Vissza a Főoldalra
 
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Hatalom Kártyái

Mennyire fontos számodra, hogy rendszeresen legyenek új szavazások?

1.) Nagyon szeretem őket. Jó lenne, ha 1-2 hetente lenne új.
2.) Havi átlagban 1 szavazás elég.
3.) Ha van valami fontos kérdés, szavazzunk. Egyébként nem kell erőltetni.
4.) Nekem teljesen mindegy!

(A szavazáshoz be kell jelentkezned!)
További szavazások...
Fórum a témához...
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett

Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
Zén Legendái: Labirintus december 11.
Hatalom Kártyái - Homokdűnék november 20.
A pillanat képe
Ork bérgyilász
(Túlélők Földje szörnyeteg)
Küldd el képeslapként!
"Az orkok kitűnő bérgyilkosok: olcsók és nem kár értük, ha netán elvesznének a küldetés teljesítése során. A városok szívében élő titkos alvilági szervezetek ezért előszeretettel alkalmazzák őket a piszkos munka elvégzésére, ha valakit el kell tenni láb alól." - részlet az Encyclopedia Fantasiából
Nézz szét a galériában!
HKK kódexmódosítások I.
Kredit akció 2021.01.21.-2021.01.31.
HKK pakliszerkesztő és megosztó frissítések
Ajándéksorsolás 2021. január + Kredit AKCIÓ!
A tesztelés 50 árnyalata

A lista folytatása...
Hatalom Kártyái - Gyakori Kérdések - forrásra immúnis
Országjáró feladat 2020
Országjáró feladat 2019
Legaktívabb fórumok és fórumozók

A lista folytatása...
HKK kódexmódosítások I. (9)
[HKK Piac] Eladó lapok (141567)
M.A.G.U.S. kártyák eladók (108)
[HKK Piac] Régi lapok (1440)
mással is lehet üzletelni nem csak hkk-val (687)
Lapötletek (64444)

További témák...
Tegnap leggyakoribbak:Utoljára ezt küldték:
Aranytigris
Küldj te is képeslapot!
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Pókerjáték
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
Ajánlott böngésző, felbontás:
Internet Explorer, 1024x768
 
  ... | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | ...
Nézet:
Kiváló kérdés!

Ugye lehetséges, hogy egy lap végleg, vagy csak bizonyos ideig (pl. a kör végéig), esetleg egy bizonyos feltétel fennállásáig (dermesztés- vagy más hasonlóan működő jelzők meglétéig) veszítse el a képességeit.
Ha a hatást kiváltó lap vagy szabály szövegében szerepel az időtartam, vagy feltétel, akkor nincs probléma.
Régebben a Kiadó azt is nyomatékosította, ha egy lap "véglegesen" elveszítette a képességeit, legutóbb pl. az Extázis nevű lap került így nyomdába.

Ha sem az nincs a szövegezésben, hogy meddig, sem az, hogy végleg, akkor mi történik?

Mivel ezt a kérdést egyértelműen el kell tudnunk dönteni, ezért az egyszeri hatásoknál nem dönthetünk másként, mint hogy végleg elveszíti a képességet a lap, hiszen más instrukciót nem kapunk. Ezért nem került már fel a próféciás bűbájokra, hogy "végleg", ez az alapértelmezés. Ha nincs megadva, hogy meddig, akkor végleg.

Más a helyzet a rátett lapokkal, jelzőkkel. Itt ugye egyértelműsíti a jelzőt létrehozó lap, vagy a hozzá tartozó szabály, hogy mihez tartsuk magunkat. Pl. dermesztésjelzőnél, vagy időleges hatás jelzőnél, stb. egyértelműen addig tart a hatás, amíg a jelző fenn van a lapon.

Na de mi a helyzet a rárakós bűbájokkal? A bűbájoknak vannak/lehetnek kijátszáskori (azaz egyszeri) hatásai, és állandóan működő hatásai is.
Minden esetben a bűbáj pontos szövege fog dönteni.

Az Obszidán lepel szövege szerint kijátszásakor a lap passzivizálódik, és ha lény (passzívan) a tartalékba kerül. Ez egyértelműen kijátszáskori képesség, azaz egyszeri hatás.

Majd írja, hogy mit nem fog tudni a lap, és ezek egyetlen mondatban, felsorolásszerűen szerepelnek. A hátrányokat a lepel folyamatosan adja a lapnak, addig amíg a bűbáj rajta van. Ezek tehát a lepel állandó képességei. Ha a lepel lekerül, ezek elmúlnak.

A Kiadót semmi nem korlátozta volna abban, hogy a teljes hatást egyetlen mondatba foglalja, ami úgy kezdődik: "Kijátszásakor". Igen ám, de akkor mi szükség lett volna bűbájt alkotni. Akkor ez egy általános, vagy azonnali varázslat hatása lenne. Épp azért készült bűbájként a lap, hogy a leszedésével a hatást meg lehessen szüntetni.

Mindebből tehát az jön, hogy a lapnak addig nem lesznek képességei, ameddig a bűbáj rajta van.

(Azért magyarázok ennyire részletesen, mert hátha ez segít a HKK szabályértelmezésben, általánosságban is.)
 
Az Obszidián lepel szövege szerint a lap elveszti speciális képességeit. Ha leveszik a bűbájt a lapnak akkor sem lesz már képessége?
 
Értem. Hasonlít a helyzet egy kicsit a 172.7. részre a kódexben, ott is ez lett rá az ítélet.

Köszönöm szépen a választ.
 
Így van.
 
Ha már korábban elveszítette a képességet, akkor az nincs neki. Tehát nem tud létrejönni.
Szerintem.

(A Kiadót semmi nem korlátozta abban, hogy pontosítsa a követő szövegét, és megengedje a már elhasznált J-s képesség ismételt használatát. Ez azonban nem olvasható ki a követő szövegéből. Sőt. A "mintha teljesülne a feltétele" és az "elveszíti azt" szövegrészek pont abba az irányba mutatnak, hogy egy aktív képességről van szó.)
 
Igen.
 
A Semmi mesterének (új) képességét - amikor 1db nekront az ellenfél paklijából fizethetek - tudom stack-elni, mint más epikusok olcsóbbítását?
 
A jövendőmondó követő "[J], 1_VP" képességével tudom újra használni egy már elhasznált [J] képességét egy prófétámnak? Nem írja hogy még egy elhasználatlan [J] képességet kell vele találni.
 
A 92.4.-es pont tökéletesen válaszolt a kérdésemre. Talán ha a "Költség" rész alá (is) be lenne betéve (4.20), az szerencsésebb lenne.
Ezt így csak a ctrl+f-el találtam volna meg magamtól, és a kódexben 243 találat van a "költség" szóra.
 
nem
 
Nem tudom, melyik rész "zavaros", de ha megvilágítod, hogy mi az, amit nem értesz, szívesen elmagyarázom.

A kérdés megválaszolásához elegendő megnézni a büntetés definícióját.

135.2. Büntetés: [veszteség]: Ha a büntetéssel rendelkező lap egy játékos forrása miatt kikerül a játékból vagy a tulajdonosa irányítása alól, akkor a forrást használó játékos elszenvedi a képesség szövegében szereplő veszteségeket. Hogy a forrás használója milyen jellegű büntetést szenved el, az a képesség leírásában mindig pontosan szerepel.

forrás: varázslatok és hatások

hatás: képességek és hátrányok (hatása)

Kódex 92.4. Ha a megfogalmazásban ’:’ szerepel, akkor a ’:’ előtti szövegrész általában költséget vagy valamilyen feltételt jelöl, míg az utána következő szövegrész a költség kifizetése vagy a feltétel beállta után bekövetkező, vagy az általa előidézett hatást írja le.

Tehát ha egy képesség költségét fizeted ki, akkor az nem a képesség hatása. Az idézési költség kifizetése pedig nyilvánvalóan nem hatás, ezt nem is magyarázom külön.
 
Az osmagia az idezesi koltseg kiszamitasanal fontos. Kesobb mar nem. Legfeljebb hivatkozhatnak ra lapok, de az osmagias lap kepessege nem osmagias.
Es mielott valaki megkerdezi, nem, a reakciodragitasos lap kepessegein sincs reakciodragitas.
Tehat ki kell fizetni a reakciodragitas koltseget. Egy kivetel van. Az automatikus reakcioknak nincs koltsege, tehat dragitani sem lehet oket.
 
A lap képessége nem válik ősmágiássá, attól függetlenül, a lap az-e vagy sem. Csak akkor, ha szerepel a szövegében, hogy képességét nem lehet drágítani.
 
Mi történik, ha egy NTI-t egy quwarg célpont próbálja elkapni? A lap ősmágiás (a képessége is az lesz?). Kell-e fizetnem a reakciódrágítás költségét, avagy nem?
 
A büntetés nem sül ki, hogyha költségnek áldozol egy lapot. Ez egy "nem kényszerített áldozás".
Bár mondjuk a "költség" témaköre eléggé zavaros a HKK-ban szerintem. Nem ártana néhány pontos definíció a kódexben róluk. Egy példa hogy ezek jelenleg hogyan vannak beítélve a játékban:
(AK130) Nem drágítja Az álmok mestere az ellenfél Quwarg dögevőjének képességét, mivel Az álmok mestere az ellenfél forrását drágítja, a Quwarg dögevő képességénél pedig a semmizés nem forrás, hanem költség. Hasonlóan a Dögnyúzóét és a Lélekszivacsét sem drágítja.


(Felvilágítottam a JJ jelet a felhőkre.)
 
A szabalypont nem azt irja, hogy csak az a kepesseg reakcio, aminek a szovegeben szerepel az, hogy "megakadalyoz", ez egy kiegeszito szabaly, azert h az ilyen lapokra ne kelljen ezt kulon ravezetni.
Ha lesz idod, olvasgasd nyugodtan a Kodexet, es ne csak egy-egy pontjat kiragadva, hanem atfogoan ertelmezve.
 
Ezzel meg csak az a bajom, hogy az eddi általad leírtak alapján az aliza képéssége se lenne reakció, mert 1. Nem szerepel benne, hogy "megakadályoz", 2. Nem reakció "cselekvés", mert automatikusan lép életbe, ergo nincs semmiféle cselekvés mögötte. De értem amit mondasz, el is fogadom, ennek ellenére szerintem hibás a szabálypont. De inkább haladjunk tovább, köszi a magyarázatot.
 
Van egy működő Toborzóm, ami 2 ÉP-s Büntetést ad az előre kikészített lapjaimnak.
Ha ilyen lényt/lényeket áldozok zanszilánk kifizetésére, akkor kisül a Büntetés?
 
A reagálás = reakció cselekvés végrehajtása.
Reakció cselekvéseknek pedig a feltétele, hogy valamire reagálni kell velük.
Ha egy képesség megtilt valamit, az nem reagálás. Ezt a fogalmat erre a hatásra nem használjuk, akkor sem, ha ez számodra nehezen elfogadható. Sajnálom.
 
Pont amiatt tettem fel ezeket a kérdéseket, mert ez a szabálypont a jelenlegi megfogalmazásbab egy ennél tágabb halmazt definiál reakcióként. Nincs az leírva amivel te most nekem itt kiegészítetted a szabálypontot. Ha így van ahogy mondod, akkor lehetne pontosítani szerintem. Problémát eddig nem okozott senkinek, így el is engedhetem a témát, csak bennem most így elolvasva kérdéseket vetett fel.
 
Nem továbbköltöttem, csak véleményem szerint a bilincsmester reagál minden egyes laphúzó forrásra és megakadályozza, hogy felhúzzam a lapot. Vagy nem így van?
 
A lapok szövegét nem továbbköltjük, hanem értelmezzük. A bilincsmester szövegében nem szerepel az, hogy megakadályoz valamit. Az idézett szabálypont azokra a megakadályozásokra vonatkozik, ahol ez a szó (ti. hogy "megakadályoz") szerepel a lapon.
 
Még 1 kérdésem merült fel ezzel kapcsolatban. Ha a képessége egy "reakció", akkor a bilincsmmester kijátszása beszámít-e egy rhatt hárításánál, vagy egy akvamarin fókuszkristálynál?
 
Gyors volt, köszi! ;)
 
Kódex 130.4. Az állandóan működő képességekre nem lehet reagálni.
 
A 94.2. Szabály azt mondja, hogy "azok a források, amelyek megakadályoznak valamit, mindig reakciónak számítanak".
Xenó bilincsmester képessége ha jól tudom egy "forrás", ami "megakadályozza" a laphúzást. Ezt lehet-e semlegesíteni?
Nyilván tudom, hogy nem, de a fentiek alapján miért nem?
 
Amit írtam, az védhető. De ettől csak vélemény. Lehet másként gondolni, vagy érvelni ellene, egész nyugodtan.

Adott szituációban úgyis a versenybíró fog dönteni, mindaddig, amíg nincs rá hivatalos döntés a játékvezetéstől.
 
5 perc és 5 év múlva is csak egyszer nyerted meg azt a játékot. ;)
 
Az, hogy megnyertem a játékot szerintem nem egyszeri hatás. ( 5 perc múlva is megnyertem azt a játékot és öt év után is)

Az egérút csak egyszer ad + 1vp-t előkészítőben, húzat 1 lapot és csak egyszer olcsóbbít?!

Az örök harag ad +4 Vp-t azért, hogy egyszer sebezzél hármat?
 
Először azt kell tisztázni, hogy az "elvesztetted a játékot" = (ellenfeled részéről) "megnyerted a játékot"

Ez innen jön:
Kódex 3.14. Ha bármelyik kör végén egy játékos Ép-je 0 vagy ennél kevesebb, ez a játékos vesztett, ellenfele pedig nyert.

A Tábori házirend miatt a játékot nem lehet elveszteni, vagy megnyerni alternatív módon, csakis sebzéssel.

De a Tábori házirend nem tiltja le sem az Egérút képességét, sem a Hydron hátrányát. Tehát azok működnek, csak a hatásuk nem következhet be, amíg a házirend játékban van.

Mindkét hatás automatikus, mivel nem függ a játékosok döntésétől, és mindkettő egyszeri (tehát nem állandó) hatás.

A késleltetett hatás jelzőkre ezek a szabályok vonatkoznak:

127.1.2. Automatikus képesség esetén a képesség megfogalmazása szerinti módon és időben jön létre a képesség, miután az utolsó ilyen (késleltetett hatás) jelző is leesik a permanensről.

Tehát a "megnyerted a játékot", illetve az "elvesztettem a játékot" hatás létrejött, de a Tábori házirend miatt ténylegesen nem következett be.

Nem nagyon emlékszem ilyen faq-ra. (Ha valakinek rémlik, világosítson fel, legyen kedves.)

Kétféle megoldás létezik. Vagy azt mondjuk, hogy a hatás ott lóg a játék felett, arra várva, hogy az akadály elháruljon, vagy azt mondjuk, hogy az adott pillanatban megpróbált működni, de nem tudott, a pillanat elillant, és a hatás elenyészik.

Én az utóbbira gondolok, mondom is hogy miért:

Kreátor követői. Elfogy róla a késleltetett hatás jelző, azaz az előkészítő fázisomban húznom kellene egy lapot. Igen ám, de a gaz ellenfél kitett egy Xenó bilincsmestert, ami ezt megtiltja.

Hiába lövöm le a 3. körömben a bilincsmestert. Utólag már nem húzhatom fel a lapot.

Szóval szerintem annyi történik, hogy ha kint van házirend, mikor leesnek a jelzők, hogy Hydron esetében ööm és bódottá, Egérút esetében meg szívás.
 
  ... | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | ...
Nézet:
Hírek, változások | Kérdések | Csere-bere | Stratégiák | Versenyek | Lapötletek | Szavazások | Egyéb

A társalgás szabályai | A legaktívabb fórumok és fórumozók | Moderátori tevékenységek


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2021
1680 Budapest, Pf. 4 | E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.
A fórumban történő hozzászólások valóságtartalmáért, minőségéért semmilyen felelősséget nem vállalunk.