Vissza a Főoldalra


Argum City: Játék telefonról


A hétvégén, szombaton volt az 50. Beholder találkozó, ahol első ízben bemutattuk az Argum City játékot egy részletes videóban. Aki személyesen is ott volt, attól szívesen látunk itt, a fórumban kommenteket, kérdéseket! Dolgozunk egy internetre felrakható videón is, amit hamarosan szélesebb közönség is megtekinthet.

Sokan kérdezték, hogy játszható lesz-e a játék telefonról is. Örömmel jelentjük, hogy igen :) A mai játékoknál ez már elengedhetetlen, hogy telefonról is nemcsak, hogy elérhető, de kényelmesen is játszható legyen. A Végzetúrnál mindig is szívfájdalmunk volt, hogy nem tudtunk egy külön app verziót csinálni hozzá, mert így utólag már óriási munka lett volna. Az Argum City-t viszont a kezdetektől úgy építettük fel, hogy a telefonos adaptációval ne legyen probléma.

Ahogy írtam korábban, a játékot html5/css-ben írtuk, amelynek nagy előnye a hordozhatóság, gyakorlatilag bármilyen platformon futtatható, ahol egy böngésző elfut. Persze ez a dolog nem ennyire egyszerű, az érintőképernyős alkalmazások kezelése sokban eltér egy PC-s felülettől, és persze mások a méretek, arányok is. A telefonos konverzióval egy külsős fejlesztőcsapatot, az OtterWorks-öt bíztuk meg, többek közt ők írják át a css-eket úgy, hogy a különböző felbontású telefonokon is tökéletesen mutasson a játék. Az Androidos verziónk gyakorlatilag 100%-kos, az IOS telefonokkal nehezebb a helyzet, mert az Apple nem igazán támogatja egy böngészős játéknál a teljes képernyős módot. De úgy tűnik, hogy ott is találtunk egy áthidaló megoldást.

Egy telefonos játéknál persze szokatlan, hogy el kelljen indítani a böngészőt, és onnan kelljen a játékot futtatni. Épp ezért csinálunk a játékhoz egy letölthető androidos appot is, de ez igazándiból csak egy kis program lesz, ami utána futtatja a böngészőt, meghívja a webcímet és kezeli a bejelentkezést. Az, hogy ez IOS-on is megoldható lesz-e, még egyelőre bizonytalan, de a böngészőből futtatás ott is garantáltan működik.

A fejlesztés során mindig figyelembe vettük, hogy eleve olyan paneleket, kezelőfelületeket tervezzünk, amelyek használata telefonon is kényelmes legyen. Nyilván a gombok a teljes képernyőhöz képest arányaiban nagyobbak a telón, hogy könnyebben rájuk lehessen bökni, messzebb vannak egymástól stb. Különös figyelmet fordítunk a tömörítésre is, hogy a grafikák - amelyekből azért elég sok van - ne foglaljanak több gigabyte-ot, és szerényebb képességű telefonokon is futni tudjon a játék, ill. ne kelljen folyamatosan egy töltőképernyőt bámulni. Nekem amúgy is az a problémám a mai játékok többségével, hogy a játékidő jelentős részét kitölti a „loading” képernyő, az Argum Cityben ez szerencsére abszolút minimális, hiszen a technológiának köszönhetően mindig csak az épp szükséges grafikákat tölti le a program, és utána pedig a böngésző cache-éből rántja elő őket, további töltögetés nem szükséges.

Tihor Miklós

Kövess minket a Facebook-on!

A cikk a Beholder Kft. oldaláról származik.
A cikk a weben a http://www.beholder.hu/?cikk=27093 címen elérhető.
Létrehozás: 2018. november 27. 15:56:53Utolsó frissítés: 2018. november 28. 10:11:27 Küldd el a cikket másoknak