Vissza a Főoldalra

David Eddings - Életrajz

David Eddings 1931-ben, Spokane-ben, Washingon államban született. Apja George Wayne Eddings, és Theone Eddings (született Berge).

Tizenhárom évesen kezdett el fantasyt és science-fictiont olvasni, és tizenhét évesen kezdett el írni. Igaz, ekkoriban még a jelenkorban játszódó történeteket vetett papírra, és maga is tart tőle, hogy ezek a kezdeti próbálkozások nem voltak igazán jók. Reed College-be, Oregon egyik legjobb főiskolájára járt, és egy regényt adott le diplomamunkaként. Utólag azt mondja, hogy sajnálja a professzorokat, akiknek végig kellett rágniuk rajta magukat, de annyira nem lehetett borzasztó, hiszen megadták neki a diplomát.

Az University of Washingtonon folytatta tanulmányait, angol szakon. Kortárs amerikai irodalommal foglalkozott. Az egyetemi oklevélért is egy regényt adott le. Bár nem fejezte be teljesen, érzése szerint sokkal jobb lett, mint az előző próbálkozása. Miután befejezte a tanulmányait, bevonult a hadseregbe. Rábíztak egy hatvanhárom fős különítményt, és Németországba helyezték.

Miután leszerelt a hadseregtől, Eddings zöldséges üzletekben dolgozott, majd egy ideig a Boeingnél helyezkedett el. Ezek után főiskolán tanított angol irodalmat, majd mikor ezt az állását is elhagyta, egy évig csak az írásnak szentelte magát. 1973-ban jelent meg első regénye, a HIGH HUNT, és viszonylag jó fogadtatásban részesült. A Belgariadot trilógiaként ajánlotta fel a Ballantone Books-nak. Először válaszra sem méltatták, majd szerződést kötöttek vele, de csak azzal a feltétellel, hogy a történet hosszúsága miatt öt kötetbe vágják három helyett. Eddings kénytelen volt átírni a történetet, hogy három csúcspont helyett öt legyen benne.

Eddings azután döntött úgy, hogy fantasy regényeket fog írni, hogy egyszer véletlenül belebotlott a könyvesboltban Tolkien bestsellere, A Gyűrűk Ura egy olyan példányába, amiben a kiadások is fel voltak sorolva. Látta, hogy ez már a hetvenharmadik kiadás, és elgondolkozott a dolgon. Régebben kikapcsolódásként maga is foglalkozott egy kitalált világgal. Ezek után előszedte a térképet, átdolgozott pár dolgot, és egy év alatt felvázolta a Belgariad sorozatot, és részletesen kidolgozta hozzá a világot is.

Mikor megjelent az első könyv, azonnal bestseller lett. A Belgariad öt kötete hatalmas népszerűségre tett szert, és az olvasók nem akartak elbúcsúzni a hősöktől. Eddings is úgy érezte, hogy Garion történetében van még számtalan kiaknázatlan lehetőség, és nekiállt megírni a Malloreon könyveit. Cseppet sem meglepő, hogy az új sorozat is azonnal bestseller lett. Eddings a Malloreon sorozattal párhuzamosan kezdett dolgozni egy újabb cikluson. Az Elenium könyvek története hasonlít a Belgariad és a Malloreon meséjéhez, és az új sorozat is óriási érdeklődésre tartott számot, akárcsak az Elenium folytatása, a Tamuli.

Az Elenium és a Tamuli sorozatok sikere után Eddings ismét visszatért a Belgariad és a Malloreon világához. 1995-ben megjelentette a Belgarath, a varázsló című könyvet, amin David és Leigh Eddings neve szerepelt. Végre bejelentették, hogy az addigi könyveket is együtt írta a házaspár. A Belgarath, a varázsló után 1997-ben megjelent a Polgara, a varázslónő, és 1998-ban a Rivai Kódex is.

Az Eddings házaspár úgy érezte, hogy ideje lenne valami újjal kísérletezniük. Kíváncsiak voltak rá, hogy vajon egyetlen egy kötetben is meg lehet-e írni egy grandiózus fantasy történetet. Ebből a kísérletből született az Althalus megmentése, 2000-ben. A házaspár jelenleg az USA északnyugati részében él, és egy új könyvön dolgozik. A Regina dala nem fantasy regény lesz, hanem a jelenkori Amerikában játszódik.

 • Bibliográfia
 • Interjú David Eddings-szel
 • Rajongói fórum(ok)
 • Könyvsorozatai: Malloreon, Belgariad, Dreamers, Elenium, Tamuli
 • David Eddings könyvei

  A cikk a Beholder Kft. oldaláról származik.
  A cikk a weben a http://www.beholder.hu/?cikk=196 címen elérhető.
  Létrehozás: 2003. szeptember 18. 15:10:31Utolsó frissítés: 2015. május 20. 10:44:10 Küldd el a cikket másoknak