Vissza a Főoldalra
 
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett

Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
Hatalom Kártyái - Roxat céhei január 22.
A pillanat képe
Kaktusztüske
(Túlélők Földje)
Küldd el képeslapként!
A sok helyen megtalálható törpekaktuszt, azaz a xantusz-kaktuszt Xantuszról, a nagy gondolkodóról nevezték el, aki azáltal fedezte fel, hogy egyszer meditálás közben beleült. A növényről gyűjthető tüskék manapság a könnyen beszerezhető, rengeteg módon felhasználható tárgyak közé tartoznak.
Nézz szét a galériában!
Roxat bemutató verseny előnevezés lezárult
Adatbázis bővítés - Új bónuszok
Roxat céhei bemutató verseny friss információk
Roxat céhei bontós videók
HKK Védnöki sorok

A lista folytatása...
Túlélők Földje - Közös Tudatok listája
Tudati gyorsítás IV. (562. tudati képesség)
Országjáró feladat 2020
Országjáró feladat 2019

A lista folytatása...
Előregisztráció a Roxat céhei frissen bontott versenyre (126)
Falvak a Csatornától nyugatra (5)
Versenyhirdető (1773)
BEHOLDER bácsinak kérdések !!! (7409)
XXV.HKK Nemzeti Bajnokság – 2021. (27)
Lapötletek (64577)

További témák...
Tegnap leggyakoribbak:Utoljára ezt küldték:
Vérhörgő Mamulut
Küldj te is képeslapot!
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 

Janny Wurts: A ködszellem átka (fantasya.hu kritika)

Janny Wurts neve a Raymond E. Feist-tel közösen megírt Birodalom trilógia óta ismerősen és meglehetősen jól cseng a magyar fantasy irodalom kedvelőinek táborában. Az első itthon is megjelent önálló művét ennek megfelelően magas elvárásokkal vettem a kezembe.

A történet:

A műben két féltestvér Arithon és Lysaer történetét ismerhetjük meg a világ Athera történelmében. Az Athera világára száműzött és eleinte egymást gyűlölő testvérek kénytelenek összefogni a világot súlytó átok, a Ködszellem elűzése érdekében. Ennek a harcnak és a két herceg viszonyának alakulását követhetjük nyomon a regény két kötetében, lépésről lépésre, megfigyelve miként lépnek túl a vélt, vagy valós sérelmeken, ami évtizedek óta mérgezte egymáshoz való viszonyukat, a nagyobb cél: a világ megmentése érdekében.

De hiába sikerült összefogniuk és bebörtönözni a Ködszellemet, az átok tovább él a féltestvérek elméjében, és ezzel a rég áhított béke és boldogság helyett Atherára háború köszönt, amit a féltestvérek vívnak egymással, és megbékítés helyett újra, minden eddiginél súlyosabban megosztva a világon lakó népeket.

Az írónő több szálon futtatva vezeti a történetet, amelyek csak néha és többnyire rövid időre találkoznak, így mutatva be a világon jelen levő legfőbb hatalmi érdekeket: a Hetek Szövetségének varázslóit, a Koriathain varázslónőit és a világ többi meghatározó szereplőjét a barbár törzsektől, a városlakó polgárokig.

A regényen erősen érezhető, hogy egy nagyobb ívű sorozat bemutatkozó kötete. Érzékelhető ez egyrészt a leíró részek időnként már unalomba hajló részletességén, másrészt pedig az egyes cselekményszálakon időnként előforduló értelmetlen, vagy a történet szempontjából az adott pillanatban jelentéktelen eseményeken is.

A cselekmény egyébiránt közepes tempóban halad előre mindig kellő, sőt helyenként a kelleténél több időt hagyva a környezet, vagy éppen az adott pillanatban főszereplő karakter gondolatainak leírásához.

Világ:

Janny Wurts ebben a művében egy teljesen új, saját maga által kreált világba kalauzol el minket. A világ felépítésében és szereplőiben megtalálhatóak a jól megszokott sémák, és a más művekkel összecsengő helyszínek, s szereplők, ám sikerült az írónak néhány olyan új, eddigiekben sehol nem látott ötletet belevinnie, ami mindenképpen egyedi hangulatot kölcsönöz a műnek, és nem kevés bizakodásra ad okot a folytatásokkal kapcsolatosan.

Szereplők:

A hősök megformálásának szempontjából mindenféleképpen a két főhős, Lysaer és Arithon a legrészletesebben bemutatott szereplő. Szinte pillanatról-pillanatra végigkövethetjük az érzelmeiket, gondolataikat. Megismerhetjük a kétségeiket és a vágyaikat: olvasás közben könnyen az-az érzésünk támadhat velük kapcsolatosan, hogy már szinte a bőrükben bújva, velük, helyettük érezzük, látjuk a történetben leírt eseményeket.

Ez a szokásosnál árnyaltabb bemutatási mód gyakorlatilag az összes fontosabb szereplő esetében megtalálható, még ha nem is ennyire részletekbe menő módon, de az átlagosnak tekinthető fantasy regényektől sokkal részletesebben.

Negatívumok:

Itt nem sok mindent emelhetünk ki, hiszen összességében ez egy jó könyv. Az általam érzékelt hiányosságai is lehet, hogy pusztán az elvárások magas volta miatt alakultak ki.

Amit mégis érdemes megemlíteni, az a történet cselekményének helyenként túlzottan lelassuló előrehaladása. Időnként - nekem legalábbis - erős késztetésem volt átlapozni néhány oldalt, amit végül nem tettem meg, de a hivatkozott történetbeli kitérők nélkül egy kicsit jobban peregnének az események.

Külső:

A borítókép tetszetős, és ami - számomra - még inkább tetszetőssé tette az, hogy egy honi művész, Vida László munkája. A fülszöveg és a megjelenés egyéb elemei is harmonizálnak a kötetek belső tartalmával, tehát egészében elmondható, hogy egy jól eltalált külső design-t kapott a könyv.

Összegzés:

A Ködszellem átka nem annyira kimagaslóan jó könyv, mint amekkora elvárásokkal ültem le elolvasni a megjelenéskor, de az mindenképpen elmondható róla, hogy a - számomra - átlagosnak tekintett fantasy műveknek messze fölötte áll.

Továbbá könnyen előfordulhat az is, hogy a folytatások fényében ezen két kötet megítélése kedvezőbb irányba fordul, hisz könnyen kiderülhet, hogy a történet itteni hiányosságai pusztán annak a ténynek köszönhető, hogy egy szorosan összefüggő, több kötetes sorozat első részével állunk szemben.

Dominek Tamás, www.fantasya.hu

Vissza a könyvhöz

Ha ez tetszett, olvasd el a következő, jellegében hasonló cikket is: Robert Jordan: A világ szeme (ekultura.hu ajánló).

Létrehozás: 2003. december 15. 13:00:11Utolsó frissítés: 2015. május 20. 10:44:08 Küldd el a cikket másoknak Nyomtatási forma


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2022
1680 Budapest, Pf. 4 | E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.