Vissza a Főoldalra
 
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Hatalom Kártyái

Mennyire érzed fontosnak, hogy a játék új játékosok számára is könnyen megtanulható legyen?

1.) Nem fontos, aki nagyon akarja, úgyis megtanulja, mehet minden lapra 7+ sor, komplex jelölések, matematikai kifejezések stb.
2.) Közepesen fontos, felesleges bonyolítások nem kellenek a lapokra, és legalább a gyakoriak legyenek egyszerűbbek, hogy egy kezdő könnyebben megtanulja.
3.) Nagyon fontos, minél több új játékost kellene bevonni, a lapok legyenek a lehető legegyszerűbben fogalmazva, inkább kevesebb képesség legyen, de az egyértelmű első olvasásra.
4.) Kezdő vagyok, most tanultam meg HKK-zni, nem okoz gondot a lapok megértése.
5.) Kezdő vagyok, a lapokat sokszor túl bonyolultnak érzem.
6.) Nincs véleményem, tartózkodok.

(A szavazáshoz be kell jelentkezned!)
További szavazások...
Fórum a témához...
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett

Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
Zén Legendái: Labirintus december 11.
Hatalom Kártyái - Homokdűnék november 20.
HKK Negyedszázad október 23.
A pillanat képe
A szelek ura
(Túlélők Földje)
Küldd el képeslapként!
Állítólag léteznek más létsíkok is, ahol olyan teremtmények uralkodnak, akikről még sosem hallottuk. Legendák szólnak a levegő síkjáról is, ahol egy ott keletkezett elementál az úr.
Nézz szét a galériában!
Ajándéksorsolás 2021. január + Kredit AKCIÓ!
A tesztelés 50 árnyalata
HKK komplexitása, meccsek gyorsasága
XXXIII. Alanori Mini Olimpia
Megnyílt a Sárkánykő webbolt

A lista folytatása...
Aukciós statisztika
Túlélők Földje - Nyomtérkép az utolsó 32 játékhét nyomaiból
Az utolsó Aukciós Napon történtek
Túlélők Földje - Közös Tudatok listája

A lista folytatása...
Lapötletek (64439)
Kaland-Játék-Kockázat (151)
A tesztelés 50 árnyalata (17)
Végzet Verme 3. (8)
BEHOLDER bácsinak kérdések !!! (7124)
HKK komplexitása, meccsek gyorsasága (21)

További témák...
Tegnap leggyakoribbak:Utoljára ezt küldték:
Aranytigris
Küldj te is képeslapot!
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Pókerjáték
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
Ajánlott böngésző, felbontás:
Internet Explorer, 1024x768
 
Hali,

Lehet, Miklós kirakott.
Nem tudta elviselni tovább a stílust amiben kommunikáltam felé (a folyamatos ellenérveim, kifogásaim és aggályaim az elképzeléseivel és döntéseivel szemben).

Üdv: Kyb
Hali,

Nah, most már, mint extesztelő írhatok én is sima játékosi véleményt:

"A nem gyakori lap szerintem az, amit a legnehezebb belőni, ugyanis a saját paklijában kell, hogy produkálja magát, és vigye a paklit, illetve nagyon örülünk, ha bontunk ilyet egy draft vagy bontott versenyen, de azért ne legyenek univerzális spoilerek. Lehet ilyen pl.: a Kékvérű oroszlán, Vérgólem és társai, hogy csak keveset soroljak fel az ilyenekből. "

A kékvérű a létező legrosszabb példák egyike, amit csak találni lehetett a nemgyakra. Nyilvánvalóan elrontott ritkaságú lap, az hiányzik még csak, hogy az legyen a jó nemgyak példája. Akkor inkább egy gyógyító motyogó vagy hegyrengető.

Amúgy meg valóban nehéz és hálátlan feladat a tesztelés, kösse fel a gatyáját mindenki aki hajlandó belevágni, különösen mostanság.
Nekem kb. heti 10-12 órám ment el rá, de heti 6-7 alatt kétlem, hogy rendesen lehetne csinálni (feltéve, hogy minden alkalmon részt veszel, reagálsz mailekre, figyeled a csetet és kommentelsz rendesen).
Ráadásul folyamatosan 2 metát kell fejben tartani, ami főleg eleinte normál versenyeken (ez most nem annyira faktor) eléggé zavaró lesz.
Szerencsére jelenleg teljesen online megy a dolog, az -nekem konkrétan- pozitívum volt.

Üdv: Kyb
Ahoy,

Balázs: "Kár érte, kiváló ügynök volt."

"Az egyik lehetőség, hogy készítünk még 2 Zént a régi nyomdával, még ennyi kártyahátlap amúgy is le van gyártva már náluk. Nem biztos mondjuk, hogy jó lenne a gyártás során a régi lapokat keverni az újakkal, ezért azon is gondolkodtam, hogy ez a 2 Zén lehetne inkább valamilyen retró hangulatú dolog, nem pedig kőkemény versenylapok."

Semmiképp nem kellene bekeverni 2021-be még régi nyomdás versenylapot. Szóval sem a zén sem az alfa nem jó ötlet szerintem.

Amit eltudok képzelni:
-speciális promó lapok.
Pl. üres illusztráció mezős lap alakú HSZ tagsági, amibe fényképet lehet ragasztani. Az adatok pedig a szövegmezőben vannak.

-limitált példányszámú retro kieg újranyomás:
1. alapkiadás, eredeti illusztrációkkal, fehér széllel, de 2021-es dátummal újranyomva. Esetleg ugyanígy retro UR-ek újranyomva hozzá, szintén 2021-es dátummal és mondjuk random számú kiegenként lehet bontani belőlük.

-HKK naptárak, ikon magyarázó lapok ("_rezisztencia ikon: rezisztencia", hogy a kezdő tudja milyen néven keressen rá valamire a kódexben)

Szóval mindenképp olyasmire használnám fel ezeket a lapokat, amik nem kerülnek be a verseny metába semmiképp. De azért a játékosok örülnének neki.

Üdv: Kyb
Ezt hányszor kell még leírnom? Nincs ilyesfajta kivételezés az angyalokkal. Nem így voltak tesztelve. Az angyal köteléket csak az angyal altípus üti ki. Pont.

Üdv: Kyb
Általában azt az ételt tartják különlegességnek az emberek, amihez nehezen tudnak hozzájutni.
Szóval pont azért kapta Nax'rahn, mert nem tudja csak úgy leszedni, hanem meg kell érte dolgoznia (agyonütés).
Hali,

21.1.3. Ha egy lap szövege szerint "játékba rak" egy másik lapot, vagy egy lap "játékba kerül", akkor ez azt jelenti, hogy a hivatkozott lapot az asztalra kell tenni, az adott játékos térfelén, ha ez egy lény, akkor a tartalékjába.

és

22.1.1. Általános szabály, hogy az egyszerre létrejövő hatások sorrendjéről az aktív játékos dönt. Ehhez képest a lapkijátszáshoz kapcsolódó hatások sorrendjének eldöntése egy speciális eset, azaz ha lapkijátszáshoz kapcsolódó hatások sorrendjét vizsgáljuk, akkor közömbös, hogy ki az aktív játékos.

22.1.2. Arról, hogy a kijátszott laphoz kapcsolódó hatások milyen sorrendben jöjjenek létre, a lap kijátszója dönt, közöttük előírt sorrend nincs.

Üdv: Kyb
Nem tudom ilyen kérdések egyáltalán honnan jönnek, de a válasz a leghatározottabb: NEM. Az egész koncepció úgy lett kibalanszolva, hogy a kisebb angyal nem ad köteléket, nem véletlenül.

Üdv: Kyb
Ne tudd meg, mennyit kerestem ehhez scriptet es hányszor néztem vissza a jelenetet magyarul és angolul is. Így van a filmben. A flavor a filmet idézi szöveghűen. https://www.imsdb.com/scripts/Mummy,-The.html
Senki nem írt ilyesmit...
Ezt írták:
"Ezenfelül ezek az új lények mágikus védelemmel is rendelkeznek, így a kísérletező kedvűek felsorakoztathatják őket az Angyalhercegnő mögé egy esetleges Kragorus felállásban is."
Milyen szempontból?
Ez egy új altípus. Ha valami "angyal"-ra hivatkozik, akkor angyal altípusú lapra hivatkozik. Pont ugyan úgy, mint amikor valami goblin-ra hivatkozik ott is a goblin altípusú lapok számítanak.

Tehát a Mennyek Úrnője (J) képességével angyal altípusú lapot lehet megtolni a gyűjtőből.

Ha az a kérdés, hogy veszélyes fajon mi számít angyal faj lapnak, ott is ugyan úgy kell kezelni, mint bármely más etnikumot. Szerepel az angyal szó a nevében/altípusában/szövegében? Ha igen, akkor beleszámít a faj keretbe.

Üdv: Kyb
Ez akkor bizonyára szándékos. ;)
"Ha ellenfelednek van több lap a kezében..." = "Ha ellenfelednek több lap van a kezében, mint neked." Csak ugye egy lapon véges hely van szövegnek. És itt lehet elfért volna, de más angyalokon nem (pláne olyanokon, amik esetleg több dolgot is néznek), így ez az egységes fogalmazás került mindre. (#kell a hely flavornak.) Egyébként teljesen helyes és értelmes a fogalmazás.
Pl. "Ha Petinek van több pénze, ő fizeti a ma esti vacsorát."
Nem kell kiirni, hogy kitől, mert a kontextusbol kiderul.

Itt ugyan ez van, 1 játszman belül egy ilyen 2 szemelyes relácioban ahol az egyik személy az ellenfeLED a másik csak TE lehetsz.

Üdv: Kyb
Én úgy tudom, hogy Lipták Laci kérése volt, hogy lapra is kerüljön fel az illusztráció. Én kaptam meg, hogy használhatom az angyalokhoz, ha akarom. Akartam mert nagyon adta magát és jól is néz ki. Annyira hogy konkrétan a képhez készült a lap, korábban, mint a lények. Így valamilyen szinten az egész koncepciónak ihletője volt.

Üdv: Kyb
Kipróbálni bármit lehet, sőt érdemes is.
Én mindenkit bíztatok rá, hogy mielőtt beírná egy a játék alapjait átírni kívánó módosító javaslatát legalább 2-3 játszmában próbálja ki.
Az, hogy ilyen nagy impaktú és random dolgokat a tesztelők elkezdjenek kipróbálgatni az amúgy is szűkös tesztelés keretei között, pláne így a rotációval kapcsolatos extra feladatok mellett szerintem teljesen felejtős.
A játék ilyenfajta átvariálása szerintem legfeljebb akkor jöhetett volna szóba szerintem, ha teljes reboot jönne.

Viszont senki* nem tart vissza attól senkit, hogy 1-1 ilyen elképzelésére versenyt szervezzen pl. és utána megossza a tapasztalatokat.
*kivéve Corona chant.
Szóval javaslom a Cockatrice vagy Lackey programokat online háziversenyek szervezésére, ahol mindenféle ilyen mélyreható szabálymódosítást ki lehet próbálgatni bárkinek.
Aztán lehet róla beszámolót írni. Ki tudja, lehet valaki beletalál valami megvalósíthatóba, ami tényleg jó.
Én szívesen támogatok bármit, ami jobbá teszi a játékot.

Üdv: Kyb
Ahoy,

Ma egyfajta kísérletként kipróbáltuk itthon az alábbi szisztémát (2-3 kevésbé működő másik mellett) egy stócolásra összeválogatott gyakori kupaccal:

A VP-t mindenki a kezdő játékos körének előkészítő fázisában kapja és az 1. körben a húzás fázisban senki nem húz lapot.

Tehát:
I. nagy kör:
-Kezdő játékos köre: mindenkinek van 5 lapja és mindenki kap 1 VP-t.
-Másik játékos köre: semmi.
II. nagy kör:
-Kezdő játékos köre: mindenki kap 2 VP-t és kezdő játékos húz 1 lapot.
-Másik játékos köre: másik játékos húz 1 lapot.
III. nagy kör:
-Kezdő játékos köre: mindenki kap 3 VP-t és kezdő játékos húz 1 lapot.
-Másik játékos köre: másik játékos húz 1 lapot.

Meglepően jól működött. Ha valakinek van kedve próbálja ki igazi paklikkal is.

Üdv: Kyb
Gyenge dolog 1. körben kitenni 1-1- nekronokért az egész kezedet (1Vp1 nekronos rox kompatibilis lapok).
Az mondjuk valóban gáz kicsit, amikor a roxos lapjaid szinte csak az ellenfél ősmágiás ellenlapjait tudják megfogni, de hát valamit valamiért. A járjas az tempó pakli, nem annyira kontroll.
A 3. lehetőségre szavazók akkor lemondanának a Semmi mesteréről?
Hagytam neked is cáfolni valót.
Ez ott hibádzik, hogy otthon nyugodtan játszhatsz még vele. Míg a lebutított telefon a példádban mindenhol buta.
Hali,

a kódexből:
90.2. A (KX) jelentése: körönként max. X alkalommal.

-90.7. J ikon jelentése: ez a képesség csak egyszer használható, és ezután a lap elveszti ezt a képességet. Lehet automatikus és aktiválást igénylõ képesség is.

Eddig kb. 15 másodperc elolvasni és értelmezni a fenti 2 mondatot. Ezekből nem nagy dolog kitalálni a (J2)-t is. De gondolom a kieg megjelenésével bekerül majd a (JX) definíciója is, bár a (KX), (SX) analógián azért levezethető: [meghatározott egységenként] max. X alkalommal. Ez az egység, a K esetén a kör, a J esetén a játszma.
Tehát gyanítom majd a kódex 90.7. alá jön be valami ilyesmi:
Ha a (J) ikonban egy szám is található, (JX) alakban, akkor azt a (J) képességet a lap csak az X. használat után veszíti el.

A nagyon egyszerű lapokért meg lehet sírni, de általában azok rejtik magukban a legtöbb veszélyt, lásd villámhorgony. Kellemes 4 soros lap, egyszerű, mint a faék és eddig 2-szer kellett nerfelni, hogy végre csak 10 pontos legyen.
Az egyszerű, rövid, kompakt és érthető lapok ide vezetnek a jelenlegi laperősség mellett.
Kevés sorban és szöveggel nem tudsz rendesen laperősséget kiegyensúlyozni, mert nincs hely feltételeknek és korlátoknak.
Szóval inkább örüljünk neki, ha valamin sok kiegyensúlyozó feltételt látunk, mert azzal sokkal kisebb eséllyel lesz probléma, mint egy látszólag egyszerű lappal.
Erről is szólna majd a rotáció, hogy a laperősségek visszavágásával újra megteremtődjön majd a lehetőség az egyszerűbb de nem broken lapok megjelenésére. Ehhez viszont minél rövidebb rotációs ciklusidőre lenne szükség, ahol nincsenek kivételek (UR-ek pl.) amik szinten tartják a laperősséget.

De ettől függetlenül a 90`-es évek HKK-jának egyszerűségét nem érdemes visszasírni, az soha többet nem lesz. Ha arra vágysz, játssz retro paklikkal.

Üdv: Kyb
Őszintén remélem, hogy igazad lesz és kiderül, hogy mégiscsak egy szar kártya. Annyira elbaszott a sárga szín jelenleg, hogy nem bánom, ha nem erősödik tovább.
Sajnos ez nagy tévedés. Vegyük észre, hogy nincs pakli, ahol ne lenne jó. Börtöntől 3 erdőig mindenhová befér (tehát minden ellen is...), és mindenhol azt tudja, hogy 1 Vp-ért csinál átlagosan 1 tiszta lapelőnyt. Ha meg kijátszottad és tudsz vele értelmeset semmizni akkor akár többet is. Tipikusan az a lap, amire első ránézésre rámondod, hogy ez max zénes vagy nemgyak, aztán mikor kipróbálod, vagy megtolják ellened hamar rájössz, hogy ez bőven ritka.
Így van. Az "Áramlás" szó használata önmagában 1 VP, és ha 2 db kettőspont jön az Áramlás után akkor a két kettőspont közötti dolog az extra költség. pl. Talpig vasban esetén ez 4Ép áldozás, Vak végzetnél +1 VP. Néha lehet vessző közvetlenül az áramlás után még a kettőspont előtt, az ott lévő dolgot is teljesíteni kell pl. Varkaudar koponyánál a kötelék az feltétel.
Hogy sztoriilag tudjuk hová tenni, a homokszirén átka konkrétan így hangzik:

"Nyeljen el a homok!"

Most mondd, hogy nem ez van a képen.
Hali,

*vidám zajok* - Kyb'er, a csontangyal

Ez lett volna a flavorja. De sajnos ezzel már 7 sor fölé megy a lap (tudom a T.Vlagyi is 8 soros flavorral...) + a kiadón nem ment át a *xyz* "csetszleng" sem.

Hogy jobban lássunk flavorilag: a kiadó nézőpontja ez: lehetőleg minden lap minél kevesebb karakteres szöveggel bírjon (max. 250), minél nagyobb betűmérettel, minél több sorba tördelve (max. 7) a flavor pedig az utolsó utáni egyáltalán nem fontos nyűg, amit max legutoljára rápakolunk oda, ahová fér.

Mivel én, különösen a legutolsó pontot nagyon nem így látom, ezért rendkívül sok harcom volt a kiadóval a flavorok kapcsán. Szerintem kb. 100 e-mailt biztos váltottam Miklóssal a témában. Igyekeztem elérni, hogy lehetőleg minden lapon legyen flavor, ami 6 vagy kevesebb soros, függetlenül a gyakoriságától (nemgyak és gyak esetén a maximumok még lejjebb vannak sajnos ez probléma). Így a következő 2 nagykieg gyakorlatilag minden lapjához készítettem flavort, ahol láttam rá esélyt, hogy elfér és amihez még nem csinált más. Ennek ellenére lesz sok 5-6 soros gyngy amin nincs, ez a fentiek miatt van és a kiadó saját döntése. (Illetve lesz sok, amin bár van, de teljesen átírásra került az eredeti, ez szintén a kiadó saját döntése, de ezeken legalább van valami.)

Ennek ellenére szerintem ebben a zénben ugye különösen (8/10), de a köv 2 nagykiegben is az átlagnál sokkal több flavort sikerült lapokra vinni.

Üdv: Kyb
Húzás fázisban nem tudsz lapot kijátszani.
Teljesen biztos vagyok benne, hogy ebből hiszti lesz, ha nem lesz deklarálva. Aztán majd szenvedhet a bíró, amikor valaki közli, hogy márpedig csak kint hajlandó játszani. Ez esetben ha az ellenfél meg nem akar kint játszani akkor muszáj igazságot tenni. Szóval egyszerűbb előre megmondani, hogy ha te erőlteted a kinti játékot, de az ellenfeled nem akarja és nincs megállapodás az azt jelenti, hogy a bent maradó játékos nyer automatikusan.
Hali,

Engem ez most ugyan nem érint, de mindenképp deklarálnám, hogy mivel a maszk viselése kötelező és alap esetben (október vége) zárt téren belül zajlik a verseny ezért senki nem kötelezhető rá, hogy kint játsszon, mert az ellenfele nem akar maszkot hordani.
Ezt mindenképp fixálni kell, különben oda-vissza lehet belőle durva visszaélést csinálni és egy nemzeti ne ezen múljon. Nyilván senkitől nem várható el, hogy 15-18 fokban esetleg esőben ücsörögjön kinn, mert az ellenfele nem hajlandó maszkot felvenni.
A kinti játék szigorúan opcionális és csak HA mindkét fél akarja. Amennyiben az egyik nem akkor bent kell játszani és maszkban.
Ezt szerintem mindenképp írjátok ki a szabályokba, különben garantáltan erről fog szólni a bírózások fele.

Üdv: Kyb
A félreértések elkerülése érdekében:
" Kb. semmibe nem tartana egy olyan verziót kipróbálni... "
Ezt úgy értettem, hogy lehetne rendezni 1-2 versenyt ezzel a szabállyal.
*"A mai _vélemény_ cikkEM a (J) képességről és..."

Ahogy én látom a (J) képesség nélkül kb. felejtős pl. a rotáció bevezetése. Muszáj valamivel lecserélni a kijátszáskori képességeket, hogy eltudjuk kezdeni eltolni az interakciót a counterek irányából a leszedések felé. Erre jó lehet a (P), (S), (K), (E) is, de ugye egészen mást jelent ez: (S) húzz 1 lapot. és ez: Kijátszásakor húzz 1 lapot. Erre tökéletes a (J) azaz (játékonként 1-szer) húzz 1 lapot.

De hál'istennek, ez nem egy újdonság, lévén a cikkben is megvillantott Szilmill kislány fajtájának ősi képessége ez, lásd:
http://beholder.hu/?m=hkk&in=hkk.php&kartya=2071
http://beholder.hu/?m=hkk&in=hkk.php&kartya =2096
http://beholder.hu/?m=hkk&in=hkk.php&kartya=2080
stb.
Gondolom akkoriban is sikerült ezt megoldani.
Az én játéktapasztalataim alapján az aktív (J) képességet jelzővel érdemes jelölni, és miután használtuk levesszük a jelzőt. Sosem volt belőle gond, élesben és tesztelésen sem.

A kijátszáskori képességek mechanikájának átírása beláthatatlan következményekkel járna. Ennek a kitesztelése önmagában elvinne több hónapot és egy teljesen új játékot eredményezne végül. Ráadásul kb. újra kellene írni hozzá a fél kódexet.

A semlegesítéssel kapcsolatban felmerülő dolgok azonban elgondolkodtatóak. Viszont én pont fordítva látom, mint Miklós. Kb. semmibe nem tartana egy olyan verziót kipróbálni, ami ezt a pontot a kódexben:

91.2.11. A semlegesítésként kijátszott lap sikeres kijátszása megakadályozza a [hatáskör]-ben szereplő cselekvést, és reakció cselekvésnek számít.
így változtatja:
91.2.11. A semlegesítésként kijátszott lap sikeres kijátszása megakadályozza a [hatáskör]-ben szereplő cselekvést, és reakció cselekvésnek számít. Ha ennek hatására az ellenfélnek lapja került a gyűjtőbe akkor a semlegesítésként kijátszott lapod sikeres kijátszása után a gyűjtőbe kerül.
(Esetleg nem gyűjtőbe kerül, hanem elveszti minden speciális képességét.)

Ez sokkal, sokkal kisebb problémával járna, mint a kijátszáskori képességek elé beiktatott új cselekvési fázis, lévén csak legyengítene kb. 300 lapot és nem pedig alapjaiban átírná át a játék működési mechanizmusait.

Üdv: Kyb

A társalgás szabályai | A legaktívabb fórumok és fórumozók | Moderátori tevékenységek


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2021
1680 Budapest, Pf. 4 | E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.
A fórumban történő hozzászólások valóságtartalmáért, minőségéért semmilyen felelősséget nem vállalunk.