Vissza a Főoldalra
 

Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
Alfa pakli - Mágusok március 16.
Alfa pakli - Druidák március 16.
Alfa pakli - Boszorkányok március 16.
A pillanat képe
Szithani látkép
(Könyv életkép)
Küldd el képeslapként!
A mesés Szithan birodalom fővárosának (ahol az emberélet olcsó, de az elefántcsont drága) látképe egy nemesi palota erkélyéről.
Nézz szét a galériában!
Beholderes HKK verseny április 20. - Versenybeszámoló
2. Termikrajzás – zárás
Tavaszi MondoCon 2024.Április 27-28. Budapest
Hétvégi verseny és Legendák Viadala
XLVI. Alanori Mini Olimpia - Eredményhirdetés

A lista folytatása...
Túlélők Földje - Közös Tudatok listája
Országjáró feladat 2023
Országjáró feladat 2022
Országjáró feladat 2020

A lista folytatása...
Beholderes HKK verseny április 20. - Versenybeszámoló (2)
Hétvégi verseny és Legendák Viadala (31)
HKK kérdés? (47084)
Lapötletek (64958)
HKK online, TF online, Argum City (49)
Versenybeszámolók (19284)

További témák...
Tegnap leggyakoribbak:
A bajnokság döntősei
A dobogósok
A Nemzeti Bajnok
Az ezüstérmes
A Nemzeti Bajnok akció közben.
3. nap

Utoljára ezt küldték:
Szikrázó manahal
Küldj te is képeslapot!
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 

 | 1 | 2 | 3 |
Nézet:
Végülis csak kettőt nyert
 
Igen, jól összefoglaltad.

itt jegyezném meg, hogy minden idők legeredményesebb HKK játékosa egy vidéki játékos
 
En egyebkent ugy dekodolom Bubu (es Janos) problemajat - persze lehet, hogy rosszul - hogy "a videkiek, akik nem/ritkan tudnak feljarni Pestre versenyezni, pedig amugy jo jatekosok, nagyon nehezen jutnak be."

Erre mondom azt, hogy ez globalis problema. Ha egyszer Pesten lakik a HKK-sok nagyobb resze + ott vannak javareszt a nagyobb versenyek, plane a Behosok, akkor bizony hatranyban lesz, aki ezekre nem utazik el.

Ezt lehetne valami komolyabb pozitiv diszkriminacioval probalni ellensulyozni (vannak is ilyen lepesek ugye a kiadotol, mint az Orszagjaro ill. a kiemeltek extra dijazasa), de eros kerdes, meddig lehet/erdemes ezt tolni bejutas ugyben.

( az "oldjuk mar meg, hogy NE menjenek el a pestiek a videki kvalifra, vagy ha elmennek, akkor ne ok kvalifikaljanak 5.-oszor is" az nekem azert visszas. Egy behos dijazas meg mindig durvan jobb, mint barmely kiemelte. Ha a pesti pro elmegy a videki kiemeltre, ugyanugy a videki jo jatekos is jarjon el a behosra, oszt nyerje szet magat csillogos UR-rel, ahogy az elo is szokott fordulni , es hopp, mar be is jutott )
 
Az én fejemben - a kvalifikáció szempontjából - a HSZ mint egy B terv van jelen, ami arra szolgál, hogy ha valaki többször (valószínűleg sorozatos balszerencse folytán) lecsúszik a kvalifikációs helyekről, a HSZ pontszámával bejuthasson, hiszen azt elég stabilan kapja. B terv lévén ez a lehetőség korlátozott, ha jól emlékszem idén talán 3-5 ember jutott ki vele. Szerintem ez így rendben van, arra ott van a HSZ, amire ott kell, hogy legyen.
 
János szerintem egy pillanatra el kéne vonatkoztatni attól, hogy jelenleg milyen rendszer van.

Egyszerűen nézd meg a játékosok listáját. Mondd meg, ki az, aki szerinted nem érdemelte meg, hogy bejusson. És mondd meg, ki az, aki megérdemelte volna, hogy bejusson. Ez alapján sokkal hatékonyabban lehet értelmesen változtatni.

Ha pl. az a konklúziód, hogy
- Mindenki, aki bejutott, megérdemelte
- A HSZ-ből a 20-40. helyen levő, be nem jutók is megérdemelték volna

Akkor ezt a limit megnövelése tökéletesen meg fogja oldani.

Ha arra jutsz, hogy van, aki nem érdemelte meg, mégis bejutott, és emiatt nem jutott be más, akkor meg kell nézni, hol jutottak be, és az jó-e úgy.

Stb.
 
Csak bejutott 61 játékos.
Ha valaki azt mondja, hogy márpedig a rendszer nem jó (pláne hogy ha valaki másképp látja, az bizonyosan téved), az biza azt is mondja, hogy néhány bejutó helyett másoknak kellett volna bejutni (vagy hogy kevés a hely, de akkor tessék azt mondani).

Akkor jöjjön az érvelés, hogy miért másoknak kellett volna bejutni. Hogy a legprofibbak 5x vagy 13x kvalifikáltak, az pont tökmindegy, a rendszer eredménye a 61 bejutott.
 
"Aki nem jut be kvalifikációs versenyről, annak még mindig ott a hsz" - jellegű hozzászólást már sokadszorra olvasom.

Nem, valójában nincs ott a hsz.

Mert a meglévő rendszer nagyrészt ugyanazokat a játékosokat juttatja be mindkét módszerrel. És az a pici rés, ami a vidéki kvalif versenyeken nyílna, azt is bezárják ugyanazok a játékosok.

És nem, nem a top playerekkel van a baj, hiszen senki nem vitatja el tőlük az érdemeiket. A rendszerrel viszont baj van, és aki ezt nem látja, vagy nem akarja látni, és ugyanazokat a közhelyeket puffogtatja, az nyilván nem vette a fáradságot, hogy érdemben végiggondolja.
 
Az én tapasztalataim azt mutatják, hogy egy a játékosok versenyzési kedvét jelentősen növeli, ha az adott verseny kiemelt vagy kvalifikációs, sokkal több játékos fog rajta indulni (elég csak a székesfehérvári kiemeltre gondolni, vagy a pécsi találkozóra, ahol Bubu külön napra tette a kiemeltet és a kvalifot, hogy mindkettőn sokan legyenek). A versenyekről való kvalifikáció rendszerét én mindenképp megtartanám mindezek miatt.

A beholderes versenyeken is bevezetném a létszám alapú bejuttatást. Egy 16 fős amatőr mezőnyben szerintem erős túlzás a Top3 bejuttatása, valamint az 50 fős profi mezőnyben a Top7-et nagyon kevésnek tartom.
Valami ilyen képlettel lehetne számolni: Amatőrből: Létszám / 10 (matematikai egészre kerekítést alkalmazva), de minimum a Top2. Például egy 40 fős amatőr mezőny top asztalain egész jó partyk mennek és a Top4 simán bejuthatna.
Profinál: Létszám / 5 képletet használnám, de minimum a Top5.


Nekem ez a módszer nagyon tetszik, szerintem mindenképp megfontolandó.

Szerintem az, hogy egy-egy profi 10x kvalifikál és így mögötte nem jutnak be, nem feltétlenül probléma, aki a legjobbakkal akar játszani igenis érjen oda egy ilyen mezőnyben is, ha pedig valaki sokszor csúszik le nagyon kicsit a kvalifikációról, annak még mindig ott a HSZ.

A férőhelyek számának növelése szerintem sem ördögtől való.

Side note: úgy írok véleményt, hogy sajnos nem sikerült kvalifikálnom, így még sosem voltam nemzetin
 
Szerintem a jelenlegi kvalifikációs rendszer jó. Nem túl nagy kihívás kijutni a nemzetire (bár hihetetlen pech sorozatok azért vannak...)

Esetleg olyat tudok elképzelni, hogy lenne mondjuk 5 fizetős hely. Aki nem jutott ki cash.-el megteheti. Jó ez csak vicc

Valamilyen minimum szint meg kell, hogy emelje a verseny rangját.

Mondjuk ennél jobb ötleteim is lennének a verseny rangjának emelésére vonatkozóan (pl. megemelt díjazás, a helyszínen aznap csak az az esemény van, korrekt bíráskodás, több bíró, időhúzás büntetése, élő közvetítés, a drafton csend legyen, side event másik helyszínen vagy teremben legyen külön megfelelő számú rendezővel, egyből fel kellejen írni a listát, hogy a csalás gyanúja se merüljön fel, stb, stb.) Ha van rá igény szívesen írok mg ötleteket...
 
Igen, de igazabol az lenne a relevans, hogy hany embernek okozna hatalmas problemat, ha a Nemzetire kijutas a hsz alapjan menne, es ebbol kovetkezoleg feltetele lenne a hsz tagsag. Szerintem ez nem rossz elkepzeles.
Bar speciel nekem a mostanival sincs sok bajom. Nem oldja meg a globalis "videk problemat" (vegtelen ideig lehetne targyalni a videki/pesti let elonyeit/hatranyait/problemait), de ez nem is a HKK vagy a kiado feladata.
 
A most induló HSZ-ből is ugyanúgy bejuttatnám fixen az első 20 helyet a 2023-as Nemzetire (hogy legyen ennek a HSZnek is értelme, megnéztem, 1 fő jutott volna pluszban ki a 2022-es Nemzetire).

Férőhelyek száma szerintem 65-re felnövelhető, jó ötletnek tartom a valamennyivel való megnövelést is.

Ezen kívül én még azt változtatnám meg, hogy a kiemelt és kvalif versenyről a legjobb amatőrt is kijuttatnám, amennyiben a Top8-ban benne van! Ugyanis az nem igaz, hogy egy amatőr az free win egy profinak.

A beholderes versenyeken is bevezetném a létszám alapú bejuttatást. Egy 16 fős amatőr mezőnyben szerintem erős túlzás a Top3 bejuttatása, valamint az 50 fős profi mezőnyben a Top7-et nagyon kevésnek tartom.
Valami ilyen képlettel lehetne számolni:
Amatőrből: Létszám / 10 (matematikai egészre kerekítést alkalmazva), de minimum a Top2. Például egy 40 fős amatőr mezőny top asztalain egész jó partyk mennek és a Top4 simán bejuthatna.
Profinál: Létszám / 5 képletet használnám, de minimum a Top5.
 
Ennek a rendszernek az egyetlen "hátránya", hogy aki a nemzetin indulni akar, annak "muszáj" hsz tagságit kiváltani. Nem tudom, hogy ez valódi probléma-e, mert nem mértem fel (gondolom, Bubu se tért ki erre), hogy azok, akik kijutottak egyenesből, azok közt hányan vannak, akik amúgy nem hsz tagok...

Tökéletes rendszer biztosan nincs. De hogy van jobb a mostaninál, az teljesen biztos.
 
Amúgy ezt is lehetne, simán a hsz-szel, annak már van 1 rendszere. Top 60-64 kijut (a "70, de eskü nem fog eljönni mindenki" nekem picit amatőr) oszt jó, nincs "többszörös kvalif" problémázás.
Viszont akkor nem adna 1-1 versenynek kis pluszt, hogy kvalif. Nem tudom, mennyit számít ez a játokosoknak. Cserébe "minden, legalább 15 fős verseny kvalif" hiszen feljebb kerülhetsz a hsz-ben, így biztosítva a bejutásodat.
 
Amenniyben hozzászólhat olyan is, aki nem volt MÉG Nemzetin:

- Beholder amatőrről szerettem volna kijutni, hihetetlen körülmények között, pont nem sikerült...
- HSZ-ről szeretettem volna kijutni, nem sikerült...

Cél a következő, ha lesz rá időm.
- De abszólút nem fair, hogy az első félév semmilyen módon nem számít bele. Ezen változtatni kellene.
- Lehetne amatőr Nemzeti külön??? pl MAX 16 fő?
Akkor van/lenne értelme a kezdő+amatőr Beho-s versenyek elkülönítésének. A profiknak a legtöbb amatőr sima win (egyelőre), majdnem csak időhúzás...
Ha az amatőrök nem "zavarnák" a profikat, ott is kényelmesebb lenne a kb 40-50 fő...

Esetleg...
 
És ha csinálnátok egy olyan pontszámításos rendszert mint a HSZ, csak ebben minden, a meghatározott időszakban versenyen elindult játékos szerepelne, és az elért eredmények alapján lenne egy sorrend, ahonnan mondjuk a top 64 kapna meghivást a nemzetire.
A pontszámítás meg lehetne hasonló a hsz-hez, hogy pl az X db legjobb eredmény számít, a behós versenyek, kiemeltek, (meg ahol kell) lenne egy súly szorzó, hogy egy kisebb 8-10 fős verseny ne nyomjon annyit a latban mint a nagy versenyek.

És akkor nem kéne ezt a versenyenként X db kijutó, meg hogy a pro játékosok mennyit helyet kitől vesznek el, stb nyűglődés...
 
Ne viccelj Balázs! Akkor mondjuk én mi a fenét keresek a kvalifikáltak közt? Nemhogy a legjobb 70-ben, de a legjobb 140-ben sem vagyok benne.
 
Köszönöm, hogy megnézted!
Akkor ezt biztosan bevezethetjük, nem fog tőle a rendszer felborulni (ha akarjuk, akár 20 helyett 25%-kal is).
 
A táblázataim révén ennek könnyen utána tudtam nézni:

Február: Nincs változás, Novák János jutott ki.

Március: Dönczi Krisztián marad, mivel volt kijutó nem változik semmi.

Április: Mikulás Ádám és Dönczi Krisztián is ekkor már kijutó volt, a 3. helyen lévő Benke Botond még nem, ő kijutott volna, ez +1 fő.

Május: Kövér Attila után a második helyezett András Bence és a harmadik Bege Gábor is kinn volt már eddig. Ha felfelé kerekítünk a 20%-nál, akkor a 4. helyezett Várnai Péteré lett volna a hely, de nem oszt, nem szoroz, mert hsz-ből kijutott.

Június: Csík János 3. helye kvalifikációt ért volna, de mivel ő később júliusban kijutott, sokat nem számított a dolog.

Július: Vácon volt kijutó, Pécsett az első 7-ben már kijutott játékos szerepelt, így nem lenne változás.

Augusztus: Volt kijutó, nincs változás.

Szeptember:

Kaposváron volt kijutó, Kecskeméten nem volt a top 20%-ban még ki nem jutó játékos, Fehérváron Fülöp Máté 6. helye elég lett volna a kvalifikációhoz, ahogy az Exben is Magyar Attila 4. helye.

Tehát 3 hellyel lett volna több, amit Benke Botond, Fülöp Máté és Magyar Attila szerzett volna meg.
 
Az esélyegyenlőség természetesen most is megvan.

A játéktudáson, a pakliépítő képességen, a kitartáson és a szerencsén múlik a bejutás, nincs más faktor, ami befolyásolná, hogy valaki bejut-e a nemzetire vagy sem. Pontosan ezt hívják esélyegyenlőségnek.

Teljesen mindegy, hogy 60 vagy 64 a felső limit, ha a vidéki versenyeken ugyanaz a 10-12 top player viszi el a kvalifikációt érő helyeket.

Nem. Erre írtam megoldásként, hogy a "legjobb amatőr" díjazáshoz hasonlóan 1 ember akkor is tudjon kvalifikálni, ha nincs benne a top 2-3-ban. De azért valami limit kell, hogy ne lehessen "bárkit" bevinni nemzetire. A legjobb megoldás valószínűleg az alap kvalifikálókhoz hasonlóan egy top%-kot nézni. Jelenleg minden 10 résztvevőre jut 1 kvalifikációs spot. De ha ez mind kvalifikált ember, akkor azok közül, aki a top20%-ban van (résztvevők száma/5) a legjobb szintén kijut.
Viszont ez elemi matek, hogy ettől a kvalifikálók száma még tovább fog nőni.
Szóval a létszámot muszáj növelni. Ha nem tesszük, akkor is több lesz az eddiginél...
Ha valakinek van kedve, akár meg is lehetne nézni az idei időszakra, ki az, aki így pluszban bejutott volna, és mennyivel lennénk többen.

A 7 körön én nem aggódnék, ezt írtam is, általában kb. 10 ember nem szokott eljönni. Szóval ha 70 slot van, akkor bőven 64 alatt leszünk, 6 körrel, nem lesz differencia a verseny időtartamában.
 
Ha már agyalunk, mi lenne, ha teljesen újragondolnánk a Nemzetit? El lehetne indulni többfelé is:

1, Kicsit a Magic (illetve feltételezem WoW, FaB, etc) Grand Prixhoz hasonlóra venni. Elhagyni az egész kvalifikálódást. Jöhetne bárki, az egész arról szól, hogy van egy 3 napos vegyes verseny kiemelt díjazással.

Ennek megfelelően lehet érdemes lenne egy kicsit nagyobb helyszínt keresni, esetleg a "kieső" játékosoknak a második - harmadik napokra a mostani vígaszdrafthoz hasonló kis versenyeket szervezni.

Szervezés/hely szempontból persze problémás ez a kicsit Con jellegű dolog, talán meg lehetne próbálni a táborral szinkronizálni. Mondjuk. Másrészt szerintem van egy hangulata annak, hogy amíg vársz egy haverra, hogy meglesz-e a harmadik nap, addig le tudsz ülni másokkal mondjuk egy sör mellett draftolni.

Szerintem kicsit hiányzik most ez a fajta élmény a HKK-nak. Talán a bontott/TF Találkozó ilyesmi, de ugye az is 1 nap, ott is ha kiesik az ember lehet inkább megy haza egyéb dolgai után.
__________
2, Meg lehet próbálni ellenkező irányba is elvinni. Legyen mondjuk fixen 16 bejutó + x tartalék, ahol x mondjuk 2. Az utolsó hely is kap 2000 kreditet + a csak itt osztott promó lapot. Kisebb hely is elég, ennek jobban meg lehetne oldani a közvetítését is talán - pláne ha idén jól sikerül -, és esetleg a napok/formátumok számával is lehet variálni.

Ez kicsit sznobabb megközelítés, de mégis valami motiváció, hogy aki bejutott, annak megérje rászánni az időt - energiát. Talán tervezhetőbb is, mert kevésbé esnek be random játékosok, mint én tavaly, lehet sejteni kinek mi a stílusa, miféle dekkre kell készülni.
 
A legjobb 60/64/70 játékosnak kellene ott lenni. Hogy a "legjobb" - at hogyan definiáljuk, na ott valószínű nincs 2 egyforma vélemény .
 
A keretszám puszta növelése nem old meg semmit. Ettől még a vidéki kvalif versenyek ugyanúgy nem fogják betölteni a funkciójukat. Teljesen mindegy, hogy 60 vagy 64 a felső limit, ha a vidéki versenyeken ugyanaz a 10-12 top player viszi el a kvalifikációt érő helyeket.

És jogos... vajon mi esélye van annak a játékosnak Nemzetin a top 20 ellen, aki még kvalifikálni se tudott? De ha ezt a logikát elfogadjuk, akkor mi értelme az amatőrök kvalifikálásának? Mi értelme a top 20-on kívül bárki másnak kvalifikálni? A top 20 (16) nyomja le a minibajnokságát és a csíny letudva...

De összességében nem az a lényeg, hogy kinek van ténylegesen esélye nemzeti bajnokká válni. Hanem az, hogy mindenkinek ugyanannyi esélye legyen kijutni. Szerintem. Mert most nem így van.
 
64-re növelném, feljebb nem.
 
Ami viszont legalább ennyire fontos, hogy köszönjük a cikket Bubu.Nagyon korrekt elemzés.Támogatom én is azon megoldásokat amik elősegíthetik, hogy a vidéki top játékosoknak nőjjön az esélye, hogy kvalifikálódjanak helyben.
 
Nem tartanám szerencsésnek én sem a létszám jelentős növelését.65 még reális lehet talán és akkor nincs komoly kockázat a 7 fordulóban. Így is kiég az ember már a 2. nap végére nem is beszélve a 3. napról.Nem lenne szerencsés +1 fordulóval kitolni a dolgot akár 1 nap erejéig sem(2. napra lemorzsolódik pár ember úgyis).
 
64 fő felett már 7 forduló ajánlott a sváci rendszerben. Az első két napon 7 forduló azért már egy elég durva megterhelés.
A 60 fős korlát már csak ezért is jó.
 
Szuper összesítés Bubu, köszönjük!
Jól rámutattál a mostani rendszer (szerintem) egyetlen nagy hiányosságára, az elsősorban regionális szinten jól teljesítő játékosoknak igenis legyen reális esélyük a kvalifikációra - ettől lesz "nemzeti" bajnokság.

HSZ-ben már nagyon régóta a ~70 pont szokott lenni a vízválasztó, elég visszanézni az első féléves rangsorokat - ez idén sem volt másképp. Ráadásul most több lehetőség is van javítani mindenkinek - csak meg kell nézni a nevek mellett a pontszerző versenyek átlagos számát, itt brutál nagy az emelkedés. Emiatt a legkevésbé sem érzem indokoltnak a létszám kitolását.
 
Én a kiemelésben látom a megoldást
Az előző (most kezdődő, a nemzeti szempontjából amúgy érdektelen) HSZ félévben top 20-at menő játékosok kapjanak fix meghívást a következő nemzetire.
Nevezzük ezt kiemelésnek.
A maradék 40 (50?) helyet pedig töltsük fel úgy, ahogyan most.
De eközben a kiemelt 20 ne számítson sehol a kvalifikálódás szempontjából.
így az előző félévnek is van súlya, és az adott félévben is van esélye másoknak is odaérni
Ez főleg a kisebb létszámú (értsd vidéki kvalif) versenyeken számítana.
Emellett én is különszedném a vidéki kiemelt és kvalif versenyeket, mert ebből a szempontból hatalmas öngól volt egybeolvasztani őket.
 
 | 1 | 2 | 3 |
Nézet:
Hírek, újdonságok, változások | Szavazások

A társalgás szabályai | A legaktívabb fórumok és fórumozók | Moderátori tevékenységek


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2024
E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.
A fórumban történő hozzászólások valóságtartalmáért, minőségéért semmilyen felelősséget nem vállalunk.