...
ezek is ha még nem is használták, a jővőben -vélhetően- fog módosítani
 
Ja és még cizelláljatok egy kicsit a varázsdobozos FAQ szövegén, mert a

,de második (lapdobatás a gyűjtőbe)


rész alapján csak a FAQ szövegét értelmezve (tehát kb. 1 hónapon belüli állapot, amikor ezt nem olvassa vissza senki) az összes pakliból dobató lap keresésnek fog számítani és gondolom nem ez volt szándék.

Ezt vagy fejtsétek ki bővebben (csak a pakli legfelső lapjával való operálás vagy csak a varázsdoboz ezen képessége) vagy felejtsük el, mert pl. ha lenne egy lap, ami minden kijátszott lap után egyet dobat, akkor azt tiltaná a FAQ.
 
"Ha szerepel bármelyikben az, hogy idézési költséget módosít, akkor az ősmágia nem működik."

Kijátszok egy hendiala familiárisát.
1) Még nem is vettem le róla izomjelzőt, de máris bukom az ősmágiámat? Az idézett mondat szerint igen.
2) Leveszek róla egy jelzőt. Szerintem egyértelmű, hogy arra a körre bukom az ősmágiámat még akkor is, ha abban a körben nem drágít. De mi van az utána következő körömben? Az idézett mondat szerint bukom az ősmágiámat azért, mert korábban használtam a lap képességét. Miért bukom el e miatt az ősmágiámat és miért nem bukom el az előző körben kijátszott Cselvetés miatt? (Illetve most már elbizonytalanodtam, hogy a korábbi Cselvetésről mi a véleményetek...)
 
Csak a drágításra vonatkozó hátrányát of course
 
Köszönjük az észrevételt az ellentmondásról azzal kapcsolatban, hogy a Megsemmisítő csapás helyettesítéséről azt mondtuk, hogy csak az alap idézési költséget lehet helyettesíteni, míg az ingyen kijátszható lapoknál ez mindig úgy volt, hogy ott a teljes, módosított költséget helyettesítettük. Ennek az ellentmondásnak a feloldására a következőt írjuk le:
Ha egy lap idézési költségre hivatkozik, az mindig alap idézési költséget jelent, kivéve reakcióknál, ÉS AMIKOR EGY LAP IDÉZÉSI KÖLTSÉGÉNEK A HELYETTESÍTÉSÉRŐL BESZÉLÜNK.
 
A körönként 1x használható képesség TELJESEN más, de ez csak egyszer kisül, mint pl. a Denevérbomba és kész.

Jöjjön be FAQ-nak, hogy a Krigis elveszti kisülés után elveszti a hátrányát (Csár apó, Galargamoth képességéhez hasonlóan) és ezzel az ő problematikája meg lenne oldva.
 
Lehet hogy én vagyok vele így egyedül de nekem tetszik az ősmágia szabály változás egyszerüsit sok helyzetet.
 
Amikor szavaztunk róla, azt mondtátok, hogy végül is mindkét opció elfogadható/alátámasztható a szabályokkal. Viszont ha elfogadjuk az általános szabályt, akkor nem értem, hogy miért kell kivételezni ezekkel a lapokkal. Tehát van egy lényem, akire források nem hatnak, és az a forrás se fog működni ellene, ami nem is hat rá. Ez egyrészt logikai nonszensz, másrészt nem is tartom balanszosnak, harmadrészt a lehetséges döntéshelyzetek számát csökkenti, ezzel egy adag stratégiát elvéve a hkk-ból.

Arról nem beszélve, hogy más kérdéseket is felvet ez a kivételezés. Ha van egy Kontinuumfabrikátorom (varázslatimmunis, aktiválást igénylő képességgel), akkor az ő képességét lehet-e batkamanózni? És sors fintorázni? És drágítani Eklektikus ganüiddel? És drágítani Sziránusz behálózással?
 
Krigisen a szöveg ottmarad, nem radirozza le senki, mint ahogy egy körönként 1x használható képességet se "veszít el" a lény kör végéig a használat után
 
Nem veszti el. Van neki kepessege, csak ebben a pillanatban nem csinal semmit. Mint pl. A felfele a lejton az 1. lap kijatszasakor.
 
Szerintem a varázsdoboz pont egy kiskapuja lehetne a járjnak a bilincsel szemben. De ezzel a Faq-val ezt is megvontátok tőlünk. Pedig pont most szereztem. KÖSZI!!!
 
Tehát akkor most te is leírtad, hogy a Krigis az első lap után NEM veszi el az ősmágiát, ugyanis a követő elveszti (leradírozzuk) azt a képességét...

Akkor mi is a helyzet?
 
Egyébként látható, hogy a probléma mindig akkor van, amikor egy hivatkozás nem egy fix ikonra vagy jelre történik. A "keresést" is azért álltunk neki FAQzgatni, mert nyilván volt, akit zavart, hogy eltérő fogalmazású lapokkal lehetett keresgélni akkor is, amikor tiltva voltak, de emiatt meg mindig megy a vita, mi keresés mi nem.
Épp ezt a problémát akartuk elkerülni az ősmágiánál.
 
Az már a mostani definíció szerint is az ("keresés még az is, ha a paklimból, vagy annak x lapjából [...] a saját döntésem szerint, vagy valamilyen feltétel alapján vehetek kézbe lapokat, vagy rakhatok ki az asztalra"), és eddig sem működött Bilincs mellett.
 
Nem annyira bonyolult az ősmágia így, mint amilyen bonyolult lenne akkor, ha másképp működne

Az ősmágia annyit tesz, hogy levizsgálja a játékban levő aktuális lapjaid és hatásaid képességének szövegét. Ha szerepel bármelyikben az, hogy idézési költséget módosít, akkor az ősmágia nem működik. Ha egy lap elveszti a képességét, az ekvivalens azzal, hogy arról alapról a képességét leradiroztuk..

Próbáltuk mi is nézni, lehet-e másképp magyarázni az ősmágia szabály definíciója, de nem, sajnos nem lehet, teljesen egyértelmű. (különben lenne róla szavazás stb hogy hogy legyen). Nyilván vannak helyzetek, amikor az ember nem érzi "igazságosnak", hogy saját magát drágítja és még az ősmágiája se működik. De ezt csak a szabály MEGVÁTLOZTATÁSÁVAL lehetne orvosolni, más módon nem.
 
Tehàt akkor a Holdláto vérkutya képessége keresés lesz és bilincs mellett nem működik?
 
Na az "evidens" -re kapasbol adtatok 2-fele valaszt te es Akos, 2 kivalo profi jatekos.

ugyehogyugye
 
 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Nézet:
Hírek, újdonságok, változások | Szavazások

A társalgás szabályai | A legaktívabb fórumok és fórumozók | Moderátori tevékenységek


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2024
E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.
A fórumban történő hozzászólások valóságtartalmáért, minőségéért semmilyen felelősséget nem vállalunk.