Vissza a Főoldalra
 
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett

Hírek, változások
Mi is az a HKK?
Megjelent kiegészítők
Kezdőcsomag szabálykönyve
Teljes szabálykönyv
HKK Kódex
Őslich szabályok
HKK-t forgalmazó boltok
HKK klubok
Lapkereső
Tiltott és módosított lapok
Versenykiírások
Lezajlott versenyek
Profi versenyzõk
Hatalom Szövetsége
Hatalom Szövetsége tabella
Nemzeti bajnokság
Versenyszabályok
Versenyszervezőknek
Chat, üzenõfal
Fórumok
Szavazások
HKK találkozó
Legendás cél
Toplisták
Memóriajáték
Memóriajáték - Alfa
Kerátor Műhelye
HKK 20 Puzzle
HKK Puzzle
Beholder Labirintus
Mini-szójáték
HKK Blog
HKK Toborzás
HKK Védnöki Program
AK Archívum
Paklileírások
Írások, novellák
TF és ŐV könyvek
Letöltés
HKK Videók
Gyakori kérdések
Kérdezz-felelek
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
Hatalom Kártyái - 11. kiadás július 18.
A pillanat képe
Édes vágyak
(Túlélők Földje)
Küldd el képeslapként!
Mi máson is járhat a hontalanságra ítéltetett kalandozólány esze, miközben a vadont járva kevésbé sem ízletes apró bogyókon kell tengődnie, mint finom falatokon, fenséges ízeken. Persze, ha tudná, hogy csak egy főzőüstre és néhány alapanyagra van szükség ahhoz, hogy a királyi finomságokban neki is része lehessen, már nem búsulna ennyire.
Nézz szét a galériában!
HKK Legendás cél
Nyári akció! - 2020.07.30. - 2020.08.17.
Kérdezz-felelek 38.
53.Beholder Találkozó 2020.07.18. – Beszámoló
Kecskemét Kupa IX.

A lista folytatása...
Országjáró feladat 2019
Hatalom Kártyái verseny - 2020. augusztus 14., Debrecen 7.
Hatalom Kártyái verseny - 2020. augusztus 15., Debrecen 7.
Hatalom Kártyái verseny - 2020. február 2., Nyíregyháza 5.

A lista folytatása...
Kérdezz-felelek 38. (108)
HKK Legendás cél (6)
Lapötletek (64392)
[HKK Piac] UR lapok (10587)
[HKK Piac] Lapokat keresek (28290)
BEHOLDER bácsinak kérdések !!! (6940)

További témák...
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Pókerjáték
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
Ajánlott böngésző, felbontás:
Internet Explorer, 1024x768
 

Elfeledett legendák lapelemzés

Zén legújabb emlékirata - nevéhez méltóan - hét felújított legendás lényt tartalmaz. Melléjük még három felújított ŐV-s varázslat társul, így jön össze a 10 lap, ami minden Zén minikiegészítő lapkészlete.

A múlt tükre (9): Elég jó kis erőforrás lap érkezett A múlt tükrének felújításával. A Minőségi csere még mindig előfordul a versenyeken több pakliban. Azzal összehasonlítva A múlt tükre szerintem egyértelműen jobb. Kicsit nagyobb a feltétele, hiszen a gyűjtőből is kell semmizni egy egyező színű lapot, ellenben a hozama is nagyobb. A Minőségi cserénél kapok egy választott lapot, és 2 lapot a gyűjtőbe rakhatok. Ennél viszont felhúzok három lapot, mellette gyógyít és VP-t ad. Nem véletlenül került rá, hogy az első körben nem játszható ki, a tesztelésen kicsit erősnek találtuk egy olyan pakliban, ami első körben kipakol, pl. Molluszk. A lap adja magát, hogy Leah, gyűjtőgeneráló pakliba rakjuk be, amennyiben nem börtönözünk, vagy bilincsezünk. Emellett befér minden más pakliba is, ami az első vagy második körben megpörög, és használ varázslatot. (Ez utóbbi kitétel talán nem lesz mindig igaz, ha kijön a Világégés, az új HKK kiegészítő.) Univerzális, erős lapról van szó, szerintem.


Fezmin gépezete (7): A régi Fezmin gépezete nagyhírű papiros volt 13 évvel ezelőtt, amikor az Ősök Városa alapcsomagban megjelent. Elenios abban az időben tele volt erős varázslatokkal, amiket megérte visszavenni. A mostani gépezetet én egy hajszállal gyengébbnek érzem. A végtelen kombó - amit manapság sokkal könnyebb összehozni, mint régen - kilőve, hiszen körönként egyszer használható és horgonyos. Tesztelésen egy picit drága volt, hogy az első lapot 2 VP-ért hozta vissza, és a mai meccsek nem húzódnak olyan sok körön keresztül, hogy nagyon megérje használni. A második lapot 3 VP-ért adja vissza, ekkor még mindig nem olyan nagy ász, gondoljunk csak az Előnyös üzlet felújított verziójára, ami egyből visszaad két bármilyen lapot 3 VP-ért. Persze itt marad egy áldozható lapunk az asztalon, ami a mai zanszilánkos időkben nem hátrány, de a gépezetet még az első használat előtt le is szedhetik egy azonnali lapleszedéssel. Ha megér 3 kört, akkor 4 VP-ért 3 lapot adott, ami már nem rossz, de jó eséllyel nem éri meg a három kört, mert vagy leszedik, vagy vége lesz a játéknak. Ezeket a problémákat egy picit ellensúlyozza, hogy került rá újrahasznosítás, ami meglepő módon egész sokat dobott a lap erején. Legalábbis a tesztelésen többször láttam, hogy az újrahasznosítás nagyon jól jött a lap használójának. Összességében nem érzem erős lapnak, versenyeken ritkábban látjuk, inkább csak valamilyen általánosra vagy bűbájra épített kombó keretében fordulhat elő, vagy egyszínű Elenios pakliban.


************************************

Halálos káprázat (6): Az abc sorrend alapján előre kerültek a varázslatok. Sebaj, legalább egyben le tudjuk őket, utána jöhetnek a legendás lények. A halálos káprázat az előző Fezmin gépezetéhez hasonlóan, nem egy verseny spoiler. Egyért kettőket sebző vízió szerintem erősen a kuka kategória, még akkor is, ha lénybe, épületbe és játékosba is tud sebezni. Két éve jött ki A főnix tüze, ami kettőért hármat sebez, elvétve látni néha, de csakis azért, mert tűzvarázslat, így a tüzes paklikba - amik közül elsősorban a Bűvös erdő verzió volt egy ideig versenyképes - befért. A Halálos káprázat általános helyett bűbáj, ami előny, mivel marad egy áldozható lapunk, de szerintem valami nagyon speciális versenyen kívül csak vízióm pakliban fogjuk viszont látni, mivel ott egyért négyet sebez, és még mindig van egy áldozható lapunk. Sajnos a vízió pakli manapság nem elég erős versenyre. Ennek szerintem több oka is van. Egyrészt elterjedtek a semmizések, másrészt a drágítás és a laphúzás letiltása (börtön, bilincs stb.) eléggé betesz neki. Harmadrészt a víziók önmagukat hátráltatják. Ha ugyanabból a vízióból egynél több lap van a kezemben és/vagy a gyűjtőmben, akkor ezek a lapok blankok, nem használhatóak. Ez persze régen is így volt, csak a vízió pakli a maga fénykorában a többi paklinál gyorsabban pörgő, gyorsabban kiépülő pakli volt, emiatt volt életképes. Manapság ez már sajnos nem igaz. Összességében szerintem ez a lap nem elég jó, hogy vízió paklin kívül máshova bekerüljön, oda pedig maximum kettőt raknék be belőle, de lehet, hogy csak egyet. Hármat semmiképpen sem.


Lelketlen parancsnok (7): Az első legendás lény egy kicsit szokatlan darab. Mivel repül, ezért a legelterjedtebb legendás pakliba, a Hegymélyi keltetővel felállóba, nem túl optimális. Szerintem önmagában sem rossz, 4-ért 5/5, repül, rezisztens, hálós, mágikusan üt. Van keresnivalója nem legendás pakliban is, de ha nem keltetős a legendás pakli, akkor oda is raknék belőle (de legalábbis a kiegészítő paklijába), hiszen 3-ért 5/5, rezisztensé teszi minden lényemet. Ráadásul segít akkor is, ha leszedik a legendás követőt, mert vagy megöli az ellenfelet, vagy megadja a legendás képességet a lényeimnek (ha a gyűjtőmben van, akkor is).


************************************

Lhoal'zetan (8): Ez előzőnél jobb darab a legendás pakliba. Ezt azonban azon kívül csak ében íjász pakliban láthatjuk még, máshol nem. Ez sem ideális keltető mellé, ellenben ez azért lövi a lényeket is, nagy körönként négy lapot semmiz ingyen, sőt még a semmizésével vissza is veszek lapot a gyűjtőmből. Iszonyat... lenne, de azért annyira nem az, mivel keltetős legendásba nem olyan jó (legendás követővel 1 VP-ért szuper, keltető miatt 2 VP-ért már kevésbé), az ében íjász pakli pedig nem tolong az első asztalokon. Ennek ellenére az előző Zénben is jött ki egy jó ében íjász és várhatóan a januári Zénben is jön majd ki kettő. Íjászokra fel!


Magiszter (9): Na, ez már egy igazi legendás lény, ami a legelterjedtebb keltetős verzióba is kiváló. A régi Magiszter is azt tudta a saját idejében, hogy megnyerte a meccset, vagy megmentett a vereségtől, az új verzió is képes erre. Egyért univerzális lap, mert vagy nagyot ütök a lényeimmel, vagy nagyot gyógyulok. Még nem legendás paklikban is el tudom képzelni. Egyrészt side lap lehet az antiblokkolása miatt. Másrészt, ha játszunk a később tárgyalandó Öreg vazalussal, akkor akár legendás követő nélkül is tudjuk gyógyulásra használni. Mivel a legendás pakli (főleg a legendás orglingokkal, de esetleg anélkül is) versenyerős paklinak számít, ezért adtam 9 pontot erre a lapra.


************************************

Manapoid főfelügyelő (8): Újabb jó legendás lény, amit akár legendás paklin kívül is lehet használni lényes koncepciókban. Az anti-mágia: 0 miatt jó eséllyel létrejön. Legendás pakliban 1-ért jön és nem repül, így keltető mellé is ideális. Nem legendás pakliban egy Quwarg harcmágus jobb nála, de ha nekünk is van egy-két varázslatunk, vagy keltetővel játszunk, akkor ez jobb lehet. Összességében jó lapnak tartom, de nem kiemelkedően erősnek.


Oxata (9): Jók ezek a legendás lények. Ez a követője mellett pl. 2-ért megold két lapot (egy dobatás, egy leszedés), és kapok mellé még egy 4/4-es lényt. Picit drága a mai játékkörnyezethez képest, de az előnye megéri a befektetést. Keltető mellé is ideális, hiszen, ha véletlenül kikapcsolták a keltetőt, vagy van elég VP-nk, akkor repülni is tud. Jó lény.


************************************

Öreg vazallus (10): Tudom, a lapértékelés nagy könyve szerint 10 pont csak a Kyorg tudáshoz hasonló univerzális lapoknak jár. Én mégis 10-et adok erre a lapra. Lehet, hogy kicsit túlértékelem, de legendás pakliban keltető mellett első körben ad 3 VP-t, amiből kiépülhet a pakli. Később 1-ért ad 5-öt, ha pedig nem kell már varázspont, húzok helyette egy lapot. Mindezek mellett még a legendás képességet is biztosítja a lényeimnek, ha leszedik a követőt, vagy ha nem legendás paklival játszom, de akad 1-2 legendás lényem. Nagyon jó lap.


Torqan, a púpos (9): Újabb erős legendás lény. Követő (és keltető J) mellett kettőért kikapcsol 2-3 lapot is akár, ráadásul feltámad. Sőt, azonnaliként is fel tud támadni. J A védekezés képessége pedig nem egyszer rakott el tesztelés alatt, amikor az ellenfél VP nélkül ledermesztette az első varázspontomból kirakott lapomat, és maradt még mellette egy 3/3-as lénye az asztalon. Legendás pakliban biztosan spoiler, de még azon kívül is el tudom képzelni.

Dani Zoltán

A kiegészítőben megjelent lapok listája

Ez a termék sajnos már elfogyott.

(A szavazáshoz be kell jelentkezned!)
(átlag: 3 szavazat alapján 5.7)

Ha ez tetszett, olvasd el a következő, jellegében hasonló cikket is: Elfeledett legendák lapelemzés.

Létrehozás: 2013. szeptember 25. 12:45:36Utolsó frissítés: 2015. május 20. 10:44:22 Küldd el a cikket másoknak Nyomtatási forma


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2020
1680 Budapest, Pf. 4 | E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.