Vissza a Főoldalra
 
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
     
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett

Hírek, változások
Mi is az a HKK?
Megjelent kiegészítők
Kezdőcsomag szabálykönyve
Teljes szabálykönyv
HKK Kódex
Őslich szabályok
HKK-t forgalmazó boltok
HKK klubok
Lapkereső
Módosított szövegű lapok
Versenykiírások
Lezajlott versenyek
Profi versenyzõk
Hatalom Szövetsége
Hatalom Szövetsége tabella
Nemzeti bajnokság
Versenyszabályok
Versenyszervezőknek
Chat, üzenõfal
Fórumok
Szavazások
HKK találkozó
Toplisták
Memóriajáték
Memóriajáték - Alfa
Kerátor Műhelye
HKK 20 Puzzle
HKK Puzzle
Beholder Labirintus
Mini-szójáték
HKK Blog
HKK Toborzás
HKK Védnöki Program
AK Archívum
Paklileírások
Írások, novellák
TF és ŐV könyvek
Letöltés
HKK Videók
Gyakori kérdések
Kérdezz-felelek
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
HKK - Zén Legendái: Ködrelikviák január 19.
HKK - Zén Legendái: Ünnepek december 10.
Hatalom Kártyái - Elemi erők november 24.
A pillanat képe
Mindenki volt kezdő...
(Túlélők Földje)
Küldd el képeslapként!
A kezdő kalandozóknak általában azok a veteránok a példaképei, akikről a legendák is szólnak. Céljuk, hogy minél gyorsabban és hatékonyabban felemelkedhessenek bálványukhoz, ez azonban a legtöbbször csak kitartó, hosszú munka árán lehetséges.
Nézz szét a galériában!
Kódex pontosítások
Hatalom Szövetsége – 45. félév
Előrendelhető a legújabb Zén Legendái minikiegészítő a Ködrelikviák!
Ködrelikviák – Beharangozó
Helyszínváltozás

A lista folytatása...
Hatalom Kártyái - Gyakori Kérdések - forrásra immúnis
Módosított szövegű lapok
Hatalom Kártyái - Lezajlott versenyek
Hatalom Kártyái verseny - 2019. január 11., Dungeon

A lista folytatása...
Verseny előtt (6989)
Versenyhirdető (1657)
Excelsior (924)
[HKK Piac] Lapokat keresek (27950)
Hatalom Szövetsége – 45. félév (3)
Kódex pontosítások (12)

További témák...
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Swords Comics
Pókerjáték
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
Ajánlott böngésző, felbontás:
Internet Explorer, 1024x768
 

TF 25 – HKK lapok régen és mostAz ünnepek miatt elmaradt a TF 25 Zén minikiegészítő lapelemzése. Az eltelt majd egy hónapban már nyilván sokan kipróbáltátok a lapokat, így klasszikus elemzést talán nincs értelme írni. Ezért ezúttal nem, vagyis nem kizárólag arról lesz szó, hogy „milyen jó ez az új lap”. Helyette megnézzük, milyen volt a lap régen, és megpróbálok felidézni pár emléket, esetleg paklit, ami az adott laphoz kapcsolódik. Nézzük is sorban!

Egy létező Túlélők Földje karakterről készült lap. Az egyik első Elenios hívó volt a TF-en. Sajnos a régi, első kiadású lap teljesen haszontalannak bizonyult. Drága, gyenge statokkal, gyenge képességgel, amit csak szintlépés után kapott meg.
Az új lap viszont elég erősnek tűnik, nem hiába lett ez a Zén ritka lapja. Úgy látszik a szövege nem egyértelmű, ezért itt is hangsúlyozzuk, hogy olyan lénynek is ad csábítást, aminek alapból nem volt csábítása. Ennek tükrében elég erős a mutogatós képessége. Ne feledjük azt sem, ha a lény nem tud csábítani, akkor +1/+1-et kap, vagyis 2 ÉP-ért eggyel tudjuk erősíteni az éppen kijátszott lényeinket. Nem világmegváltó dolog, de akár meccs is múlhat rajta. Talán egy kicsit túlságosan is kezdenek elszaporodni a mutogatós lapok, amikre ugye sima reakcióval nem lehet reagálni csak hatás/forrás counterrel. Remélem, a jövőben az ilyen képességek ugyanolyan ritkák maradnak, mint eddig voltak.


Hmm, ezzel a lappal kicsit gondban vagyok, mivel a Csere régi verziója még az első kiadás idejében sem volt játszott lap. Persze, amikor a HKK megjelent, a játékosok kipróbáltak mindenféle lapot. Emlékszem például a HKK első versenyére, ahol majd 100 játékos indult, és a tesztelőknek volt külön egy miniverseny. A tesztelő versenyen kb. hat tesztelő indult, de az egyikük (Rius), már akkor egy 100+ lapos rúdpaklival játszott. (Rúdpakli = több mint 100 lapos pakli. A rúdmezőt megelőzve vagy 20 évvel.) Na, abban még Csere is lehetett.
Az új Csere már nyilván sokkal pontensebb. Még ha a lap alap képessége nem is megfelelő, az áramlása miatt a Transzcendáló rakshallion mellett mindig szóbakerülő lap lesz. Azért a lelki szemem előtt látom, milyen remek érzés lehet “elcserélni” egy Villámhorgonyt és 2 Dobótőrt egy-egy Italkverésre, Alanori piacra és Kimeríthetetlen tartalékra…


Érdekes módon ez a lap nagyon keveset változott. Már az első kiadásban megjelenő kártyáról van szó, mégis a lapot sokáig „nem fedezték fel” a játékosok. A HKK első tárgyas paklijában sem kapott szerepet. Az a pakli egyébként az Uman szelleme-Orzag bilincse-Villámszimbólum tárgyakra épült. Dornodon nem fért be. Nem is emlékszem rá, hogy mikor kezdték a tárgypaklik használni ezt a lapot. Pedig régen még 3 csontos tárgyak is voltak… azokat nyilván megérte lemásolni 1 komponensért.
A mai Duplikátum nagyjából ugyanazt tudja, csak zanszilánkból jön, és gyűjtőben levő tárgyat is tud másolni, sőt az ellenfél gyűjtőjét is nézi. Sokat nem kell ragozni, nyilván minden tárgypakliban szerepet kap majd.


Érdekes módon ez a Gyilkos mókus raiás megfelelője volt, erre mégsem emlékszem a versenyekről. Pedig a Raia alap versenyszín volt a Gömbvillám, Manacsapda, Griffőnix lapok miatt.
Az új Goldugar ismét egy érdekes lap. A mutogatós képességével nagy segítség lehet egy hordának a háló ellen, de Raia követős angyalokhoz sem rossz. A kijátszáskori képessége kicsit kevésbé tűnik hasznosnak, de frissen bontott paklik versenyén mindkét képességgel sztár lenne. Kár, hogy Zénből nincs frissen bontott.


A régi gnómmal nyilván senki se játszott semmilyen pakliban. Képesség nélküli 1/1-es lény már a HKK (h)őskorában se volt jó semmire.
Az új Gnóm már jóval hasznosabb lapnak tűnik. A lények között ugyan kevés az altípus nélküli, vagy két altípusos lap, de a nem lények között már elég sok ilyent lehet találni. Mivel nehéz visszacounterelni rá (pápá 0-s és 1-es counterek), így a kiegészítő paklikban biztosan viszont látjuk ezt a lapot.


Na, ez már egy ikonikus, használt lap, még ha nem is az 1. kiadásból. Az egyik első HKK-s pasziánsz pakli alaplapja, köszönhetően annak, hogy nem volt rajta körönkénti korlát. Voltak már előtte is hasonló, „egy kör alatt végtelen” paklik a HKK-ban (taumaturgiás vagy teológiás pakli Tudatturbóval, Enciklopédia Fantasia végtelenszer stb.), de azért az ilyen paklik mindig is különlegesek voltak. Az első HKK Nemzeti Bajnokságot egy taumaturgiás pakli nyerte, a második nemzeti 2. napját pedig veretlenül nyertem egy teológiás végtelennel. A gnómokkal is értek el eredményeket régen, de csak miután megjelentek olyan gnómok, mint pl. Rundhal, Rakonc, Teremtő erő, Veltorakinflux stb.
Az új lapra már sajnos rákerült egy körönkénti kettes korlát, de ez elengedhetetlen volt, hiszen manapság jóval könnyebb lenne a végtelent összehozni, mint régen. Így is visszarakhatja a gnómokat a „veszélyes fajok” közé, a Törpe-gnóm glionnal együtt.


Na erre a lapra már konkrétan emlékszem, hogy használták még verseny pakliban is. Az akkori egyik top versenypakli (1. kiadás és Hőskorszak) nagyjából így nézett ki:
3 Garokk
3 Gorombilla
3 Sörényes ubuk
3 Piromyét
3 Griffőnix
3 Ellenvarázslat
3 Agybénítás
3 Manacsapda
3 Tisztítótűz
3 Szörnybűvölés
3 Illúziósárkány
3 Gömbvillám
3 A gyenge ereje
3 Tüskepajzs
3 Tudatrombolás/Direkt kontaktus
3 Mágiatörés
+ néhány lap, amire nem emlékszem.
A Hőskorszak megjelenése, A gyenge ereje lassan kiszorította a Garokk-Gorombilla párost, ekkor jött képbe Sheran és a Gyilkos mókus. Ekkor fejlődött ki, a „nagylényes pakli”, ami csak kb. 6 db, optimális (Griffőnix és Bundás csirmáz) vagy nehezen megoldható (pl. Pszi-elementál) lényt tartalmazott, a maradék pedig counter és pusztítása volt. Valamint ennek egyfajta ellenpaklijaként a sok lényt tartalmazó, nagy lényeket leszedni tudó (pl. Sheran lázadása, Kholdenikus csapás) pakli. Ebbe ideális lény volt a 3-ért 2/2-es Gyilkos mókus, amit nem vitt A gyenge ereje. Ha jól emlékszem, én is ilyen paklival indultam a 2. Nemzeti Bajnokság egyik napján.
A mostani Gyilkos mókus is mindenképpen kipróbálandó kártya. Még az „ellenség” lapok tesztelésének idejéből maradt, innen is jön a képessége, hogy olcsó lapokkal nem lehet rá reagálni. Nyilván vannak nála jobb asztaltakarítások, leszedések is (A nagy tanács ítélete, Polipokalipszis stb.), de az „olcsó counterrel nem lehet megfogni” képesség szerintem sokkal jobb, mint a „+2 VP rá reagálni”. Legalábbis, amikor a tesztelésen próbáltuk az ellenség koncepciót, aminek minden lapja rendelkezett ilyen képességgel, ott nagyon zavaró volt ez a „kvázi counterelhetetlenség”.


Újabb lap, amit régen, a HKK megjelenésekor abszolút nem használtak. Túl drága volt, és a képessége is kevésbé volt hasznos.
A mostani lap is, bár nyilván sokkal erősebb a réginél, sajnos csak a „maradék zénes lap” kategóriát gyarapítja. Nyilván nem lehet minden zénes lap top versenylap erősségű, ennek lett az áldozata a Kaffogó hebrencs is. A lapról egy érdekességet tudok megjegyezni: mivel nagyon gyenge képe volt a megjelenésekor, ezért az egyik újrakiadásban újrarajzoltattuk a képét. így a mostani, a lap harmadik képe. Talán ez az egyetlen lap a HKK-ban, ami 3 különböző képpel is megjelent.


Újabb klasszikus TF lény a Gyilkos mókus, Goldugar, Kaffogó hebrencs után. A Túlélők földjén ezek a lények a játék indulása óta léteznek, így a HKK első kiadásában is jelen voltak. A régi Tintacsiga sajnos egy nem használt lap volt. Baráti játékban persze mókáztunk vele, de versenypaklikba nem került. Ki rakta volna be a 6-ért 3/2-es lényt, ami harci képességből -1 sebzést adott az ellenfelének, amikor volt Piromenyét is, ami 6-ért 2/3, és direkt sebző képességből tudott hármat lehelni? Nyilván senki. A 2 ÉP vagy 3 ÉP annak idején igen nagy különbség volt, mert a Tisztítótűz sebzett azonnaliból kettőt, 3 ÉP-t sebző azonnali meg nem volt. Ha kettőért lelőtték a 6-ért kirakott lényedet, az elég nagy veszteség volt. Az új lap jobbnak tűnik a mai környezetben, mint a régi a sajátjában. Bár a fórumon valaki gyengézte a lapot, azért nem olyan rossz 1-ért semlegesíteni egy aktivizálást kívánó hatást, utána meg lebénítani egy lényt, vagy kikapcsolni egy lap aktivizálást kívánó képességeit. A versenypaklik többsége nem fogja használni, de egy-egy pakliba azért bekerülhet, főleg korlátozottabb formátumon.


A Gnómmal ellentétben ez olyan lap volt, ami azért néha előkerült régen, ha nem is hagyományos versenyen. Emlékszem például az egyik első vidéki egyszínű versenyre (Veszprémben), ahol holtversenyben az élen végeztem. Én Tharral játszottam, másik pakli, akivel döntetleneztem egy Leah horda volt. A Tharr paklim rendszeresen az Alagúton át ütő, Erő öklével turbózott lényekkel nyert, köztük a Törpével.
Az új törpe is hasonló lapnak tűnik. Hagyományos versenyen nyilván kevésbé lesz szerepe, de kalandozó pakliban, Legszegényebb lovag vagy KF-es koncepcióban még láthatjuk.


Zárszóul még egy gondolat. Egyrészt a fentieket végig olvasva nyilván feltűnik az, hogy a most felújított lapok többségének régi verziója nem igazán volt játszott lap. Mivel a Múltidéző és a Régmúlt elvitte a régi ikonikus lapok felújítását, sőt még a kevésbé népszerűekét is, így nyilván nehéz volt újabb felújítandó lapokat találni. Éppen ezért külön köszönet Juhász Ferencnek (JuFe), aki a TF 25 Zén fő ötletgazdája volt!

Jó játékot mindenkinek!

Dani Zoltán

Létrehozás: 2018. január 5. 13:04:33Utolsó frissítés: 2018. január 5. 14:16:58 Küldd el a cikket másoknak Nyomtatási forma


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2019
1680 Budapest, Pf. 4 | E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.